cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Friday, November 28, 2014

Tips bila bayi/anak demam


Semalam Irine demam. Harini dah okey pulak. magic! Tak..Tak.. aku masih percaya ini semua kuasa Allah s.w.t. Tapi anak babysitter pulak demam. Adeh.. Kang berjangkit lagi. Irine ni aku dok perasan antibodi dia lemah betul. Padahal fully breastfeed tuu.. Tiap kali nak cukup bulan je mesti demam.. Tapi tak delaa tiap2 bulan.. 
Sebab dah dia kerap demam, aku dah boleh handle dia time dia demam. Tak de laa macam mula2 dulu.. Dia demam, aku gelabah sampai nangis-nangis..Terus bawak pergi hospital ampang pukul 3 pagi.. Doc check ala kadar je, check suhu, tekan2 keyboard macam nak runtuh hospital, bagi ubat, dah settle.. ehhh???  Sapa tak risau wey.. anak demam, lepastu melepekk macam roti kena lenyek. So, aku bagi tips kat uolsss macam mana nak handle bayi/anak waktu demam.

1.Termometer

 1st kena lah ada Termometer suhu badan. Tak kira lah macam mana pon korang kena cari jugak natang ni. Ada banyak jenis. Ada yang color color tepek kat dahi..tapi aku prefer yang digital.. Tak aci lah kalau takat rasa-rasa kat dahi.. "eh panas terbakar dahh ni.. Marilah bawak pergi klinik" tapi bila sampai kat klinik..mana ada demam.. so tak dapat laa korang mc.. buahahaha...aku laa selalu macam tu.. buat malu jerk pegi klinik tapi doc cakap tak demam.. Sebab dia check suhu kita pakai apa? Termometer sajeee.. so, better beli sebijik dari pergi klinik check2 tak demam, tapi kena bayar servis & ubat & surat mc yang tak sepatutnya..dah malu kannn.kenala beli jugak surat mc tuu..muahahha..

Irine demam.. 

ni gambar last month dia demam.. aku memang saje amik gambar ni sent whassap kat bos aku mintak mc..hehehehe..senang.. tunjuk suhu, lepastuuu si Irine pon good acting! ahahaha.. muka macam tu kann..terus dapat 2hari mc.. lolololo.. Tak payah surat pon.. Actually mommy tak suruh dia berlakon pon.. memang lembik ahhh dia.. betul2 demam.. Tengok suhu pon tinggi.. Mana aku beli termometer ni? kat guardian je.. kat farmasi lain2 pon ada.. around RM20.00 macam tuu.. Kalau ada bajet lebih boleh beli yang termometer tembak kat telinga tu..cepat & accurate. Mostly kat klinik pakai yang tuu..

bila dah more than 38'C ni memang dah kena bawak pegi klinik ye.. Sebab dah panas sangat. Suhu luar dengan dalam sangat tak sama. Kite yang tua kalau demam pon kadang2 rasa dalam sejuk, tapi luar panas, dalam panas, tapi luar sejuk..

2. cool fever

Cool fever memang aku standby banyak-banyak kat rumah. Sebab beli pon time ada baby expo. murah banyak.. Mungkin sesetengah orang akan cakap "eleh.. cool fever ni..bukan ada function pon.. Marketing je lebihhh"... memang laa tak logic actually tepek ni sehari semalam terus baik demam. Nonono.. Yang tu memang iklan sangat.. Sebenarnya untuk kurang kan suhu sikit..sebab function cool fever ni menyerap haba. Kat bahagian mana selalunye terlalu panas?? Yess.. kepala.. So letak lah kat kepala.. Mentibe teringat pulak ada yang bijak pandai kata letak kat kepala boleh mengakibatkan cerebral palsy.Huh??? Kau doktor apa ekkk??? lepastuu pandai je petik nama orang lain..


Ini aku print screen kat instagram Dr. Halina sendiri. Boleh search her previous insta. Dr Halina pon kata mengarut.. memandai je petik nama dia.. kuang kuang kuang.. 

Maafkan gambar togel inihhh.. sebab dia akan membesar jadi seorang gadis.. Maka aku lekat kat bahagian nen dia lah ye.. hehehe..


yang tepek kat dada tu patut letak kat celah ketiak dia tau.. atau belakang badan... sebab part tu memang panas selalunya.. Sebab Cool fever ada jual yang untuk lekat kat badan jugak.. Yang tu murah sikit.. hihihiih..

