Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Friday, October 17, 2014

Bila anak tak tidur malam..


Anak dara aku si Irine tu dah 9 bulan.. Kejap je kann..  Umur 9 bulan, tapi  macam aku jaga die dalam pantang.. sobsss..Langsung tak boleh tinggal. Sebab dia fully breastfeed kat rumah. memang tak bagi botol susu. Now jadi masalah pulak kat aku.. kekekekeke..Percaya ke tidookk.. Irine tak pernah automatik tido sendiri. Mesti nak nen mak dia dulu baru tido. Orang jawa cakap ngempeng la.. Hadoii.. Parah bebenor anak dara sorang ni... 
Sebab kat rumah pon tak de buai macam rumah babysitter. So, da problema untuk mommy and ayah.. Tengah malam buta dia baru gediks nak main .. Kadang tidur sama-sama.. tapi pukul 2 pagi macam tu, ngok ngek ngok ngek laa pulak dia...Kengkadang tu aku sedar..tapi sesaje nak buat tidur mati kan dengan harapan Gjul boleh tidokan dia. Non hadooo... lagi dia kejut kita .. , then dia sambung tido.. hahahaha.. bertuah punya suami..
Sebab jiwa mak mak kita ni dah sebati..bangun laa jugak..x sampai hati anak nangis.. kang terjerit2.. jiran nak tido.. gangguan plak.. sambil bobok kan anak , sambil membebel dalam hati.. ekekekeke.. Keep positifkan diri.. "bukan aku sorang je hadap anak tak nak tido.. orang lain pon sama.. so, apa aku nak kisah sangat khenn?" Bila aku mengadu kat mak aku, dia jawab "macam tu laa orang ada anak.. kang takde anak sunyi pulak ..lifeless kann".. gituuuuhhh... 

Dugaan mak mak sangat.. Tapi aku redha. sungguh laa.Aku yang nak ada anak. Aku yang nak jaga dia.. semua pilihan kat tangan aku sendiri. Kalau tak mak & mak mertua aku nak jaga.. Tapi penat & sakit kot beranak.. hahaha..mestilah nak jaga sendiri. Sebab hasil perbincangan kami laki bini, cucu manja dengan atok nenek ni lain pesen sikit.. Dats why kitorang ambik keputusan jaga Irine. Puas hati.

Tapi 2, 3 hari ni Irine dah boleh tido lena malam sampai ke pagi. tu pon nak kejut, payah jugak. hahahhaa.. pukul 10 pon dah ngantuk.. boleh rilex je tido kat ayah dia..

-
-
-
-
-
-
-
-
-

tadaaaa... Melepek je. Betul-betul penat ni..
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Ayah pas kat mommy pon dia rilex je tido.. hehehee..memang betul2 penat.

Since babysitter Irine ada ambik lagi sorang untuk dijaga, so Irine ada lah kawan main.. Then bertambah lasak laa dia!!! tu pasal laa penat.. .. Paling merisaukan, dah pandai panjat tangga sampai ke atas!! Risau betul.Since dah pandai merangkak ni, tiap pergerakan dia nak kena perhati. Tak boleh leka. Sungguh laa penat hokey..Sampai kan mommy mandi pon kena tunggu ayah balik kerja. Nak masak pon letak dia dalam stroller. fuh.. tu pon meronta nak keluar.. 
 For this moment , memang mommy tak boleh nak rancang tambah baby, walaupon teringin sangat.. Plan tunggu Irine dah boleh behave and dengar cakap dulu. Ni kita kata No, Irine.. Please don't.. Lagi laa dia buat.. siap lambai2 kita.. means dia tak paham pon kite cakap apa.. pfft... 
Tak pe la Irine. Mommy ajar awak slow slow okey... All for you baby...

Mommy Irine


Thursday, October 16, 2014

Menang Contest!


Isnin lepas, Gjul dia kerja shift petang..So pagi mesti laa dia ada kat rumah kann.. Then dia mesej bagitau ada received parcel. Terpikir plak aku, mende aku beli ea bulan ni? Takde pulak aku shopping online. Sebab dia kata berat ni.. 1kg. Alamak.. ape bende tuu??? Terus aku mintak Gjul sent gambar..

Pelik ni... Tapi sebab aku tak puas hati aku suruh Gjul bukak.. Dia mana suka bukak aku punya parcel.. Dia cakap tak amanah..hahahha..padahal aku dah bagi izin pon.. Selalu macam tuuu.. Tapi sebab aku excited sangat kann..nak tau ape benda, aku paksa jugak dia bukak.. Then dia hantar gambar ni pulakkk...

