cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Tuesday, October 13, 2015

Welcome 2ND Trimister

Alhamdulillah.. Lega rasa bila dah melepasi 1st trimister. Walaupon 1st trimister tu takde lah rasa mencabar pon, tapi mengenangkan nak jaga kandungan di 1st trimister sangat berisiko dan agak leceh. Macam-macam hal boleh berlaku. Ye lah..baby pon fragile lagi, dan risiko keguguran di awal kehamilan , sangat lah tinggi. Takut? Opcoz aku takut. Walaupon ini kandungan ke dua,even kita dah jaga kandungan / perilaku sehabis baik pon kadang-kadang perkara yang tak diingini ni berlaku.. adoii.. mintak dijauhkan lah.. aku tak sanggup. 

Sebab tu bila kita check up dengan klinik, bila doktor kata, kalau ada bleeding sikit ke banyak ke cepat-cepat ke hospital. Risau, sebab itu salah satu tanda keguguran. Risiko paling tinggi untuk berdepan dengan keguguran di usia kehamilan bawah 12 minggu. Biasanya berlau bilamana embrio tidak berkembang dan membesar mengikut usia kehamilan . Kadang jugak, ia berlaku tanpa sebarang sebab. Takde rezeki... 

Sebab masa 1st trimister aku takde mengalami banyak simptom simptom macam muntah, mabuk, mual semua tu kan.. Datang 2nd trimister ni , mengada lah pulak.. Apa dia tu? Angin dalam badan. Aku pulak bukan jenis pandai sendawa sesuka hati kecuali secara automatik. Makannya bila tak keluar, memang sakit gila 1 badan. Memang aku mengharapkan lah, Gjul yang urut belakang aku... Masa ngandungkan Irine pon dulu macam tu. Tak tahan sangat . At last pukul 12 malam kitorang pergi downtown untuk urut. ahahahaha.. Tak sangka pulak 2nd pregnancy pon alami benda yang sama. Siksa okey.. Tadi malam terpaksa juga aku beli air A&W . Nak cari sarsi takde. Haa kau.. memang asyik sendawa, sampai terkentut kentut.. huhuhu..




2D SCAN /ULTRASOUND

Weekends lepas, aku adalah buat 2nd check up untuk scan baby. Mulanya tu takde lah pikir nak check up pon. Sebab malam sebelum tu,aku pergi klinik berdekatan dengan rumah je sebab tak tahan kot dengan batuk tak berhenti. Batuk je tak kisah lagi. Ni batuk, pastu siap terkencing. Mana boleh tahan.. Asyik pi toilet je. Rasa nak je pakai pampers Irine. Sebab klinik tu takde scan, dia mintak aku pergi klinik yang boleh scan untuk check baby okey @ tak , ada denyutan jantung ke tidak. 


klinik feberet untuk check up.. DOC yg baik..soft spoken sangat.. puas hati dengan servis dia.. walaupon kita bayar untuk scan 2d, tp berpeluang jugak tengok baby gerak aktif dalam 4d.. hehehehe.. rasa nak scan je hari-hari. Charge pon berpatutan. RM50 untuk 15 minit jugak tu godek2.. hehehe.. untuk check up biasa ni boleh je main datang klinik. Tapi untuk 3D & 4D kena buat appointment dulu tau.. Boleh booking di Facebook 3D 4D scan Malaysia.. 

Ingatkan anak kedua ni tak teruja. Eh eh.. masih rasa teruja jugak tuuu.. tak tau lah nanti anak ke 3 & seterusnya macam mana pulak..tehehehe.. Nampak je happy.. tapi sebenarnya takut jugak nak menghadapi waktu nak bersalin nanti.. hahahhaa..takut okey.. mesti kalau tunjukkan ketakutan aku waktu nak bersalin nanti kena marah dengan nurse.. sobss..

15 comments:

  1. all the best sis.. n hope all is well... ^_^ fighting!!

    ReplyDelete
  2. rindunya nak pregnant tapi husband jauh camner ni yoorin hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..boleh kak fink... kasi triplet girl pulak..hehehe..

      Delete
  3. Semoga diperudahkan semua urusan akak :)

    ReplyDelete
  4. Yoorin saya pun sama tiap kali ngandung angin memang banyak dalam badan. Org tua xbagi kita ngurut dan letak minyak. Tapi, tak tahan sangat...mengurut juga (urut gosok2 je) dan letak gak minyak..

    ReplyDelete
  5. semoga semuanya dalam keadaan selamat dan dipermudahkan..

    ReplyDelete
  6. Wah pregnant ekk.
    alhamdulillah...
    best nyer pregnant. 1001 kegembiraan setiap saat.

    ReplyDelete