Followers

AFB FEEDS

Tuesday, October 24, 2017

Terjebak Dengan Deco Cat Dinding Geometri

Assalamualaikum.. Hi korang. entri ni kan dah lama berkubur sebenarnya..Ada tajuk je..hahhaha.. tak siap-siap nak di post je.. Padahal dah nak 2 bulan jugak kot dinding rumah ni dicat dengan corak geometri hasil kerja gigih Gjul dengan Oyin. Almaklumlah.. aku teringin... Maka kena lah suami tunaikan permintaan , keinginan si Isteri ni.. Sampai kan dinding yang sekarang dah diconteng balik dengan si teruna tu.. Adoii.. Geram betul mommy.Kakak dia dah bijak tak menconteng, giliran si adik pulak menjadi insan kreatif..



ni artwork latest.. hahahaha..sakit mata aku tengokkk.. nak cat nya belum datang kerajiinan... 

Memang aku dok tagih kat Gjul, cat laa rumah..cat laa rumah.. Tapi dia tak mau.. Sebab dia kata dah cat nanti compem kena conteng balik. Aku cakap laa.. tak.. Oyin dah paham bahasa.. Pastu dia sailang topik lain kata nanti laa, dah nak pindah baru cat.. Mamposs dia tak layan tau...Geram aku. aku dah gesel gesel kepala macam kucing  pon dia buat tak tau.... 1 pagi tu memang Gjul tak kerja. Tetiba dia cakap, jom ayang.. beli cat.. ayang belanja.. !!! hahahaha.. kwangjaqqqq!! aku pulak kena belanja wey.. ahh. tak kisah laa.. Janji dapat beli cat.. And rumah dapat cat baru.. 




Pusing-pusing kedai kat area dekat dengan rumah aku.. Ahh sudah comfius pulak nak pi kedai cat apa. banyak sebenarnya kedai hardware & cat, tapi pening nak pegi yang mana. Last-last idea bijak laki aku tu dia kata " pilih laa kedai yang ada signboard kedai paling besar. Kedai tu banyak duit, mesti dia pemborong cat paling besar kat sini"... ya ampun.. Mana laa dia dapat cadangan bernas macam ni.. hahahaha.. 


        Saiz masking tape lebih kurang 1 inch

Aku malas nak pilih cat lama-lama, sebab memang dah tahu nak cat warna biru muda + pink stripes putih je. TApi tak terpikir nak beli cat brand apa.. hahaha.. main pegi terjah je. Nak beli Nippon mahal gila rupanya.. Sales assistant suggest guna cat jenama Dulux Maxilite Plus. Kitorang pon okey je.. Tak nak warna banyak-banyak. Sebab nanti serabut. Beli 7 liter warna biru code (11651) & 7 liter warna putih code (15245) Warna pink nanti dulu lah.. (sampai sekarang tak terbeli).. balik rumah kemas-kemas alihkan barang .Malam tu lepas maghrib Gjul teruskan operasi dengan mengecat. Mula-mula cat putih dulu untuk base. Sebab dinding dah fully kena conteng dengan anak dara kan.. Cat yang aku beli ni memang cepat betul kering. Kira dalam sejam lepas cat tu dah boleh tampal masking tape.. 










anak dara pon sibuk jugak

Untuk buat corak geometri tu memang ikut kreativiti dia je laa. Ikut dan dia je.. Aku dok  jugak menolong.. So far dari lepas maghrib tu, siap cat segala sampai dekat 1 pagi juga non stop.. hahahaha...








Sekali tengok balance cat banyak lagi.. Rasa macam nyesal pulak beli tong besar ni.. hahhaha.. Nak buat apa entah.. Tunggu lah next project pulak ..Cat putih tu je laa rasa berbaloi sebab nanti nak pindah ke kan, kena laa cat putih balik . Almaklum lah duduk 
menyewa. Nak deco lebih-lebih kang rasa rugi pula.. 


Cost nak cat ni tak banyak pon. Sebab gelek cat & bekas cat ni Gjul ambik kat rumah kampung dia.. so cuma cost cat je laa. 2 tong cat ni around RM90 je..masking tape beli kat kedai cat tu jugak 4 gelung RM6..  ok lah kan.. Xde lah mahal sangat pon. 


      Balance cat ada lagi separuh lebih.. 

Sekian cerita dari aku untuk projek Deco cat dinding ala geometri. Next, we try pasang wallpaper pulak.. Ritu ada tengok seller kat tesco ada jual wallpaper idaman.. Xpon beli kat Kaison je la kan. murah.. 

7 comments:

  1. Cantiknyaaaa....menjadi plak Gjul buat..kalau akak yang buat memang tak jadi la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sembarang je ni kak.. asal boleh.. sebelum bukak tape tu rasa macam tak cantik je.. dah bukak baru puas hati sangat..

      Delete
  2. Cantik la..Annur mintak izin SS gambar hasil dinding yoorin ni ye. Nak wat wat rujukan nanti nak masuk rumah baru hihi..tenkiu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. =) nanti dah buat boleh share hasilnya.. =)

      Delete
  3. cantikk...kreatif....kalau kak lina buat ntah jadi apa agaknya...hihi

    ReplyDelete
  4. asben rajin layan x pe weh...lau aku ni kena buat sendiri la jwbnya. ada member bg wallpaper free pun smpai la ni x terpasang huhuuu.

    ReplyDelete