cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Monday, February 1, 2016

Senarai Keperluan Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum... Officially dah 29 weeks pregnancy minggu ni.. Adehh.. Debar pulak rasa.. lebih kurang 11 minggu lagi je nak beranak.. insyaa Allah.. tak tahu lah baby nak keluar cepat ke , keluar lambat seminggu macam kakak Irine ke kan... mommy redha .. Bersedia tu, tak tau lah .. Sebab tak bersedia sangat nak menghadap masuk labor room. Kalau dulu anak pertama, baru bukak 3cm, aku dah volunteer nak masuk labor room cepat2, kebetulan ada bilik kosong.. sekali? hazabbb nyaa... hahhaa..9 jam mereput dalam tuu.. dengan sakit tak boleh nak gerak2, dok terlantar baring je.. 

So, sebab dah tau macam mana sakitnya beranak, excited nak ke dalam tu kurang sikit.. harap cepat selesai segala.. hehehe.. sebab masa lepas beranak tu, bila Gjul tanya nak ada baby lagi.. aku cakap, xnak laaa...sakit.. hahahhaa..sekarang, sangkut lagi kan.. Rezeki Allah nak bagi.. Syukur... 


Sekarang ni persediaan untuk keperluan barang baby.. memang dah macam kena standby barang anak sulung.. Semuanya banyak takde, sebab dah bagi kat anak sepupu & mangsa banjir kat Kelantan setahun yang lepas.. yang ada pon besar2 dah saiz untuk Irine 6 bulan keatas..tapi time tu semua dah berbaju pompuan.. hehehe.. 

Masa anak 1st dulu tak dapat nak bajet berapa banyak keperluan untuk anak kan... now, dah boleh bajet, sebab dah ada pengalaman.. so xnak lah membazir sangat .. lagipon harga barang baby, bukannya murah.. baju sepasang pon RM14-15 ..tu laa paling murah aku rasa ikut kualiti barang... Kena jugak lah beli yang berkualiti & ada jenama sikit..yang pasti 100% cotton.. sebab kita xtau la nanti kulit anak kita sensitif ke apa kan...

Aku dah siap2 simpan segala detail dalam phone.. Segala macam maklumat lah aku simpan dalam henpon aku tu.. Guna S Note Samsung Galaxy Note II je.. hehehe.. henpon murah, tapi sangat bermakna tauu...suka sangat dengan Series Note.. ni pon sedang mentabung untuk Note IV..selagi note 2 okey, pakai je lah dulu... hahahha..asal note series.. 

Samsung Galaxy note series, S Note
open file checklist barang baby


Senarai keperluan barang baby


Baju baby 
1. Lengan panjang 3 helai 
2. Lengan pendek 3 helai
3. Baju lubang2 pon 3 helai
4. Rompers 5 helai..  ( banyak sikit sebab kang bawak check up pi klinik senang nak bukak2 baju)
5. Mitten 3-4 helai
6. Booten / stokin 6-7 helai.. 

p/s : waktu pantang ni selalunya dok rumah je.. baju pon rotate yang sama sampai sayang nak pakai yang baru..kesudahnya tak muat.. kali ni aku beli saiz 12@14 / S@M@L / 3-6 bulan @ 6-12 bulan .. newborn selai 2 je untuk bawak pi spital nanti.. sebab baby cepat membesar.. rugi beli saiz kecik2..

untuk mitten tu pulak, selalu terbukak kan lagi2 baby baru lahir.. aku jahit sikit la kat bahagian tangan tuu.. lagi satu prefer stokin dari booten.. .. 

7. Barut (5 helai) lebih pon takpe
8. Bedung 3 helai 
9. Napkin selalu beli memang dah siap 10 helai.. boleh buat bedung jugak, tapi kecik..
10. Towel mandi 2@3 helai
11. Towel kecik 2-3 helai (untuk lap muntah ke nanti)..saiz sapu tangan je.

p/s : untuk barut tu dulu masa irine kadang dia berak selalu terkena poo poo..hahaha..dah kena tukar.. mana baby reti nak dok diam.. tup2 barut dah kebawah padahal dah ikat ketat tu.. aku , mak buatkan.. tp ada jugak yang aku dah beli brand kat pasaran.. tapi tak suggest lah, sebab tali kecik, & cepat terburai.. kain pon x tak berapa nak elok.. better buat sendiri , takpon beli je yang hand made..selai rm5 dah dapat.. kat instagram tu, search je tags bedung & barut.. kompem ada..




