Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Friday, December 19, 2014

SPM pon dah tak laku.


Agak terkedu jugak laa bila adik aku yang baru habis exam SPM tu tanya kat aku ada kerja kosong tak kat KL.. aik?? Awat nye sampai nak kerja kat KL...?? Agak kat Parit Raja, Batu Pahat dah takde kerja kosong langsung ke??Kilang banyak, kedai kedai biasa pon ada, KFC ++.. Agak mengejutkan bila adik aku story, dia kata " kilang dah tak ambik lepasan SPM.. Diorang amik paling koman pon lepasan STPM.. KFC pon sama..".. Wah wahhh.. Makanya level level SPM ni dah tak laku ke hapa?? Area kampung je pon.. dah nak level tinggi2.. lahaadoiii.. parah jugak ni..

Aku bukan tak kasi adik aku duduk rumah aku cari kerja kat sini,..Cuma risau..Sebab dia tu bukan jenis sosial macam kami 4 beradik yang lain.. Dia ni lain sikit.. Jenis dok terperapp dalam bilik, berangan, baca novel 24/7 tak tido pon takpa.. Dah laa jiwa klasik.. umur baru nak masuk 18 tahun, tapi melayan lagu cintan leleh yang aku langsung tak boleh blahhh.. So, aku tak percaya langsung dia boleh independent dok kat KL, dengan aku kang busy kerja, tak dapat pantau dia.. kang jadi lain.. ahhh sudahh.. Aku takpe la..sebab aku kakak.. muahahaha...

Lepas spm dulu, aku & adik beradik aku yang lain, memang terus kerja kilang kat Fujitsu sebelum sambung belajar. Sebab mak aku pon kerja situ, dah lama..so agak senang laa jugak nak diserap masuk. Ni mak aku dah berhenti kerja, si Zati ni memang tak dapat laa die nak merasa masuk kerja kat sana. Penyudahnya kena cari kerja lain.Tak pon ambik lesen dulu.. Takpon masuk kelas kemahiran dulu laa jawabnye.. Tehheeee.. Aku nak dia belajo jahit.. Sebab senang aku nak tempah baju , campak je kat die.. compemm free of charge.. Ngehhhhh..motipsss sangat...  Nasib kau la dik.. aku harap result SPM ko nanti,cemerlang and dapat sambung belajar.. Zaman kau ni SPM pon dah tak berapa nak laku.. Paham-paham je lahh.. Dapat kerja pon, kena cekal kan hati , kerja sungguh2, sebab bukan senang nak dapat kerja.. Kalau tak, mereput laa ko kat rumah sampai ada orang nak pinang ko nanti.. buahahhahaa.. 



Kiri adik. Kanan cousin.. 2-2 lepasan exam SPM sedang mencari kerja part time.. Ada kerja kosong tak??



14 comments:

  1. Adehhhh...nak kerja kilang pun kena ada stpm ka.. dulu ada pmr pn dah boleh kerja kilang kan.. tapi itu la skrg nie org yg ada Dip/degree pun ramai yang menganggur..try la suruh adik awat pi register kat Jabatan Tenaga Kerja..ehhh tertiba promote ofis kannn..hahaha..tapi betul la..jabatan kami mmg selalu buat job fair utk pencari kerja..so suruh adik awak rajin2 kan diri join job fair yang jabatan tenaga kerja buat okey..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa pasal..hiiii.. pelik jugak.. tahun lepas okey lg..alamok..keje jabatan tenaga kerja ke? heee..nak!!!

      Delete
  2. tak ya keja lg..belajar dulu, kalau suka kemahiran lagi bagus..tambahkan skill, skil menjahit , tapi masalahnyer akak dia ni nak free jer..support la cikit kak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa bang..memg nak suruh dia ambik kemahiran dulu.. zaman sy and kakak abg die lepas spm terus cari kerja.. at least ada duit beli brang2 sendiri time nak masuk u dulu.. zaman sy degree pon saya kerja part time banquet hotel kadg2 jd promoter produk kat tesco.. ..so xde laa bebankan mak ayah sy... hehehee.. tak tau laa zaman skrg releven @ tak budak2 nak kerja part time..

      Delete
  3. sy start kerja part time masa lepas kolej, tapi memang rasa hebatlah org yg start kerja part time masa awal2 muda lagi mcm lepas spm tu :) at least dapat develop tanggungjawab pada sesuatu. :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. my parents memg tak kasi, tp sy degil sebb semua kwn2 kerja.. teringin nk pegang duit sendiri.. tp x de laa lupa nk smbung study.. dh study pon still buat part time.. =)

      Delete
  4. Entah macam mana anak2 kita nanti.. tahap pelajaran setinggi mana br dpt kerjakan..

    Ps : tom tu somi beli dr kawan dia.. boleh cakap..sebijik cam dlm fon. Dkna panggil nama anak, anak dgr suara tom.. gelak budak ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa.. susah.. btw english is more important nowadays.. sebb pergi interview mana2 pon dalm english.. kecuali gov kot.. so, dah x releven bahasa malayu bahasa utama dalam malaysia kalau mcm ni..

      Delete
  5. yang habis degree pon susah lanni nk dpt kerja... bukan nk memilih.. tapi tu ka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...tu laa sakit jiwa kerja dgn kompany skrg ni, tp kena bertahan laa memikirkan ramai org cari kerja x dpt2..kerja mana2 pon sama..stress

      Delete
  6. saya takde pengalaman kerja lagi.. lepas spm dpt masuk plkn.. lepas plkn sambung belajar.. teringin jugak nak cari pengalaman kerja.. belum rezeki.. supaya adik2 akak dapat cari kerja.. hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronoknya plkn..dulu teringin nk pegi.. Batch pertama kann.. x semua org dpt pegi.. hehe.. die masih mencari lg kerja tuu..

      Delete
  7. Memang gitulah senario sekarang ni sis .... SPM tak laku dah di mana-mana company. Nak taknak kena sambung belajar hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupss.. betul tuu.. memg nak taknak kena sambung study laa jawabnye..dah cakap ngan adik, kalau result teruk, memg payah l;aaaa

      Delete