cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Tuesday, December 27, 2016

Keputusan Paling Berat Menjadi Fulltime Housewife

Assalamualaikum.. pejam celik, pejam celik, dah 8 bulan jugak aku jadi fulltime house yerk.. Seronok ke tidak? Jawapan aku kadangkala seronok..kadangkala membosankan.. hihi..

Jadi surirumah ni bukan pilihan aku.. Aku sendiri tak pernah bercita-cita pon nak jadi surirumah kecuali bila dah pencen nanti kot.. Apa guna aku belajar sampai ada Ijazah Sarjana Muda , tapi akhirnya tersimpan je dalam fail buat pekasam. Penat tahu bila dapat tahu ini hasilnya.. 4 tahun kot perah otak.

Dari zaman sekolah lagi aku lebih suka kerja pegang duit sendiri.. Masa aku form 3, aku bagitau mak aku nak kerja masa cuti sekolah akhir tahun..memang tak laa mak aku nak bagi. Masa habis SPM pulak aku curi2 pergi interview kat mini market..sebenarnya teman je kawan aku interview.tapi aku pulak yang dapat.😅 kantoi pulak dengan abah aku sebab manager tu call telefon rumah. Gaji tak la beso pon.. rm400++ je..tapi tahun 2003 tu kira besar jugak laa untuk seorang budak yang tak pernah pegang duit banyak sendiri..

Masa aku study kat MSU Shah Alam pon, aku buat kerja part time banquet kat hotel2 sekitar Shah Alam & Subang.. jadi laa seminggu tu dapat rm30-80 .. memang tak mintak duit belanja kat mak abah aku sangat.. Tu yang mak aku bangga tu dengan aku..hihi.. kerja halal ye.. kadang tu buat kerja promoter. 1 hari rm80.. pernah kerja dekat 2 minggu dapat rm2000++.. haaa..best gilos rasa.. 

Even dah kahwin memang segan nak mintak2 duit kat laki..sebab gjul akan bagi sendiri.. aku tak laa jenis nak mintak2.. kereta pon bayar sendiri.. 

Keputusan berhenti kerja tu dibuat masa aku tengah pantang.Anak dah 2.. Gjul pulak pikir kan Irine.. dia kan manja terlebih dengan pengasuh dia.. sampai kadang tak nak balik rumah.. Gjul tak suka.. terus dia kata " ayang ..tak payah laa kerja..jaga anak kat rumah..abang risau lah..".. Aku rasa macam 1 tamparan tau kat muka.. eh..pehal pulak suruh aku berhenti kerja kan.. aku kerja pon pendapatan isi rumah kita cukup2 je.. kalau aku tak kerja nanti macam mana?? sumpah wey..aku dok menangis jugak lahh memikirkan apa yang Gjul cakap.. dalam hati.aku sikit pon tak merasa suka.. sedangkan pantang 2 bulan pon aku dah bosan terperap je.. petah lagi forever.. 

Actually kami tinggal kat rumah flat je.. tingkat 2.. so tak merasa laa anak2 main kat tanah..memang tengok dinding je lah.. view rumah pon tak menarik..😂 so bosan.. Irine kadang2 kalau kitorang bawak dia keluar, memang dia akan cakap "tak nak balik laaa..jalan laa lagi".. hahaha..punya laa bosan rumah kitorang.. aku pon bosan..but lucky me ada kereta sendiri..ada lesen.. boleh ronda-ronda by my own.. 

Apa yang istimewa nya bila aku dah berhenti kerja, dapat spend masa dengan anak-anak. Wafiy Fully directfeed..no bottle!! tu yang manja terlebih.. Dapat spend masa dengan suami jugak.. Dulu masa aku kerja cuti hanya hari Ahad .. Sabtu half day.. ada chance laa balik kampung.. BUT! berdua je dengan Irine.. pasalnya Gjul kerja.. sedih wey bila cuti tak sama.. Balik kampung je orang tanya Laki ko mana..laki ko mana.. hahahaa.. aku bila orang tanya macam tu je aku nak nangis.. kalau xde tu kerja lah.. soalan macam aku ni menjanda je..kikikiki.. 

Bila aku tak kerja ,gjul cuti, time tu laa merasa dapat balik kg sesama.. nak pi jalan2 pon weekdays apedehal.. so dah tak kisah laa bab tu.. lagi.aku dapat uruskan anak sendiri.. Seriously aku dah lama pendam nak diperless kan Irine.. tapi pengasuh dia risau dia terkencing.. sebab diorang kerap berjalan.. matlamat aku tak tercapai lah..bila dah tak kerja , rasa macam apa guna tak kerja, tapi tak ajar anak.. at the same time dapat kurang kan kos belanja Gjul beli diapers.. Irine pon dah tak membotol.. langsung tak nak.. bila tak membotol ni pon dia kurang minum susu.. 1 hari 2 kali je.. kalau tak sikit2 nak susu.. bila dah kurang menyusu ni, baru nampak dia selera nak makan nasi.. kalau tak susu je..susah hati aku wey..

