Followers

AFB FEEDS

Saturday, January 20, 2018

BALM TASNEEM NATUREL | SEHANGAT USAPAN IBU

Assalamualaikum... Since Irine dah bersekolah ni,  rutin harian aku pon dah bertukar.  Nak kata tak sibuk tu,  tak jugak.  Nak kata sibuk.. eh memang sibuk laa... Kalau sebelum ni boleh laa bangun subuh gajah.  Tapi sekarang pukul 5 pagi dah bangun nak siapkan sarapan dan bekal untuk Irine bawa ke tadika. Diri sendiri memang tak jadi masalah sebab sebelum ni pernah bekerja memang biasa bangun  seawal  tu. Yang susahnya dan menjadi  kerisauan aku ialah rutin tidur Irine dan waktu bangun  pagi.  Al maklumlah,  selama ni dia kerap  tidur  lewat.  Kadang pukul  3 pagi pon  mata  dia  tahan  tau tunggu ayah dia balik  kerja malam. Bangun  tidur jangan  cakaplah  pukul berapa.. hahahaha.. 


SYUKUR DIPERKENALKAN  DENGAN BALM TASNEEM  NATUREL

Blm murah,  balm serbaguna

 

Sana sini orang dok  share keberkesanan Balm Tasneem Naturel  yang multi purpose ni.  Tak terkecuali aku  sendiri memang tak sabar nak rasai sendiri untuk Irine dan Wafiy. Ya lah..  Balm ni memang  wajib ada untuk setiap rumah sebab bukan sahaja  untuk  bayi  seawal  1 hari,  malah warga  emas juga  boleh  menggunakannya.  
Untuk Irine memang tak kasi dah dia tidur siang.  Tu pon tengah malam pon mata doa cerah lagi. Tak boleh  jadi..  Aku sapukan balm sleep time  kat dia seawal 9 malam lepas  dia  siapkan  segala  kerja sekolah.  Dalam pukul 10-11 malm dia dah tidur.  Lega rasa sebab nak kan dia tidur berkualiti.  Bertambah  lega bila dia bangun  tidur  dengan senang.  Kadang  tak perlu dikejut,  dia bangun sendiri terus mandi.  Siap mandi aku sapukan  pula balm calm time untuk boost mood ceria dia untuk ke sekolah.  Seronok rasa bila tengok  anak happy ke sekolah,  tak meragam,  tak menangis macam yang pernah  dimomokkan isu anak tak nak kesekolah di media sosial.  

4 SEKAWAN BALM TASNEEM NATUREL YANG HARUS DI MILIKI



Terdapat 4 jenis balm Tasneem Naturel yang ada fungsi dan kegunaan tersendiri.  

1. Sleep time



- Membantu  memperbaiki  pola tidur. 
- Membantu anak / bayi tidur lebih lena. 
- Membantu  anzk /bayi dapatkan tidur yang berkualiti dan mencukupi. 
- Membantu anak mudah untuk  tidur. 
- Mengatasi masalah  sukar untuk tidur  malam. 
- Mengurangkan ketegangan otot dan memberi rasa relaks.  

** Mengandungi bahan-bahan seperti : Essential oils,  shea butter,  Beeswax, Cedarwood, lavender, vetiver, Chamomile, orange, marjoram, bergamot, ylang ylang. 

# Cara menggunakannya : Sapu dibahagian hot spot seperti di tulang belakang,  tapak kaki,  nadi ,  belakang telinga serta di pergelangan tangan.  


2. Calm Time



- Memberi rasa relaks dengan memperlahan kan aktiviti sistem saraf. 
- Meningkatkan mood bagi mereka yang mengalami gangguan tidur. 
- Menyokong sistem imun. 
- Membantu melegakan tantrum atau resah gelisah. 
** Mengandungi essential oils, Marjoram,  lavender,  tangerine,  geranium, bergamot,  Chamomile. 
# Cara menggunakannya : Sapu di tulang belakang,  tapak kaki,  nadi,  belakang telinga serta pergelangan  tangan.


3. T-RUB



- Bertindak seperti minyak telon. 
- Membantu membuang  toksin dalam badan. 
- Melegakan kembung perut. 
- Melegakan perut sebu. 
- Melawaskan  pembuangan angin.
** Mengandungi essential oils shea butter,  Beeswax, ginger, peppermint, junipers, fennels, lemongrass, anise, patchouli, tangerine, lavender. 
- # Cara menggunakannya : Sapu pada perut dengan pergerakan  I LOVE  YOU &  di tapak kaki.  


4. CF-RUB


- Membantu  mencairkan kahak. 
- Membantu  menurunkan  suhu  ketika demam
- Sesuai digunakan untuk orang  dewasa  juga. 
- Mengurangkan batuk dan astma
**Mengandungi6 tea tree,  lavender,  lemon, eucalyptus,  cypress  &  oren. 
# Cara menggunakannya : Sapu di hidung,  tekak,  tulang belakang, tapak kaki dan dada. 

