Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Sunday, November 9, 2014

Cuti Cuti Langkawi Part 1

Selamat datang bulan November. Kejap je rasa nak hujung tahun.. And this is my 1st entry for this month!! Acah2 nak buat new entry.. x nyempat laa pulak kann.. Tetibe terus nak story pasal short vacation. Tak tau lah nak kata hanimun ke hape.. sebab since kawin sampai terberanak Irine, iolss x nyempat nak hanimun bagaiii niii..
Plan ke Langkawi sungguh laa x dirancang. Memang last minit pon. Sebab Gjul nak abeskan cuti tahun dia. Dah dia amik cuti, iolss pon gedikss laa apply cuti. Nak kemana mana x plan lagi. After perbincangan we decide nak pegi Langkawi. Tu pon kejap nak pegi Sungkai, kejap nak pegi Penang. Before ada lah buat sikit revision pasal Langkawi kat blog mystorymory . Amik tips sikit jerk.. Sampai waktu, pukul 5 pagi kitorang plan, pukul 7 terus gerak.. hahhahaa.. memang sempoii punya vacation laa.. Koboiii betul. Weolls gerak around 7.30 pagi. Kau tahu lah.. Kuala Lumpur. Hari isnin. Jem kottt.. !! ahaaa.. sapa suruh lambat siap .... 

kena siapkan anak dara ni tu yang lambat.. behehehehe.. padahal mommy baru hegeh2 nak kemas baju .. 

Sebab perjalanan jauh,hadap jem kat kl lg, the important thing kena laa ada power bank.. muahaha.. sebab sepanjang jalan boring ,,kena laa selfie, and capture gambar2 pon okey. Sambil2 tu nyempat laa iolss google best place, lalu tol mana semua..almaklumlah, even Gjul kerja kat langkawi 3 tahun pon, x pernah plak dia drive sendiri. Selalu naik flight. Kalau naik bas pon , duduk je terus tido. Huh... 
Weolls keluar dari Plaza Tol Sungai Buluh. Keluar ikut Juru. sebab perjalanan jauh, ada bayi kecik, memang asyik berhenti je laa.. Sempat breakfast kat R&R Tapah. Gjul cakap nak try mee kicap kat situ sedap. siap call kawan2 dia plak tu nak tanya nama mee. Mee kicap ghupenye.. behehehe..
mee dengan kicap je pon.. simple sangat. Harga RM3.50 sepinggan. 

perjalanan dari Sungai buluh ke Juru tu around 6 jam kot. rate Tol RM41.70 ada lagi tol ke Alor Star Utara. Sebab ada 2 simpang ke Alor Star U & Alor Star S. ambik yang U tau.. Sampai Kuala Perlis around 2 lebih. tu pon kebuluqqq sangat, menahan tak nak berhenti lunch.. Nak makan kat Langkawi. Hahahaha.. Ngam2 park kereta kat sebelah Jetty Kuala Perlis. 1 hari charge RM10 je. So kitorang kat Langkawi 3 hari , charges only RM30 + RM10 deposit. We olss x carik lagi kereta sewa kat Langkawi, google kat internet paling murah pon RM60 1 hari untuk kereta viva. Tanya dengan abg jaga parking tu, dia dapat RM50.00 1 hari kereta viva auto. Sebenarnya boleh je dapat murah sebab abg tu pon makan komisyen.. Tapi Gjul tak kasi aku nak mintak murah..sebab depa pon cari makan jugakkk..sabar je lerrr.. 

Harga tiket feri RM18 per way. untuk baby Yooyin tak payah kena charges lagi sebab dia baby.behehe..sakannn laaa dia duk tepi tingkap tengok laut. 1st time katanya. teruja lah jugak. Tapi iolss tak teruja, sebab nanti mesti pening2 lalat then vomit. Allah.. memang mentakutkan. Sepanjang perjalanan dok asyik tanya Gjul, lambat lagi ke nak sampai, sebab aku dah pening2 lalat, takut termuntah jer.. Nasib baik ada beli gula-gula mentos. Dapat laaa cover loya tu sikit. Perjalanan dari Jetty Kuala Perlis ke Langkawi around 40 minit kot. dalam feri ada plak dia bukak DVD cerita Mamak cuppcake...

