Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Wednesday, April 29, 2015

Resepi | Ayam Masak Merah


Aku ni kalau mood rajin memang suka memasak.. Sedap tu tak de lah.. Sebab masih try & error. Malu jugak asben tukang masak, bini tak gheti masak ye dakk.. Kalau takat nak masak lauk-lauk biasa tu , boleh laa.. Insyaa Allah.. Tapi pelik2 memang aku tak gheti. Gjul makan je apa yang terhidang atas meja.. Terpikir jugak sebelum kahwin kalau hari-hari dah kahwin nanti Gjul mintak makan yang bukan2 macam nasi baryani ke kan.. adehhh.. Takuttt!!!

Ayam masak merah ni sebenarnya simple je resipi.. Tapi selalu aku masak, kurang sedap laa pada tekak aku.. Macam ada yang tak kena, ada yang kurang.. Nak dijadikan cerita, search la kat blog Cik Mat Gebu resipi ayam masak merah.. Resipi yang simple..Cik Mat ada update resipi dia yang baru.. Tapi aku refer resipi yg lama.. Tapi sama je laa kot..


Bahan-bahannya:
5 ketul kepak ayam saiz besar (aku tukar thigh ngan drumstick)
1 camca teh serbuk kunyit (main cubit2 je serbuk tu)
1/2 camca teh garam (cubit2 gak)
1/2 camca teh serbuk lada sulah (tak letak, sebab xde)
1 biji bawang besar.hiris bulat dan leraikan
1 genggam kacang tanah saiz besar dibuang kulit goreng 40 saat, angkat dan tos kan(tak letak jugak)
3 camca besar cili kisar (aku boh lebih pakai senduk..hahaha)
2 camca besar penuh tomato puree (lebih jugak)
1 camca besar penuh sos cili
2 batang serai diketuk
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air (aku letak 1 1/2 cawan sebab macam cepat kering pulak kuah nye)
garam dan gula secukup rasa (gula aku guna gula melaka + gula pasir)

Bahan-bahan kisar halus (malas nak keluarkan blender..aku tumbuk je)
1 biji bawang besar (tukar 4 biji bawang kecik yg merah tu)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas (takde)

Cara membuatnya :
1. goreng ayam hingga masak.. Tak payah garing sangat. Biar lembap lembap je. Cedok keluar minyak gorengan dan tinggalkan 1/3 cawan sahaja. (kalau boleh kurang kan sikit kot..agak2 untuk menumis dah okey..xnak berminyak sangat) . Tumis serai, kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan bahan yang ditumbuk / kisar tadi dan masak hingga wangi.

2. Tambah cili kisar , sos cili dan tomato puree. Kacau rata dan masak hingga naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa. Masukkan kacang tanah goreng (aku tak letak) , dan ayam, gaul rata . Aku letak gula melaka sekali sebab nak bagi cepat larut. tuang air dan masak hingga mendidih. perasakan dengan garam dan gula secukupnya. (selalunya masak merah manis sikit). Kacau rata.

3. Masak hingga pekat. Masukkan bawang besar, dan gaul rata. Aku letak daun limau purut sekali nak bagi wangi.. hehehe..tambah2 jer.. masak sekejap lagi , sesuaikan rasa dan bila bawang layu, boleh matikan api.


                  
                                       tak menarik betul gambar aku ni.. T_T



Lari banyak pulak resipi cik mat, sebab guna barANG apa yang ada kat rumah je.. huhu..  makan ayam masak merah dengan nasi putih + sayur bening pucuk manis ..perghh.dah complete rasanya.. hehehe.. memang sedap ikut resepi cik mat gebu.. kena dengan selera aku.. pasni boleh laa nk try buat nasi tomato pulak.. hehehe... 









