Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, March 2, 2015

Hiking Broga Hills


Since lepas beranak ni, macam-macam plak aktiviti yang lasak ada dalam fikiran. Mampu nak buatnye belum tentu.. Waktu bujang belum kahwin tak pernah plak berangan nak buat ke hapa.. Kadang-kadang tu rasa macam dah sia siakan je usia muda aku.. *lap hingus*.. dah laa masa tak boleh diundurkan lagi kann.. Tapi tak pe lah.. Kita buat mana yang mampu sesuai dengan usia yg nak mengejar 3 series tahun depan.. 

Entah macam mana datang idea gila ajak Gjul pegi hiking Broga Hills! Aku dah laa tak pernah panjat bukit ke gunung ke.. Tak pernah langsung.. setakat jalan dekat trails yang mencabar macam sungai Kerling ke pernah laa. Hiking bukit / gunung jauh skali.. Nak nak tak pernah exercise langsung lepas abes study 4 tahun lepas.. Lama ke tidakkk..? Lemak pon dah tepu.. jangan kan pegi gym.. Exercise jogging pon tak pernah hokey.. Mentibe nak hiking.. 

nak naik broga aku dapat tido 1 1/2 jam je.. sebab sabtu kerja 1/2 day.. ambil anak, terus beli barang shopping grocceries.. malam plak ada open house MPAJ.. balik dari open house, tunggu Gjul balik pukul 12 malam, terus shoot pegi late supper then pergi downtown cheras.. balik 3 pagi.. tido sejam lebih..then pukul 4 setengah dah bangun, siap2 gerak pegi broga. around pukul 6 dah tibe broga.

Sebab tak pernah pergi ke sana dari Ampang, weolls guna google maps je.. mesti melalui tol batu 9..sampai ke semenyih. sampai tepat jugak laa waktunya. Sampai-sampai je memang full parking. Nak ambik gambar pon tak dan laa..pukul 6 pagi masih gelap gelita.. dengan tak bawak torch light! hahahaha.. my bad.. jalan dalam kegelapan.. Tak sangka wey..ramai gila yang pergi... Weekends katanya.. Sebab bawak Irine, memang kena siap2 direct feed dia betul2 kenyang sepanjang perjalanan. Aku takut jugak dia cranky kan tetibe.. Naya je.. 

Sampai je and tunggu kawan gjul, boleh pulak aku lupa nak stretching bagai.. Tak sedar diri lagi tuuuu dah bertahun berabad tak bersenam.. hahahaha.. main naik je.. Jangan kan 1/2 jalan, suku jalan pon aku dah tak larat.. ya Allah,.. beratnya badan ni nak naik bukit.. jalan berliku.. dengan gelap lagi kan.. mana lah nmpak sangat. Irine diam je dia.. yang kedengaran bunyi nafas mommy.. over tauuuu..ngalah kan orang semput.. banyak kali jugak laa berhenti sebab tunggu wanita gemoks ni berehat.. tensennn.. tapi ada jugak tu orang siap nangis2.. me tak laa..cuma dok mengeluh penat.. dalam hati nak je patah balik.. tapi bila pikir balik, lg kesian Gjul carry anak yang berat 10kg.. mampu je dia.. Aku memang jenis tak mengalah macam tu je.. macam dulu masa nak beranak pon rasa nk give up jugak, rasa nak suruh CZER je..tapi memikirkan my biras, yang kecik and slim boleh keluarkan baby 3.6kg normal, y not me?? 

dekat 30-40 minit jugak laa nak naik ke puncak tuu..tu pon Gjul memang bagi support siap kelentong aku "5 meter lagi.. dah nak sampai ni..."  tapi tak sampai2 pon..ingat aku ni budak tadika nak kelentong?? pfftt... Memang agak mencabar..dah sampai tapi macam dah nak sunrise..so irine dah nampak mommy die terus mengada!! hadoiii..x memasal kena nip tepi lereng bukit 70-80 darjah hokey! curam gile.. nak tengok bawah pon takut.. .. terpaksa laa menetek kejap.. Tapi bila condition dah okey, aku dah nak sambung naik lagi ni, sebab tinggal naik dalam 20 langkah 6-7 meter je lagi.. Gjul plak tak kasi.. Sebab dah terang.. Gjul ni dia ada syndrom takut ketinggian.. Automatik lutut dia menggeletar bila tengok kebawah.. sebab tu weolss pegi pagi2 & gelap..sebab tak nampak bawah.. hahhahahaa.. tak dapat laa touch down betul2 400meter dari paras laut.. huh! tapi tak pelah..dapat jugak sampai ke puncak.. sapa sangka kann..perempuan gemoks mcm aku, yang x exercise bertahun tahun sampai ke puncak broga? nampak mudah la bagi yang biasa.. aku tak biasa lagi.. 