Mak aiii.. banyak nye ubat gigi & berus gigi.. Hahahhaa.. Macam tau tau je kat rumah ubat gigi dah abes.. Memang plan nak beli balik kerja nanti.. Tup2 dah dapat.. Rezeki betul.. buehehhee..



OOOooo.. Baru teringat aku ada join contest Darlie kat Facebook. Tak sangka pulak boleh menang.. Sebab susah jugak kot game tuuu.. So total prizes yang aku menang tu worth RM50.00.. Berbaloii sangat..
So dah dapat hadiah kena lah buat review . Riview ni tak berbayar pon tapi nak jugak share dengan uolsss.. buehehehe.. Balik rumah terus try toothpaste and the toothbrush.

Before ni aku suka berus gigi yang bulu agak keras. Sebab aku rasa bila pakai bulu berus gigi yang keras tu, rasa macam bersih jerk.. Bila pakai bulu yang lembut, adoii..rasa tak selesa.. macam tak gosok gigi.. So, lupa plak nk amik gambar berus gigi lama..dah buang..sebab dah pakai berus gigi FREE!!! hehehe..



Ni google kat website Darlie.Aku pakai berus gigi ni.. Then baru perasan... ini untuk lelaki..hahhahaa.. main grab je kalau beli.. Lagi laa aku suka biru kann... amik je ape2 pon.. asal warna biru.. Hahhaha...

Tapi bulan lepas, aku accident. So, gigi rabbit depan ni pecah. Kesian i..umur baru berapa..gigi dah sompek.. Opcos laa x menarik.. Nak tak nak kena laaa tampal. Bila dah tampal tuu, part nak memberus gigi agak berhati-hati.. sebab takut tanggal pulak yang tampalan tuu plak nanti.. Bila aku try Charcoal Extra Toothbrush, Makkk aiii.. comfort sangat.. aku tak rasa takut ke..ngeri ke..ngilu keee nak gosok gigi yang depan ni..berus dia lembut...lembutt sangat.. even lembut, masih sedap laaa nak gosok gigi... Macam aku cakap tadi, bila aku berus gigi berbulu yg lembut tu, rasa macam tak gosok gigi... Tapi yang ni seriyesss lain.. Rasa selesa.. 



Bulu dia sangat lembut even warna hitam.. hehehe.. kengkonon arang kann.. Tapi best.. Puas hati sangat.. 


Ubat gigi Pon best. Actually me memang pakai brand Darlie.. Sebab dia pedas.. hahahha. Bila pedas berangin kan  rasa fresh sangat...So bersih laa. Jadah betul pemikiran aku ni.. hehehe.. Tapi yang charcoal ni kurang berangin .. So So je.. Sebelum mengakhiri , kita selfie tunjuk gigi sikit okey.. hehehe..

-
-
-
-
-
-
-
-

Maafkan penunggu gua.. mih mih mihhhh.. 



p/s: untuk further info berkenaan nak pilih berus gigi & ubat gigi yang best product by Darlie, boleh pegi ke website Darlie  . Segala macam info uolss boleh dapat dari situ.Sebelum ni tak pernah plak terpikir kan semua di hujung jari.Main ambik je ubat gigi, berus gigi. then sampai rumah x puas hati plak dengan barang tuuu.. selalu macam tu.. Lepas ni tak lagi.. 



Mommy Yoorin


Wednesday, October 15, 2014

Meletops lah sangat!!


HIHI.. Comey tak design Doodles aku ni??? Credit to Apit . Maigad... he so creative. Shomel2 sangat design doodles dia ni tau.. Kite curik satuuu.. hehehe.. sapa2 nak buat design kad kahwin, boleh tempah dengan dia.. Boleh mintak dia create doodles untuk korang.. kompemm melepssss kad kawin uolsss...
Sapa tengok Meletop tadi malam? Episod keberapa aku tak pasti laa.. tapi yang 14/10/2014 punya.. hahaha.. nanti carilaa okey.. Rasanya esok malam ke jumaat malam ada ulangan kat Astro Ria.. Ni yang ada Che Ta & Zain tuu.. Me so excited hokey nak sangat tengok Che Ta.. Insta dia pon dia dah jarang letak gambar. Gambar pon tak banyak update. Sekali tengok.. mak aiii!! Masih cantik jelitawan.. My laki pon dok terpana tengok dia..over tau Gjul nii... Pregnant perut boyot macam tu pon masih vogue da vas. Time aku dulu, sememehhh je.. Nak tepek bedak kat muka pon malas.. Apetah lagi nak blow blow rambut bagaii.. Anak 1st dah macam hantu Kak Limah.. anak seterus nya nak jadi apa?? hahahhaa...

