cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Thursday, December 4, 2014

TRAUMA & PHOBIA


Trauma & Phobia

Suspen je kan tajuk entry harini. Ni pon automatically nak buat tajuk entry macam ni sebab berlaku masa nak pergi kerja pagi tadi.. Setiap orang mesti ada perasaan trauma @ takutkan sesuatu. contohnya takut & phobia dengan gelap kita panggil Achluophobia , kalau takut dengan api kita panggil dia Arsonphobia . Banyak lagi laa nama nama penyakit ketakutan & phobia ni. BTW aku pon ada jugak penyakit takut . Jap,meh story sikit.

Macam biasalah aku ni memang drive laju.. Aku pon tak sure berapa had laju kat MRR2 , sebab takde pon papan tanda had laju sepanjang jalan.. So, hentam je lah drive 90-110km/j . hahaha.. gilosss...  Sebab dah bajet kengkonon laju macam nokharom kan,  kena lah link ke tiga.. Entah macam mana, dari jauh memang tak perasan ada orang tengah mesin rumput kat tengah2 divider.. Dah laa laju, nak ke kiri memang dah tak sempat. Bahaya kot kalau main ketepi ntah signal pon tak sempat nak bagi.. Oleh itu memang automatik jantung aku dedar laju. Mata siap terpejam2.. sumpah!! rasa nak terkucil nak pura pura pengsan tetibe pon ada!!! Tapi kalau aku pengsan sapa yang drive nanti?? hahahaa.. and bila lintas je kat orang yang mesin rumput tu, automatik kepala aku pon elak sekali.. hahaha.. Dulu takde laaa macam ni.. Ni kes sebab pernah orang mesin rumput kat tepi jalan, serpihan batu terkena cermin kereta aku.. nasib baik lah cermin kereta seat belakang.. if depan, abes laaa aku and hosmate aku injured.


-
-
-
-
-
-
-


Throwback 2 tahun yang lepas, sebelum married... Well, my Messi ... sobbbsss soobsss... retak berjuta. Aku siap bergaduh dengan bangla tepi jalan yang mesin rumput tuu.. tapi dia buat donno je.. finally aku terus call tunang (sekarang dah jadi asben) aku baru lah dia bayar ..Geram tak nak bertanggungjawab langsung.. Since dari tu, memang aku dah cuak laa kalau nampak orang mesin rumput tepi jalan... 
abam besar sudahh marii.. nasib baik lahh tunang aka my husband now dah kerja kat KL waktu ni.. kalau x memang ganti rugi aku bayar sendiri laa jawabbbnye..

Haipppp.. Cerita ini belom habis lagi.. sebab aku ada ketakutan ke-2 iaitu 
Cynophobia. Ambooii.. kemain nama . Padahal takut dengan anjing je tu.. ekekekekeke.. Bila orang buat event i want to touch a dog tempoh hari, orang macam aku laa patut pergi.. Tak perlu lah nak pegang pegang semua tu.. Dapat berdiri tegak tanpa terduduk menggeletar @ larikan diri pon dah kira bagus. Sebab tahap kronik takut anjing aku boleh sampai tengah naik motor, aku boleh melompat & lari.. tak tau lah motif lari tu lebih laju dari bawak motor ke hapa .. hahahaha.. Sometimes kalau lalu perumahan orang yang bela anjing ni aku memang nak lari je.. tak pon freeze kat situ and menggigil pegang baju husband aku sampai nak terkoyak baju die.. sungguh..memang takut. Kenapa takut sangat sampai macam tu? ada lah cerita nya.. Kisah nya macam ni...

Once upon a time, ecehhh.. waktu tu aku cuti semester universiti. so balik kampung.kebetulan ada mini concert Elyana dekat summit parade.. Perghh.. Fans Elyana weii..mentibee je kann.. Opcozzz laa pegi.. Waktu nak balik, Sebab pergi naik bas.. Dari summit parade nak ke bus stand tu kena laa jugak naik bas.. Tapi sebab orang ramai sangat... berebut naik bas, aku dengan adik aku si Niney & kawan dia nekad lah jalan kaki nak pergi bus stand. 1st time ni jalan kaki.. Sebab budak 2 orang ni memang kaki merendek , so dah biasa la jalan kaki siap tauuu jalan short cut.. aku pon ikut lah dengan pakai wedges 2 inci setengah waktu tuu.. Tengah jalan kaki sambil borak-borak, lalu dekat kawasan kedai kedai & bengkel kereta.. Tetibe ada laa lori kecik yang 1 tan tu kot.. dok feeewiit feewitt ... Gataiii betul laa nak ngurat tapi naik lori.. Ape class.. hahahaha.. keji kann... pastu bila lori tuu lintas je kitorang, dia jerit, "dik.. belakang ada anjing".. pastu terus blah...Elehhh.. ingat kitorang heran ke.. nak ngurat macam tuuuu.. siap cakappp "elehh.. ntah pape lahhh.." entah macam mana tergerak hati nak toleh belakang.. Ya Rabbi.. Memang betul ada anjing!! tapi bukan sekor!! 5 ekor kau tau!!!! dok jalan berlenggang kangkung sama2 dengan kitorang.. dah macam kitorang ni jalan berlapan tauu..bukan bertiga..apa lagi.. dah sedar ada anjing, aku pon dak berlari sampai nak nangis ke ketawa.. Allah. Memang takut sangat.. Dah laa kasut tinggi.. sakit tahu nak lari... =( anjing tu pon jahat, dia ikut lari.. huwaaa!!! mujur laa ada bengkel kereta bukak.. Abang -abang mekanik tu tolong.. ye.. tolong.. Tolong lah sangat!! tolong gelak ade laaa!! hishhh.. memang pengalaman betul laa.. pengalaman yang buat aku jadi trauma sampai sekarang.. 
hehehhe..Korang? Ada phobia apa apa tak? kalau ada share laa skali ye..


