Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Thursday, January 29, 2015

Resipi : Kerepek Ngaku / Ngaku Chips


Good morning evelibadi..Welcome to dapur Yoorin.. Harini ada segmen masak-masak pulaks.. Harap anda terhibur dengan segmen aku ni erk..

Minggu lepas, waktu beli groceries, ada ternampak sebijik buah ke sayur ke, aku tak tahu lahh.. Bila aku tanya Gjul, dia pon tak tahu.. nama je chef.. cheehh.. rupanya ada laa macam bawang putih macam tuu..Oleh sebab tak tahu, lalu aku pon berlalu sepi.. hehehe

Mentibe, kat timeline facebook, ada sorang friendlist aku dok update buah / sayur yang menjadi 1 juta persoalan dalam minda aku.. Tergerak laa tanya, ni buah apa.. Sebab cara dia bercerita macam sedap je kannn.. Ngaku katanya.. Sedap sangat kalau dibuat kerepek.. Aku notice words "SEDAP" & KEREPEK" je.. sebab aku ni kalau perkataan sedap memang laju je nak cuba.. Pantang betul. Kalau kerepek tu, adoi, rindu pulak kat my hometown.. Sebab aku dah tau mana nak cari, sakannn laa pi Giant, beli Ngaku .. Excited sangat nak buat kerepek.. entah ada masa ke tidakkk..




Ni lah buah ngaku. By the way, aku tak confirm lah ni sejenis buah @ sayur. Nama english dia Arrow Head. My chinese friend plak bagitau yang ni sejenis sengkuang kecik dari China. Memang ada kat Malaysia setahun sekali je.. Especially dah nak raya cina ni kann..


Bila aku upload kat instagram, ramai pulak laa yang bertanya.. Hiks! nak jawab pon tak tahu, sebab baru 1st time nak mentry makan...


Aku beli tak banyak.. Lagipon Sebab 1st time nak try..kang tak sedap, tak kena dengan selera aku camna?? Rugi laa pulak.. Lagi 1, sebab tak de label harga langsung kat bakul buah ngaku ni..  Sebab aku rasa buah ni setahun sekali je mai sini, maunya tak 30-40 ringgit sekilo kann.. naya je.. So, nak selamat, ambik sikit je dulu.. Takde lahh mahal sangat pon.. Sekilo RM3.88 je.. ahahhaa.. xpe lahh..we try first. Kalau okey & sedap , kita beli lagi..



Balik rumah terus kupas kulit.. Memang tekstur nya macam sengkuang cina.. kulit nipis. Mudah laa nak kopek kulitnya.. 


Dapat laa 1 mangkuk eskrim marigold.. Macam sikit jerkk...Rilex.. jangan tamak-tamak okeyy.. . Lepas dah kopek kulit, cuci bersih-bersih..


Dan boleh laa mulakan dengan aktiviti menyagat.. aku beli sagat ni,dah lama, tapi 1st time guna.. So, dia punya pisau agak tajam.. Memang seriau jugak lah nak guna kan.. Dah laa buah ngaku ni kecik.. so, aku sagat ikut suka aku je.. hiks!

Okey laa..dapat juga penuh 1 bekas ni.. 

Lepastu, panas kan minyak, and goreng.. Sebelum tu sediakan semangkuk air garam.. Aku renjis renjis je nak bagi rasa masin sikit.. Untuk Irine aku tak de laa boh air garam tuu.. 
Kena jaga , sebab cepat jugak bertukar warna.. Rasanya macam goreng kentang..
Cepat sikit skip tengok gambar kuali aku ni yerkk.. buruksss sangat.. hahaha..


Agak agak dah kekuningan keperangan tu dah boleh angkat... sediakan bekas dengan tisu untuk serap lebihan minyak.. 

Rasanya, memang sedap.. Lemak lemak gituu.. nak kata macam kerepek ubi bukan.. Tapi memang agak berlemak pahit yang sedap.. Hadoii.. payah nye nak explain.. Senang cerita, esok boleh beli & buat lagi..hahaha.. Selamat mencuba... 

p/s: Kalau ada resipi lain untuk ngaku ni share la ek..hiks..