Bila dah Gjul sorang je yang bekerja..agak2 cukup ke perbelanjaan rumah?? Alhamdulillah.. Gaji dia tak delah banyak pon.. tapi cukup..bayar duit rumah, duit.kereta aku, insurans , minyak kereta, maintenance kereta bil talefon aku &dia, bil rumah, barang dapur, pakai Irine & wafiy, jajan lagi.. nafkah kami.. memang cukup je.. sebab Allah dah cukupkan..sumpah..sebelum.ni aku tak yakin langsung..

Bila orang kata,xpelah..yan tak kerja gaji laki dia 5-6K .. Kerja Mandarin Oriental..5 star hotel tu.. hahaha..kami amin kan aje doa & kata2 tuu.. kami yang hadapi.. isu duit belanja, tak pernah laa jadi beban buat masa ni.. ada je rezeki anak2.. doa kami..redha nya aku.. bab masa akan datang kalau apa2 jadi pon , Gjul ada buat saving untuk aku dan anak2.. tu yang buat aku extra lega.. 

Dulu aku risau, tak dapat beli apa yang aku nak..tapi sekarang dah tak kisah sangat dah.. sebab macam tak de je yg aku nak tu.. huhu.. nak beli barang yang aku teringin, aku join je Kutu Ikea.. hehehe..lambat pon dapat juga nanti.. kalau teringin nak makan , Gjul akan fullfill kan jugak.. kalau rasa kat kedai mahal, dia sendiri akan beli barang masak sendiri.. 8 bulan rasa tenang.. rasa takde tekanan kerja..kadang tu rindu juga suasana kerja...kalau ada rezeki yang baik, nak jugak kerja balik..hehehe

Ada juga blogger yang tanya dah tak kerja ni boleh laa buat fulltime blogger..seronok laa dapat pergi event..😂 Non hado laa... belum lagi ada kerajinan untuk update blog..nak pergi jemputan event pon anak kecik lagi.. Wafiy masih fully DF..nak tinggal kat sapa? risau pulak.aku.. irine pulak tak behave.. insyaa Allah perancangan tahun depan.. 

Untuk tambah pendapatan keluarga, aku adalah buat bisnes online dropship. saje suka-suka.. boleh follow ig @tigadis_shoppe  / @yoorinsbeauty.co yaa.. 

Thanks sudi baca karangan panjang xde gambar ni..hehehe

Saturday, December 24, 2016

Anak Lelaki Lebih Lasak Dari Anak Perempuan?

Assalamualaikum..
Betul ke perbezaan anak lelaki lebih lasak dari anak perempuan? ke sama je? hehehe.. siapa ada anak lelaki &perempuan mungkin boleh jawab persoalan ni.. 



Mulanya aku tak percaya..sebab awal2 lagi Wafiy ni jenis senyap je. Dia memang jarang menangis & banyak ragam. Jenis tak takut orang. Bagi laa kat sapa pon..even pertama kali jumpa.. dia tak kisah & menangis pon.. Sekarang dia dah 8 bulan pon.. tak takut orang. Masa Irine dulu..6 bulan dia cuma nak dengan orang yg selalu dia jumpa je. strangers termasuk lah makcik2 dia..take time nak mesra.. Kalau sesuka ambik dia, memang melalak.. Ada orang lain dalam.kereta pon dia akan melalak tak nak duduk dalam.carseat.. stress tau.. dia nak mommy je.. Berlainan dengan Wafiy.. dia tak kisah.. dalam kereta tidur..hehehe..memang senang lah jaga Wafiy.



Tapi..since dah pandai memanjat ni... adoii..buas nya.. hahaha..stress tau.. dia akan attack tempat wayar2, dah hadang pakai meja pon dia boleh panjat.. kalau letak kat sofa dia confident boleh turun tapi versi dia la terjun je.. 😅 dahi dia dah berlebam2.. padahal mommy tak kerja.. Gjul kalau balik tengok Wafiy dah merah kat dahi, tak marah aku dah.. tau la dia anak dia lasak macam mana..hahaha..

