cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Friday, February 19, 2016

Caj Fi Rawatan Kesihatan Yang Dikenakan Kepada Warga Asing

Assalamualaikum.. 

Sekarang ni kan syukur laa bila negara masih lagi bagi subsidi untuk perubatan di klinik kesihatan kerajaan . Aku risau nanti dah tandatangan Mou TPPA tu apa lah nasib kita kan.. Dah tentu kos perubatan naik banyak.. Tak memasal kena caj yang tinggi.. 

Aku tak pernah lagi masuk hospital sebab sakit ke hape.. pernah laa sekali masa Irine demam, berderu terus pegi hospital Ampang sebab demam panas.. daftar je kaunter cuma RM5.00.. dapat rawatan dengan ubat. Kalau klinik kerajaan RM1.00 je.. 

Tadi pagi pulak aku ke KKIA untuk check perut & minum air gula.. masa mula-mula dulu daftar buku merah kena bayar singgit ke 10 hinggit..tak ingat lah pulak sekali dengan pregnancy test.. Nak dijadikan cerita , aku taulah kalau warga asing buat rawatan kena bayar on the spot.. contoh, untuk check up dalam RM15.00 gitu.. tadi untuk minum air gula diorang kena bayar RM50.00.. huhuu..nasib korang lah ye.. bukan tak kesian.. tapi dah kau pon bukan warganegara..banyak cantik nak keistimewaan lebih dari rakyat.. pastu nak bising-bising kat kaunter.. Berani pulak dia bersuara kata mahal.. banyak cekadak betul.. 

Nah ini dia caj servis rawatan yang dikenakan kepada bukan warganegara Malaysia



sumber dari portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia.


Tapi ada pulak laa tadi terbaca 1 entry ni.. walaupon entry lama, tapi sentap lah jugakk.. 



baca penuh di sini : 
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/07/24/mma-cadang-pekerja-asing-diberi-rawatan-kesihatan-percuma/


amboiii.. kami dok pertahankan negara, kerja pon dah macam balaci,  bayar cukai kemain banyak, laa ni GST..soon TPPA pulak..kemah keming nak bagi rawatan free kat diorang ekk.. Dah bagi free, pastu gov dah tak mampu nak bagi subsidi ubat , tak memasal kena bayar jugak nanti... ni tak lama lagi 1.5 juta warga bangladesh datang Malaysia, nak bagi free jugak?? Bangla yang ada sekarang ni pon, dah pandai bawak bini datang dari sana hokey..pastu mengandung setahun 1.. tapi sayangnya, tak pandai pulak yang bangla perempuan ni cakap bahasa malaysia..aku syak memang sengaja tak nak bagi paham.. 


Bukan nak dengki sangat sebab tau ni bumi Allah.. tapi bila rakyat sendiri dah macam dipijak2, lagi nak agungkan bangsa luar, aku rasa , sapa pon tak boleh tahan.. So far, dengan kejadian jenayah yang makin melampau,lagi2 melibatkan warga asing.. kena bersaing lagi dengan diorang..macam dah takde keistimewaan langsung jadi warganegara.. Ic biru dengan merah macam takde beza , apetah lagi dengan pasport kerja.. hum..pikir pikir kan lahhh.. 

8 comments:

  1. hmm betul tu betul. #adakahmalaysiamasihaman

    ReplyDelete
  2. Makin lama rakyat Malaysia makin terpingir di bumi sendiri..

    ReplyDelete
  3. Tak setuju beri kemudahan percuma pada warga asing !

    ReplyDelete
  4. apa....artikel tu mengundang betullah...nak bagi rawatan percuma kepada pekerja asing perghhhhhhhhhhhh....KLINIK 1MALAYSIA pun kena bayar singgit tau...

    ReplyDelete
  5. sakit hati kennnn..
    apa lgi la musibah utk Malaysia ni...

    ReplyDelete
  6. maaf...fi perubatan yg abg siarkan tuh adalah utk thn 2015 xslp sy...so fi perubatan utk wrga asing sudah mengikut fi perubatan baru memandangkn wrga asing tdk dikenakan subsidi maka fi tuh berubah ke thn 2018...apapun tahniah kerana sudi menyiarkannya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. memg fee tu untuk tahun 2015.. entry sy ni tahun lepas punya..😂 belum diupdate.. tq ya..

      Delete