Wednesday, January 28, 2015

Cemburu itu Manis



Diz week chef Gjul kejam pulak bagi shift malam je. Patut abes shift pukul 11 malam.. Tapi entah bz tahap asbestos, dekat pukul 12-1 baru tibe rumah.. Geram jugak kadang-kadang sebab aku selalu makan tengah malam buta.. camne nak diet?? Nak makan dulu, rasa tak syok pulak kann.. Entah macam mana dia boleh bagi mesej macam ni..


sentapp mak nokks!!.. selama ni , aku masak okey je.. xde komplen pon.. Sebab irine kalau kacau pon, aku bagi lesung batu kat dia suruh tumbuk, dia diam lahh.. takde kacau benda lain.. " Irine tumbuk sayur ni sampai hancur tau..mommy buat lain"..hahhahaa..macam dia paham.. 2 jam aku kat dapur, 2 jam jugak laa kerja dia menumbuk lesung.. bila dah bg mesej macam ni, rasa kecik hati plak..dah laa aku tengah masak rendang daging macam nak patah pinggang lama gilosss dok kaup balik.... tapi takkan nak berhenti masak??..terus kan je lah..hahaha..

Sampai je rumah, ngam ngam pukul 12, gjul balik & aku siap masak.. dia masuk rumah dok sengih-sengihh.. aku dah agak dah...mesej tadi tu smell fishyyy sangat.. ada laa tu yang dia nak bodek.. I know my husband much! sebab td pikir, pandai plak dia kesian kan bini dia ni.. hahahah.. no more lah! rupenye pagi tadi ada game Chelsea Vs Liverpool.. dia nak pi tengok kat mamak.. hahaha..geramm betul! Benci lah bersangka baik jerkk..

Kemainn cakap manis..boleh laa..boleh laaa.. siap cakap dia nak tinggal kan henpon dia, so aku boleh main game Plants Vs Zombie puas puas..Sanggup tu!!! mulanya aku tak kasi laa jugak..sebab Irine tak tido lagi..baru jumpe ayah, ayah dia nak keluar pulak.. tapi last last aku bagi laa jugak..tapi dia plak yang tak nak.. nak gelek anak katanya.. 

Lepas makan, bertiduran lah kami bertiga.. hahaha..ya Allah..dah laa gemokkk! makin gemokkk laa hari-hari macam ni..!! Please laa Gjul..Next week sila shift pagi.. =(  

Aku ni kalau tidur memang sentiasa akan kerap terjaga.. Sebab Irine ni menyusu... Sesuka hati dia je panjat badan kite, selak baju.. tertonggeng-tonggeng.. Geram betul kadang-kadang.. tah macam mana tadi malam sopan pulak dia menyusu..cuma tolak badan aku, kejut nak susu.. good girl.. 


Tetibe kedengaran kat sebelah aku ni, ada orang menangis.. lol.. Dah kenapa pulak laa nangis ni.. bengang dengan aku ka x kasi tengok bola? haritu pon sama.. mengigau merepek hape entah..dok sebut Ali Maju..Ali Maju.. (nama tempat weolls tengok bola).. yang ni nangis pulak.. Makin parah ni.. Aku try laa goyang2 badan dia.. kejut kan.. Tapi makin kuat plak nangis nye.. Adoii kena rasuk ke hape ni.. Tengok jam dekat pukul 6.. bangun terus laa kejut dia.. Finally bangun jugak..take time & termenung..

Baru laa dia nak bercerita.. ghupenye dia mimpi aku curang dengan dia.. Bermesej mesej dengan laki lain... last last dia blah bawak Irine balik kampung.. yahaadooii... Tu je ke?? Dah kenapa sampai nangis kat dunia luar.. pastu kejut xnak bangun plak tu.. Nak kasi abes drama tu ghupenye.. Pulakkk?? pelik betul..

Sweet jugak bila Gjul cemburu..Bukan selalu kannn.. kalau betul2 , haaaa.. gila dah kot..dia cakap.. xpe lah..marilah kite subuh sesama... ^_^  waktu berdoa kebahagiaan rumahtangga kami, iollss pulak boleh menitik air mata.. 

Moga cemburu tu sebagai pemanis.. tak keterlaluan sudah laa ekkk..Tapi aku ni memang kuat boleh tahan jugak cemburunyaaaa.. ^_^


Tayang sikit asben kite.. hiks!



p/s : Chelsea menang! dapat pi Wembley!! yahoo!!

