Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Friday, December 5, 2014

Alahai.. Kesiannya Penunggang Motosikal

Betul lah orang cakap , "ko kena berdiri pakai kasut orang tu, baru ko tau apa yang dia rasa" .. Eh?? Betol ka?? alahh.. susah beno nak translate. Ambik lah version english punya . Nah.. " Put yourself to their shoes" . Aku tau.. korang bukan paham pon apa aku nak cakap mula mula kan.. yang pasti bukan pakai Google translate lah.. hehehe..

Macam yang aku nak bentang kan harini pasal penunggang motosikal lah.. Kesian. Semua orang nak di label mat rempit & minah rempit , lagi lagi kalau bawak motor ex5 ,rxz semua jenis tuu.. Takkan lah kalau jelitawan macam aku , bawak ex5 pon nak label minah rempit?? ahaaa.. Memang tak lah.. Aku rasa penunggang motosikal ni dah cukup behave kot atas jalan.. Tapi yang memang dasar nak melumba bawak membahayakan tuu tak tak termasuk lah ye. Pasal apa aku cakap diorang ni behave & khusyuk menunggang ;

1) Susah nak main handphone. Dengan angin2 dok kibas kibas muka, tak kose laa nak main handphone. bawak 60km/j pon dah kira laju bagi seorang penunggang motosikal.. Agak susah laaa nak membaca mesej ke nak scroll timeline kan.. Nak dibandingkan dengan orang bawak kereta ke lori.. amboooiii... telepon tu sentiasa kat tangan dok boleh telepon orang seberang.. chehh.. 

2) Mana boleh nak makan. Takat nak makan gula gula ke , asam kecut ke, boleh laa kot. Tapi kalau nasi lemak sambil drive motor ?? Ko ghase??? Tak masuk nasi kat mulut .. Kalau naik kereta? Jangan kan nasi lemak, ayam kepsi, lamb chop pon boleh makan sambil drive.. Siap letak kat seat sebelah, tak pon kat celah peha.. Elehh.. bukan orang nampak ponnn..

3) Tonton Movie / drama. Entah apa yang syok tengok movie sambil drive. Macam tak boleh tengok kat rumah laa kan.. Kalau ada anak-anak tu logik laa jugak nak bagi diorang keep calm & quiet dalam kereta.. Kang part pelakon sedih pon kau nak ikut sedih,... kosentrasi pemanduan pon hilang.. Naik motor ko nak tengok movie celah mana???

4) Gaduh . Naik motor ni payah nak gaduh. ko jerit laa kuat mana pon, angin tu kadang2 lagi kuat dari suara kau.. Helmet pon sangat laa membantu. Tapi kalau naik kereta, eh, siap orang sebelah pon boleh kacau stereng kereta. Dah laa bertutup pintu memekak je la kannn dalam kereta macam dalam gua.. 


jom race .. muahaha,.. ntah apa apa lah mak orang ni... 


Banyak lagi sebenarnya.. Tapi cukup lah kot 4, sebab aku nak story my experience "Bila jelitawan menunggang motosikal".. kah kah kah.. Tajuk memang sumbang jadahh..

3 bulan lepas, my Messi exciden. Kereta aku  tu yang melanggar lori.. Betapa hebatnyaa messi aku tuu kan kannn.. .. Nak langgar lori.. Tak nak kalah.. muehehe.. Unfortunately, dah laa iolss yang langgar, tapi lori tu yang cabut lari.. sobbss sobbss.. aku yang buat report polis, tapi aku yang kena bayar saman, yang kena claim insurans pon atas nama messi jugak..ciss! Bedebah..  Kesalahan dekat lampu trafic yang memang tak boleh nak u-turn. Lampu hijau, si lori tu dok sailang kereta weollss,sebab nak u-turn..opcoz la tak sempat nak brek..lalu berdentuman lah .. memang sumpah seranah nak melalak je aku tengah jalan. 










Nampak macam sikit je kan kecederaan si messi ni?? Tapi sebab claim insurans, 2 bulan jugak lahhh kat bengkel... seddiihh.. dan 2 bulan jugak lah aku ulang alik naik motor pegi kerja Ampang -Batu Caves - Ampang . Diva naik moto?? Kah kah kahh... 

