Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, June 13, 2016

Resepi Mudah Untuk Amateur | kari ayam

Resepi kari ayam versi malas 

Assalamualaikum.. tetiba ada mood pulak nak share resepi.. tapi versi malas laa..almaklumlah.. berbuka 1 + 1toddler je.. nak makan banyak2 pon x best.. Gjul kerja malam kan.. kalau ikut kan malas nak je pi param..tp mengenangkan ada baby kecik..kang ada plak yg mengata "cian baby kecik lagi dah bawak pi bazar.. xde akal betul mak dia.."... hahaha.xnak kasi dosa orang mengata tanpa tahu keadaan kita, maka masak lah jugak dengan tangan sebelah gendong si kecik..si kakak pulak dok sepah kan kat luar tanpa dipantau.. grrr... sabo je lahh.. meh hakak share resepi campak campak ni.. simple je sebab ada gak orang yg tak dapat nak agak masak cukup2 untuk 2 orang kan..

Bahan-bahan: (untuk 2 orang makan)

Ayam ( 1 bahagian peha potong 2 + 1 bahagian thigh boleh potong jadi 3 =5 ketul)
2 bijik bawang merah kecik
3 bijik bawang putih
Halia sebesar hujung jari telunjuk je
3 + 1 sudu besar rempah kari ayam adabi 
Santan 1/2 kotak yg kecik je (100ml) kalau ada yg parut lg best.
Kentang sebijik untuk pekatkan kuah
3 sekawan.. i x letak cengkih..x suka bau dia..kalau suka letak laa k.. 
Minyak untuk menumis
Air
Garam secukup rasa . 


Cara-cara

1 - Ayam dicuci bersih2 



2 - Bawang putih , bawang merah & halia ditumbuk kasar.. tumbuk je lah..x yah blender..sikit je pon..





3 - Panas kan minyak . Tumis 3 sekawan and masukkan bahan yang ditumbuk tadi.. biarkan sampai naik bau wangi. Masukkan ayam.




4 - sediakan rempah kari 3 sudu dicampur setengah mug (cawan) air.masukkan dalam masakkan. Kacau sikit.. biarkan mendidih.




5 - sediakan santan cair . Masukkan ( yang 1/2 tu bahagi 2 bahagian. 1 pekat  , 1 lagi cair) cair = dicampur air sehingga penuh 1 mug. Pekat = setengah mug je.







                               Saiz mug biasa 




6 - Masukkan kentang. Nak masukkan time saing2 ayam tadi pon boleh.. tapi sebab potong saiz kecik boh kemudian. ( sebenarnya terlupa..hahaha). Masukkan sekali 1 sudu rempah kali.lagi sekali kalau x berpuas hati warna kari.. 😄




7 - biarkan sehingga kentang nak empuk..cucuk pakai garpu. Agak2 dah empuk masukkan santan yang pekat. Biarkan seketika baru masukkan garam.. agak2 jugak. Puasa agak2 je la.. no ajinomoto.. kat rumah memang tu barang larangan..hehehe.. siap... tak sampai 1/2 jam pon ..lebih kurang laa.. 


Anak dara aku tu membantai 3 ketul..mommy seketul.pon dah kenyang.. hahaha


Selamat mencuba..

5 comments:

  1. Sedapnya...
    Puasa2 ni tgk apa pun semua sedapppp

    ReplyDelete
  2. Nice sharing...resipi bergambar senang faham...

    ReplyDelete
  3. wah terima kasih, boleh try nanti

    ReplyDelete
  4. alaahaii kakk..sedapnyaa tgk...tq akak share resepi...boleh belaja!!hahaha

    ReplyDelete