Monday, January 26, 2015

Terjangkit Sindrom Bahaya


Sejak 2-3 menjak ni, aku baru sedar yang aku dah terjangkit beberapa sindrom di Facebook. Hampir 2 tahun berumah tangga, baru nak muncul sindrom2 macam ni.. Adakah disebabkan faktor usia @ sudah memiliki seorang bayi/anak manusia?? sindrom ni kalau tak dibendung boleh merembeskann air mata sebab tak dapat memilikinya.. Haaa... Drama sangat kau ni yan..

Entah sapa ntah yang invite aku , ke aku yang gediks menjoin kan diri pon entah lah.. Sindrom ni memang biasa je kat Facebook.. Mana-mana ada group parenting memang gedik laaa nak menjoinkan diri...

Meh aku senaraikan group2 dalam facebook yang boleh buat aku alami sindrom kemurungan...


p/s : Entry kalini tiada gambar hiasan.



Dah lama join group ni since one of my schoolmate ada tunjuk gambar dia pakai woven wrap. Dah laa cantik.. tu yang terbekenan nak join tuu.. skali, Allah, dalam tu aktiviti racun meracun .. Aku pon cuba meracun Gjul, mulanya dia okey laa, siap nak support, tp kesudah nya sampai Irine dah setahun ni, xdapat pon... Sedihh.. ni yang kecik hati berulam jantung tak dapat apa yang kita nak.. janji manismu menikam kalbuuu.. Sebenarnya , xdalah mahal sangat pon..boleh je pakai duit sendiri, tapi entah, aku saje je nak kenen kenen ngan Gjul sekali sekala khenn..Sebab dia pon tau, aku bukan jenis meminta mintA..tak pernah kot!!! kalau dia bagi je aku ambik... tak bagi diam je.. Tapi tak kira lah, even Irine dah jalan sekalipon, aku tetap nak jugak tahun ni! hahahaha..
 *evil laugh*

Alaa..group ni lagi seronok.. Kemain laa dok skodeng mak mak yang up gambar bento nak bawakkan anak2 bawak bekal pegi sekolah.. Comel comel sangat.. Ada pulak yang prepare bekal untuk suami siap nasi bentuk LOVE.. Allah.. best nya... tak zaabaarrrr nak buat macam tu untuk Irine pergi sekolah nanti.. Sebab sekarang ni, BS masakkan untuk dia.. Hari sabtu je laa bawakkan bekal untuk Irine.Nak bawakkan untuk Gjul? Xde chance laa. Dah tentu dia kerja hotel. kat hotel tu merabannn makanan kat kantin.. dari makanan melayu, western , chinese style, semua ada.. kalah laa aku!

Group ni lagi lah.. Kebanyakkan yang ada dalam group ni semua punyai rumah sendiri.. Bestnyee.. Jelesss sangat.. boleh laa nak hias rumah macam mana sekalipon.. ni aku dok rumah sewa.. Tingkat 2 pulak tuuu.. nak drill rumah pon takut plak berlubang-lubang rumah owner kalau weolls pindah.. nak beli perabot banyak2, tak kose laa nak angkat..Dah laa rumah takde lif.. sobsss.. kecundang betul. Tapi takpe, tengah berusaha untuk dapat kan rumah sendiri. Dapat umur berapa nanti, tak tahulah..entah dah bercicit baru nak dapatkann.. adeh!  Tak kisah laa..janji aku dah ada buat satu tabung khas untuk deco rumah je.. Heeee.. sakan pi usha usha deco kat IKEA.. wish sangat dapat deco rumah,minimal,tapi glameerrr..

Group ni takde lah aku addicted sangat nak open.. Tapi kalau dah berlegar-legar di Timeline ku, pegi jengah laa jugak.. Hahahah.. sedangkan aku bukannya pencinta kucing. Tapi suka tengok kucing comel-comel. Irine suka kucing.. nampak kucing je, dia pangil "Nyaww"..  soon, nak dapatkan sekor kucing. Tak kisah laa kucing kampung ke apa..sebab before beranakkan Irine, ada bela sekor.. bagus kucing ni..berak pon dalam toilet. Kite tak ajar pon.. dia pAndai sendiri.. at least, gjul kerja malam, adalah peneman...nak nak time sahur.. ibu mengandung kena sahur..tak boleh kelaparan sepanjang hari.. serius... dia yang kejutkan kita sahur, siap teman kan lagi.. walaupon kejut secara extreme, cakar kaki kite.. xpelah..janji sahur, tetap sahur