By the way aku tak boleh juga nak bezakan Irine dengan wafiy.. sebab dulu kan bekerja.. mAsa bersama waktu cuti je.. tu pon hari Ahad..hari lain berapa jam je wey.. keluar kerja pukul 9 pagi.. smpai rumah pukul 7-8 malam.. pukul 11 malam dah tidur.. memang tak nampak sangat kelasakan Irine. Dengan wafiy 24/7 kot.. memang penat la uolss.. tak boleh leka.. aku siap request kat Gjul suruh belikan pagar... 😂😂

Ni pon sekarang bergaduh je dengan si Irine.. tidur pon kalau sedar kakak dia baring sebelah memang menangis.. nak dengan mommy je.. 😉 tapi kak dia dengki..tengah dia menyusu pon tetiba je dia menyelit.. hahaha..geram je rasa kalau dah menangis bingit.. ni baru kecik lagi.. 2-2 dah beso kang bertekak adoii..bertambah stress.. 😄



Kadang memang tak terlayan dah si Irine tu..kesian kadang2.. tapi budak2 sekarang ni nampak cepat matang.. sebab tengok tv ke ek?? 

Monday, December 12, 2016

LIBERTY PRINTING | MALAYSIA BUTTON BADGE SUPPLIER

Assalamualaikum.. 
Anybody out there love to collect button badge? I love too, but my collection not to many. I'm also do button badge on my wedding for family members. So, people who attend my wedding , know which 1 my family.
Here I share where to find Malaysia Button Badge Supplier which is you can decorate DIY button badge by your own design !!

What is Button Badge?



Button badge can be a creative and cost-effective way to market a brand or product? As long as you know how to fully maximize the potential of it, the possibilities are endless! Here’s why:
  • Inexpensive to produce - with cost as low as RM0.40 each (included printing cost).
  • Various different types of finishing for different usage / application - magnetic to be placed on fridge, pin it on hat, turn in into a hook and many more different usages.
  • Able to reach a wider audience for a long term result - Because of the low cost to produce, businesses can produce in bulk and with its durability, it can be used for a long time.
  • Able to tailor to individual marketing needs - Can be used for brand awareness, product launch, corporate identity or personalized gift ideas.
Button badges are great for schools, corporate events, product launches, fundraising opportunities, weddings or personalization gift ideas.


4 reasons why you should get the button badges from Liberty Printing:

  • They're offer 16 designs of Button Badge with different sizes.
  • All button badges are made of high quality metal and very durable.
  • The image / design of your choice can be printed on high quality glossy paper, no limitation of colours.
  • they're offer most competitive packages for Liberty Agent.

www.libertyprinting.com.my
 sample 1






www.libertyprinting.com.my
                                                            sample 2



Know more about Button Badge Production:


www.libertyprinting.com.my


Button Badges are produced using an easy to use button badge machine. The machine can be used for the production of various button badges, pins, keychains and fridge magnets. The investment cost for the machine and material is minimal while it can generate up to 5X profit. Ideal for any businesses such as fast print shop, event companies, gift shops, photography studios, souvenir shops to expand their product offerings.

Some inspirational usage of the button badges include a personalized fridge magnet with family photo, corporate button badge for company event, door gifts for wedding dinner, button badge with names for sales assistant in retail outlets.


Main features of Liberty Button Badge Machine:


  • Small size, light weight
  • No power supply required
  • Simple to install and operate, user-friendly
  • Fast production, high profit margin
  • Secure and durable, low failure rate
  • No maintenance required
  • Extensive application

TUTORIAL : Button Badge Making





Liberty Button Badge Package, your best choice | Starter Package from as low as RM1200

Best of quality – Liberty Button Badge Machine (body) is made by aluminum while the button badge mould is made of chrome plated steel and rust-resistant surface finishing that allows frequent usage of up to 5 to 10 years.

Starter package from as low as RM1,200, (Click here : http://www.libertyprinting.com.my/products/Button-Badge-Package.html?categoryid=116)
  • Aluminum button badge machine
  • Chrome Plated Steel button badge mould (choose from one of these sizes: 75mm, 58mm, 44mm, 32mm or 25mm)
  • Button Badge Die Cutter (worth RM400)
  • 100 pcs of high quality button badge material (metal front, plastic pin back and mylar – the clear plastic cover)
  • 100 sheets of Inkjet Paper
  • Complimentary 1-on-1 Training
  • Complimentary design template in CD format

Aside from the above mentioned, you can also enjoy 1 year warranty and technical support provided by our professional technical team.


www.libertyprinting.com.my


Interested to know more about button badge printing?

Kindly email or call our sales person:

📞Contact Number: 019-9858151 (Ms. Elaine) or 019-3231515 (Mr. Steven)
Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T), Malaysia Button badge supplier:
📬Address: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang.
🕘Business hours: Monday to Saturday (9am to 6pm)







