cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Thursday, March 10, 2016

Tips Tingkatkan Keyakinan Anak


Assalamualaikum. Lama dah tak sharing tips parenting. Since Irine dah nak masuk 3 tahun ni kan, nak sekolah dah pon lagi setahun dua.. So, kena jugak lah gali ilmu jaga anak seusia dia.. Lain tau nak jaga bayi.. jaga toddler.. jaga anak dara.. jaga orang dalam pantang pon semua lain-lain..hahaha.. kena belajar tu.. Lagipon , dalam kehidupan kita ni, mana lah nak lari dari mencari ilmu..

 Dari pemerhatian sendiri, Irine ni jenis tak suka bersaing. Dia memang tak boleh tengok budak baya-baya dia, bukan dia nak ajak main..tapi ajak gaduh.. kalau budak tu tak melawan @ menangis bila kena dengan dia, lagi suka dia buli. Tapi bila dia yang kena buli, haa..tu laa yang jadi kawan dia.. hahahaha..Mungkin sebab dia pon diasuh tanpa rakan sebaya.. Ada pon , anak pengasuh dah sekolah rendah.. Macam mana nak tingkatkan keyakinan dia nanti.. sebab masih ada rasa takut-takut nak hadap orang...perasaan dia, semua budak nak buli dia.. sebelum budak tu buli dia, dia kena buli budak tu dulu.. Tu laa kot dalam pemikiran dia.. hehehe.. 

Takde sorang pon mak pak yang nak anak dia rasa rendah diri. Macam aku lah, kurang bercakap.. Kadang tak tau nak mulakan camna.. Kalau boleh, tak nak lah anak2 kita rasa macam tu.. Bukan nak jadikan dia pot pet, pot pet.. tapi , ye laa.. sekurang nya ada rasa berani.. 


Tips Tingkatkan Keyakinan Anak

1. Selami Perasaan Mereka

We tend to be our own worst critics, and that's especially true of children. But when they can't meet the impossible (and sometimes irrational) standards they set, it takes a toll on their confidence. By offering an objective and more optimistic view on the situation, you can quickly turn their thoughts around. For example, if your child constantly says he is bad at math and a horrible student, try telling him that he is a good student who simply needs to spend a little more time on one particular subject.

Yang ni aku buat.. hehehe... contohnya lah.. Gjul dok marah dia sebab dok kacau dia tengah masak. Paham je lah, bahaya kan anak kecik ada kat dapur.. Almaklum lah, dapur kecik je.. gjul plak kalau masak, macam dia masak kat hotel. laju... so takut tak perasan terlanggar anak..kadang marah suruh ke depan je, tapi dia punya nangis... huh! Hingaqqqq 1 flat!  Kat situ lah peranan aku pujuk dia.. Selalu aku mintak dia datang kat aku, and aku akan tanya... "kenapa ni..".. "sapa buat".. mulalah drama dia sepatah haram aku tak paham.. yang aku paham "ayah..ayah..marah".. hahaha.. bila dah puas dia dok luah perasaan.. terus peluk dia.. heehehe.. 


2. Elakkan Perbandingan

Nothing makes a child feel worse than hearing she isn't as good as a sibling. By eliminating comparisons, you manage to maximize her self-esteem and minimize sibling rivalry.

Yang ni aku belum hadap lagi lah..Sebab belum ada anak yang lain-lain.. Tapi bukan dari perbandingan adik beradik je..dengan anak orang lain pon, jangan lah sesekali kita banding bandingkan.. Muhasabah diri sendiri lagi bagus, sebab anak-anak terhasil dari didikan kita sendiri. Bila kita selalu buat perbandingan , nanti akan ada 1 rasa , anak-anak ini wujudkan persaingan yang tak sihat.. 

3. Berikan Pujian Di Hadapan Orang Lain

When we compliment our kids, it often goes in one ear and out the other. Yet when we tell a relative or family friend about our child's achievements, our kids are more receptive to the praise. By humbly bragging about your child, you prove that you aren't saying these things to boost her self-esteem, but because you actually believe them.