Rembat kat Facebook Meletop jerkk

Bila dia cakap berat dia 74kg, aku macam terkesima pon ye jugak. Alaaa lebih kurang berat aku time preggy dulu je.. 76kg. Tapi awat aku lagi gemoks macam puan gajah?? jalan pon macam peti ais 2 pintu bergerak.. sedihhh akak tauu..ni pon lepas deliver turun banyak tak banyak jerk.. still nampak gemok.. aishhh.. macam mana laaa nak bagi tak nampak gemok ekkk???

Bila Che Ta kata dia nak bagi badan dia slim before masuk kerja balik, aku kata dalam hati..boleh ke dia?? Sedangkan aku nak jejak ke angka 5 pon payah maksima.. hahahaha.. tapi Che Ta kot...!! she can do anything untuk nampak 20 tahun lebih muda.. Tapi aku ni nampak kan diri 20 tahun lebih tua gamak nyee.. hehehe.. 
By the way, Che Ta, memang meletopz kebabommm.. Semoga selamat melahirkan baby Che Ta.. Can't wait for ur newborn.. Mix baby tuuu...Bertuah Che Ta & baby.. banyak dapat sponsor.. ^_^

Tuesday, October 14, 2014

Akademi Fantasia 2014

Tup tup rupanya Akademi Fantasia (AF) ni dah masuk siri ke 11.. fuiii.. Tapi season ni punya AF boleh tahan best kalau nak banding kan AF 10 yang boring nak tengok.. Biasa lah AF kan banyak drama.. Tapi AF 10 punye drama, annoying betul.. Season ni punya best.. Padan muka semua x dapat contact dengan dunia luar..hahahaha..  Tapi tu yang best. Mencabar. Plus diorang semua berbakat je aku rasa.. 
Untuk season ni pon aku compius nak support mana 1..Tapi paling suka kat Ewal la.. hehehe.. sebab die cute kot.. cute, suara sedap..bila part high note tu, tak geletar pon... Lagi satu bila camera fokus ambil angel hidung dia dari tepi.. Allah.. berdarah hidung kita wak.. hahahaha



Hi Ewal!  (pic from Astro Gempak)

 cute kannn....Tengok muka je dah tauu manja..hahahaha

2nd pelajar yang aku suka, opcoz laa Adel.. Hahahaha.. Suka kat Adel sebab dia macam noob sikit.. Macam takde perasaan pon ye jugak. she remind me kat Marsha (AF3). Even macam tu pon, suara dia power kot!!! part dia nyanyi lagu Adele (Rolling in the Deep), pergh.. memang thumbs up! Orang Sabah memang suara sedap2 mehh???


                                                    Adel  (pic from Astro Gempak)




Lagi 1 pelajar yang aku suka, Firman. Ahaa.. dia pon best jugok weh.. suAra dia pon, makk aiii... memang kalau rock2 sedap laa dengar suara dia.. Tengok cara dia kan, mesti dia sayang family dia sangat.. sedihh plak tengok parents dia.. Tetiba aku bleh rindu kat mak pak aku nih.. sobbbsss

Firman (pic from Astro Gempak)

Dalam AF mesti laa ada drama queen, drama king kannn.. Part tu laaa meluat sikit aku tengok.. hahaha.. Nak tahu sapa dia yang aku rank drama queen & drama king??

Drama queen opcoz laa Cik Ziha kite.. alamokk.. dah terkeluar pulak dia .. Character dia mengada sikit kann.. Tapi last night punya performance memang boleh tahan jugak si Ziha ni.. Tapi xde rezeki..terkeluar pulok.. 
                                            Ziha (pic from Astro Gempak)
Kalau David Teo tak bagitau muka Ziha macam Yana Samsudin, aku pon tak perasan.. Haah laa..sama.. Cuma kena pakai braces si ziha lepas ni.. huhu.. Jangan marah Ziha..

Pasni the drama queen is Nuha. Nuha memang part nyanyi power wey... dia punya suara pon kemainnnn... Tapi macam over laa plak kan die punya nebes.. buat2 ke hapa??  Time diari AF pon, alahaii kak jem ni..over tauuu.. Kadang macam dia ni nak tiru Maria Elena pon ada.. Xpo lahh..yang penting suara dia nyanyi best..