Tuesday, April 28, 2015

Food Review | Bayou Coffeehouse - Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya


Entry sebelum ni dah kata nak buat entry sepesel kan? Lokasi dah tentu di dalam Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya jugak.. So, bila dah lakukan aktiviti riadah kat situ, apa kata cuba makanan buffet yang disediakan.. Aku dan blogger-blogger lain yang menyertai KBDO dapat menikmati sajian yang disediakan oleh pihak Bayou Coffeehouse. 

Ternyata , menu yang disajikan sangat menyelerakan , apetah lagi dengan sajian ala-kampung.. Memang kena sangat lah dengan tekak aku yang memang asli kampung ni..hahaha.. 

Antara sajian yang disajikan pada hari tersebut adalah ;

Nasi putih.. hahaha.. mesti laa kena ada nasi ye tak... 

Ayam masak kicap

Paru goreng berempah


Labu masak lemak & sayur lemak pucuk manis


ikan tenggiri berlado.. mati mati aku ingat ikan keli..sebab daging dia lemak & lembut... ghahahaha.. yang ni memang sedappp.. reccommend sangat kalau pegi buffet , ada lauk ni ambik banyak2 ye..


Rendang tok-daging nya lembut sangat.. 

Gulai rebung

Kerabu sayuran... 

Sebab aku ni memang hantu tempe..almaklum lah.. anak orang JOWO!! hahaha.. 


Sambal belacan & sambal mangga

Iwak gerih (ikan masin) bulu ayam



Keropok belinjo.. Mak aii.. Best gilaaa.. i feel like at my hommie!!!!!

Terdapat jugak pencuci mulut.. nahh..dia sediakan bubur pulut hitamm.. nak nangis rasa.. memang sedap sangat.. lemak nya pon terasa.. 



Cekodok pisang, buah buahan... Irine makan cekodok 2 bijik selamba sumbat dalam mulut.. kekekeke

Tapai ni dah sedap dahh..cuma mungkin tak berapa nak jadi kot.. orang tua cakap, kalau nak buat tapai jangan ditegur jadi @ tak semasa proses pembuatan nyee..

minuman yang disediakan.


Ruang restoran yang luas

Nak santai-santai kat ruang luar pon boleh.. 


pakej perkahwinan yang disediakan oleh Bayou Coffeehouse.Berpatutan kann.. 


Semestinya juadah enak yang disediakan ternyata memberi level kepuasan & kenikmatan, bukan sekadar kenyang saje ye.. Selain menu ala-kampung, boleh juga kalau nak request menu BBQ buffet, Indonesia buffet, international buffet, dan juga buffet ramadhan . Harga memang sangat berpatutan dan puas hati.. Selain itu juga, disediakan perkhidmatan katering untuk sebarang event & keraian seperti , majlis hari jadi, gathering, perkahwinan, family day , mesyuarat dan lain-lain lagi atas permintaan pelanggan. Kalau berminat untuk mencuba pelbagai menu yang disediakan boleh hubungi :

03-83180008 @ 019-33055848
atau email ke : bayoucateringcyberjaya@gmail.com
Facebook : bayoucoffeehouse



DAAA...



















KBBA : Blogger's Day Out Yang super duper Happening!!!


saban hari menanti KBDO dengan penuh rasa tazzabarr.. Akhirnya,hari yang ditunggu tibe.. Dapat juga menjoin kan diri ke KBDO walaupon pada mulanya merancang pergi berdua je dengan Irine. Tapi lega Gjul dapat cuti and join sekaki.. Kalau tak, tak tau lah macam mana nak handle anak dara sorang tuuu.. Mintak maap blogger2 lain, yang kena tarik tudung dengan anak dara ku.. 



Pukul 7 baru dapat keluar rumah dari Ampang. Since Irine mengamuk pulak dikejut.. Tak cukup tidur letteww.. Sampai je cyberjaya around 7 lebih.. Tak jauh sangat pon kalau nak diikutkan.. Tapi kompiden je aku bukak maps letak Tasik Cyberjaya.. Hahaha.. memang ke arah Tasik laa jawabnye. rupenya sudah terlajak.. mujur aku check balik lokasi.. Stop ball betul rasanya.. 

