Kali ni aku nak share resepi asam pedas ayam simple. Kalau korang nak tau, suami aku memang tak makan asam pedas ayam ni tau. Pada dia pelik. Pertama kali aku masak asam pedas ayam, dia makan sikit jerk.. Almaklum lah juga, tu pon pertama kali aku masak. Hentam laa labu. Tapi , aku tak menyerah kalah. Mesti jugak tambat perut laki aku..hiks!! .. Tapi dah 3-4 kali aku masak, fuh..sekarang dia pula yang request... makan 3-4 kali tambah...tak ingat orang belakang. Tapi resepi ni simple je. Mudah untuk "underdog/amatur" macam aku..
Asam pedas ayam simple Batu pahat
Hidangan 2-3 orang makan
Penyediaan 20-30 minit
Penyediaan 20-30 minit
Bahan-bahan untuk diblender
** Lada kering gunting untuk buang biji mesti direbus terlebih dahulu dan tos
** Bawang besar 1 biji
** Bawang putih 3 biji
** Kunyit hidup 1 inci
** Halia
Bahan-bahan untuk ditumbuk
** 1 biji bawang putih
** 2 biji bawang kecik
Bahan-bahan lain
** Ayam seekor dipotong 24 . Ambil 8 ketul je. cuci bersih
** Biji sawi
** Daun kesum
** Bunga kantan (tambahan)
** 3 cawan air
** chicken stock sesudu
** Garam & gula secukup rasa
** asam keping saiz kecil
** Minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, masukkan bahan yang ditumbuk dan 3-4 helai daun kesum sehingga naik bau. Masukkan bahan yang diblender. Gaul balikkan sehingga agak mendidih/ berbuih meletop letop ladanya. masukkan ayam. gaul balikkan. 2-3 minit masukkan air + chicken stock + asam keping . Biarkan seketika sehingga ia mendidih lagi sekali dan pecah minyak. Gaul balikkan dan masukkan bunga kantan , biji sawi garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali, masukkan daun kesum.Siap untuk dihidang.
sdpnya... lapar pulak tgk asam pedas ko ni.
ReplyDeletefuhhh trus lapar tgk nii
ReplyDelete