Group ni pon best. hari hari update pasal nama anak.. Sedih pulak jumpe group ni lepas beranakkan Irine.. Bagus tau, sebab ustazah & admin dalam group ni semua ramah. Tak jemu lah nak layan soalan berulang - ulang.. Kadang macam 1 hari tu , 7-8 soalan yang sama.. hahaha.. ni pon aku dah berangan nak letak nama next baby apa.. nama-nama dalam ni semua unik.. Yang paling utama adalah bahasa Arab. Tak nak dah main google je.. Rupanya tak betul.... Mujur lah nama Maisara ada maksud dalam bahasa arab.. =)

ada lagi 2-3 group tapi maleh plak nak review.. hahahahaha.. korang ada group best tak nak sharing??? 





Thursday, January 22, 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma Daripada Nile.com.my


Hipp hiip horray lagi bila ada giveaway meletooppss best macam ni.. Memang aku tak nak lepaskan peluang la! Giveaway apa ni babe?? Giveaway dari Nile.com.my online shopping Malaysia yang menjual baju muslimah, kasut, beg , aksesori telefon dan macam macam lagi.  .. Macam macam hadooo.. Nak dekat Tahun Baru Cina ni kann,sajakk sangat lah diorang lancarkan Giveaway.



Silakann untuk KLIK

Aku nak sangat barang-barang tersenarai kat bawah ni.. Bawah RM150 je okey!



RM28.60





RM44.90

RM57.60


RM17.00

Jumlah harga keseluruhan barangan pilihan : RM28.60 + RM44.90 + RM57.60 + RM17.00 = RM148.10

Comenynyee..my theme color dark blue.. Semuanya biruu.. hiks!

Untuk full details penyertaan boleh ke Lyssasecret.com

Check penyertaaan : DI SINI
Tarikh tutup : 15 Februari 2015






Wednesday, January 21, 2015

Kagum Dengan Proton Iriz


Semalam, balik kerja macam biasa lah, 6 setengah dah keluar opis. tapi cuaca masih terang macam pukul 5 petang lagi. Tengah driving kat lane 3, terpana mata aku kat kereta depan. Mak aiii.. cantik baq ang!! Mula-mula tak perasan laa kereta apa.. So, kasi dekat sikit.. IRIZ.. Proton Iriz lah kannn... !!!



Maigaddd.. Ko dah la kat lane 3, sempat lagi snap gambar.. T_T gilo tak giloo nama nya ni....mujur tak banyak kereta sangat.. tapi tak nak laa buat macam ni.. memang bahaya pon.. kui3....Allah.. tengok bontot kereta je pon dah kagum macam tengok bontot Tom Cruise  (maaf 18sx)

Sungguh laa.. ni 1st time tengok Iriz depan mata. Sebab aku rasa macam x banyak pulak publisiti pasal kereta Iriz ni.. Ke aku yang stop ball tertinggal bas ek??  Maybe kereta ni memang baru laa. Flat pon WA **** Y (flat wilayah).. Baru sangat ni.. makannyaa kilat dia boleh buat goreng ikan (get it??) Cuba laa kalau kereta aku.. (kereta marhaen sajooo)..sobbss sobbsss..3 minggu tak basuh pon selamba... kaler putih ni memang meleceh kann..Next car nak beli warna warna terang.. orang jawa cakap "Nyocol"... hiks..

Tergerak jugak macam nak mentukar kereta baru.. Tapi kereta aku yang sedia ada ni pon masih lagi kategori baru.. baru sambut 2nd birthday raya tahun lepas.. Sayang laa pulak kann.. Tapiii gerammmnyaaaa tengookkk.. Vogue sangat.. lagi2 warna maroon ni.. aiyakk.. Terpesona betul.. tak nak dah pandang Lamborghini ke hapa lagi..Oh.. bukan warna maroon.. Depa boh nama fire Red.. ambooii kemainnn.. 

Sumber : Live Life Drive

Smart kann.. kalau aku yang drive mesti bertambah anggun... tskkkk.. in my dream saje laahhh..  

