Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Thursday, January 28, 2016

Segmen irrayyan | Sejarah Blog Yoorin Melacolea


Kalau ikut kan , dah tak valid segmen Mommy Irra ni... Tapi join jugak lah.. hehehe.. 
Actually dalam penulisan blog, lama lah jugak.. Since dari zaman Friendster lagi. dulu kat friendster ada segmen blog. Waktu tu , tak de lah paham sangat pon function blog ni. Just buat macam diari je. Yang baca pon, rata-rata kawan dalam friendster saje.. Kat situ lah luahan perasaan kononnya.. Cerita pasal cinta monyet je lebih.. 
contoh blog masa zaman friendster dulu kala.. 

Pastu sampai satu tahap, bila masuk U, rajin lah kan cari maklumat melalui google. Kadang tu , tersasar baca blog orang.. Seronok.. Tergerak hati pulak nak ada platform blog sendiri macam blogspot & wordpress.. Terciptalah blog www.melacolea.wordpress.com pada tahun 2008/ 2009... tak ingatlahh.. Tu pon blog suka suka je.. And belajar pon sendiri-sendiri je .. Tak pernah terpikir nak tanya orang camna nak tingkatkan idea penulisan blog & jana pendapatan melalui blog. Segalanya basic. Takde pon join group blogger bagai.. Pastu lama jugak lah terkubur macam tuu sampai lah cerita terakhir pon pasal beranakkan Irine.. Pastu stop lagi.. hahahaha..
Sebab aku rasa macam susah je guna wordpress ni..Aku pon bina hidup baru (hahaha..mende ni).. buat blog baru la kiranya.. guna blogspot pulak.. 


blog dulu kala.. 



1st entry aku pada 1 Oktober 2014.kira ulangtahun setiap 1/10 lah kiranya... Start dari situ pon sebenarnya sekadar suka-suka.. & mengenali beberapa orang blogger sehinggalah rasa nak serius je.. walaupon sekarang tak berapa nak serius pon.. Tapi dalam masa setahun lebih ni, dapat juga jana pendapatan tak kurang dari RM1ribu.. tak termasuk ada yang bagi produk barangan mereka & hadiah dari segmen serta giveaway.. Seronok rupanya blogging ni tau.. tapi jangan lah nak mengharap sangat .. kita buat blog sekadar suka2 je kan.. isi masa lapang. tambah kenalan.. ada masa, boleh join gathering.. 

Alhamdulillah, Gjul pon sentiasa bagi support. Kadang nak pi join aktiviti pon sanggup ambik cuti teman kan isteri dia ni... Tau lah..bukan senang kerja hotel nak dapat cuti terutamanya hujung minggu Sabtu / Ahad. Dia pon tumpang seronok bila isteri dia ni ada aktiviti.. Takda lah dok merungut, bosan je.. 

Kalau orang tanya mana lah gedik sangat dapat nama Yoorin Melacolea ni... Melacolea ni wujud dari zaman Myspace. hahaha.. yelah.. dulu gigih kot nak boh nama peliks peliks untuk buat akaun.. mana ada letak nama sendiri.. jarang lah jumpa... Pastu bila ada Facebook dolu dolu kena ada 2 nama.. kebetulan waktu tu aku dok layan cerita korea My Girl and Gjul panggil aku yoorin..hahaha..tu yang lekat tuuu...untuk kat blog pon bagi nama yang sama.. Senang.. malas nak pikir banyak..

Tu je lah kot sejarah terciptanya Yoorin Melacolea .. header pon buat sendiri.. =)





5 comments:

  1. menarik sejarahnya....

    jom terjah sini pulak :

    http://www.azirahman.com/2016/01/segmen-irrayyan-sejarah-blog.html

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. heheh..boleh je yunk ..xpe..just a segmen boleh share pengalaman
      & sejarah berblogging

      Delete
  3. akak pun main belasah je buat pagi tadi terus publish..dah petang dah ni ha..

    ReplyDelete
  4. Kita pun panggil Yoorin je..xtau asal nya nk panggil apa heheeh

    ReplyDelete