cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Wednesday, February 17, 2016

Pemeriksaan Kehamilan Di Trimister Ketiga

Assalamualaikum. Alhamdulillah..kejap je masa .. Macam baru je bercerita yang aku ni baru hamil. Tup tup dah masuk 3rd trimister weiii.. 31 minggu sudahh... Bermakna tambah tolak bahagi campur kali, lebih kurang 2 bulan je lagi nak melahirkan. Walaupon anak kedua, teruja tu memang dah mesti.. Tapi dalam waktu yang sama , takut sangat, sebab dah tau camne rasa sakit melahirkan anak nanti.. 



Walaupon dah masuk trimister ketiga, baby pon dah lepas fasa fragile, tapi yang pasti jangan diambik remeh hal penjagaan kandungan. Terutamanya tentang pergerakan bayi dalam kandungan. 

Pergerakan Bayi Dalam Kandungan

Aku start rasa baby gerak dalam perut macam lewat juga.. 24 minggu baru start rasa denyut-denyut yang tak kuat. Macam Irine dulu, awal jugak laa.. Tapi bila dia dah start gerak , macam tak malu pulak.. Masa Irine, jangan kan bapak dia sentuh perut aku, dengar suara je memang senyap tak gerak terus. Hahaha.. tapi baby kali ni, memang dia kicking ikut suka hati dia je.. 

aku cukup risau kalau baby macam slow je movement dia.. Nak bersangka baik baby tido lama sangat ke ni pon tak boleh juga. memang cukup risau lah.. Kadang tu waktu kita nak tido waktu malam tu laa dia sibuk berdancing dalam perut.. So, kalau pergerakan baby berubah dari yang biasa, kena lah alert & cepat-cepat dapatkan pemeriksaan doktor.



Kalau ikut pemeriksaan klinik kesihatan, diorang akan mintak kita tanda carta pergerakan baby. Start counting dari pukul 9 pagi sampai lah 9 malam (12 jam). Sekurangnya kena ada 10 kali pergerakan setiap hari.. Aku pon tanda lah jugak.. Tapi nak mengadap buku merah tu 12 jam, memang susah la..Lagi2 tengah busy buat kerja.. manalah nak mengira nya kan..tapi still ada pergerakan.. kita sendiri yang rasa ada gerakan kuat and agak2 juga tu.. huhu.. Tapi untuk buat masa ni alhamdulillah..baby aktif. 



Apa nak buat kalau rasa kurang gerakan baby harini??

- Sebab kita dah biasa rasa gerakan anak, so tau la bahagian mana yang selalu kena tendang. macam aku, selalu rasa tendangan sebelah kanan. Apa yang aku buat, aku akan baring terlentang sambil tekan tekan / tepuk tepuk perut. Tu kira salah satu cara rangsangan.. kalau dia tido , dia bangun laa tu nanti. 

- Next, tak jalan jugak, aku akan baring mengiring pulak.. sebab baby selalu kick perut sebelah kanan, aku pon mengiring ke kanan. Means tindih perut belah kanan.. haa.. marah dia , memang kuat lah tendangan baby lepas tu.. hhihihi..agaknya ,menghimpit dia kot.. 

- Baring atau duduk, make sure kaki lebih tinggi dari kepala.. letak laa bantal tinggi2 kat kaki..sambil rilex & makan2.. baby mungkin tengah tidur waktu kita aktif.. tapi dia akan terkejut dari jaga bila kita dalam keadaan rilex. 

- Minum air batu / atau air yang sangat sejuk. Tak pon makan lah aiskrim. Dalam badan kita kan macam suam2 gitu kan.. bila ada perubahan suhu , memang dia akan terjaga & nak elak dari gangguan macam tu.. 

- Dengarkan alunan muzik @ mengaji. Buat aktiviti yang bergerak pon boleh merangsang baby.. Rasa dulu tindak balas dari baby.. Kalau rasa baby dah start bergerak, ok lah tu.. tapi kalau still tak rasa apa2 , memang kena segera ke hospital.. Kalau ada gerakan,sentiasa lah pantau...


Bila dah masuk kandungan 34 minggu ke atas, akan rasa juga pergerakan makin kurang. keadaan dalam perut pon makin sempit & takde ruang untuk dia nak bergerak sangat. so, masa ni lah nak kena sentiasa alert. Kita ni kadang terlebih risau.. ye lah..lain lah kat rumah ada scan ke, ada teropong boleh tengok keadaan baby dalam perut kan.. 




tak sabar tunggu baby aktif dari dalam perut.. sebab dulu irine aktif..lagi2 waktu kita nak tidur.. Gjul siap boleh tangkap siku ke kaki dia kot..hahahah..rasa weyyy... dia dok main2 dalam perut.. ya Allah..rindunya.. syukur sangat diberi lagi peluang mengandung yang indah ni.. Aku doakan , isteri2 wanita2 di luar sana, supaya diberi peluang menjadi ibu. Perempuan mana lah kan x nak jadi ibu.. cuma ada diantara kita belum berezeki..mudahan doa kota dimakbulkan Allah.. jangan pernah henti ikhtiar & doa mohon padanya.. 

11 comments:

  1. Replies
    1. hahaha.. besar sgt ... bulat pulak tu..tapi x sebesar masa irine dulu.. ya ampun.. hehehe

      Delete
  2. tak sabar nak tengok baby yoorin...oh rindunya nak catat gerakan baby...11 tahun tak mengandung dah ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sa x lama dah nak kahwin, insyaaallah ada rezeki ngandung lg..kan..kan.. =) bagi adik kat anak dara tuu

      Delete
  3. xsabar pulak nk tunggu baby boy keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sabar jugak ni.. camna laa jaga adik boboy..lain kot dengan gegirl..hee

      Delete
  4. lama tak jenguk sini. yooyin nak ada adik dah huhu. tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yoorin pon lama dah tak bw... entry pon x banyak macam dulu..tengok kerajinan..haishh..mood bila tah nak mai ni...heee

      Delete
  5. Baca entry.. rasa rindu nak preggy lagi.. ekekeke..

    ReplyDelete
  6. mcm best je, wahhh !

    nak nak kalau dapat si kembarr, hehehe

    .. tahniahh tau !!!!

    ReplyDelete