3.Sponge/ wet towel

Yang ni memang perlu lah sangat. Sebab memang sangat2 kurang kan haba dalam & luaran badan.. Aku tak terus letak kain basah kat badan anak aku. Sebab tu aku letak cool fever dulu. Tak nak dia terkejut sebab towel basah ni kan sejuk.. Takkan nak letak air suam kann.. Dah okey tepek cool fever dalam 1/2 jam, baru aku sponge and lapkan badan dia dengan towel basah.. Ada jugak petua dengan air asam.. Pon boleh.. mana-mana je lah ye.. Aku lap2 kan badan irine ni ikut suka je.. Takde lah dahulukan kepala dulu ke, kaki dulu ke, tangan dulu ke. Tapi memang jaga bahagian kepala dulu.. 
Sebab selalu sangat pergi jumpa doktor, so aku ni banyak tanya kat doktor. Almaklumlah, 1st time hadap anak demam ni, memang automatic akan gelabah.. Sebab kalau panas sangat, akan menyebabkan bayi sawan tau!!. opcoz laah  risau.. Tapi 3 cara ni sangat membantu untuk redakan suhu bayi sebelum pergi ke klinik @ hospital. Selalunya suhu panas ni waktu malam je.. esok nya around pukul 8 pagi keatas, suhu pon dah turun.. So, jangan gelabah sangat.. Plus kat sini nak diingatkan laa ye,jangan laa main siram je anak dengan air sejuk. Maksud aku direct mandikan dia.. Tak membantu pon .. Kalau demam baik oklahh.. Tapi kalau baby terkejut pon boleh terkena sawan. Sebab doc kata, kalau mandikan dia, luaran je yang sejuk, dalam badan still panas.. Lebih baik buat sponging / jelum dengan towel basah.. Sebab tu laa yang dapat serap haba dalam badan.. 


Okey . Irine Dah sihat.. Boleh sambung menggedikkkss..


Lepas dah buat tiga-tiga tips ni, tapi suhu tak turun jugak, makin tinggi, lebih baik bawak pergi klinik / hospital terusss... Btw uolss sendiri pon tau and automatik akan bertindak waktu bila perlu kann.. okey. itu saje.. Tata..
















Thursday, November 27, 2014

Layan macam Queen!



Sehari dua ni gjul layan aku macam queen sangat.. bukan pasal nak bodek ke hape.. Sebab bini dia ni tengah datang bulan.. Balik kerja dia yang pergi ambik anak.Dialah yang masak..dialah yang jemur baju.. Sebab dia pikir orang yang tengah datang bulan ni macam orang tengah pantang.. buahahaha.. 

Awal perkahwinan weols, tak nyempat laa pulak dia merasa kehidupan tinggal dengan isteri yang datang bulan.. Sebab sebulan kahwin je aku dah pregnant. Abes berpantang pon 8 bulan jugak laa aku tak datang bulan.. kira dah setahun lebih tuu.. Maybe sebab breastfeed mommy kot.. Ni pon dah 2 bulan tak datang..mentibe datang balik.. aku ingat  expecting baby lagi.. cuak laa jugak kann.. nan hadooo... 

Sebab dia sendiri nampak pahit jerih aku melahirkan baby, tengok aku berpantang, so, dia expect orang datang bulan pon macam tengah pantang.. Tu pon sebab sakit sengugut. Tapi tak de laa sakit sangat pon sampai 1 kerja tak boleh buat. Tapi aku dok perati dia je volunteer nak buat semua kerja rumah.. iolsss pon hoorayy hoorayy!. ni pon Irine tengah demam.. Suhu dia panas . So, kerja weolls memang pantau je temperature dia. 

Gjul plak kerja pagi. Around pukul 6 pagi dah keluar rumah. Tapi setiap 1 jam je dia bangun..Check anak & aku okey ke tidakk.. bukan je dahi Irine dia check.. Perut aku pon dia check.. Lol.. dah kenapa.. Hahahhaa.. kesian laki aku ni tertipu.. Tapi betul.. tiap 1 jam tu laa dia bangun check kepala , perut aku & irine. Bila aku tersedar je, dia tanya ayang okey tak?? dia jugak laa yang ulang alik pergi toilet basah kan towel Irine. Sampai dia cakap, "abang dah macam jururawat. Tak lena tido".. Allah.. kesiannnya.. at the same time, tergelak laa jugak.. Selalu Irine demam, aku tak sakit, tapi dengan aku sakit, dia pon gelabah semacam.. hehehehe.. Patut tak aku bagitau keadaan sebenar period tu macam mana? or biarkan je?? muahahhahaa...


pagi ni tengok dia ni dah sihat laa jugak.. suhu pon below 37'c. Moga cepat sihat ye datin. Nak cukup bulan je demam.. susah hati betul mommy kalau si Datin ni demam.. Sebab dia jenis mengempeng. Bila menyusu tuu takde limit dah.. Last-last muntah. Dahh aku yang kena bebel dengan Gjul.. =(











Wednesday, November 26, 2014

Gagal UPSR?? Dunia belum berakhir.


Result UPSR keluar harini.. Aku tak de laah nerves sangat. Sebab bukan aku yang nak ambik result.. Behehehe.. Adik pon dah besar. Tinggal lagi 2 orang yang bersekolah.. Sorang tengah ambik SPM. Sorang lagi baru form 2. Kat timeline pon takde laaa kecoh sangat pon,  pasal friendlist aku pon baya2 aku. takde laa kot anak2 diorang yang ambik UPSR. 

