Followers

AFB FEEDS

Thursday, November 2, 2017

Islamik Planner 2018 Idaman Hati

Islamik Planner 2018 Idaman Hati

Assalamualaikum. Tahun 2018 lebih kurang 2 bulan je lagi. Tapi aku dah teruja untuk ke tahun baru. Tahun sebelum nya tak pernah pulak aku teruja. Sebab konon nya lah ada azam baru, kehidupan baru, cita-cita baru.. Rasa nak cepat-cepat akhirkan masa sekarang.. tehehehe..

Tahun depan jugak bermulanya rutin aku hantar anak ke sekolah. Teruja wey.. Kawan-kawan usia aku ramai anak yang dah bersekolah rendah.. Ada yang dah ambik UPSR..hahaha.. Anak aku baru nak masuk tadika.. Takpe lah rezeki masing-masing. Sebabkan rutin tahun baru nanti banyak berubah, so aku perlukan planner /mini diari. Senang juga nak urus kegiatan seharian. Lagipon dengan adanya planner ni kita rasa lebih berdisplin , kena ikut jadual. Haaa.. Tak boleh dah buang masa macam sekarang ni. 

Harap-harap tak hangat-hangat tahik ayam lah..tehehehe.. By the way, aku beli planner murah-murah je.. Planner pon simple, tapi aku suka sebab warna warni. Senang nak masuk bag, tak bulky & serabut. Sebab boleh laa nak selit-selit nota .. Bukannya nak buat diari.. So, no need planner yang tebal gabak . Aku beli kat seller Hijrahbyzuizati di instagram. Ramai je seller yang jual planner sama, harga sama..tapi rata-rata pre-order and kena tunggu lama.. Kebetulan seller ni ada ready stock. Haaa.. apa lagi..terus grab cepat-cepat. 

2 Kategori Planner . Adult Planner & Teens Planner 2018

Aku opcoz laa beli adult planner. Tapi rancang macam nak beli teen planner untuk Oyin. Sebab boleh susun jadual harian untuk dia. Penting jugak tu.. Seller kata kalau teen planner lebih warna warni , bercorak kartun & ada time table untuk jadual pelajar. Harga pon lebih murah. Untuk adult planner, cuma berharga RM20 dan Teens Planner RM16 je. Design cover pon lain-lain. Btw aku pilih corak geometri sampai kan oyin kata "mommy cat laa rumah macam buku mommy".. hahahaha.. Nak tengok design boleh ke instagram di atas ya..

Antara kandungan planner yang menarik

kulit planner glossy . Memang cun.. Tapi sebab material kertas, aku kena juga cari sampul plastik.. Kalau tak, belum sampai pertengahan tahun, compem dah macam belacan.. hahaha..



Haaa... tuu diaaa.. ada ruangan kecik untuk tulis aktiviti /planner uolss.. ada jugak important dates kat ruangan tepi.. Tak lupa jugak tazkirah pendek.. bagus kann..?


 Kata-kata motivasi. Boleh dikatakan sebelum masuk bulan baru akan ada kata-kata motivasi sebagai pembakar semangat.. 


 Bukan je quotes dalam bahasa inggeris, ada juga petikan ayat Al-Alquran. Kata, planner islamik.. memang ada laaa ayat-ayat macam tu..huhu


 Ada kalender tahun 2018 & 2019 untuk memudahkan rujukan. Ada jugak kalendar hijrah. Haa.. jangan ingat kalendar mat salleh je naaa.. Kalendar islam pon kena tahu.. (aku pon tak pernah tahu..hihihi)


Tak ketinggalan jugak rancangan mingguan pon ada terselit.. 


 Setiap bulan juga disertakan monthly review. Bagus juga nak isi benda ni.. Boleh nampak kelebihan & kekurangan kita. Mana yang kita nak perbaiki di masa hadapan, nahh..boleh tulis siap-siap..


 yang ni bagus.. Ada murtabaah amal. masa aku sekolah dulu ada laa buat jadual macam ni.. kang mak aku tanya.hahaha.. ala-ala tracker macam kita kira baby kicking tu.. LOL. tapi yang ni versi kita buat amalan.. macam solat 5 waktu, solat sunat, join kiamulail ke, zikir, extra puasa, baca Al-Quran ke tidak harini.. Kalau korang buat, korang tanda lah tick.. nampak tak life korang tersusun.. chewahh..dunia-dunia juga. Akhirat jangan lupa.. haaa..gitcheww..


 Panduan waktu solat harian. 


 Yang ni pulak boleh laa korang note untuk duit keluar masuk korang.. Selama ni perasan duit keluar jee kan.. Tapi keluar ke mana tak tahu.. Tahu tahu je habis. Hujung bulan tinggal 60 sen.. hehehe.. Dah azian, start tahun baru kena pandai manage duit Asben ko.. hahaha... Bak kata Gjul, aku ni banker... 

 Jadual hari cuti. Kena noted ni.. Almaklum lah.. 2 tahun aku tak kerja.. Memang tak ambik tahu sangat cuti umum.. kadang pelik, apesal budak2 riuh sangat kat flat ni..cuti sekolah ke? hahaha..dah laa laki aku jenis kerja public ke apa dia bantai je kerja.. 

 hahahah.. aku ada plan nak buat benda ni awal tahun ritu..tapi gagal.. moh laa tahun depan kita cuba lagi ya... Bismillah....