Sampai2 je, terus register kat kaunter pendaftaran.. Waktu tu, si comel Uzu & Kak Sue Izza yang jaga kaunter and aku terus bagi nama Yoorin.. Check2 nama tak daftar.. Ahh sudahhh.. Lupe rupenye waktu register bagi nama penuh seperti yg tertera di Ic.. kah!!! Malu jerkk.. 

Terima kasih untuk blogger blogger yang sudi mengkasi pinjam gambar sewaktu KBDO.. Sebab ada pulak certain picture dalam henpon sendiri tak memuaskan hati dan tekak sendiri.. mohon halal kan ye.. 





Selesai pendaftaran & ambik baju KBBA untuk program haritu.. Wah.. Sedondon semua warga KBBA. Paling comel bila anak-anak kecik seusia Irine pon dapat juga baju dengan logo yang sama. Wahh! kemain lagi kan.. Serap aura untuk jadi blogger laa nanti..



Request dengan angah size untuk gegirl 2 tahun... Nasib baik ngam ngam je Irine pakai

Walaupon bermula agak lewat , seperti yang dijanjikan , pendaftaran bermula jam 7-8 pagi. Tapi dengan aku aku skali terlewat sebab sesat. Almaklumlah.. Putrajaya & Cyberjaya ni banyak simpang 4 & traffic light. Kat traffic light je dah curi masa. Cis salah simpang nak u-turn jauh pulak tu.. BTW, alasan macam tu tak boleh diterima pakai ye .. Tehehehe

Upacara bermula dengan acara Aerobic. Tenaga pengajar Fatin Bella, Boni Kacak, Dan encik ST... Enjoy sangat. Lutut pon goyang ..Almaklumlah..lama tak bersenam and stretching bagai... Simple aerobic, but fun.. And anak2 kecik pon boleh ikut.. Irine tu pon sakan dia berjoget.. Hahahhaa..





Diikuti dengan bacaan doa & ucapan dari wakil KBBA (Lan Careno). Lepastu terus ke padang golf. 1st time lah ke padang golf untuk main golf. Sebelum ni kepadang golf sebab nak ambik gambar kahwin. Teruja pula dapat pegang kayu golf.. Unfortunately, pukul angin je.. Hahahhaa.. Memang takde bakat langsung nak bergolf! Harap gaya je lebih...







Belajar teknik dulu...




Amboii abg Ben punya gaya.. hehehe


Untuk harga bermain golf di cyberjaya, boleh refer disini.

Selepas tu, ramai ramai bergerak ke badminton court. Sudah tentulah bermain badminton. Tetapi versi Kelab Blogger Ben Ashaari laa. bukan beregu 2+2 ye. Tapi ni versi 6+6 dengan menggunakan 1 raket sahaja. Ko ghase? Pening mak jemah & pak meon masing-masing nak pas raket. Nak main pon kena ada stratergi.. LCW pon  belum tentu ahh dapat main macam ni... Ekekekeke.




Aktiviti tak berhenti kat situ je,abes je proceed terus ke litar go-kart. Mulanya aku macam tak nak main je walaupon dah isi nama. Tengok diorang main, kemain bawak laju-laju. Lama pulak tu..Entah berapa pusingan ntah.. Tapi main jugak laa sebab tadi masa badminton wakilkan Gjul je main. Sebab Irine directfeed. So , agak leceh laa kalau anak fully direct feed ni tak nak membotol... Sabo je lahh.. Haippp... Tapi bila dah kat atas trek tu.. seronok okey.. Laju jugak aku drive.. Bawak pon macam kereta auto kannn.Cuma kenalah pandai kawal stereng sebab takde power stereng.. Hahahaha... side mirror pon takde.. So memang bawak dengan keadaan awas laa..10 minit rasa tak puas langsung.. ! Nak lagi!!!















