cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Thursday, February 11, 2016

Tempat Makan Best Batu Pahat | Mee Udang Batu Pahat

Tempat makan sedap Batu Pahat

Assalamualaikum.. Tak puas bercuti sebenarnya.. Plan semua lari sebab kengkonon Gjul buat suprise dapat cuti raya cina last minute. Patutnya aku balik kampung berdua je dengan Irine.. at last beria dia cakap nak hantar aku balik..layan kan je lah.. Rupanya, dia dapat cuti .. hehehe..makanya, cuti pon kena lah dibahagi bahagikan antara 2 kampung.. banyak yang nak diceritakan, ada yang sedih, ada yang happy.. Tapi nak cerita bab makan2 je lah dulu.. kakakakaka..

Aku kan, kalau kat KL, bukak timeline facebook, kemain banyak lah tempat makan viral kat Batu Pahat / Parit Raja.. Tapi, bila dah balik kampung, jadi blurr nak pi mana... Ni pon siap bertekak dengan adik2 aku.. diorang ni kan, bila ditanya, mana yang best, jawabnya tak tahu.. cehhh..bukan nak jadi tourist guide kakak diorang ni.. At last, masa Ninie cadangkan "Pi lah makan mee udang kat Pura Kencana. Tapi aku tak tau lah sedap ke tak".... LOL... gerammnya.. suggest, tapi tak tau apa rasa sebab x pernah pegi..hahahahhaa.. Gjul kata macam menarik.. pegi situ je lah.. try semangkuk dulu.. 

Lokasinya senang jugak lah.. sederet kedai nasi lemak cik chom sotong besar tuu.. sampai2 je tengok , penuh dah customer kat meja luar.. dalam kosong.. maybe nak ambik angin luar lah kot.. sebab dah penuh, kitorang makan kat meja dalam je lah.. 

Sebab tak nak rasa menyesal, kitorang order 2 mangkuk je dulu..agak tak sedap, sharing2 je lah, then pi kedai lain.. order 2 mangkuk mee udang special. Sebab mee udang biasa dah abes & 1 mangkuk sup kambing dengan roti.. Gjul lah yang makan sup kambing, sebab memang feberet dia.. 

sup kambing batu pahat,  pura kencana

tadaaa..nampak menarik..sebab tempat masak sup kambing sebelah meja kitorang je, dapat lah tengok cara dia buat.. kuah & kambing asing... tinggal dia gunting2 masuk dalam mangkuk je..so rasa nya kambing tu kurang la rasa serapan sup.. pedas & pekat nya boleh tahan.. tapi yang fail TAK PANAS & kurang perisa  (tak masin)!!!! suam2 je.. Agak spoil laa..sesuai makan sup kambing ni betul2 panas.. sebab sup kambing sampai dulu, dalam hati dok kata, humm, ape lah rasa mee udang kitorang ni.. nasib order 2 mangkuk je.. keh3...

Harga RM10.00 1 set siap roti.

Bila sampai je mee udang, aku ngan gjul pon try je dulu rasa kuah mee udang.. perghhh..sedap!!! memang sedap lah.. lalu order lagi 2 mangkuk..tehehehehe.. bagi adik2 aku dulu..kitorang laki bini tunggu yang 2nd batch..





mee udang sedap , mee udang pura kencana
 setiap mangkuk ada 5 ekor udang.. besar2 pulak tu..puas makan.. yang pasti udang2 nya fresh & juicy... 






Sementara tunggu, selfie dulu..heheeee.. 


mee udang batu pahat, pura kencana
teringat2 aku dengan mee udang ni.. adoiii!! sedap.. manis2 nya semua cukup rasa... 
Memang terbaik... 
Harga semangkuk mee udang special ni RM13.00 je... 


budak irine ni memang hantu udang.. tahan je dia kalau pedas pon.. lagi satu, kalau order air laici, memang tak laaa org yang order dapat makan buah laici tuu... hahaha..adik2 aku ni memang penggemar air laici.. memang buah laici tu bagi kat dia je..hahahaha.. konon nak sembunyikan dari dia ..tapi dia akan jawab "haaaa..tuuu..ampakkk lahhh (nampak lah).." hahahahhahaa.. 

mee udang pura kencana

Aku tak sure la, sebab adik aku kata ni cawangan yang kat bukit Pasir.. tapi ada plak yang kata cawangan senggarang.. eh apa2 pon, memang wajib try lah.. aku tak sure pulak tempat ni dah viral ke belum..sebab takde lah sampai beratur..tapi orang tetap ramai.. 

Lokasi  : Mee Udang Batu Pahat (Pura Kencana  , Sri Gading)
dekat2 dengan nasi lemak Cik Chom

Bintang  : Bersinar untuk mee udang 4/5 bintang...terbaikkk 
untuk sup kambing 2/5 je.. kena ada penambah baikkan... make sure hidang panas2 lepasni.. 








7 comments:

  1. besar jugak udang dia :) mesti sedap

    ReplyDelete
  2. sedapnya tengok... nak buat la esok.. hehe

    ReplyDelete
  3. perrgghh..!! meleleh air liur.. udang besar2 woii.. hahahahaaa.. :)
    kak ain duk batu pahat pun tak sempat ke sana lagi.. haihhh..!! tapi tak leh jadi ni, balik lagi sekali mesti cuba ni.. :)

    ReplyDelete
  4. nampak sedap..boleh try kalau lalu BP :)

    ReplyDelete
  5. mee udang feberet! tapi biasa g kat kuala sepetang je la.

    ReplyDelete