Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Tuesday, September 8, 2015

Sindrom Mak Susah Tinggal Anak

aku ni dok merungut je kerja penat lah, bosan laa, tapi macam tak bersyukur ada hikmah aku masih bekerja disini sampai sekarang. Masuk kerja lambat sukahati... hee.. yang pastinya cuti hari Ahad dan Sabtu 1/2 day berbanding kerja dulu Ahad pon kadang kena kerja. plus takde lah kena out station tinggal tinggal anak.Nanti nak jugak

Oleh sebab itu , memang tak pernah lah kalau hari Ahad ke aku pi tinggal Irine kat pengasuh. Tak pernah langsung. Ahad tu hari bersuka ria cuddle dengan anak sajo.. Eh..lagi satu. aku memang tak pernah laa tinggal Irine lama-lama kat rumah babysitter. Salah satu sebab nya aku rasa bersalah. 

Pernah jugak aku pergi Zumba lepas balik kerja. Sampai rumah pon dekat pukul 9 malam. Kepala otak ni memang tak fokus langsung. Asyik pikir anak je. Kesimpulannya itu lah pertama kali aku join zumba dan kali terakhir. Next tak tahu lah bila lagi dapat berzumba. tak kurus lah mak ko ni nak.. 


Hari Ahad semalam ni pertama kali lah aku hantar Irine ke rumah babysitter. Aku dah siapkan lah baju dia nak buat pi jalan petang karang..siap hanger & Iron.Boleh pulak dia nak pakai jugak pagi tu.. Grrrr.. Sukahati lah Yin. Agaknya dia dah rasa dia comel and lawa kot. Mak dia pon mekap lebih sikit dari biasa.. Tu yang dia ingat mak dia nak pi jalan..hahaha.. Pagi tu aku hantar dia dok melalak pulak.. Kuat pulak tu.. Tak pernah2 nangis.. siap jerit "abammm.. abammm".. abam tu aku lah.. dia memang panggil aku abam.. entah kenapa entah.. puas lah dok ajar mommy..time tu je lah boleh sebut. time lain, panggil abammm.. eh budak ni.. mentang mentang mak nya bambam..

Dah nangis kan, so aku kat Breakout tu dok pikir anak je lah.. Hahahaha.. hati tak keruan.. Rindu kan anak.. Kalau boleh bawak , atau ayah cuti boleh laa ikut mommy sekali. Tapi apakan daya.. tinggal je lah.. setengah hari je pon.. dah babysitter whassap dok pujuk dia pi taman permainan..barulah Irine cool and happy.. kalau tak merajuk je..



Pastu balik je , cerita dengan Gjul. Aku ni tak boleh jauh dengan Irine, rindu laa, dok pikir dia je lah.. hati tak tenang lah.. Jawapannya aku ni banyak pikir.. eh eh..geram pulak dengan jawapan gitu..hahaha.. Terus aku tanya dia, "orang laki ni pulak, dok melepak mengeteh dengan kawan sampai 2-3 pagi..langsung tak pikir orang kat rumah kan.. EEE... beza sungguh laaa laki dengan perempuan".. jawab nya lagi.. "Laki ada 9 akal.. dah tak payah argue.. kang bertekak nanti..".. dalam hati aku memang tak puas hati betul jawapan macam tu.. apetah kaitan dengan 9 akal tu.. Heeee.. 



12 comments:

  1. hahahhaa.. sebab tu dkna tak pergi breakout. kesian nak tinggal anak kat suami.. fikir berpuluh kali kalau nak kemana-mana tanpa anak, memang tak fokus la. rumah babysitter memang tak pernah hantar sabtu ahad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa Dkna...1st time ni tinggal irine..mula asben dpt cuti.. tp dia ada iso ape entah kat hotel..tpaksa kerja...

      Delete
  2. Salam pagi selasa...
    singgah pagi di sini...
    melawat rakan² blogger tersayang :)

    ReplyDelete
  3. hahaha..comelnya irene paggil abam.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa... ingat sekali je..ni dah banyak kali..huhu

      Delete
  4. Hi Yooyin.. Comelnya panggil mommynya "Abam" hehee

    ReplyDelete
  5. my son call me ahmmie...mesti ada 'a' depan panggilan tu. Dah pakai lawa dia kecewa bila tak kena bawa jalan jalan sesama..
    #didyouknow #korangtautak #kttshaklee

    ReplyDelete
  6. hehehehehe.. yang tak leh nak fokus masa Zumba tu kelakar.. kikikikii.. jiwa mak2 memang mcm tu kot ekk.. 24 jam pikir pasal anak je kannnn... :)

    ReplyDelete