Sampai je jetty Langkawi, okey lagi laa.. x payah nak sewa troli..sebab my asben yang gagah perkasa tu berlagak..semua dia nak angkat sendiri.. Me, dukung yooyin je laa.. Terus call ejen kereta sewa. Dapat kereta Viva auto. iolss memang nak request Auto pon,.sebab mana laa tau, si Gjul tak larat nak drive, aku boleh drive .. Kalau manual, memang tak la aku nak drive.. Tak ghetii..

Dapat kereta , terus weolss cari hotel. Sebab percutian bajet, tak harap laa nak hotel yang vassss sangat. hahahaha.. sebab my pocket money, more to shopping. Bilik hotel ni, make sure, ada water heater, aircond katil and tv. cukup lahh.. Tapi macam laa ada masa nak tengok TV. Pusing2 dapat laa jugak hotel kat pekan kuah. Deret kedai. Lupa plak nak ambik gambar hotel. Sat eaa google jap..
1 malam RM60.00 je. Maybe sebab weekdays kan. Price pon okey. Plus malas nak pusing2 cari hotel. boleh search kat website LangkawiBudgetInn 
ni aku amik kat website je. tapi lebih kurang je bilik mcm ni. cuma aku xde window.Yang tak best, takde lift. tapi xpe.. We stay kat tingkat 2,larat lagi laa nak panjat tangga. Dinding2 hotel sangat kreatif sebab diorang lukis .. Xde laa kosong je.. 
kemaiinn  yooyin.. hehehe.
Perut pon dah kriukk kriukk.. Tak menahan. Weolss singgah laa pi Langkawi Parade makan marrybrown. hahaha. Macam laa kat KL takde marrybrown. 
Siap makan gjul ajak pegi tengok sunset. tapi dah pukul 6 petang time tu .. Entah ada ke tidak sunset. Ingatkan dekat. Jauh laa jugak pantai Chenang tu dari Pekan Kuah. Tapi takpe.. My driver kann kengkonon expert laa selok belok jalan kat sana.. 



suka Yooyin main air. before, pernah jugak pergi pantai..tapi tak jejak air lagi sebab masih baby kannn..



Pose sikit

Kejap je,..sebab dah nak maghrib. So weolss balik hotel, siap2 mandi semua, ready nak pegi jalan jalan kat deret kedai dekat dengan pantai Chenang, Dah 1 kerja jugak laa ulang alik dari kuah. ahahaha.. xde gambar ..lupa nak ambik.. behehhee.. pegi sana pon saje je laa beli selipar jepon. RM10 sepasang. Gjul nak ajak pi dinner kat Wonderland Pekan Kuah. Sebab restoran cina kan, puas laa aku google, okey ke makan kat situ.. okey boleh makan..ramai je orang makan..
 Sebab seafood, so mestilaaa nak makan bersungguh.. 
We ollss order, Kerapu tiga rasa, butter prawn, sotong goreng tepung, kangkung goreng belacan , lala masak cili. total lost RM88.00.. okey laaa. kalau nak merasa seafood sekali sekala.. Services memang cepat. ramai orang plak tu.. Tapi rasa nya, humm.. okey laa.. aku bagi 6/10 .. 




Kenyang makan, we olss balik hotel . Sebab si Irine ni sepanjang perjalanan siang tu, asyik tido bangun tido bangun.. malam mata dia segar laa.. waaaa!!! mommy dengan ayah tak dapat laa nak tido lena.. kena kacau dengan dia je...sobbsss.. penat kan baca cerita panjang jela ni?? nanti lah aku story plak cuti2 hari kedua di Langkawi okey!!! 

Mommy Irine







No comments:

Post a Comment