KENAPA HARUS MEMILIKI BALM TASNEEM NATUREL

- Balm ini mengandungi 100% bahan dari semulajadi.  Ini termasuklah essential oils yang digunakan adalah antara yang terbaik dan melebihi 5 jenis. Tiada bahan kimia. 
- .Serasi dan sesuai digunakan untuk semua lapisan umur dari bayi seusia 1 hari,  sehinggalah warga emas. 
- Balm Tasneem Naturel dibuat di kilang OEM  bertaraf GMP dan mendapat pensijilan KKM. 
- Balm ini juga tahan digunakan 3 bulan dan masih boleh digunakan 12 bulan dari tempoh penutup bekas dibuka.  
- Keberkesan 90% dengan beribu testimoni pengguna yang yakin keberkesanan Balm Tasneem Naturel.  
- Manfaat  untuk seisi keluarga kerana seisi rumah boleh guna.  
- Harga berpatutan seiring dengan isi kandungan dalam setiap balm. 

TESTIMONI PENGGUNA







HARGA BALM TASNEEM NATUREL ORIGINAL UNTUK TAHUN 2018.

Untuk harga, korang boleh refer kat bawah ni.  Beli lebih dari 1, dapat harga lebih murah.  Tapi lebih 'afdhal'  kalau korang grab 4 sekawan balm tasneem Naturel ni tau.  





DIMANA NAK DAPATKAN BALM TASNEEM NATUREL

Korang boleh dapatkan Balm Tasneem Naturel dari Stokis Stokis dan agen mereka di seluruh negeri atau boleh juga dapatkan terus dari pihak HQ.  
Alamat : TASNEEM NATUREL NETWORK
               15-1 Jalan Putra Kajang,  43000,  Kajang ,  Selangor  Darul  Ehsan. 







Tuesday, January 9, 2018

RESEPI SANDWICH TELUR UNTUK BENTO IRINE

Assalamualaikum..  Since Irine sekolah ni aku pon kena rajin..  kalau sebelum ni bangun pon kadang subuh gajah.  tapi Oyin sekolah automatik pukul 5 bangun.   Siap siap untuk buat bekal dia.  Kenapa aku bawakan bekal juga walaupon tadika sediakan makanan? Anak dara yang request.  Hari-hari dia bagi cadangan,  " mommy masak laa spagetti..  mommy bawakkan Oyin roti ea.."  Tapi spesis kebuluq kot anak aku ni..  Pagi aku buat breakfast dia akan jamah.  tapi tak banyak laa.  Air secawan pon tak habis.  Nanti kat sekolah dia akan makan bekal dia.  Makanan yang tadika sediakan pon dia akan makan.  Cikgu dia bagitau aku tergelak..  Sebab Oyin tak nak bekal nasi,  so aku bekal kan makanan simple2 je laa..  janji dia kenyang senang hati.  Salah satu bekal yang senang nak buat roti sandwich telur.  



Resepi sandwich telur 

Penyediaan : 25 minit

Bahan- bahan :
2 biji telur rebus 10-12 minit dah cun. 
Tomato 1/2 biji dibuang biji &  dipotong dadu
2 inci lobak merak di hiris halus.  aku parut je.. 😂
Serbuk lada sulah (aku guna mcd punya..tiap kali delivery mintak and simpan) 
garam sebagai penambah perasa. 
Mayonis / sos
Roti 8-10 keping



Cara-caranya
Telur rebus tadi dilenyek guna garfu.  tapi jangan terlalu hancur. 



  Masukkan mayonis.  aku guna kewpie plastik hijau & kuning.  Mix rata.  Masukkan grated carrot, tomato gaul sebati.  Masukkan juga serbuk lada sulah &  garam. 


Sapukan di atas roti. Lapikkan dengan 1 keping roti lagi.  1 set roti ni boleh jadi 4 biji bentuk tiga segi.  Roti aku tak buang pon tepi roti tu..  sebab Oyin tak suka roti botak.  hahaha. 





Resepi kat atas ni memang dapat banyak jugak. Sesuai laa nak buat pot luck ke picnic ke kan..  Sebab nak buat bekal untuk Oyin je next time buat sebiji telur je dah cukup.  

ok. Selamat mencuba. 

Friday, January 5, 2018

Minggu Pertama Irine Bersekolah

Assalamualaikum..  Moga tak terlewat nak ucapkan selamat tahun baru dan selamat membina azam baru untuk tahun 2018.  Pejam celik tahun ni Irine dah bersekolah gaiss.  dah masuk 5 tahun wey tahun ni  😂 walaupon baru je umur dia 4 tahun 7 hari.. hahaha..  layan kan je laaa anak2 lahir hujung tahun ni..  