                                         Nuha (pic from Astro Gempak)

Lagi satu kan... Nuha ni cantik jerk.. without the glasses laa.. i like dia punya cheekbone.. tapi time kat diari AF tu.. Allah..awat laa sememeh sangat.. entah pakai bedak ke idokk si Nuha ni.. nanti kau nak jadi retis kot Nuha.. kiri kanan depan belakang ko semua kamera.. proper laaa sikit even we all know, kau sempoi macam mana pon.. pakai tudung kemas sikit cik kak.. 

Kalau untuk drama king, dah terkeluar plak si mamat tu.. sapa lagi kalau bukan Farez.. Ahaaa.. ni memang drama king. kau baru nak jadi retis kot dik.. tak suka pon lagu tu, ko kena laa nyanyi jugekk.. kalau tak tau pon kena jugak nyanyi.. Susah laa gini dek non.. Kkan dah terkeluar...kikikikiki... 


                                         Farez (pic from Astro Gempak)
Btw tengok muka si Farez ni acah2 macam Fahrin Ahmad plak kengkadang kann.. 

Neway, i'm enjoy laa tengok AF season ni.. xdee laa rasa nak tutup tv ke hape kann..


Friday, October 10, 2014

Perginya seorang sahabat

Assalamualaikum.. Agak terkejut di malam 7 Oktober 2014, dapat berita dari group whatsApp tentang kematian salah seorang sahabat MBA. Terkejut. Sungguh la. Rasa ralat tak dapat jumpa dia . Padahal dah tahu dia sakit and stay kat spital. Sedangkan waktu aku nak kawin dulu, dia laa paling excited nak datang wedding aku. Dia laa beria ia BBM aku tanya itu ini, homestay semua, gerak dari KL bla bla bla.. Allah... rasa nak gugur jantung dapat berita . Terlalu mengejut. 
Aku sangkakan, sakit biasa je.. appendix ke , gastrik ke.. sebab dapat tahu dia cuma sakit perut salah makan. Tapi pelik juga, kenapa sampai berhari2 stay kat spital kan.. Yes.. kami xde lah rapat macam betul2 BFF.. tapi selalu jugak story morry..kalau dia nak pi karaoke, dia ajak aku skali.. Kadang kalau nak pi nonbar tengok live screening Game chelsea dia msg aku dulu pergi tak? takut takde kawan.. macam tu jugak aku... 
Yana memang baik. Cakap pon sopan santun.. Tak pernah laa kata-kata dia boleh mengguris perasaan orang lain. Bila cakap dengan aku, biasa nya dia bahasakan diri dia Yana. Suara dia pon sedap bila menyanyi.. 
Tak sangka, dia masih muda. muda lagi laa dari aku. Tapi allah lebih menyayangi dia.. Sebab tu dijemput awal. Memang terasa laa kehilangan dia. Kawan2 yg lain pon merasa jugak kehilangan dia.. Sedih kot.... 
Aku kenal yana kat Group Malaysia Blues Army Kuala Lumpur. So, dia kot wags pertama yang tegur and boleh close dengan aku. dia pon jenis peramah and senang nak berkawan.. Yana, walaupon kita tak rapat, tapi aku tetap rasa kehilangan kau.. sedih tu tetap ada..

time nonbar kat Ali Maju

MIG 02 

 MBAKL anniversary



on my wedding. Dari KL ke Batu Pahat. =(


Al Fatihah buat sahabatku Nurliyana Binti Abd.Mutalib. semoga tenang di alam sana & dicucuri rahmat. Insyaa Allah, ada jodoh kita bertemu lagi di Syurga Allah nanti ye.Kitorang tetap akan merindui kau..  

Thursday, October 9, 2014

Rezeki untuk Irine!

Masa awal kelahiran Irine dulu kan. aku macam dah give up nak susukan dia. Memang lah before bersalin excited nak full bfeed dia kann..tapi lepas Irine lahir then start bfeed dia, adoiii.. dengan susu tak keluar.  almaklumlah, kalau spital government ni. anak okey je, memang terus pas kat mak masing2.. berjaga laa kau dengan anak yg pelik baru keluar dari perut, nak jaga ntah macam mana.Nangis lagi! Huwaaa!! stress aku tau.. kakakka.. kejam betul ayat aku ni..
Sungguh laa,.. aku mana pandai kelek budak ..lagi2 baby baru beberapa minit lahir..memang lah anak sendiri.. huhu.. nak dukung pon takut.. Nurse pon serah bulat2 kat kita. Nak nangis kot aku rasa handle baby tengah malam buta. 
sampaikan nurse panggil aku "ibu kekok" sebab biarkan anak nangis. Padahal aku nak susu kan anak tuu x gheti.. dah nurse ulang alik pergi kat katil aku, ajar susukan anak.. pastu plak orang keliling tengok.. malu!!! 