Kalau dulu dapat 1A pon dah Wow!!! boleh canang 1 kampung.. Anak aku dapat 1A!!!.. takde lah nak malu sangat kan. (Aku lettewww yang dapat 1A UPSR).. hahaha.. Zaman aku tahun 1998, adalah batch ke-2 yang UPSR 5 subjek.. subjek tambahan Sains. Tapi zaman sekarang kalau dapat 1A je mulalah orang dok cemuh. tu laaa.. "main facebook je, main COC je, main candy crush je.. Belajar malassss... "Allah.. zaman aku dulu pon dok main je.. tapi tak de laa menghadap komputer, games, henpon 24/7. serius.. Aku rasa agree pulak bila orang cakap duniawi ni semua melalaikan..  dulu, Handphone, tablet, komputer pon tak de laa berleluasa lagi.. Maka kami tidak lah anti sosial.. hehehehe..  Time dah nak dekat periksa pon kami dok main lagi guli, naik basikal pusing satu kampung, berkhemah dalam kalbat .  Paling canggih pon pergi cc main mirc.. sebab macam terlalu budak sangat, selalu menyamar jadi budak UTHM (dulu kami panggil ITTHO).. buat-buat pandai laa jadi orang besar..hahahahaha.. 

Tapi zaman sekarang best.. Nak belajar online pon boleh. Tak payah laa nak mintak izin dengan mak nak pergi study rumah kawan. dulu aku selalu macam tu asyik nak merayap main kat rumah kawan jerk.. Mak tak bagi pon aku cabut je..hahaha.. Tapi bila betul2 mintak izin nak study.. ko ghase?? Mak ko nak bagi?? Nan hadooo.. Laaa ni semua kat hujung jari je.. Boleh study kat rumah.. Buat group whassap.. Allah.. Mudah nye hiduppp.. 

Kat TV pon dah ada siaran belajar kann.. Aku dok perati je iklan UPSR iBuddy budak perempuan rambut perang yang tutor TV tuuu... 
-
-
-
-
-
-
-


zaman aku dulu mana ada.. Dok sibuk je laa beli surat khabar. Kat tengah tu adalaahh sisipan Didik . Kadang2 tu adalah soalan-soalan UPSR , PMR, SPM. Yang tu jugak laa weollsss kumpulkan satu kelas, lepastu photostat. Nak beli buku pon kadang rasa serba salah pulak nak mintak duit kat mak. Tapi rilex je adik2 aku sekarang ni mintak duit top up kat mak aku.. waaa!!!

Well, bagi adik adik ,yang tak dapat straight A tu, tak payah nak kecewa sampai kelar kelar tangan, tak nak makan, tak nak keluar bilik. Ini baru ujian pertama di alam persekolahan. Nanti masuk sekolah menengah ada lagi ujian PMR (PT3), SPM, STPM..ujian percintaan , perkahwinan.. eh..ehhh.. hahahaha ... SPM & STPM tu korang kena laa struggle lebih sikit. Sebab tu laa yang bawak kaki korang masuk dalam alam Universiti pulak.. Kalau masih main-main lagi.. payah laa dik non.. Lagi-lagi yang perempuan. Bila orang cakap "elehh..orang pompuan belajar tinggi dok kat dapur jugak nanti ".. jangan laa korang nak ya betul sangat statement tu ekk.. Korang jawab laa balik "Memang laa dok kat dapur.. Tapi belajar tinggi tu laa, yang bezakan besar mana dapur kitorang nanti " haaaa..agak agak sentap ke tidakk orang itteww??

Sebab anak aku pon jauh lagi perjalanan dia nak bersekolah . Next month baru umur setahun.. buahahhaa.. entah macam mana lah cabaran dia nanti kan bila dah sekolah.. Ngeri laa pulak aku dibuatnye.. time baby tak boleh laa nak kategori kan bijak lagi.. sebab baby ni kira banyak akal.. sebab dia belajar dari persekitaran dia.. So, bab ni kena hati-hati sikit.. Kang benda tak elok kita buat, dia pon ikut buat.. 

Ok. Last but not least.. lagu untuk yang kurang berjaya jangan sedih-sedih.. update status kat Facebook , moment wechat jangan mencarutzzz ye adik adik..Nanti KHK siar kat wall pulak nanti.. hehehe



Mommy yooyin

Monday, November 24, 2014

MANIS GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH



Marilah join Giveaway by Mama Darwiish yang manis "MANIS GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH " Hadiah pon manis ,manis menarik tertarik memang da bomm...saje cuba nasib. manatauuu...  

Nak tengok senarai hadiah menarik klik sini nanti nak join korang boleh pilih je nak hadiah mana 
Allah.. manis manis belaka hadiah nya kann. Yang sponsor pon manis manis sampai dihurung semut.. (bodekkk much!)

Saya nak hadiah Simplysity CCDD Cream sponsor by Miss Ika Yang MAnis


Semoga ada rezeki manis ai nak menang Giveaway.. hihihihi.. 



Karnival Upin Ipin 2014 best ke tidakk??