 11. Towel 2 helai.. 
12. Lapik getah (irine punya dulu dah koyak dia gigit)
13. Topi baby / napkin kecik pon boleh..
14. Kelambu 


Toiletries dan seangkatan dengannya
1. Lotion
2. Body wash
3. shampoo 
4. Baby oil
5. bedak (xyah pon takpe..baby tetap wangi..hehe..tp dah ada kalau beli dalam kotak set tu kan..)
6. minyak yuu yee/minyak telon
7. Krim herbal blend shaklee
8. Coconut virgin oil
9. wipe tissue 
10. Cotton buds & cotton ball (untuk cuci tali pusat)
11. Cloth detergent 
12. Sabun cuci botol 
13. Tungku baby
14. Ubat nyamuk (jenis krim)
15. bottle spray (pancit air)

untuk lotion , body wash , shampoo , bedak tu, beli skali yang starter kit paling kecik.. senang nak bawak pi spital..xyah nak bawak yang besar gedabak.. tapi masa irine dulu tak guna pon, sebab dia tak mandi.. nurse mandikan dia sekali je ..tu pon lepas lahir.. esoknya tak mandi..ingat diorang nak mandikan.. takde pon..hahaha..nak harap aku, memang tak berani laa.. nak start mandikan camna pon tak tau.. nak angkat susukan pon takut, mintak tolong nurse.. nasib baik tengahari lepas lunch dah boleh balik.. 

Untuk wipe tisu tu aku memang guna banyak.. pampers pon banyak jugak. 1 hari 7-8 keping..sebab Irine dulu kencing sekali je dah bangun nangis melalak macam hape.. Tak selesa kan basah2..



1st batch.. pergi dengan Gjul & Irine..dapat la 3 helai.. nak beli banyak2 kang tau lah, ada orang laki..hahahhaa.segan..

Ni pulak 2nd batch ..pergi berdua dengan Irine.. good girl tolong mommy tolak bakul.. hahaha..tapi kejap je lah..pastu lari berkeliaran..ggrrrr.. 

 masuk dalam kotak baju siap2..warna pink Irine punya dulu.. tak pelah .. 



ni pulak hasil tangkapan 3rd batch & cukup terus.. hahaha.. sebab? sebabnya pergi sorang..rasa bebas..nak berapa jam pon ikut suka..nak ambik apa pon ikut suka.. tu yang bahaya tu.. btw , kena beringat..nasib dah buat checklist siap-siap & janji nak jimat ikut checklist.. 


by the way, barang tinggal 20-30% je settle. Untuk mommy , belum beli apa pon lagi.. kang pantang macam dulu, x beli stokin, kesudah nya pakai stokin recycle , sebelah lain lain.. hahahaha.. xde checklist untuk mommy..dok sibuk anak je... untuk breastfeeding, pon boleh la kot pakai yang lama dulu..banyak lagi  pastu nak cuci and pack siap dalam beg.. hiiiii... 



11 comments:

  1. utk anak second ni tak byk sgt kan preparation. lau mcm aku ni anak second nnt baju mmg kena beli baru ler, x boleh nak recycle, anak aku ni selekeh...suka main air liur, abis baju bertaik lalat, da hukum buat kain lap dapur je huhuuu. Tak lama je lagi tu nak bersalin, mesti berdebar2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju semua baru sha.. huhu..sebab semua yang kecik2 dah bg org & derma... cuma barg2 tu ada laa yg boleh pakai..debar sangat, sebb dah tau cmne rasa beranak tuu.. hhahahaha..

      Delete
  2. Ya Allah yoorin, seronoknya kan time menyediakan persiapan bayi ni... rasa semua nak beli kan.. kak ana doakan semoga Yoorin terus dipermudahkanNya sehingga selamat melahirkan kelak.. amiiin .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak ana! memang excited nya sama mcm anak pertama.. hehehe..

      Delete
  3. boleh simpan tuk bekal nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  4. emm...dapnye. dah mula bau baby nie. heeehe.rindu plak.. baby ina dah 10bulan.. xsedap dah bau. kikikikiki

    ReplyDelete
  5. Kami pun tengah menghitung hari tunggu baby keluar, EDD 15.5.2016. Keperluan baby rasanya dah 90% siap. Harap dipermudahkan segala urusan semasa bersalin dan selepas bersalin.

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas tips yang diberikan. semoga bermanfaat bagi ibu ibu diluar sana ye sis.

    untuk yang masih tercari cari photographer yang berpengalaman dalam bidang newborn photography ni. boleh terus ke facebook kami di. https://web.facebook.com/thephotolicious/?ref=br_rs

    ReplyDelete