Xoxo.. The End. 







20 comments:

  1. tergelak baca part anjing tu xD adoyai. Kalau Cik Iman dengar perkataan aje Cik Iman terus lari, dah tak toleh belakang dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa iman.. memg sampai skrg ketakutan tu memg x hilang.. sanggup jalan pusing jauh..asal nampak anjing.. huhuhu

      Delete
  2. kat sini sy dah berjaya atasi perasaan takut anjing tu ;) hehe,

    tapi skrg ni sy phobia ngan traffic light, especially bila part dari hijau tetiba jadi kuning nak ke merah. alahai, stress sgt rasa lagi2 kalau dah nak dekat traffic light dalam speed laju jugak, tetiba tukar kuning. T___T. terus nervous takleh fikir nak berhenti ke teruskan. haha. pernah jugaklah stop tgh2 simpang tu, terus kena hon. T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..yg tu memg..kengkadang kompius..dah kuning..eh boleh jalan lagi tak ek.. hehehe

      Delete
  3. Saya pun bila nampak tukang mesin rumput jadi cemas semacam. Bila selisih diorang tgh memotong sy tekan minyak kereta mcm ape. Nak elak dari bau terpelanting...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu kalau kat sekolah suka bau orang baru lepas potong rumput.. bau fresh sgt..macam sayu kena blend.. hehehe.. tau xpe.. takut part tu laa batu ke terpelanting.. sy dah kena dah..lg laa phobia

      Delete
  4. saya phobia dengan lampu brek kereta depan. sebanya takut org depan brek mengejut. dah ada 2 pengalaman tapi alhamdullilah tak pernah lagi hentam kreta org. Orang yang hentam kreta kita adalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..tp paling tak suka kalau kereta depan xde lampu brek yg tengah tuu.. bahaya betul.. kadang xperasan sgt sebb lampu brek belkg yg tepi tu mcm sama je dgn lampu kereta blkg .. apebenda aku cakap ni..mcm x sampai je nak cakap apa.. hahaha

      Delete
  5. Replies
    1. kenapa takut dengan ulat? hahaha..mesti ada cerita ni..

      Delete
  6. Okay. Gelak dengan fobia kat anjing.
    Sama la kita. Seppp sket ..
    Pernah ada sejarah dengan anjing Dan harap ianya takkan berulang lg. Huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa.. memg mesti ada sejarha..kalau tak , xdenye nak fobia kann

      Delete
  7. Hehehe.. kes kita lebih kurang sama.. tp time farah masa kena boleh claim dgn mpsp..sbb mistake depa..lega la.. yg kes anjing tue pu lak mmg ada pengalaman kena kejar..sampai jatuh2..last time kita dh jatuh terus anjing tue blah..apa punya tur kan..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite claim dgn bangla tu, siap asben seret dia bawak pergi bengkel.. die pon ikut je.. klako betul... anjing tu lari ingat farah nak ambik batu baling kat die kot..hahaha

      Delete
  8. cahayacinta.com

    mesti minta ganti rugi.memang ada kes begini sis depa potong rumput kereta kita jadi mangsa. jangan lepaskan ornag macam ini kalau tak kita yang kena taggung sendiri uh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memg mintak claim..mulanya dia buat bodoh je ponnn.. cermin percah , kena dekat 2 ratus kot.. fuhh..geramm jerkk

      Delete
  9. ok ..yang itu terima kasih.dah selesai ;)

    ReplyDelete
  10. hehe, saya takut anjing tapi tak setakut awak. setakat ini yang saya takut adalah driving. pelikkan? bila ntah nak berani. start minggu depan dah nak kena drive. laju betul awk bawa kete. huhu. kalau nampak kete yg slow tu, ingatlah kat saya. ntah2 saya. hehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru dpat lesen ke?? Wahh boleh buat tajuk entry tuuu... good luck..bawak kereta ni best.. tp hati2 .. :)

      Delete
  11. memang kecut perut kalau kena kejar dengan anjing..huhu..

    ReplyDelete