Kebetulan weekends semalam Gjul cuti. Dapat lah weollss anak beranak berliburan nak pergi Karnival Upin Ipin. ai nak tengok ultraMAN!!! Plan nak ke baby expo kat Mid Valley tak jadi la..sebab tak de apa yg nk dibeli.. Diapers pon byak lg.. beheheh.. sebb pergi expo cari diapers je selalunya..  Irine masih baby.. maka dia tak berapa excited nak pergi sana.. Pagi pagi around pukul 10 pagi Gjul dah masak lunch. ayam masak lemak cili api lagii.. Nak bagi perut kenyang katanyaa.. Tetibe baru je siap mandi, ada orang ketuk pintu rumah..Rupanya anak-anak baby sitter datang nak mintak izin bawak Irine pergi PICC tengok upin Ipin jugak,.Memang tak laa nak bagi bawak.. sebab weolss pon nak pergi jugak..

Rezeki diorang laa datang rumah siap boleh tengok Kartun lagi.. Siap cakap kitorang ni orang kaya sebab tv besar.. hahahah.. budak2.. layan kan je laa.. kaya hamende.. rumah flat je pon.. Padahal rumah diorang rumah teres kott..

Irine suka laa kakak dengan abang dia datang rumah,.

Weolss gerak dari rumah around pukul 12 setengah macam tuu..sampai2 je kat PICC dah jem.. Parking pon dah payah... memang 2-3 round laa pusing cari parking yang dekat sikit nak menapak.. sampai give up bertekak dalam kereta nak balik.. hahahhaa.. Irine pon sampai dah 2-3 kali bangun tido, bangun tido tapi kereta tak park jugak.. 


Selfie dulu lahh.. stressss cari parking.. padahal Gjul yg drive.. behehehe..

Finally terpaksa jugak parking jauh.. memang jauh betul.. Dekat dengan sekolah ape ntahh.. sekolah tapi macam kilang pon ada.. huhu.. Dengan panas teriknya,gigih menapak tolak stroller Irine.. Ehh Gjul yang tolak.. Memang dera dia skit, sebab selagi ai tak dapat baby wrap, memang dia kena tolak stroller & dukung Irine.. hahaha.. dia yang cakap sanggupp kannn.. Tapi tak jugak.. Sebab nak ikut short cut punya pasal, we olllsss panjat bukit.. Ai dukung Irine, Gjul tarik stroller.. dah macamm duduk kat pergunungan jerkk.. Ponat sangat.. Memang ramai orang gilerrr2.. Masuk je dalam tu ramai maybe sebab ada event lain.. Ada convovation jugak.. So, memang keadaan pack sangat.. 

Sebab ai pon tak de masa nak mengoogle pasal karnival ni, main pergi je.. So tak tau laa apa aktiviti yang berlangsung.. Orang dah bersepah duduk kat lantaii.. Dok merungut2.. Anak-anak suka lahh.. diorang tau nak jumpa Upin Ipin jerk.. Nak masuk mana pon tak tahu.. Takde pulak orang bagi Event Itinerary ke hape.. Tengok orang masuk kat Hall A, kitorang pon masuk.. kat dalam tu ya ampun.. nak jalan pon terpijak kaki orang je.. T__T nak pergi ke depan stage tu memang tak dapat laaa.. Dengan orang sibuk dok promote susu laa.., vitagen laa.. semak betul.. Kenapa tak buat kat luar @ hall lain.. bukannya orang tak boleh nak beli nanti kann.. Dengan budak2 kecik dah nangis, mintak mak bapak diorang dukung nak tengok Stage.. Kesian sangat.. Memang tak boleh laa nak kedepan, sebab dah ramai sangat.. kalau booth tu kat tempat lain mesti okey sikit.. 

Nasib baik budak ni behave.. Sebab dia tak tau apa2.. Plus dah kenyang & puas tido dalam kereta.. Lega mommy.. 

Tak lama dalam tuu pon terus keluar.. Sebab panas gilerrr.. Gjul pon dah bising kat ai.. mana ultraman..mana ultraman.. hahahaha.. macam anak tanya kat mak okeyy.. 

suasana dalam hall. Ambik gambar pon tak sharp, sebab asyik berlanggar dengan orang je.. =(


Last last kitorang tengok kat luar je.. Ada screen besar.. Time ada lagu upin ipin, Irine dah sibuk cari.. nampak upin ipin kat screen pon dia dah lompat2 excited happy.. Kesian dia.. tak dapat tengok Live.. 

 
Gjul pon kesian kat dia.. lalu dukung dia macam ni.. khusyuk..panggil dia tengok kamera pon tak layannn..

lepastuu jalan jalan kat situ..tengok pulak booth booth kat luar hall. Nak cari orang jual air. Tapi dah dia jual macam dalam goodies, 1 beg RM10. tak nak laa ai beli.. Tapi beli laa jugak eskrim Upin ipin.. eleehhh.. eskrim cornetto cream o je pon.. cuma wrap dengan gambar upin ipin jerk..

. Seketul 2 hinggit..