So far so good,  Irine memang teruja nak sekolah.  Seriously hari2 dia tido lambat wey. Memang tak patut laa budak umur dia asyik tidur lambat.  Aku ni kadang dah terlelap..  Dia boleh tunggu pak dia balik kerja.  Kadang pukul 2.30 pagi baru dia tido..  Tapi Alhamdulillah.  Nak kejut dia bangun pagi mudah.  Janji kejut lepas tu mintak dia peluk kita.  haa..  tak jadi laa dia nak merengek2..  Awal2 haritu 6.30 pagi dah bangun.  tapi since aku dah boleh bajet masa nak hantar dia pergi sekolah pukul berapa,  pukul 7.10 baru kejut dia.  Kesian pulak nak kejut awal2.   Tu pon aku pukul 5 dah bangun.  Ambil mood buat breakfast &  bekal untuk dia.  Memang turn 360 darjah laa.. hahaha.. jarang la aku sebelum oyin bersekolah aku buat sarapan pagi buta. Kadang pukul 10 baru buat sarapan.. tehehehehe.. 

Hari Orientasi 31 Disember 2017

Ni je lah waktu mommy boleh tengok dia dalam kelas.  tu pon 2 jam je.  Masuk pukul 8. Taklimat sikit untuk ibu bapa &  pendaftaran bagi pelajar baru yang belum mendaftar. Lepas tu anak-anak dah masuk kelas.  Sampai pukul 10 je..  Budak kelas oyin tak ramai pon cuma ada dalam 17 orang gitu..  Ada 3 kelas termasuk kelas umur 4 tahun dan 6 tahun.  Dalam masa 2 jam tu sesi suai kenal je.  tapi ye lah. tak kenal cikgu2 dia lagi kan.  Oyin cikgu dia panggil nama dia pon dia buat tak tau je haha..  Task haritu cuma mewarna. Not bad laa Oyin dapat siapkan cepat..  Selalu bab mewarna aku yang hilang sabar sebb paling lambat selalunya..  Walaupon 2 jam dia pon happy &  teruja nak pergi sekolah.  Aku risau dia nangis je wey.  





Hari Pertama persekolahan 2 Jan 2018

Aku bangun pagi juga pukul 5..  macam dah automatik pukul 5 sedar siapkan bekal oyin breakfast,  baju and buku buku dia..  Beg berat sebab semua buku belum diberi pada guru.. Pergi awal tapi dapat masuk dalam sekolah sampai pukul 8 je.  Nervous mommy tinggal kan dia 1st time kat sekolah.  Cikgu memang tak kasi parents tunggu..  Sebab tak nak ada bad mood anak2 ni.  Bila sorang bad mood nangis nanti,  akan berjangkit.. So far Oyin okey je.. Memang tak dapat nak tunggu lama pon sebab wafiy pon demam.  lembik je dia.  By the way 2 hari sebelum orientasi Oyin baru je baik demam.  Ni kes wafiy jangkit kat Oyin laa ni.


  

 Oyin masuk class pukul 8 pagi..  dan akan habis pukul 11.30 pagi  Tapi Oyin ambik extra class intensif untuk english uk.  So habis pukul 12.30tgh. Tu pon letih juga nak hantar jenput dia dengan mengadap jem.  😥 dekat je.  Nak pergi 3-4 minit dah sampai.  tapi nak balik kena uturn mengadap 2 sekolah rendah &  1 sekolah menengah.  Memang jadi lambats laaaaa.. 

Cerita pengalaman di tadika

Bila balik sekolah je,  mommy mesti excited nak tanya dia macam2 apa dia buat kat sekolah.. apa dia belajar kat sekolah..  1st experience kan.  Dia senang je jawab ok je Mommy..  belajar haiwan.  1 hari 1 haiwan dia belajar katanya.  hahaha.  Apa2 lah kakak.  Mommy percayakan sekolah yang ajar oyin mesti ajar yang terbaik.  Lagipon tahun ni masih playschool.  Enjoy your moment.  mommy pon tak nak desak2 oyin belajar beria. 
 

Minggu pertama ni semuanya baik2 je.  Mood nak pergi sekolah,  mood mommy juga nak siapkan bekal untuk dia.  Walaupon kat sekolah cikgu ada sediakan breakfast meals pukul 10 pagi.. Tapi dah dia nak bawak bekal,  layan kam je laa.  tapi jangan bawa nasi..  Sebb hari 1st aku bawakkan bekal nasi goreng dia tak makan pon.. hahahaha. Boleh dia makan bekal dalam kereta waktu nak balik tu. bertuah betul..  

Apa pon oyin,  belajar rajin2..  Mommy kurang penyabar nak homeschooling oyin.  hahahaha..  sebab dia lagi jadi cikgu dari aku..  tu yang malas tu..