Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, October 26, 2015

Pertama Kali Makan Nasi Dagang

Seumur hidup, memang tak pernah makan nasi dagang. Kalau nasi kerabu tu selalu lah jugak.. dari zaman belajar dulu pon biasa je makan nasi kerabu. Selalunya kalau rasa nak order nasi dagang, mesti orang tu pon jual nasi kerabu.. akhirnya, nasi dagang jugak jadi pilihan..

Pagi ni, singgah pi beli nasi lemak depan petronas. tapi nasi lemak dah abes pulak. Tinggal nasi dagang , nasi kerabu dengan nasi lauk ikan.. Ingat nak beli nasi kerabu, tapi dia dah bungkus siap, cuma tinggal nasi kerabu berlauk ikan, maka no choice la.. Rembat jugak nasi dagang lauk gulai ayam.. 

Aku dok pikir Gulai ayam tu macam lemak cili api.. Sebab Johor kan. Rupanya salah.. Bukak-bukak je bungkusan, laaa..kari ke.. hahaha.. bantai laa labu.. Murah je oii.. Sebungkus 4 hinggit..







Tu kuah kari kan.. aku pon rasa macam kari je.. Cuma tak lah pekat sangat, pedas pon tak.. rasa manis pulak.. huhu.. aku syak dia masak gulai / kari ni boh gula.. kalau sendiri masak memang lauk pauk selalunya tak boh gula..cuma garam je.. sumpah la tak kena langsung dengan tekak aku.. 


Pastu aku try pulak nasi nya.. eh..ni nasi ke pulut..awat melekit and rasa pulut.. okey,.. licin jugak laa makan, walau hanya makan nasinya saja dengan serunding & telur rebus.. (kari tu aku rasa sikit je sebab tak boleh go on..manis).. lepas makan terus google resepi nasi dagang.. and link ke blog Norfanil.com sebab dia kan org ganu.. mesti lah pakar masak nasi dagang ni..hehehe..



print screen sikit je lah..nak resepi penuh klik gambar.. 

ooo.. rupanya beras biasa dicampur dengan pulut la ye.. no wonder laa kan.. next time nak try makan nasi dagang kat Hayaki. Selalu makan nasi kerabu dia je.. hehehe.. btw nasi kerabu ayam percik kat Hayaki memang sedap.. Gjul yang tak suka nasi kerabu (dia dok study kat dungun 4 tahun) tapi tak suka makanan pantai timur ni. Dtg try kat Hayaki, tu je laa yang dia dok order.. 

Maap lahh, kalau orang pantai timur terasa ke apa.. takde kata pon nasi dagang tak sedap.. tapi mungkin tukang masak ni yang masak kari / gulai tu tak kena pulak dengan selera aku..  hehehehe.. shud try tempat lain pulak nak rasa nasi dagang yang betul2 sedap... 

12 comments:

  1. Nasi dagang nie memang ada rasa manis2 sikit.. Sedap kalau makan gulai ikan tongkol..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ye ke manis.. semalam xde rasa manis.. yg manis kari dia tuu..huhu..

      Delete
  2. Sedap nasi dagang tapi leceh gak nak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cari nasi dagang yg betul2 sedap.. nak buat memg xdan laa..huhu

      Delete
  3. Aida prefer nasi kersbu.
    Nasi dsgang pun kurang sesuai dgn tekak aida.
    but sesekali teringin, abis sebungkus :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama.. yoorin pon suka nasi kerabu.. makan dengan kopok, lada solok, ayam bakar percik..adeh..teringin plak nak makan kat hayaki ni

      Delete
  4. mimin masih tak pandai makan nasi dagang. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time makan..so agak tergamam jugak la..hahaha

      Delete
  5. lapanyaaa bila tgh mlm baca pasal mknn. klu kt mersing nasi dagang ni jd sarapan. tganu pun sama kot, kot la. hahah tp sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami batu pahat, selalu lontong, and sarapan macam biasa nasi lemak semua tu.. masa pi kuantan dulu cari breakfast, lagi lah pelik.. xde sarapan biasa2.. yang ada nasi minyak.. hahahaha.. blur je rasa.. nasi minyak selalu makan time kenduri kahwin je..ni tetiba buat sarapan.. huhu

      Delete
  6. Bella makan kadang2x je. Sebab pulut tu nanti buat ngantuk hubby kata. hahaha

    ReplyDelete
  7. aku x brp suka nasi dagang trg.. aku suka nasi dagang kelate
    kalo kat hayaki tu nasi dagang kelate beras dia pon lain

    ReplyDelete