 Yang ni pon aku gagal jugak laki bini.. hahaha.. siap berlumba dengan gjul nak khatam al-Quran start dari bulan puasa haritu.. Tapi tu laa..Bacanya waktu bulan puasa je..hahahadoii.. dapat 3 juzuk je.. Gjul 5 juzuk .. tapi takde pemenang pon..sebab tak khatam.. Come on laaa.... dapat separuh pon tak pe lah..hambar sungguh.. 


 Ada ruangan kosong.. so boleh laa aku lukis gajah, siput, bukit, sawah.....heeee


 Lain-lain isi kandungan.. 

Haaa..korang.. amacam? tak teringin ke nak ada planner? tak kisah laa beli planner kat mana pon.. Kat DIY ke, kedai buku ke, online ke..dapat kan laa 1. Kita mulakan azam tahun baru dengan cemerlang okey.. Semoga terus istiqomah untuk jadi yang terbaik... korang dah ada planner nanti share laa cerita... kalau kenan nak beli juga extra 1.. haahaha..tamakkss.. 











34 comments:

  1. Akak pun dah beli dah planner. Akak beli kat fb. Isi dalam sama cuma tang kulit tu akak ambil yang travel punya. Konon-konon tu nak start travel tahun depan. Hehehhe...

    Memang best planner ni. Ada macam-macam. Dah simpan azam ni. Harap tu berjaya jugak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ambik jugak yg travel tu..rambang mata sebenarnyaa..semua lawo2.. ahhahahaa

      Delete
  2. Bestnya ada planner macam ni, hidup tersusun je. Qis awal2 tahun je semangat, lepas tu ke lautan dalam la kiranya.haha tapi quotes tu membantu naikkan semangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.,.tu yg ditakutkan tuu.. takut kelaut je.. hahaha.. harap2 tak laaa..

      Delete
  3. Peminat planner rupanya.
    Cantik plannernya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan peminat..tp ni pertama nak ada planner..hahaha..dulu ada planner untuk susun jadual kerja..sekarang dah 2 tahun jadi WAHM.. x de dah planner..huhuhu

      Delete
  4. Tahun depan saya pun target nak ada planner :D cuma beli buku biasa2 je sbb nak saiz kecil senang masuk dalam beg dan bawak mana2. Dah terbiasa plan apa2 via phone, so this time just nak try slowly tukar ke physical book :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yoorin pon semua maklumat dalam phone. Kebetulan pakai Samsung Note. semua sumbat note dalam tu.. =) tapi untuk tahun depan teringin..hehehe

      Delete
  5. looks like a good planner to have. Good sharing ya.

    ReplyDelete
  6. Wah..menarik planner ni.. complete set...nak skodeng jugak la..

    ReplyDelete
  7. Ada tengok hari tue planner book ni dengan blogger azhafizah . Design cover tue cantik-cantik belaka . Rambang nata nak pilih yg aman

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe.. yoorin pon rambang mata.. design semua cun melecunn

      Delete
  8. Cantiknya planner nie. Saya selalu membeli planner yang cantik2 tapi sudahnya pakai Goggle Calendar gak. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. google calender pon boleh juga.. selama ni semua sumbat dalam note hp..huhu

      Delete
  9. cantik planner...kite punye bunga2.heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat yg bunga2..sebab pre order nak tunggu tak menyabar.. yoorin pilih yg ready stock je.. ^_^

      Delete
  10. cantik2 design planner ni.. senang nak atur macam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. cun senang nak susun aktiviti harian..=)

      Delete
  11. Wahhh... Dah ada planner next year tu. Awal betul. Menarik sangat planner ni. Rasa macam nak beli jugak lah ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tu laa awal sangat..yoorin perasan orang dah start jual planner 2018 dari bulan 7 harituu.. tapi tak tergerak nak beli.. peram lama2 buat apa kan..hhahaa

      Delete
  12. Suka sangat kumpul planner tapi mula2 je semangat lepas tu simpan je haha haritu kita ada pre order planner ni tp seller dia senyap pula huhu

    ReplyDelete
  13. Bestnya. Planner pelbagai fungsi

    ReplyDelete
  14. Cantik jugak planner dia ya, mcm2 ada. Sis kalau planner ni selalu agen insuran yg bg,tk pernah miss setiap tahun...awal tahun seronok buat planner...tapi lama2 terperap je..hehehe

    ReplyDelete
  15. Bagus ada planner ni, teratur sikit tugas2 harian terutama yang perlu tindakan. Kadang-kadang catat merata lepas tu lupa. Tapi sekarang akak suka catat dlm hp je..mana2 bawa..kalau hilang...fengsan😂😂

    ReplyDelete
  16. Kejap je nak masuk 2018.akak pun dah ada planner!! Ruby dulu minat beli planner gini. Tapi suka yang refill. So boleh Tambah notes. Tapi saya kagum yang ada planned siap lukis-lukis tu. Saya setakat conteng Doodle bleh la. Hahaha.

    ReplyDelete
  17. Nampak menarik, tp tue la.. kita nie memang x pakai planner.. Semuanya sync dari pc ke hp je.... reminder pun muncul dekat tepon..

    ReplyDelete
  18. Pantas nya, baru masuk november dah ada planner 2018..AS masih terkapai2 lagi dengan azam tahun ni, banyak tak tercapai lagi haha

    ReplyDelete
  19. Macam best je . Semuanya ada . Finance Tracker, motivational words dll . Tapi , semangat nak pakai tu biasanya tak sampai sebulan pun . aduhaiii

    ReplyDelete
  20. Nak cari planner gak ;)..ingat nak D.I.Y tapi kena cari mood rajin ni...hehe

    ReplyDelete