Takde lah bermaksud nak membangga dengan anak.. At least kalau kita minta tolong dia ambilkan sesuatu dihadapan orang lain, apa salah nya bagikan pujian ucapan terima kasih @ "bagusnya anak mommy ni..macam ni lah mommy sayang".. budak-budak ni, suka kalau kita puji. Lagi dipuji, lagi laa dia automatik akan buat sendiri tanpa disuruh.. Lagi akan ringan tulang..dari situ, dah dapat meningkatkan nilai harga diri anak-anak dan membina kepercayaan kepada diorang.


4. Tawaran Kasih Sayang

It's easier for children to overcome hardships if there is a constant support system at home. Remind your little ones that you will be there for the good and bad times and will love them even when they make mistakes.
Amalkan sistem sokongan bermula dari rumah. Kadang-kadang benda yang nampak kecil dimata anak-anak ni, tu lah yang diorang rasa kita menghargai mereka. Contohnya, Irine ni cepat give up..kadang nak cabut getah rambut kat rambut dia sendiri pon sampai nangis-nangis.. Lepastu tak dapat cabut nak marah. Apa salahnya, nampak je tindakan dia macam tu, kita tolong dia cabutkan.. hehe..


5. Meminta Bantuan Dari Mereka

When children are given more responsibilities - even something small, like taking out the trash - it shows that the adult is confident in their capabilities. This, in turn, makes them more confident in themselves. So don't hesitate to add a few more tasks to their to-do list (especially if it lightens your own load).

Bila anak-anak ni diberikan tanggungjawab / walaupon sesuatu yang kecil, ini menunjukkan amanah yang diberikan dan mereka terasa orang dewasa percaya dengan kemampuan mereka. Aku ada jugak la suruh Irine kadang-kadang pungut sampah, kemas balik barang yang dia main.. tapi at the same time, kita kena mula dulu..hehehe.. kadang mintak tolong dia picitkan kan kaki , tapi dia dah pandai menjawab "malashhh".. hahaha.. Bila aku mintak tolong Gjul picitkan kaki, haaa..baru dia sibuk nak picit.. Kadang tengah tumbuk bawang pon, saje je lah, mintak tolong dia..amboiiihh..kemain laju.. suka laa dia..dia ingat main-main... hehehe..

6. Meraikan Kejayaan Mereka


Tak pernah pulak aku buat lagi.. Takat celebrate birthday Irine je lah.. Tapi , dalam famili aku sendiri, mak pak memang akan buat.. walaupon sekadar makan kfc..tu pon rasa dah happy sangat.. Takde lah over sesangat..adik aku exam dapat 7A 1B pon mak tetap belanja kfc. xde lah yang mewah2..tapi kitorang suka je.. sebab bukan nya dapat makan kfc selalu.. orang lain yang berjaya, kitorang adik beradik lain pon tumpang sekaki.. hehehe.. 

7. Jadi role Model

As the saying goes, you need to practice what you preach. If you call yourself stupid or shy away from challenges, then your child is likely to follow suit. Look at this as an opportunity not only to build your child's confidence but to boost your own, as well.

Bak kata pepatah, seperti ketam mengajar anak nya berjalan. Nak anak jalan tegak..tapi sendiri pon jalan senget.. macam tu jugak lah dalam kehidupan kita.. nak nasihat anak-anak , tapi mak nya sendiri pon cakap je pandai.. Jadilah contoh yang baik.. Insyaa Allah, anak-anak akan jadikan kita sebab idola mereka nanti.. 


sumber :popsugar.com




1 comment:

  1. no 1 dan no 4 tu aida setuju sgt.
    in shaa Allah semua tu akan aida jadikan asas.
    and irene da semakin besar ye, next year sekolah la tu kot :)

    ReplyDelete