Sedih.. Memang sedih. Kira 1st time lah aku bawak motor kat kota Metropolitan ini.. Dekat 7 tahun okey tak bawak motor... Last bawak sebelum belajar kat Shah Alam 7 tahun lepas.. Ko bayang kannn.. 2 minggu jugak lah, Gjul follow aku pergi kerja naik motor lain.. Nasib baik dia bukan kerja office hour, ada shift.. So mintak kebenaran hotel nak masuk kerja petang.. Menggeletar lutut dengan sesak nya KL nii.. Jem lagi.. Kena cilok2 bila waktu jem.. Perghh.. time tu rasa nak mencilok pon kena memerlukan skill.. Kira terror jugak lah skill aku ni.. ekekekeke...Lagi2 orang kat KL ni bawak kereta bukan macam orang kat kampung bawak.. Sesuka hati nak belok pon takde signal.. Mujur motor ex5 husband aku tu ade loceng.. ehh.. hon lah..

Dalam masa 2 bulan ni sebenarnya Allah nak uji aku. Dari segi kesabaran, keredhaan & bersyukur. At the same time bersimpati dengan nasib orang lain. Ye lah.. Aku cuma ada 1 kereta je. Tapi Gjul takde kereta. Motor je banyak 6-7 bijik.. PFFFTT... Sebab kereta kitorang ni kecik.. Pernah laa jugak aku merungut "Bila ek abang, kita nak upgrade kereta kite ni, tukar Vios ke, Grand Livina ke, Suprima ke ".. Gjul cuma jawab "Sabar.. soon, ada rezeki kita"..Padahal kereta ni masih baru 2 tahun...  Kadang-kadang tu, tengah bawak kereta aku boleh menyumpah orang bawak motor "kuangjaqq laaa.. menyeliiittt macam tuuu je.. patah cermin aku laa nanti wey".padahal orang tu dah jauh berlalu... Now, bila bawak motor aku plak yg menyelitss.. hiksss.. Waktu pergi kerja ke bawak Irine berjalan bila tengok orang bawak motor ada baby  " tak kesian ke kat budak tu ha..tengah panas naik motor.. ape lahh maka bapak diorang ni ".. memandai je aku kan buat spekulasi..Tak paham , apa yang orang tu hadapi.. Entah memang x berkemampuan ada kereta ke , takpun kereta rosak masuk bengkel jugak..  sekali kena kat diri sendiri.. Irine demam, weolss bawak dia naik motor.. Ya Allah.. memang sentappss sangat.. Macam mencucuk jantung rasanya.. Mesti orang yang bawak kereta mengata aku.. hahahaha.. What goes around come around Justin Timberlake yang kata.. 

Nak pergi rumah babysitter.. 

Irine suka je naik motor.. siap jerit2 lagi.. mommy dia je sensitip.. ekekekeke..maapkan perut Irine je.. tengah makan.. tak berjaya nak tarik napas kempiskan perut..


Bila kereta dah okey, ya Allah, rasa syukur sangat.. Walaupon kereta kecik, tapi sangat berguna.. =( Adik Gjul adalah hantar kereta arwah ayah dia bawak datang KL. Tapi aku memang tak berani nak bawak sebab manual... Tak gheti lah nak drive. Dah laa aku ambik lesen, fail 3 kali.. dats y beli kereta terus ambik auto.. kekekekeke.. Bila Messi okey je, terus kami bawak dia pi holiday Langkawi.. gilaaa lahh.. hahaha.. 


on my wedding.. husband side. Cheh.. Naik motor tak pakai helmet.. Polis mana polis???? 









25 comments:

  1. snnce accident bln 2 tahun ni sampai patah kaki, tak naik motor dah... trauma walaupun accident sebab orang langgar moto kami, skrg hari2 check husband dah sampai kerja ke belum sebab risau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. sebenarnya takut jugak nak naik motor ni..lg2 kat jalan besar.. tu laaa.. risau kannn asben pergi kerja naik moto..

      Delete
  2. boleh pulak lori tu lari padahal bukan salah dia agagaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. tp dpt snap laa no plate ..rasanya tu no plate palsu.. huhu..