 Ni doktor letak dia meniarap macam ni.. Terus lena tidur.. Kalau tak, ngek ngek ngek.. mommy pon tak boleh tidur.. behehehe.. kalau orang tua nampak mcm ni, mesti dia tak kasi.. Lemas katanya. Behehehe. Ni bukan tiarap terus. Senget sikit je.Tapi memang baby lena tidur.

Memang awal2 lepas bersalin, susu sikit sangat. keluar pon setitik 2 titik. Anak aku gelojoh. cari susu macam x jumpe.. sucking pon sampai melecet and luka berdarah.. Kesian Irine sampai kena kuning. setiap 2 jam nak susukan dia kann.. adoii...dah melecet..bertambah melecet..tapi menahan je..anak punya pasal. Tu pon sebab mak aku dah bising, nak bagi dia minum susu fm. coz aku kurang bagi die susu badan.. tak cukup katanya.. sobsss..
Tapi alhamdulillah. Rezeki sampai ke harini Irine masih menyusu badan without i'm taking any supplement! cuma since dia dah makan ni, memang aku standby susu tepung letak kat rumah babysitter. Since Babysitter Irine rajin berjalan. Tahan laa 1 kotak 700gram tu untuk 2 bulan.. hahaha.. okey laa kot. boleh jimat. Aku pon dah kurang aktiviti mengepam. memang kat rumah Irine xde nak hisap2 botol. dia refuse and cuma gigit2 je puting botol tu dah macam teether. behehehe..Tapi kat rumah babysitter, siap berebut dengan anak babysitter.Babysitter bagitau, dia memang susah nk minum susu.. Tapi bila kakak & and abang die minum, die pon sibuk jugak rampas nak minum.. Hahahhaa.. notty much!

Kalau orang tanya, macam mana nak banyakkan susu badan aku cuma amalkan minum air longan kering dengan kurma merah. Tu memang aku amalkan dari zaman berpantang lagi. Jenis aku ni, memang x minum susu. nak makan pil2 supplement tu semua nak kena ikut time. Tak kuasa laa aku.. Kang terlupa.. Kalau minum  senang. Anytime.., haa...rebus siap2, simpan dalam peti ais.Lagi pon senang sangat resepi nya. Even senang pon meh aku bagi siap2 resepi : 


sebab dah terlampau sedap, bukan aku je minum. Adik aku, mak aku dengan si Gjul pon sibuk jugak nak minum. time berpantang mak aku buat siap2 1 periuk besar. 2-3 hari dah abes.hahhahaa.. Dah laa longan kering tu agak mahal laa jugak. Makan macam tu je pon dah sedap.Aku beli longan kering kat kedai ubat cina. sebab nak cari kat kedai2 biasa , mcm susah je nak jumpa. 
Selain tu, aku amalkan minum milo & horlicks. Memang berkesan. Part makan, memang aku tak de pantang. sayur pon tak makan. Ais main sebat je.. Behehehe.. itulah aku cakap. Rezeki untuk Irine. Sampai sekarang, Irine dah 9 bulan , bila die tak menyusu @ aku tak pam , mula lah sakit..bengkak.. mindset, perasaan pon nak kena jaga.. sebab kadang2 boleh drop susu.. 
Oh ya, lagi 1, selain dari kerap pam, direct feed lagi lah sangat membantu. Ni tips dari my friend yang fully housewife. Tapi boleh jugak untuk ibu bekerja. Kat rumah tu, tak payah laa susu kan anak pakai botol susu. Please direct feed. Tak kisah laa baby mintak banyak kali pon.direct feed sangat membantu demand pengeluaran susu okey. Sambil2 tu, dapat laa bonding dengan anak. Kan best. Lagi2 bila tengah menyusu, tetibe mata bertemu mata..adoii..boleh meleleh air mata.. sayu je rasa.. 
Tapi sekarang stress jugak. Irine tak nak susu baring. Dah macam macam gaya laa dia pusing. Berdiri laa, tertonggeng laa. hahaha..  Ya Ampun anak dara ni... 

For sure.. It's normal baby!!!! Anak korang macam ni tak???