P.S : Aku tak nak beli.. Aku nak free.. Lagi lagi kalau Gjul boleh hadiah kan.. Lagi lah suka.. hahahaha.. (abang.. anniversary lagi 2 bulan..sempat kot kalau booking dulu.. ) 










Tuesday, January 20, 2015

Untung ke lahir hujung tahun?


Ada sesiapa lahir hujung tahun?Best ke tidak??? Mentibe nak keluar topik ni.. almaklumlah.. Beranakkan Irine hujung tahun.. Sedia maklum lah Irine patut lahir 21 Disember 2013. Tapi overdue sampai 28 Disember 2013. Dalam keluarga aku sendiri  (adik beradik) aku laa kot paling lewat. Tu pon hujung bulan 9 (29 September - saje tayang.. suruh korang save the date..haha)... Sebab dah alang-alang irine lahir hujung tahun kan, ada jugak laa mak aku, sedara mara , kawan semua suruh drag beranak awal tahun 2014. ajee Gilerr laa.. Boleh ke??.. Tapi aku yang refuse tak nak.. Sebab nanti Irine cepat tua.. Yelah.. lahir awal tahun kann..cepat sangat sampai umur..hahaha

Tapi aku tak pikir pulak susah jugak orang yang lahir hujung tahun.. Macam tercicir jerkk.. Bila tengok budak2 baya Irine tahun yang sama semua nya dah matured.. adoiii..kang sekolah kira tahun yang samajugak .. Kat situ aku macam sentap jugak laa..

Pernah jugak orang tegur "Anak lahir tahun bila.. ?" aku jawab laa 2013... "ooo..dah 2 tahun.." Padahal ngam ngam baru je genap setahun..waaa!!! Terasa hokeyyy... macam panjang pulak nak jawab dia lahir bulan 12 tahun 2013.. hahahaha.. tak best laa.. memang tak best.. Nanti untuk next adik kena plan laa tak nak beranak hujung tahun sangat.. hahahahhaa.. Dah kenapa mak ko ni Irine Oiii..


Soon..nak sekolah nanti cmne laa dia terkejar-kejar budak2 baya dia.. moga anak mommy cepat "tangkap" dalam pelajaran yerk..


p.s : Ada yang lahir hujung tahun macam Irine tak? share laa pengalaman kat school & dunia luar macam mana..hahaha.. macam unik pulak orang lahir hujung tahun ni ekkk..


Irine Turns 1 yang gembeng lempeng.. nak mommy jerkkk... T_T

Tayang gigi 2 batang.. tak nampak pulak gigi atas 4 batang..hehe.. 

Monday, January 19, 2015

Malaysia Best Blog 2015





Nerbess hokey nak join contest SEO besar macam ni.. Dah lah pertama kali mensibukkan diri join contest SEO.. Almaklum lah blog kerdil walaupon tuan empunya badan sebesar peti ais dua pintu.. behehe..Untuk menyertai contest SEO boleh terjah blog Oh Duit untuk melihat syarat kelayakan peraduan. Sapa yang tak nak wey.. Hadiah berupa wang tunai :

Tempat pertama : RM1500.00
Tempat ke-dua  hingga ke- sepuluh : RM50.00

Meh baca 10 senarai Malaysia Best Blog 2015 yang akan ngetooppp sepanjang tahun 2015 ini hokey! Walaupon masih di awal tahun, For sure lah, search engine untuk Malaysia Best Blog 2015 tetap akan dicari2 oleh umum. Marilah blogwalking!


1. Ben Ashari



 Dalam dunia blogging, sapa tak kenal dengan abang Ben,seorang "house husband" di Malaysia yang berjaya. Jarang kan kita dengar. Tapi selamba je abang Ben didik sendiri anak bujang & anak dara dia..Lagi satu aku suka  part orang laki dok didik anak sendiri. Sebab cara nya x sama macam orang pompuan kan..Now dah ada kelab blogger sendiri  "Kelab Blogger Ben Ashaari.com"..dengan tagline " Bukan Sekadar Blogger " hebat ke tidak.. 



