cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Wednesday, October 21, 2015

Ego Tak Nak Minum Susu Dalam Botol

Assalamualaikum. Lama gila kan tak update blog. Adalah seminggu lebih jugak ni.. Aku syak ni pembawakan budak yang membuatkan aku malas nak update entry baru. Hehehe..
Pejam celik, pejam celik dah 3 minggu jugak la Irine putus susu.. Dia okey je.. Tapi perasaan aku pulak, rindu anak menyusu . Setahun 9 bulan kot bonding tu memang rasa dah kuat. Ni yang membuatkan tak zabar nak tunggu adik baby keluar. Boleh breastfeed lagi.. 




1 laa Irine punya perangai dia kengkadang cuit jugak dada kita, pastu sebut tekk ..Pastu dia gelak gelak.. Bukan kat aku je. Dengan bapak nya tek sekali dia cuit.. cuit dan cubit.. dia geram kot.. Pastu sebab dia protes tak nak menyusu botol, botol yang aku baru beli tu bagi kat pengasuh. kesudahnya, kat rumah minum air masak & Ribena je. Irine ni jenis suka minum air masam-masam. Manis-manis macam air sirap ke, memang dia puihh kan ajee.. terus dia sembur.. atau keluarkan air tu slow2 meleleh kat mulut taknak telan.. Haish.. Geram.. Kengkadang tu baru masuk tido, nak terlelap, "Mimy.. waaaa!!!!"..dah kenapa jerit macam nampak pocong ni.. "A-yiii.. A-yiii".. Air rupanya.. adoii..dah laa mak ko ni berat, malas nak bangun.. kadang-kadang tu terlupa juga nak bawak sippy dalam bilik... Cian laa budak ni.. Sebab selalu tidur mengempeng kan..sentiasa minum.. ni dah tak mengempeng, penat jugak ye nak bangun-bangun ambik air bagai.. hahaha..



Sebab kan selalu anak bangun, kita pon just selak je baju.. Tapi bila anak nak minum, nak kena bangun, buat kan air la. adehh.. lecehh jugak tuu.. 



Semalam , jemput dia kat rumah pengasuh, dia baru je lepas minum susu.. So botol susu tu memang erat laa kat tangan dia taknak lepas. Aku bagi kat pengasuh, punya lah mengamuk. kesudahnya bawak jugak laa balik . Tengah seronok dia layan cerita kartun, tetiba dia bagi botol kat aku. Nak cucu katanya.. Aku pon terkejut jugak, tetiba kan nak minum susu.. aku siap tanya dia  "Mommy buat ni, Yin minum tak? Nanti, penat-penat mommy buat yin tak minum".. dia jawab "Tul".. haa..ye laa tu mommy buat.. 

Aku buat 8 oz...aku main agak je la buat susu... 8 air, 8 scoop..betul lah kot.. lama tak buat susu.. ebm memang takde..buang semua dahh.. cuci2 buat irine main dengan ice cream stick. 


Pastu aku pas kat dia suruh dia minum depan tv.. debar jugak tu rasa hati.. Takut bazir pulak dia tak nak minum susu.. Licin okey..  happy mommy! takde lah aku risau dia tak minum susu takut kurus pulak nanti weyyy.. Ritu timbang 13kg.. pastu dia demam & putus susu berat tinggal 11.0kg jahh.. check up baru baru ni, naik sikit 500gram.. jadilah.. pastu kan dia terus putus susu.. takut makin drop.. Tangan pon macam dah rasa tulang dia..sobss.. 

malam sebelum tido dia nak susu lagi. aku pon tak tau lah nak agak bagi anak minum pakai botol ni.. Sebab tak pernah kan..walaupon ebm pon hanya hantar kat rumah bs je.. so aku tak tau lah waktu bila dia , jam berapa dia bagi anak aku minum..  hahaha.. so, tambah lagi 4oz okey laa kot.. takut terlebih ke terkurang.. haippp bukan kedekut.. takut pulak overdose ke hapa... naya je... 

Akhirnya ego anak aku untuk tak nak menyusu dalam botol, gugur macam tu je. Hahaha,.. dia ingat, cara dia protes tak nak menyusu tu, aku boleh laa susukan dia.. nan hadoo.. mommy tak kuat... Tapi kena kuat juga lah.. jangan kata mommy sayang adik je tak sayang kakak.. mommy tetap sayang anak sulung mommy.. insan pertama jadi buah hati kita kan... mesti lah sayang... 

13 comments:

  1. pembawakan budak mmg cmtu kot, jd mls nak update new entri. budak2 mmg cmtu la yan. susu botol x mau even susu yg kita pam. dtg dia punya rindu nak mengopek mmg meragam ler lau x dpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah asha,, anak ko pon ye,.dengan neneknya nak pulak dia botol kan..hahaha.. mak dia punya laa the best.. sama laa irine.. ngaruk je.. geram aku masa mula2 dulu.. sebab penat kan kerja..

      Delete
  2. akak pun dah lama x buat susu anak..hehehee..selalu tgok adik akak buatkan susu Qhaira..4 scoop penuh dan air hampir penuh botol tommy tippee tu....x reti la nak citer..qhaira 1 tahun 7 bulan

    ReplyDelete
  3. ok lah tu berat dia, Princess pulak 3tahun baru 14kg.hehehee

    ReplyDelete
  4. Irine tewas jugak last2...
    Ank kmi ni bila la nk mgalah..
    Penat gila kot da 2 thn 6bulan duk bf lg

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah.. moga Irine sihat dan kuat hendakNYA.

    ReplyDelete
  6. ariq 11kg. hikhik. hannah 14kg kot. adoi

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah nk minum guna botol. Bdk2 ni langsung xnk. Herm..nk botol straw..Tp xnk susu dlm tu

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah nk minum guna botol. Bdk2 ni langsung xnk. Herm..nk botol straw..Tp xnk susu dlm tu

    ReplyDelete
  9. Alahai sian yin ye.
    takpe. Da besar kan.
    num dlm botol ye syg :-)

    ReplyDelete