Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, April 4, 2016

Persediaan Barang Untuk Ke Hospital & Labour Room

Assalamualaikum!

Officially 38 weeks pregnancy minggu ni.. Lebih kurang 2 minggu lagi nak mengadap jumpa baby! Hiks! over excited pulak.. Tazabarr nak jumpa budak yang asyik kick perut mak dia sampai kesenakkan ni.. 

Kalau pregnancy sebelum ni, cukup 7 bulan je dah pack barang2 baby masuk dalam kereta. Takde pengalaman kan.. Ikut je lah kata cik misi.. 2nd pregnancy ni malas sikit.. bukan pasal tak excited..tapi jenis nak last minit sangat.. Baju & kelengkapan baby pon, baru mintak tolong Gjul basuhkan.. Memang saje je suruh dia basuh.. mesti terkejut banyak yang baru and bila masa aku pi beli..hehehe.. 

Pengalaman sebelum ni masa lahirkan Irine, 3 hari 2 malam jugak berkampung kat spital... 1 malam nak tunggu baby keluar, 1 malam lagi baby dah keluar so kena tunggu esok harinya baru boleh keluar spital... So waktu tu, beria bawak baju bebanyak termasuk baju mak dia ni.. Tak terpikir pulak, kat spital ada sediakan baju pink untuk ibu bersalin. So kali ni, x yah laa beria sangat.. yang penting aku nak bawak roti and makanan tak nak kebulur macam dulu.. hehe..

Persediaan di wad untuk 3 hari 2 malam ibu dan bayi

Untuk ibu
- 2 Helai kain batik 
- 2 helai baju
- pakaian dalam 
- Pad untuk nifas
- tudung 
- tuala mandi
- sikat
- stokin
- Buku merah
- kad pengenalan
- sijil kahwin (bawak je lahhh)


Untuk bayi
- 3 helai/ pasang baju 
- 3 helai barut
- diapers 4-6 pcs
- 1 bedung
- 1  napkin
- 1 tuala mandi & 1 tuala kecil
- TISU BASAH (masa irine x bawak..terpaksa cuci berak dia pakai tisu makan)
- sepasang mitten & booten
- Topi 
- botol susu (standby)
- sabun, lotion & bedak baby

Bakul makanan
- roti
- biskut
- milo
- cawan /sudu/ garpu / pinggan / mangkuk
(kadang makanan spital ni tak lalu nak makan)


Dalam labour room
- sehelai pakaian baby
- diapers 1pcs
- bedung 1
- barut 1
- tuala 
- Lotion & sabun mandi baby
- pad untuk nifas
- tudung


beg masih pakai beg masa zaman Irine lagi.. dah standby siap masuk dalam kereta.. Aku ni cuak jugak sebenarnya, bila dah sakit2 segala.. Sakit kat kelengkang tu, ampun lah.. tapi contraction tak rasa lagi macam masa irine dulu.. 

Moga dipermudahkan laa segaLAnya.. Hanya padaMu ku berserah.. 




5 comments:

  1. Moga dipermudahkan... Biasa anak pertama mmg lambat.. Anak seterusnya tu lebih cepat sbb dh de jalan org kata...

    ReplyDelete
  2. moga dipermudahkan ...dah tak lama dah nak jumpa adik baby

    ReplyDelete
  3. brg2 ni jgn lupe simpan dlm bonet keter... in case emergency... hehehe

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, Yoorin moga dipermudahkan....take care dear :-)

    ReplyDelete