Sunday, October 5, 2014

Clash Of Clans

Sekarang ni kan tengah dok trending bini marah2 kat laki sebab Clash Of Clans.Maunya tak marah, mengamuk kann.. Kalau encik suami dok mengadap je COC tu 24 jam.. Anak nangis, dok biar. Makan , nak tidur pon mengadap COC dulu. Ape ke penting sangat ke game tu sampai tak boleh terabai waima 10 minit je pon??
Laki aku pon dok main jugak natang COC ni. Mula tu main kat handphone dia je. Entah macam auto format kot ,ke hilang handphone dia.. tak ingat laa..  dengan handphone aku sekali dok dia install COC ni.. hadoooii!! buat penuh memori jerkk.. Disebabkan dia yang belikan aku handphone tu, macam tak de hak je aku nak bersuara lebih2. hahahaha..

Apa yang kita rasa tak syok nya bila si suami/boifren main COC ni.. Kita cakap bukan nya dia dengar pon. Macam cakap dengan dinding jerk. Tengah situasi pillow talk, patut turn dia cakap, dia senyap.. nampak sangat tak concern apa yang kita cakap.. Geram hokey. Kadang bior je anak nangis. Nak tunggu suara halilintar si isteri baru laa kedek kedek nak angkat anak. hahahhaa.. Nak suruh buat kerja lain ?? tau apa dia jawab ??" 2 minit please.. nak serang dulu ni.. ada war!! " tapi dia punya 2 minit tu, sebenarnya 2 jam. Selagi tak di tarik telinga, tak jalan. 

Disebabkan aku ni nak tahulah jugak, apa sebab depa ni semua tak nak berenggang dengan COC ni, aku pon dah sambung laa main COC kat aku yang terbengkalai tuu.. Kau tau?? yess.. laki aku x main dahh COC kat handphone aku.. tapi tak kasi plak aku uninstall!!! ape kehal nye !! Tapi bagus jugak.. Aku kena laa belajar main kan.. atleast dapat laa tahu & diorang tak dapat nak kelentong .



Tadaaaaa... nii clan aku.Town Hall level 6. hahahhaa.. ni pon Gjul ajar sampai la aku sendiri dah mahir laa nak handle clan sendiri. Tapi kadang2 tu, seram plak time nak serang clan orang lain.Sebab power kot depa! PArt tu kadang mintak tolong Gjul. Bab upgrade upgrade tu aku dah expert laa. Tengok trophy.. okey laa dari below 1000. Clan group tu xde.. sebab aku dah leave. Tension laa time war dok sibuk push suruh serang.padahal banyak lagi masa. Haippp.. Tapi takde laaa sampai anak terabai okey.. Aku sambil sambil pon boleh buat kerja lain.. susukan anak..semua settle. Biasanya aku main time anak dah tido, aku plak yang x boleh nak lelap mata. 

Bila kita sama2 main COC, takdelah si suami ke boifren ke bapak ke nak tipu. Sebab nak upgrade tiap defenses & resources tu pon makan masa berhari. Nak trains troops pon makan jam jugak. Hahhahahaa... Tu laa.. tak paham laa part mana laa dok ralat sangat, sampai nak buat kerja lain, tolong mak bapak, tolong bini pon susah sangat.

Lagi satu, tengok2 laa e-wallet si suami skali.ada jugak yang berhabis beratus2 sebulan nak beli gems.konon nak bagi cepat naik level & upgrade semua tu cepat. Membazir jerk!!!! Part tu memang aku tak suka laahh.. aku memang dah warning Gjul siap2.. nak main, main.. tapi jangan menggatai tangan nak beli gems. 

Sekarang ni takdelaa aku nak meroyan marah2 kat Gjul sebab dia main COC. Sebab aku perhati, jarang dah dia main COC. Jangan risau wifey and girlfy sekian. Orang laki ni memang macam tu.. minat die tu kejap je. Sekarang dah bosan.. hahahhahaa.. Tapi muncul plak game hape ntah..die dok ralat ke game tu plak.. Lantak laaa... Janji kalau aku pas anak tu, paham2 laa aku nak dia bonding dengan si Irine. hehehehe...


Via facebook 

Bahaya ni.. aku pon sikit lagi nak je up status macam ni. hahahhaa.. tapi nampak tak Gjul..wife mu ni ada lagi tahap kesabaran. so, jangan laaa nak pertikaikan okey. Hati-hati ya suami di luar sana. Sama-sama lah jaga kerukunan keharmonian rumah tangga. Jangan disebabkan hal remeh temeh macam ni "Game je pon".. sampai bercerai berai. TAKE NOTE


Saturday, October 4, 2014

Miss "P" datang lagi..