Spam gambar ciked ..


                                           
Morning view... tak pernah tengok sunrise dari atas bukit... 





muka macam orang tak mandi pagi je.. kekekeke.. memang pon.. hahahhaa

Walaupon tak mandi lagi.. tapi tetappp ayu.. uwekss..


2 beranak yang berangan ntah apa.. acah acah je ni..

Dah macam apa entah Irine kat belakang ayah dia.. Redha je lah nak... 

Perempuan gemoks bersama suami & anaknya..


You see.. betapa mudah nya babywearing... ^_^ Gjul je ada chance carry anak.. isteri tak diberi langsung peluang.. puihh


Kami dah nak turun.. depa baru nak naik.. tnggu turn.. jalan memang curam & licin... Silap langkah memang boleh tergolek ke gaung..



Baru turun sekejap Irine dah tertidooo.. selesa betul dia dalam SSC Onya...




Gambar Gjul je lah banyakkkk... T_T




Actually weolls hiking ber-5 termasuk Irine.. kawan 1 tempat kerja dengan Gjul..





Dah sampai bawah baru nampak signboard ni.. laaaaa... 1.7km je.. 400m kalau bukit broga tu dalam keadaan landai.. tapi kurasa macam dah 50km je.. hahahaha.. masa sekolah dulu steady je rentas desa 10km.. nampak tak faktor usia.. LOL...




Tp before aku pergi ada jugak laa dulu google2 pasal Broga.. cantik.. Hijau je.. sekali aku datang, coklat dahh.. broga terbakar rupanya.. i'm not sure laa either dibakar , terbakar @ disebabkan cuaca yang panas terik sekarang ni.. 


Dari puncak bukit Broga, turun , mommy pergi breakfast, balik rumah , sampai ke 1 petang dia tak bangun2 hokey.. betul2 penangan penat gile.. hahahaha..tp mommy terpaksa kejut sebab ada aktiviti lain nak kena buat.. bila dah terpaksa dikejutkan , memang mengamuk laa dia tak puas tidur... 



 for Sure laa.. sebab aku carry Irine yang baru 13 months old naik bukit macam tu , agak membahayakan.. Lagi2 aku laki bini tak pernah ada experience & training naik panjat bukit.. mesti lah ada mulut2 yang mengata... bak kata Gjul "kalau berjaya sampai ke puncak, & turun dengan selamat, memang orang akan salute.. tapi if anything happen, memang kompem kena kutuk kaw kaw"... neway dear, for sure Irine bukan lah baby pertama kot yang dapat naik ke puncak bukit.. Just google "Hiking With Baby" nanti bersepah gambar parents yang bawak anak pergi hiking..Tetibe aku macam dah gian pulak nak naik bukit / lalu trails yang best sambil carry anak.. Tapi kena cari info & maklumat dulu lah either that place sesuai @ tak nak dukung anak kannn.. 


Ada sesiapa selalu hiking tak? boleh laa drop comment and bagi suggestion okey.. ^_^ me dah meroyan plak do this activity.... Fun gile plus rasa awesome mommy walaupon bukan aku yang dukung anak pon.. muahahhahaa.... 





























9 comments:

  1. glamer sungguh tempat nieh..hehe..selalu je tgk kawan2 post pasal tempat ni.Tapi sy tak familiar sbb sy stay kat Terengganu,hehhee.Hiking mmg best kan,bila dh smpi on top tu rasa mcm,fuhhh!doniaaa ini aku yang punya,hahhaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..actually dekat je dengan rumah.. tapi tak pernah jejak pon.. kire ni my 1st experience..tetiba rasa gian plak.. hahahaha...

      Delete
  2. Perghhh ! Lama sangat dah rasanya tak naik Broga. Kalau naik sekarang ni mahu putus urat kentut. Hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad selalu naik broga ke? mesti dah kental punya naik macam petik jari .. hehehehe..

      Delete
  3. awesomenya . Mai yg sorang diri pun tak yakin nak naik, trauma semput panjat gunung jerai dulu.HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. broga okey.. trek pon masih boleh laa.. masih larat lg nak panjat.. hehehe..

      Delete
  4. bertahun² dah zie tak hiking. Last hiking masa umur 15 tahun. Skrg dah 31 tahun. adoiiyaiii. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp zie slim! nak naik senang.. haha.. kami ni saiz tong drum.. nak naik tu kusss semangat laaa..hehehe

      Delete
  5. kalo aku x sampai2 agaknya hahahhaa

    ReplyDelete