Monday, December 5, 2016

Ruam Bayi Powder Halal, Bersih & Suci

Assalamualaikum.. 
Sebelum ni uruskan Irine agak mudah juga.. sebab dia xde allergik apa2 produk.. Pakai segala jenama pampers ke semuanya okey.. xde laa keluar ruam ke melecet ke..gatal2 ke..memang takde.. so, nak beli pampers untuk irine dulu , mommy x de lah nak cerewet sangat.. murah ke mahal ke semua bedal je.. Tapi since ada wafiy ni kena cerewet sikit.. pakai pampers mahal pon tak boleh lewat tukar tau.. memang akan naik kemerahan kat kelangkang dia.. tapi kadang cepat tukar pon naik ruam juga.. ye laa..Orang kata alat sulit bayi lelaki ni memang sensitif.. Tu pasal ada angin pasang lah, mudah terjangkit kutu kucing lah.. penjagaan pon agak rumit.. kena pastikan cuci pon kena bersih2.. kalau irine dulu pakai pancit air dengan wet tissue je.. Tapi wafiy, Mommy akan pastikan "RAJIN" pergi toilet untuk.cuci dia..hahaa..memang nak betul2 bersih..





RUAM BAYI POWDER HALAL,BERSIH & SUCI

Mommy diperkenalkan dengan produk Ruam Bayi Powder ni pula.. Serasi pulak dengan Wafiy.. calit dan sapu sedikit je dah memadai.. memang keesokkan harinya ruam tu hilang.


 PENAWAR PSORISIS, ECZEMA , & SEMUA JENIS PENYAKIT KULIT

Selain dari masalah ruam bayi, Ruam Bayi Powder ni juga boleh merawat penyakit kulit dengan mengikut cara Rasulullah s.a.w. Ia berasal dari 100% tanah liat putih yang mengandungi mineral semulajadi bersam air galian yang telah ditapis secara khusus. Ia juga merupakan sunnah Nabi S.a.w kerana salah satu cara Rasulullah mengubati penyakit kulit adalah dengan menggunakan tanah liat.

Dalam Sahih Bukhari Muslim diriwayatkan bahawa Aisyah ra berkata "Jika seseorang mengadu mengenai kudis (penyakit kulit), atau luka, Rasulullah s.a.w meletakkan jarinya sambil membaca :
Maksudnya;
" Bismillah , tanah bumi kami dengàn campuran air liur, dikalangan kami, disembuhkan orang sakit dikalangan kami dengan izin Tuhan kami". Kata Ibn Qayyim " Manusia diciptakan dari Nabi Allah Adam a.s dan Adam pula dijadikan oleh Allah s.w.t dari tanah , maka sebaik-baik penawar untuk segala jenis penyakit kulit juga Insyaa Allah daripada tanah ". 



JAMINAN HALAL &SUCI DAN DIIKTIRAF SIRIM

Ruam Bayi Powder , dibuat secara homemade warisan semulajadi turun temurun. Diiktiraf oleh Sirim Qas International dimana selamat digunakan dari bayi sehinggalah orang dewasa. Dijamin halal dan suci.

KHASIAT PENGGUNAAN RUAM BAYI POWDER

1- Menyerap segala kotoran dan toksik yang terdapat pada kulit.
2- Cepat meresap ke dalam.kulit. Kulit terasa sejuk dan lembut.
3- Bebas paraben dan bahan-bahan kimia yang berbahaya.
4- Dapat mengurangkan ruam.pada bayi.
5- Amat sesuai.untuk semua jenis penyakit kulit.
6- Satu bekas tahan lama. Selalunya tahan untuk.beberapa bulan dengan penggunaan yang minima.

CARA PENGGUNAAN RUAM BAYI POWDER

1. Sapu pada kulit sensitif setiap hari terutama malam sebelum tidur.
2. Jika air didalam bekas sudah kering boleh ditambah air lagi. Campur.dengan air yang boleh diminum dan lebih mujarab dengan air zamzam.. Elakkan penggunaan air paip kerana ia mengandungi klorin yang tidak elok.untuk kulit.
3. Jika mengalami gout, gastrik, @ keracunan makanan, ambil secubit, bancuh dalam setengah cawan air biasa ..kemudian boleh diminum. Ia memang selamat dimakan. 
4. Jaga makan dan kerapkan minum air masak untuk.elakkan 


TESTIMONI PENGGUNA RUAM BAYI POWDER



Merawat ruam bayi

BERHATI-HATI DENGAN PRODUK TIRUAN! !

Jahat sungguh manusia yang ambil jalan mudah menutup pintu rezeki orang lain.. Produk Ruam Bayi.powder juga tidak terkecuali .. 

amaran.. Ruam Bayi Powder tidak pernah menggunakan @ menjenamakan @ rebranding produk tu ya.. 

Berhati-hati ya para pembeli sekalian. PASTIKAN ORI BARU BELI.. 

Untuk mendapatkan Ruam Bayi Powder ini.. anda semua boleh menghubungi 
 HQ  En. Hafis 013 480 6787 (Bahagian Pemasaran) & Puan Nurul : 017 6239935 ( Produk Owner)  

Atau boleh layari laman web 

Facebook






#ruambayipowder
#bedakruambayi