Amboi. Main2 kau ye Miss P..sukahati mak jemah je kau khenn time bila nak datang.. dah macam main hide and seek pulekk.. Miss P yang aku maksudkan ni adalah Period. Senang cerite, datang bulan laa.. aku bukan risau sebab tak datang takut termengandung ke hape.. Tapi rasa tak sedap badan laa pulak tak period.. Gamaknye sebab darah kotor tak keluar2 dari badan.. ahaa.. gituu.. 
 Plus , agak susah laa kan nak detect waktu bila kita subur.. tak kuasa laa akak nak beli ovulation test kit nak buat kajian sains hari2.. Almost 7 bulan kot x period..lepas beranakkan Irine, abes darah nifas..sampai laa ni x period. ada laa 2 bulan lepas, datang period.. tapi secoet je.. takde sengugut.. Tapi semalam & harini, Masya Allah.. sakit baq ang senak perut aku.. Almaklumlah.. hampir terlupa rasa sakit senggugut tu kann.Campur waktu pregnant.. dah setahun lebih x period.. 
Tapi apa lah sangat sakit senggugut ni kalau nk dibandingkan dengan sakit contraction. Kussss semangatt...
Salah satu faktor aku tak period, mungkin sebab breasfeed kan Irine. Irine fully direct breastfeed kat rumah.. without FM. Fully breastfeed ye.. Bukan exclusive breastfeed. Sebab Irine pon dah start makan. Lagi 1,kat rumah pengasuh opcoz laa pakai botol..plus dah minum FM.. kakakaka.. tapi xpe.. ALhamdulillah laa.. susu badan pon masih ada rezeki untuk irine.. walaupon x banyak macam dulu..mommy pon malas and jarang nak pam.. tapi sebab irine direct feed dari balik kerja sampai nak pergi kerja esok pagi.. memang tu la feberet dia.. tak nak berenggang ngan mommy. Kadang happy tersenyum sendiri sebab almost 9 month dah pon.. susu masih menitik2 lagi.. 
Sebab hormon ke?? Tapi ada jugak dari pembacaan aku, lepas bersalin , hormon lari.. adehh.. aku ni memang x laaa amik pil perancang ke apa.. memang nak natural family planning without pils, injection or implan. Aku takut. Takut makin tak berhormon.. wakakakaka..
Untuk keseimbangan tubuh badan.. ecehwahh.. aku xde laa amik supplement apa2.. cuma ada laa sorang kawan facebook aku ni dok update collagen yg bagus untuk kulit and kesihatan.. wow! ini sudah bagus.. untuk kulit nak mencerah and menseimbangkan hormon badan pon boleh.. Harga pon takde lah mahal sangat. RM70.00 je. Try je laa kan.. Motip ke dua nak cerah kan kulit.. coz aku ada laa guna 1 produk putih kan kulit tu.. tak putihhh pon.. terpedaya betul.Huh! Sebab ni RM70 je kann..boleh laa nak try. 
Aku beli 12hb bulan lepas. Alhamdulillah semalam dah period.. Tak tau laa kan suratan atau kebetulan.. hehehee.. Lega!! bulan depan nak check laa datang miss P lagi ke tidookk..
Sumber : Google

Malas nak ambik gambar kat rumah.. hehehe.. Aku tengok kat facebook..tapi beli kat kedai luar je.. Tapi dah google siap2, takut ada yang fake.Aku suruh akak kedai tu bukak.. okey.. i'm surely confirm..aku tak beli yang fake. Sebab yang fake ade gula yang banyak.. Actually the taste rasa susu coklat . Tapi tak manis.. Boleh laa nak telan sehari 2 kali je pon..Lagi 1, Nak bancuh 2 scoop, jangan air terlalu suam.. sebab nanti berketul2.. kena panas sikit ye air tuu.. 
Now, aku tak harap laa kulit cerah memancar bak sinar matahari.. tapi rasa lega laa my hormon dah kembali normal.. tu pon 1 bekas tak abis lagi. hehehee.. memang cukup laa sebulan 1 balang ni je.. tapi sometimes, aku colet letak kat roti.. sedappp jugak.. 

Thursday, October 2, 2014

Harga minyak naik lagi ke subsidi dikurangkan??

Complicated betul soalan nih.. mana satu yang betul sebenarnya?? Pada aku laa kan..ape lah sangat minyak petrol , diesel tu naik doposen seliter. tapi yang membengangkan sekarang ni, bila minyak naik, harga barang2 lain pon mengada sangat ikut naik.. Sungguh laa..membebankan laa jugak kalau semua barang nak naik harga.. 2-3 hari ni, takde lah nampak lagi kesanya.. Tunggu laa seminggu dua lagi.. compem laaa, dari garam sampai ke pampers anak harga pon ikut naik..tak banyak tak sikit, 10sen 2 naik jugak.. 