2. Dr. Totin



Aku percaya tahun 2015 akan menjadi tahun gemilang Dr Totinx sebab dengan business butik Grandeur di Johor Bahru. Ko mampu kerja sebagai Doktor di KL  ulang alik ke Johor uruskan perniagaan butik pulakk.. Aku memang follow blog Dr Totinx since dia abes SPM, pi further study kat Indonesia lagi.. Macam tak percaya ada Doktor yang lucu and sempoooiii macam Doktor Totinx.Tagline dia pon dah buat orang tergelak je.. Blog beliau bukan sahaja berkaitan dengan dunia kedoktoran, personal, tips kecantikan, bisnes pon dia dok balun cerita.. 


3. Hasrul Hassan


blog informasi dah macam sekolah maya je rasa. macam macam ilmu boleh kita ambil. Affliatte ?? SEO??Blogging tips??  tanya je dia.. InsyaaAllah segala macam ilmu akan diturunkan.. tak kedekut. Kadang macam tak perasan setiap entry yang dia post nampak biasa je.. Tapi sebenarnya itu adalah ilmu. Kena gali bahasa beliau dalam betul betul.Kau kena paham orang yang bagi ilmu ni takdenye nak direct bagi.. memang ada kona selekoh punya.. hahaha.. Memang blog terbaiklah..Lagi satu pernah aku tercalon dalam blog pilihan underdog.. hehehe.. memang terharu laa .. BACA SINI


4. OhDuit.com


Contest SEO ni dianjurkan oleh tuan blog ini hokeyy. Kalau nak tahu Blog ini sangat berinformasi untuk mendapatkan pendapatan sampingan melalui internet. Khirol Hazwan merupakan founder blog OhDuit.com semenjak tahun 2009. Boleh stalker empunya blog ni ye.. hehee.. masih muda remaja lagi tuuu.. behehee Khirol Hazwan. By the way terima kasih sebab anjurkan contest SEO ni.. 



5. Namee Roslan



Aku gemar baca blog namee sebab ye lah..Jiwa mak mak kann.. Tergerak baca dari zaman dia single mingle sampai sekarang Namee dah pon beranak 2.. jalan penceritaan yang simple tapi penuh dengan cerita lucu.. Lagi2 bila dia bercerita tentang kisah husband & wife. Aku dok perati , Namee pon banyak dapat terima tawaran Iklan kann.. Dah laa lawa sangat orang nya.


6. Tiffin Biru



Kalau blog makan makan nak resepi boleh je direct link ke Tiffin biru, Sepanjang aku baca blog nyaa nampak gambar makanan je laa.orang nye tak pernah nampak lagi. Ke aku terlepas pandang atau termiss baca entry dia... Memang tak dinafikan orang laki pandai masak.. Gambar je dah menarik.. dah macam terbau bau je lauk masakan dia.. .. hahaha.


7.Denaihati


Blog ni pon akan menarik perhatian ramai dan boleh tersenarai dalam Malaysia Best Blog 2015. Walaupon agak berat dalam setiap perincian entry nya,tapi menarik untuk di baca. Walaupon aku baru je dalam dunia blog, Denaihati ni dah lama laa jugak aku follow. 


8. Cik Epal



Ada yang tak kenal cik Epal?? Tips kurus dari dia memang sumber inspirasi lah. Makin kurus, terserlah sangat cantik Cik Epal..  Sekarang dah pon berumahtangga. Tengah pregnant lagi kau...Seorang yang sangat Low Profile & bijak nampak gayanya. Disamping mencipta populariti dalam dunia blog, tak terkecuali laa , mesti ada buat business.kann kann.. Sebab percaya lah, dunia blog ni memang sumber rezeki juga..  Mudahan segalanya dipermudah kan.. 


9. Red Mummy


blog kak Red ni memang tiap2 tahun boleh layak jadi Malaysia Best Blog. hehehe.. Cerita setiap entry nya memang menarik dan padu. Banyak tempat menarik yang dia pergi kan.. LAgi satu tiap produk review memang menarik minat aku nak mencari & membeli. Tak rugi pihak penaja sponsor dia hokeyy... , suka jugak cara dia yang memang jenis shopaholic. Siap terberangan bila lah dapat menshopping kan diri macam tu.. Memang every woman's dream lah.. 

10. Beautifulnara



Pada yang suka ruangan gosip artis, memang wajib lah terjah blog abang Nara ni yerk.. Segala informasi dunia artis, memang chappp chuss..laju je abang Nara update.. ^_^.. Aku pon memang tak terkecuali lahhh pagi-pagi je dah baca gosip.. buahahhaa.. 