Lepas tu kat Hall B, ada plak Upin Ipin magic kot.. Ai pon tak tengok dekat sebab Q panjang... Kena beli tiket kat Hall A.. jadahh.. tadi tak nampak pon orang jual2 tiket.. Dah 1 kerja nak pergi Hall A, nak cari lagi, pastu beratur kat Hall B.. adehhh.. Takpe lah.. Memang tak de rezeki kot nak tengok & join all the program. Next time kena dapat kan full itinerary lah kalau macam ni.. By the way, kat event tu, ramai betul kes anak hilang. Yang paling sedih tu budak umur 2 tahun.. Allah... mintak2 dapat laa dia jumpa family dia.. Budak umur macam tu, manalah tau nama mak, duduk mana semua kannn... 

Balik dengan perasaan kecewa. Pastu ramai laa mak bapak lain yang merungut kecewa, sebab penat2 pergi tak da apa2.. ai pon rasa macam tuu.. Kecewa sebab tak dapat tengok ultraman..hahhahaha..over..  On the way balik ke parking..rasa nak suruh je orang yang baru parking tuu tak payah laa pergi.. tak de apa pon...Nasib baik laaa event free. Nak banyak songehhh pon tak boleh jugak kann..

Sampaikan nak balik tu Gjul boleh plak bagi idea.. tau tadi sebelum pergi sini, kita pergi Tesco.. Beli air mineral 3 kotak, air tin, roti pastu bentang surat khabar , kita jual tepi jalan.. mesti laku... hjahahhaa... business minded...

Pagi tadi hantar Irine, dok berborak dengan babysitter pasal Upin ipin je.. Diorang dapat tengok Ultraman, around pukul 4 petang macam tu..waaaa!! dah kitorang dah balik!! ruginya!!! Nak bergambar dengan ultraman pukul 9 malam.. adehhh gilo.. agak nak orang berkampung kat situ ke hape.. huhuhuhuuhu.. Kalau tau itinerary awal2, mesti dapat jumpa ultraman..Borak punya pasal pukul 10.30 baru sampai opis ni.. hahahaha..gilerr...


Nukilan rasa mommy yang kecewa tak dapat tengok ultraman.. sobbsss...

mommy yooyin






Friday, November 21, 2014

Sebab minum dalam botol susu je ponnn..


Harini terbuat 2 entry kauuuuu... Sebab pagi pagi dok scroll time kat FB , pasal issue Che Ta bagi baby Aaisyah minum pakai botol susu dikatanyaa susu formula.. 


Kalau isu pasal Zain tayang body tu logik la jugak.. tapi suka hati dia lah kan... ai sokong bukan sebab ai Kipas Susah Mati Die Hard Fan diorang niih.. Tapi sebab menyampah tengok orang yang keyboard warrior sibukkk je hal orang.. Dah tu lagi nak follow orang tuu.. Jari jemari tu tak payah geratiiill (sibuk) nak taip komen yang bukan bukan pasal orang.. Simpan je dalam hati kalau rasa tak puas hati tu.. Sebenarnya tu lah ujian diri samada kita ni ada penyakit hati atau tidak.. 
Berbalik pasal Orang yang dok kata tu..


Nampak je ayat dia macam bersahaja.. tapi memang menusukkk hati okey.. kalau ai pon geram jugak orang sibuk macam ni.. Biasanya yang memandai komen macam tu orang yang belum kawin & ada anak.. Takkan laa tak tau susu badan tu kan boleh di pam & disimpann.. sampai 6 bulan pon bolehh.. Perah2 masuk dalam botol.. pastu masuk peti ais.. agak malas ke nak direct feed, cairkan susu bagi laa dia minum pakai botol.. Lagi satu, Che Ta ni kan wanita bekerjaya.. Lepas abes pantang , opcozz laa dia kena kerja.. Takkan laa nak gantung anak die memanjang kat badan.. Memang time pantang ni laa nak practice baby bagi minum pakai botol. Macam Irine dulu pon sama.. dah nak masuk kerja baru gediks ajar minum pakai botol.. Dia dah syok menetek kannn.. Terpaksalah try & error botol & puting mana dia nak.. 

Kalau ada mak mak yang bagi anak hisap puting pulak, tak payah laa korang ajar si mak tuu "eh.. jangan bagi anak hisap puting.. nanti jongang"... kalau dah keturunan jongang, jongang jugak.. maaf mentaip kasar kat sini... Sekarang pon dah ada soother anti-jongang. Orthodontic namanya. Ai pon dulu mula2 try bagi Irine hisap puting.. Sebab pikir nak kerja.. Takut die ngok ngekkk bising kan kat rumah baby sitter..Ye laa.. 1st time antar anak kat rumah orang bagi jaga, kalau boleh tak nak laa anak banyak kerenah, sampai nyusahkan orang.. takut diapa apa kann je anak aku.. Tapi dah dia tak nak jugakk.. redha... 

Sebab Irine tido tak berbuai, tak berputing, memang ai laa jadi mangsa.. malam nak tido ngempenggg... sobbsss... tak nak lepas plak tuuu.. kejap kat sebelah kanan.. kang panjat kite dok sebelah kiri plak.. kesiannn ayah dia asyik kena sepak muka je.... hahaha..