SUMBER : Facebook Kelab Che Det

Tengok gambar kat atas ni, adoyaii .. puas laa aku tekan calculator ..camne laa dia boleh dapat kira kira macam tu.. Kat sapalah dia buat survey ni kan... aku sorang je minyak kereta sebulan 3-4 ratus jugak ulang alik pergi kerja. tu tak campur lagi time nak balik kampung, pegi beli barang dapur, jalan-jalan , emergency case ke hape kann... adoi giloo.. Tolong lah jangan nak menaikkan darah orang. Sepatutnya dah nak Bajet 2015, bagi lah something yang memuaskan hati rakyat.

harga baru berkuatkuasa tadi malam..hehehehe.. happy sangat!!!!

Aku harap , lepas ni takde BR1M pon tak pe laa kalau itu salah satu punca kenaikan minyak dan harga barang lain. Tak berbaloi pon. Dapat nya sikit je pon.. Tapi nanti nak keluar belanja nye lebih dari tu.. Tak berbaloi..Lagilah aku tak dapat pon BR1M.. tak layak katenye sebab pendapatan seisi rumah 3k++.. Macam takde keistimewaan sangat laa kan as a rakyat. Bukannya kerja government. Bonus pon takde. BR1M tak dapat. Cukai kena bayar..Lepasni GST pulok.. Bak kata si Gjul. Redha dan sabar je laa... Tapi sungguh laa.. lebih ramai lagi rakyat yg tersepit dengan kenaikan harga barang lepas ni walaupon depa pon memang x da kenderaan.. Sonang laa cakap suruh bercucuk tanam keliling rumah..nak tanam ubi kat mana kalau dah duduk rumah flat ni?? bilik air?? nak jemur baju pon susah tau tak?

Aku rasa , gaji orang sekarang ni takat RM2000 macam dah tak releven je.. Kena usaha lebih laa gamaknya.. buat extra income.Kerja 24 jam demi sesuap nasi.. Ye ke tidakk??

Wednesday, October 1, 2014

Kes Dera Lagi!!!

Assalamualaikum.. Ya..aku tau masih terlalu pagi untuk mencarut (tengok jam baru pukul 11 pagi). Dah laa entry yang pertama kali untuk my blogspot.. kakakakkaa...Tapi mulut, tangan kaki aku tak boleh nak stop untuk menyumpah ni dah kenapa....?? Pasaipa??Ni kes dera lagi wey..Kat taska.. automatik teringat terkenang kat anak aku sebab aku pon hantar dia kat rumah orang.Setakat ni alhamdulillah laa.. Tapi tak nak laa cerita pasai anak aku kan.. 

Salam takziah buat keluarga baby Imna Khalisa. Berat dugaan parents baby. Baby baru 3 bulan. Yer.. aku tau.. umur baby macam tu memang agak leceh nak jaga.. Minum susu pon nak kena tunggu dan pegang takut tersedak. Tapi apa boleh buat?? kau dibayar kot?? bukan nye free.. buat je laaa keja tuu.. bukan sampai berjam2...Kau nak untung kemainnnn nak jaga budak ramai2.. tapi pekerja tak cukup tangan nak handle budak2 ni.. 
As i know lah kan.. tadika tu before ni ada juga record buruk . Ade kes dera jugak..tapi xde pon kena boycott. Still lagi ada parents yg hantar anak2 diorang. Maybe sebab diorang tak tau kot.. Nama Taska punya lahhh kemain glammm kannn.. Taska Permata Bonda. Puihhh laaa.. Boleh tukar nama dah tu.. Taska Permata Jamban!!!
Nah screen shoot dari family Baby Imna
Screen shoot 1
demm laah.. lagi taknak bertanggungjawab..siap ada luka2 lagi.. Tak memasal anak orang jadi mangsa. Hadooiii laa.. kalau ko takde sikap kesabaran yang tinggi..seeloknya tak payah laa kerja jaga anak orang.. pehlisss laaa..baik ko kerja jadi cleaner ke , kilang ke.. takde laa nak aniaya anak orang.. 
Plus aku dapat bayangkan muka2 manusia tak de tanggungjawab tu bila ditanya & diorang buat muka toya.. eee..rasa nak tumbuk je lah... 

Lagi satu yang paling aku menyampah..bila ada orang yang bijak pandai cakap and suruh berhenti kerja jadi surirumah jaga anak sendiri.. Laaahhaadooiii..jangan laa bagi idea yg macam tu untuk ibu2 yg bekerja. Respect sikit laa perasaan orang kann..