      Delete
  3. tp ada yang kesiannya yg bawak kereta ni bila jem xleh nk cilok.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe... kalau naik moto 20 minit boleh sampai.. naik keta kengkadang 2 jam baru sampai..tu laa beza nye.. rasa mcm best plak naik moto.. =)

      Delete
  4. saya tak reti bawak motor apatah lagi mencilok haha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya form 1 dah curi2 bawak motor.. nakal sgt dulu.. =)

      Delete
  5. haha. licha reti naik skuter je senang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pandai naik skuter..sebb kaki kena kepit kat depan..huhuhuhuhu...

      Delete
  6. cantik la u dear...masa kahwin naik motor terbaik la gambar...hehhehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. maigaddd... cantik? hahahaha.. malu jerkkkk... haah.. asben suka motor2.. me suka bola.. hew hew hew.....

      Delete
  7. saya lagi la..langsug tak reti bawa motor.. entah2 basikal pun tak reti..haha..sebab tu tak reti bawa motor.. daapt bawa kereta pun sebab suami paksa . dia kata senang kalu urgent tak la tgu dia lama sangat. .Alhamdulillah.. mana pun kita bawa , perlu berhati2 dan keprihatinan yang lebih... kereta tak boleh nak celok sana sini..motor boleh dan cepat..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon baru lg ambik lesen.. baru 3 tahun lepas.. masa leps spm pernah ambik lesen ,tp x abes sebb tereksiden kan kereta mak..haha..terus takut nk bwk keta.. ni ambik pon tpaksa sampai 3 kali fail..hahhah..

      Delete
  8. Farah mmg pergi keja merempit dgn husband... tak koser nak kereta.. nk hadap jem kat penang nie boleh tahan jugak.. lebih kurang kt kl jer.. hehehe.. tp itu la kdg2 tue pernah jugak nmpk org bawak anak kecik naik motor time panas.. tp tak de la mengutuk just simpati ja.. kita tak tahu apa masalah org kan.. mungkin depa tak mampu or maybe ada masalah mcm awak kan..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah laaa farah. Haritu ada pegi penang . Terkezut tengok sebb mmbangun sgt macam kl.. & memg jem pon sama mcm kl.. hehehe.. betul laa.. sebb tu Allah uji yan mcm tuu.. terkena den.. heee

      Delete
  9. teringat zaman mude2 dulu, eewah...skang dah mak2 ni...nk motor gi kedai aje..bile dah ade ank 3 ni..jgn hrp nk naik motor dah, sshlaa klu ye pun...ade merempit jugak dulu..rempit gi sekolah hihi..abis klu naik motor je, ak nak rempit ni haa..dialog je pun..start motor 40-60 jugak bawaknye..apepun nostalgia motor ketika muda mudi dulu mmg tak kn lupe..

    http://www.vitaminorganik.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy bawak moto pegi skolah dulu curi2 nk bawak dari ayah.. tp kantoi jugak...tp lain bwk kt kg dgan kt kl.. ke sebab usia?? Hehehe

      Delete
  10. naik motor memang best. romantik je. tapi kalo ujan basah.hehehehe. Cantik mama n baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau xpe.. cepat sampai pon ye jugak..cuma betpanas hujan je laa kan.. nk beli barang pon x boleh banyak2..

      Delete
  11. Ok makan nasik lemak atas motor yang tu rare! Ahaks! Comelnya la baby itewww... geram nengok pipi dia. Hope kete awak selamat dimakeup. Insyaallah ade rejeki dapat Hilux atau Vellfire lagik kelas nyah! Kitenya kete dah masuk 10 tahun tak bertukor ihiks! JEMPUT SINGGAH: Cuti2Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri III: JJCM: Restoren Istana Impian Katering

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah ke makan nasi sambil drive moto?? Kalau pernah memg rare.. :)selagi masih elok, boleh muaz anak beranak ok lg.. hehehrge

      Delete
  12. syaza reti bawak mototr..dan kalau nak ckp psl kereta tu,,sebenarnya,,,syaza baru failed jpj,,uwaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa..siannya..x pe usaha lg dik.. :) fail kat mana tuu?

      Delete
  13. reti bawak moto... tapi xde lesen..miahaha.. skang ni dlm proses amik lesen kereta.. doakan ye kak

    ReplyDelete