Ai nak pesan kat korang ni, tak semua orang orang kita ni suka di tegur @ di ajar.. Dah tau orang tu tak boleh terima teguran, tak payah laaa sibuk2 .. Sebab kalau dia tak tau mesti dia tanya punya... Kecuali memang dah tak betul sangat laa kann... 

Kalau dia nak letak gambar anak dia 100 keping sehari kat timeline pon tak payah laa sibuk jugak.. Suka hati dia.. kalau rasa annoying boleh unfollow @ pon hide kan je moment tuu.. sonanng..

the end.


mommy yooyin


Friendship Anniversary



Pejam celik bangun makan tido, dah 9 bulan ghupenye ai berkenalan dengan Gjul. Even dah kahwin sekalipon, masih lagi gigih & tak jemu nak kenal each other. Masih banyak lagi & tercari cari kesukaan kegemaran dia. Sebab orang laki ni cepat boring.. sesenang je nak tukar kesukaan dia.. jangan senang nak tukar bini udah lerr.. hehehe..

Pertama kali berjumpa dengan Gjul, kat rumah aku sendiri.. Gjul datang beraya dengan kawan ai yang juga kawan ai. Time tu ai sekolah lagi.. Form 6.. tengah exam waktu tu.. Dia plak berdiploma kat UiTM Jengka . Macam mana dia boleh kenal ai?? okey... Dia tinggal kan contengan di buku rujukan ai.. Siap no telefon dengan tanda tangan sekali.. hahahaha.. Ingat balik memang kelakar.. Pelik je perangai macam tu.. Dia rasa perbuatan macam tu comel macam tweety bird.. 

siap mention lagi kawan yang mana satu.. hehehehe.. mulanya memang tak perasan laa dia ada tinggalkan no fon kan.. Tapi kawan ai tu bagitau laa suruh check kat dalam buku.. Mulanya malas nak layan.. tapi ada sedikit masalah memang terdesak sangat contact Gjul. 

Ahh.. Orang perempuan.. tarikh tarikh apa pon semua dia ingat.. Tarikh pertama kali kau kentut pon dia boleh save dalam kepala otak dia.. hahaha.. Orang laki?? tak semua kot. Gjul sampai laa tadi malam, terkantoi, birthday anak sendiri pon dia tak ingat.. Berapa haribulan lahir.. confident je bagitau family dia Irine lahir 27/12 ,padahal 28/12.. Sentapsss mak nokkk..Panas terus perut ibu yang mengandungkan ni...

Tahun tahun sebelum ni takde laa sambut2.. cuma buat ucapan je.. Tahun lepas pon masih berdua.. Tapi tahun ni dah bertiga.. heehehehehe.. Sebab dah dekat 2 bulan Gjul kerja shift malam, masuk 10 malam, balik  7 pagi.. dia balik je, ai dah sibuk2 nak pergi kerja.. Ai balik kerja je dia sibuk nak tido, sebab pukul 10 nak kerja kannn.. Cuma semalam dia balik kerja 7 pagi..terus sambung kerja pukul 3 petang balik 11 malam.. Sebab dia takde kat rumah, boleh laa ai melencong pergi Tesco beli kek.. hehehe..

Nak buat tak sempat.. Malas pon ye.. so beli je laaa, senang.. 


sebab comel sangatt..terpaksa beli.. muahahahhaa..beli kat bakery dalam Tesco je. Rasanya 1/2 kilo pon tak sampai.. kecik sangat.. RM22.00

Plan nak beli Dominos.. Tapi nak try la pizza TESCO kann.. Banyak masa sempat nak masak sendiri.. Bajet2 Gjul nak balik kerja, kita terus masuk Oven... 

Okey.. Done.. Tapi memang 1st & last laa aku beli.. Sebab tak sedap pon macam pizza kat kedai tuu.. Pastri roti dah laa keras.. inti pon x sedappppsss.. btw kalau takat nak buat rasa2 okey laa.. Lagi pon murahh.. RM7.99 je.. So jangan komplen banyakkk..


Tinggal kejap je pergi dapur... Si irine ni senyap je dalam bilik.. Rupenye dia seret diapersss ke luar..!!! adehh geramm mommy... tak cukup dengan tu, feberet dia selongkar handbag ai laaa... No wonder laa kadang2 pergi kerja ada je mainan dia laa, pampers laa, plastik laa.. dah macam tong sampahh.. 

----

Kepala benjol.. tehantuk simen.. adehh..She is trying hard nak berdiri ke berjalan.. suka2 hati lepaskan tangan lalu terpeleott.. mommy tak harap pon awak cepat jalan Irine.. Sebab tak train pakai walker.. guna kudrat & kerajinan mommy ayah je laa pimpin awak blajar jalan.. Good luck dear..Xoxo

Happy 9th Years Friendship anniversary Hubby!!!You are my hero, my best friend, my partner-in-crime, my heart, my imam.. Semoga persahabatan & perkahwinan kita kekal hingga ke jannah.. 

