Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Tuesday, February 24, 2015

Irine dah jalan!


Entry sebelum ni, aku dok story Irine tak boleh jalan lagi kan even umur dah setahun. Tapi alhamdulillah.. Genap umur dia 13 months dah boleh jalan.. walaupon masih kengkang kengkang, kedek kedek.. Allah.. syahdu je rasa. Jalan pon dah tak mau pimpin.. nak jalan sendiri.. Ewahhh.. padahal masih jalan jatuh2 gedebukkkk.. 

Bermula lah episod aku dok risau pulak bila anak dah gigih berjalan ni.. Laju.. bab kemas rumah pon laju.. pftt.. 1st time Irine jalan tatih tatih, aku dah bergenang jugak air mata.. touching.. Actually, aku takde lah risau sangat pon kalau Irine lambat jalan.. Allah dah atur kehidupan manusia dengan teratur sekali. Baby umur 3-5 bulan mesti automatik dah pandai tiarap.. Umur 6-10 bulan ada yang dah pandai duduk, merangkak.. Umur 11 bulan - 16 bulan berjalan pulak.. Sebab tu aku yakin dengan kuasa Allah.. Tak perlukan baby walker. Walaupon lambat sekalipon , insyaa Allah, anak ni mesti boleh berjalan dengan izinNya. 

Irine sekarang pon dah mula sebut perkataan perkataan mudah. macam " nak" dia akan sebut nak sambil hulur tangan. hahaha.. Sampai kan tiap kali aku jemput Irine balik kerja dari rumah babysitter, ada je mainan mainan yang dalam ada gula gula tuu.. BS cakap dia mintak.. Huwaaa!!! matilerrr.. kalau dengan aku dia dok mintak mintak macam tuu.. Actually dia punya nak tuu, boleh je nak halang.. tak payah nak layan sangat kot kerenah.. Sebab dia masih kategori baby.. Tapi part nak menyusu gantung ni, tak denye dia cakap nak.. memandai je selak, bukan kira ada orang keliling ke tak.. Geram betul! kalau mana yang ada akaun instagram, boleh search #videoIrine .. Macam macam lah perangai anak aku tu.. Part joget nye lain.. nangis nye pon lain.. kekekekkee.. 

Rasa teruja pulak bila tengok anak makin membesar ni.. syukur lah , tak sangka boleh besarkan anak dengan tangan sendiri , depan mata.. tu yang tak percaya. Aku pon bukan jenis suka sangat dengan budak kecik dulu.. annoying.. memekak je kalau nangis.. Lagi lagi laa jiran2 yang ada anak kecik2 dok lari2 kat kaki lima rumah tu kann.. haaadoiii.. since ada anak sendiri ni, anak orang lain pon aku dok gomol.. hahahahaha.. naluri mak mak kot! 







3 comments:

  1. Wah...dah jalan. Bersiap sedialah bila anak dah dapat kali nih ☺

    ReplyDelete
  2. memang best kalau dapat menikmati masa-masa pembesaraan anak ni, pada MJ pun tak kisah pasal yang umur berapa anak boleh berjalan yang penting masih lagi boleh dikira normal..anak2 kan berbeza..

    ReplyDelete
  3. ni macam suami saya dulu la.. tak suka langsung dengan budak.. jangankan nak usik sentuh pun tak. Pernah ada jiran dia tanya.. dia ok ke dengan anak dia. Sebab dia dulu masa bujang tak suka budak2 langsung. Lain sangat lepas jadi bapak orang.. sayang dia kat anak sendiri over pulak. overprotect jugak.. Masa anak saya baby sampai sekarang keluar memang dia je jaga.. dia dukung. Dia jadi marah kalau tgk suami melenggang kangkung & si bini dukung anak.. Anak ni mengubah mak atau bapak dia jadi berbeza kan

    ReplyDelete