Pada sesiapa yang dah baca, marilah sertai contest ni.. Tarikh tutup penyertaan pada 
18 Februari 2015.






Saturday, January 17, 2015

RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

                       




KLIK Banner untuk join

Hadiah seperti berikut

1. Pemenang Top Comentator bakal memenangi  Sustained Released Vitamin C yang berharga RM 92.50 (Nak tahu khasiat vitamin C KLIK DISINI) + RM 10.00 Top up - Pemenang dikira untuk blogger yang memberi komen paling banyak di blog ini sepanjang giveaway berlangsung dari 16 January 2015 hingga 28 February 2015

2. Pemenang Sagu Hati x 3 (RM 10.00 Top up)

Cara nak sertai :

    
3. Follow Instagram Papaglamz - Jika ada

Buat entry mengenai giveaway ini di blog, lekat banner yang ala-ala Night Dinner punye Red Carpet tu kuat-kuat dalam entri dan backlink ke entri ni.

Lepas dah publish entry give away, share kan link entry tersebut di ruangan komen di bawah entry ini. Share sekali nama Facebook anda dan Instagram (jika ada).

Contoh :
Hai Papaglamz, saya dah join!!!
[link entry blog]
Facebook : [nama facebook anda]
Instagram : [nama instagram anda]

Senarai peserta akan di update dari masa ke semasa dalam entri ni. Boleh la kita sama-sama CATWALK di blog kawan-kawan sampai PITAM. Hehehehehe.

SEMOGA BRJAYA SEMUA....!!!



Friday, January 16, 2015

Design watermark murah


Publish entry sebelum ni kalau perasan, aku ada letak watermark kat setiap gambar. Sebenarnya malas kot nak ada watermark segala khenn..nak kena edit bagai.. Tepek watermark..Lecehh..  Tapi memikirkan gambar kali ni random sikit, sebab bukan gambar muka sendiri..tapi gambar nature ++.. So rasa tak syok plak kalau mentiba ada post kat blog orang lain tapi tak credit ke kite.. Baru awal tahun Yoorin sudah feeling diva.. kah!! bukan macam tuu, baru aku paham maksud credit copyright ni..mestilah sentapp..gambar dah ambik cecantik, (chantique keeerrr??) mentibeee org lain guna pakai kann.. Even ada jugak yang bijak pandai nak crop ke hapa , nak hide watermark..tu memang dah tahap bijak pandai.. x boleh nak buat apa dah..redha sajee...

Nak tak nak, kena laaa hire designer untuk watermark kali ini...For sure, nak yang murah, simple, boleh layann citarasa aku ni.. Senang cite lah , designer tersebut adalah diri sendiri oii!! hebat ke tidaakkkk.. hahaha... Free je okey..! Jimat sangat.. Aku kan KEDEKSSSS (kedekut)... Lagipon just nak buat simple simple aja.. BTW tak payah laa korang nak hire aku ke hapa..Aku tak niaga.. Meh laaa buat sendiri..Aku bagi tips mudah,  lets go bebehh...
-
-
-
-
-

 KLIK Banner untuk direct link




Sebab aku malas lah nak sign up isi form bagai.. so connect terus ke facebook @ akaun Google senang... 


Klik new folder



Pilih gambar dari folder / facebook pon boleh


Dah pilih, click kat gambar untuk edit


Suka hati korang lah nak guna logo ke / text.. 

Untuk text edit macam biasa la nak tulisan apa..suka hati.. pastu klik add symbol.
Ada 3 simbol yang tersedia (baru aku tahu maksud setiap simbol)..
- © untuk Copyright Symbol
- ® untuk Registered symbol
untuk Trademark Symbol


Dah siap boleh laa klik save as template. Sebab nanti boleh guna untuk next gambar.. Tak payah buat baru.. Cuma add template je siappp teruihh..






Finally done save dan boleh download.

hasilnya macam ini...


Contoh gambar anak dara ku je laaa.. teheeeee... boleh je korang nak tepek letak gambar ke hapa.. ikut kreativiti sendiri.. aku nak simple je..as long ada copyright aku pon dah kira bagus.. almaklum lah.. tak kreatif sangat.. 

Selamat mencuba...