Gjul Beria tak nak naik. Tapi dah bawak tak puas katanya. Patut kena 1/2 jam... hahahmboiii.. ingat tokey litar ni bini dia ke...


Dah laa kompiden nak jadi 1st drifter.. Sekali last last no ke berapa entah.. Dulu kemain mat motor mat rempit.. Ni kat go-kart pon kena tapau.. wakakakkakakaka..

Ngam ngam je kat litar go-kart sehingga tengahari.. Lepastu terus rehat untuk makan tengahari dan solat. Terima kasih untuk Bayou Coffee house atas tajaan makan tengahari yang super sedap.. Tambahan lagi makanan ala-ala kampung dengan sayur lemak labu , sambal belacan & sambal mangga.. Pergh..terangkat beb.. Ni yang rindu nak balik kampung ni!




Ehemm.. Ni baru teaser untuk foodies ye.. Nanti aku up entry spesel part makan saje...

Terima kasih Yeos Malaysia atas tajaan minuman kesukaan ramai ni..


Usai solat, kami terus je gerak ke tempat paint ball. Weolls memilih rules team VIP dimana, seorang members akan memakai jacket . Kiranya kalau dapat tembak/ sentuh si pemakan jacket, game tamat... Huh..mencabar tuu.. walaupon bermain di kala hujan, warga KBBA, tetap tak patah semangat nak bermain paint ball. Mulanya ingat tak dapat laa nak merasa, since Irine bukan nak dengan orang.. Carrier pulak Gjul dah tinggal dalam kereta... Nak pi kereta, jauh pulak.. Nasib baik 2nd game Gjul bagi aku chance gantikan dia.. Hati excited okey nak main. Tapi sebenarnya penakut. Sumpah memang pentakut si Yoori ni.. Dah laa jadi defender Heleena. Tapi rasanya dia yang defend aku. KAHaks! Beghat okey senapang paintball ni... Akhirnya terkena tembakan di kepala.. Mak aii.. Bergegar otak aku rasa..Tak dapat bayang kan lah keberanian tentera menumpaskan pihak musuh.. Tu pon ada yang pertikaikan keberanian mereka. Allah.. sentap pulak rasa...













Senarai harga aktiviti yang terdapat di kelab Komuniti Cyberjaya. Harga memang sangat berpatutan walaupon dah ada GST.

Kiranya paintball ni acara penamat laa untuk harini.. Adehhh... Sedih pulak rasa.. Lepas je paintball, weollss balik ke lobi untuk acara penutup oleh Ben Ashaari dan GM Kelab Komuniti Cyberjaya. Yang paling best & ditunggu-tunggu mestilah sesi lucky draw. Walaupon takde luck , tetap dapat hadiah cenderamata dari KBBA..

Memang tak dapat nak dilupakan perasaan seronok bila join event macam ni. Betul Abang Ben cakap, dapat merapatkan silaturrahim antara suami & isteri lagi tuu.. Sebab pagi tadi dah bertekak dalam kereta sebab sesat kann.. Hahahaha. Insyaa Allah, kalau ada program sebegini lagi memang akan join.. Aku tak puas lagi nak berkenalan dengan blogger blogger lain..Habis je majlis sesi bergambar & portluck..





                  






Terima kasih bagi pihak penaja..

Cyberview Cyberjaya | www.cyberview.com.my
Yeos Malaysia | www.yeos.com.my
Stamp & Print Enterprise | www.stampprint.blogspot.com
Natalia |www.natalia.my
Monster Crazy Crunchy | Crazy Crunchy Official
Boyou Coffeehouse |Boyou Coffeehouse







Terima kasih jugak untuk abam sado Ben Ashaari yang jadi pujaan hati suamiku sebab menganjurkan event best and happening macam ni.. Tak lupa jugak kat para urusetia yang bertungkus lumus memastikan event ni berjaya.. TAHNIAH!!!!!


LOVE ,


KENGKONON BFF LAAA NI... ^_^