LOVE U

mommy yooyin

Thursday, November 20, 2014

Kopi 434


Ada readers orang Muo (Muar) tak kat sini?? Harini nak story morry skit pasal produk From Muar With Love. Ecehhh... Apa dia? Mee Bandung Muar ke? Ke asam pedas muar?? Eh tidakk lerr.. Ni Kopi.. Kopi yang dok trending sampai orang termimpi mimpi.. Terngidam ngidam tuuu. Kopi 434.. Aiseymennn.. Femes sangat ke kopi ni? Aku dok Batu Pahat sebelah Muo je .. Tak tau ponnn... Sapa yang cakap, orang kampung je minum kopi.. elehhh,... bandar sangat ke awak tuuu.. Starbucks tu xde jual kopi mehhh??? Entry kali ni ai nak review sikit laa pasal kopi 434 ni.. 

Ai pon tak berapa sangat minum kopi. Bukan sebab allergik ke hape.. Sebab kat rumah memang xde pon stok kopi ni..nescafe pon jarang2 beli.. Sebab abah tak minum kopi.. Dapat merasa minum kopi ni bila datang rumah sedara mara belah mak.. Sebab memg jawa kot hidang air kopi.. Then , my abah hanya mampu tengok sajeee.. Takkan datang rumah orang nak order plak.. buahhahaa.. Tapi biasanya orang akan perasan kenapa abah tak sentuh pon cawan kopi.. Baru laah diorang buat air lain.. 

Ai ni takda laah teringin ke, mengidammm sangat2 nak minum kopi 434.. Tapi dah kat instagram, kat facebook orang dok upload gambar kopi 434 , teringin laa, mengidam laa, stok habis mana nak cari laa..  Automatik ai nak juga testing testing kopi ni.. Memang dasarrrr kaannn.. hahaha.. Apa yang sedapnya??.. Cari jugak kat Tesco & Giant. Takda. Memang stok kopi ni kat Muar je kot.. Kalau nak kena pergi sana lah cari. Kebetulan my bos ada buat Tour kat JB. Sempat laa dia singgah Muar cari kopi tu untuk pantry office.


dua bungkus.. harga sebungkus ni tak sampai pon 5 ringgit..

 mesti mention MUAR. Made in Muar katenyee.. & ada tanda halal.. 


dalam sachet. Satu bungkus ni tak tau laa ada berapa sachet. Tak kuasa ai nak kire... buahahaha

Berat 200gram


Dapat je terus bancuh.. Tambah air panas , makan dengan biskut crackers.. Nyummm.. 

-
-
-
-
-
-
-

Bila minum je nak terkeluar balik, sebab pahit sangat.. waaaa!!! Tawaq plak tuuu..takde gula.. Tapi ai baca ingredients blakang plastik tu ada gula.. sobsss...


ke memang macam tu? ke ai ni jakun sangat??? aishhh... tipah tertipu bang.. Terus tambah brown sugar dalam tuuu.. Baru lah rasa umpphhh..


Sebab mug ai kecik, so rasa nya memang pekat likattt.. 2 kali tambah air.. hehehe.. Oleh kerana i'm not coffee lover, and 1st time nak rasa feeling-feeling minum kopi, memang ai tak tahu laa nak kategorikan kopi ni rank ke berapa.. rasanya boleh kot bagi 4 bintang.. ahaaaa..

Selfie sikit.. ^_^

BTW, dah abes stok nanti boleh laa beli secara online!!! wahh.. maju betul kopi kampung ni yerkk.. Godek2 tengok harga pon murah sangattt.... boleh laa beli banyak-banyak nanti buat stok.. Alaa.. charge postage je ponnn, ape lah sangat dari nak kena pergi ke muar tu kannn...

Klik gambar untuk direct beli online

Ada macam-macam jenis kopi.. Ada kopi kampung, kopi dah pracampur, teh, t-shirt pon ada jual.. hahahhaa.. boleh laa buat gathering ke kelab kopi 434.. hehehehe.. Semua dalam 1 website. Mudah kannn..

okey tu je nak story... Tadaaaa... 

Maju lah kopi untuk "MUO"..Xoxo

Mommy yooyin






Wednesday, November 19, 2014

Kaki Window Shopping


Ingat balik zaman kecik2 dulu.. Kalau parents bawak kitorang adik beradik pergi The Store ke, Parkson ke cari baju, time tu kite yang anak2 ni memang lah tak de perasaan.. Perasaan nak berlari2 dalam mall je.. Entah apa yang seronok nya main sembunyi2 kat celah2 baju tu pon tak tahu.. pastu main kat escalator pon ye jugak.. Usai mak tengah syok pilih2 baju, mana pulak abah pergi? Ahaaaa.. memang macam biasa lah.. bapak aku akan menghilang.. Merewang ke mana2.. Kang entah sapa2 yang ditegurnya..borak macam dah 10 tahun kenal..  Dah mak aku terjerit2 nama kitorang sebab main bersepah.. haahaha.. Dah laa mak aku sibuk pilih baju kannn..Tak senang hati dia nak pilih baju tengok gelagat kitorang ni, tak terjaga.... Tak memasal dapat cubit sedasss..Time tu bisik dalam hati pilih baju untuk kitorang sorang sehelai je pon lamaaaa nyaaaa.. Bila cari bapak aku tak de depan mata, mula lah dia pot pet pot pet..bengang.. last-last tak beli pon. Sebab time tu mak dah merajuk.. ahhahahaha..Hampa..tetttt.,Tapi abah pandai jugak pujuk, bawak pergi makan Kepsi.. tehehehe...

Tu dulu.. Masa kecik2 aku takde perasaan lagi.. Tapi sekarang dah besar, dah jadi mak mak pon.. Rasa nak jerit "MAK!!! I feel u now!!!" Gjul pon sama laa macam abah aku.. Sebab tu kadang2 aku prefer shopping /window shopping sorang2..Sebab rasa bebas & bebas masa.. Kadang2 geram jugak.. Sibukkkk nak ikut.. Lepas tu kita lama sikit dia buat muka cencuruttss.. Terus ai takde mood nak cari barang.. Padahal bukan nak beli pon.. saje tilik barang tu lama-lama.. Lagi lagi time baby expo! perghhh..memang laa semua booth aku nak singgah even terpaksa selit2 macam laahhh kurus sangat.. hehehe.. Gjul tengok anak dah berpeluh je ajak balik.. Padahal dia yang rimas.. HAHAAHA.. Memang aku suruh dia jaga Irine kat luar, biar ai meredah banjir lautan manusia ituuu.. 

Ada tak mana2 perempuan jenis line color Biru? angkat tangan pehlis!!!

Aku memang jenis macam tu kot.. Kalau beli shampoo ke kan, automatik akan tengok ingredients dalam shampoo tu.. Padahal tak paham pon bahan2 sains dalam tu..Behehehe.. Kalau nak cari baju pon, ada 10 kedai, aku akan masuk semua kedai.. Padahal dalam hati macam dah aim satu baju  kat kedai 1st masuk tuu.. Tapi nak jugak pusing-2 masuk kedai lain..Last-2masuk balik kedai pertama beli yang kite dah aim tu.. tak pon tak beli langsung.. Sungguh laa tu satu kepuasan rasanyaa.. 

Lepas tu, Gjul akan komplen barang yg ai nak beli / ambik tu sampai aku memang letak balik tak nak beli.. Huwaaaa!!! Tapi kalau time die tuuuu.. huhhhh!! Gjul cuma excited beli barang dapur.. Macam ikan ke, udang ke , ayam ke.. Part tu memang aku suruh dia je pilih.. Sebab dia lagi expert. Kalau aku yang pilih, ada je tak kena "Ayang, tu tak elok laa... tengok mata dia dulu.. insang, perut, rambut dia okey ke x" Allah.. beli ikan siakap sekor je ponnn.. Rumit nye kerja Chef ni.. Cerewet sangat... 

Lagi satu, Gjul tak suka tawar menawar.. T_T kontra sangat dengan aku.. Contoh nya, haritu masa balik Langkawi, we olls sempat laa singgah padang besar.. Tau2 laa harga kat situ, bukannya harga mati pon.. so boleh laa nak mintak tawar kann.. Kalau tak bagi, carik  kedai lain.. senang.. Part menawar , serah je laa pada aku.. tapi gjul tak kasi.. sebab dia kata kesiann orang tu pon nak cari makan.. LOL... Tapi suruh aku jugak yang tanya.. bila masuk kedai lain, baju yang sama, harga lagi murah dari kedai tadi, baru nak menyesal sebab dah beli.. HAHAHAHAHAA.. Pastu nak bebel2 rugi la , ape lahh.. Penat den dengar leteran dia tuu.. hehehe


ni screen capture instagram Gjul. Memg khusyuk kann ai .. tak sedar langsung .. 

Tak puas pegi kedai jual barang baby, serettt bawak pegi Aeon plak.. Boring je Gjul layan aku.. behehehe..

Macam biasa , dia yang dukung anak, dia jugak yang tolak troli.. T_T



Part shopping2 ni memang weolls tak sekepala.. Tapi ada je part2 lain yang sekepala sangat.. Lagi pon tak best kot kalau semua nya sama.. Kena ada kontra jugakk.. kanzzz..tapi bila dah menshopping tak hingat dunia, rasa terkilan pon ada.. Sampai sekarang ada sikit nyesal ai shopping coklat saje kat Langkawi haritu Ngam2 RM599.00.. =(
Dah bayar pon.. nak buat lagu mana... hahaha.. 

P/s : Dear husband, kalau buat muka cencuruts lagi, duduk je dalam kereta okey.. ngeeee... Ni punca kes tadi malam.. Lepas beli groceries kat Tesco, saje laa masuk Watsons. Gjul jaga irine dengan troli shopping.. tak sampai 30 minit pon dalam tuu..ai pon tengok dari dalam muka diaaa tuuu.. eeee..gerammm.. 

Mommy yooyin