Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Tuesday, April 7, 2015

Ingatan anak kecil lebih tajam berbanding orang dewasa?


Sebenarnya daya ingatan anak-anak ni lebih tajam berbanding kita yang dah berusia ni.. Sebab tu, seawal usia 4 bulan pon kita dah boleh ajar dia sikit-sikit..4 bulan bayi tau apa je? Baring je kannn..Paling hebat pon tiarap.. Hehehe.. boleh dah kot nak ajar anak korang flashcard & bermain warna.. Sebab warna ni merangsang otak dia.  Walaupon dia tak paham apa yang kita ajar, tapi daya ingatan dia akan menjadi lebih kuat sebab digunakan..Sebab bila dah besar sikit, dia nak explore benda lain pulak , dok kutip kutippp .. Kita ni perhati je laa... 

Sekarang ni pon dah banyak multivitamin & produk yang membantu anak-anak ini daya ingatan yang tajam, cergas, tenang dan lebih fokus terhadap pembelajaran . 

Macam Irine, aku agak terkejut la dia pon boleh ingat sesuatu perkara . contohnya, sewaktu kitorang balik ke Segamat bulan lepas, ada lah singgah ekspo ape ntah... Kat situ ada orang berniaga and ada juga inflatble games (soopa doopa) macam ni.. 


*images google*

Lebih kurang cam ni lahh.. aku pon tak ambik gambar waktu tuu.. Irine dok sakan nak masuk ni.. Tapi sebab orang dewasa tak boleh masuk, takkan aku nak biarkan anak aku sorang-sorang dalam tu.. Dah la majoriti budak dalam tu dah besar-besar... hahaha

So, kitorang main giant bubble sahajo.. Entah esok nya saja ronda ronda dengan my MIL kat pekan Segamat.. Kebetulan lalu jugak kat tapak ekspo tuu.. Dalam kereta okey..Tetibe Irine dok jerit and jari dia tunjuk soopa doopa tuu kat nenek dia.. Hahahhaa.. kemain dia ingat dia pergi tempat tu tadi malam.. padahal jauh pemandangan.. nampak kepala soopa doopa ni je pon.. 

2nd Cerita, Ahad lepas ada game Chelsea Vs Stoke . Sebab Gjul kerja malam dia boleh laa ajak weolss tengok bola.. Bola start around pukul 12 macam tuu.. So aku dengan Irine dah tido dulu sementara tunggu Gjul balik kerja and weolss boleh gerak terus tengok kat Mamak Ali Maju Sri Rampai. Mesti ada yang marah kannn bawak anak lewat malam tengok bola kauuuu...!!! hahaha.. Okey nak dijadikan cerita, baru je parking .. agak jauh jugak laa dari Ali Maju, masih dalam kereta .. Irine boleh jerit gol!!! hahhaa.. Nampak tak dia ingat and tahu, pergi mamak nak tengok bola.. hahhahahaa.. Kami laki bini memang gelak laa dengan gelagat anak sorang ni.. Heran , dia boleh ingat tempat Ali Maju tuu.. Padahal bukan selalu pergi ponn..





Actually, Irine agak kurang sikit bermain dengan flash card bagai ni since dah besar... .. Ke mommy yang tak pandai ajar?? Sekali ajar je pon boleh tau dia bosan.. So aku tak nak paksa dia . Cukup la bila tunjuk gambar kucing, dia boleh sebut Nyiiaawww, tunjuk gambar kereta dia buat bunyi errrrrrrrr... tunjuk gambar gigi dia tunjuk gigi dia.. hahahahha..Pon boleh laa nak.. Sekarang ni dalam usaha nak latih dia bercakap.. Tapi kekangan masa , sebab aku kan bekerja.. Balik kerja pon entah dah pukul brapa.. Malam, memang sure penat.. But i'll try my best.. 


Tengok lah ni.. Bangga kan ibu & ayah anak ni lihat anak dia boleh hafaz al-Quran walaupon masih diusia Muda Kanak-kanak kot!!


6 comments:

  1. Cerdiknya....

    Aqil pon dl x tunjuk flashcard.skrg just bg buku.klau dia nk suruh ajar dia sndiri akan mnta kita sebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la zai..Ragam anak zaman sekarang kann...no wonder ramai anak2 umur 3 tahun pon ada yg dah pandai baca.. zaman kite dulu, darjah 5 pon ada yg masuk kelas pemulihan sebab x pandai membaca...

      Delete
  2. bijak irine yer...:) just nak share, elok bacakan surah2 lazim pada anak2 masa diaorg baya2 irine...insyaallah cepat diaorg menghafal...enjoy ur motherhood journey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa nad.. memg sentiasa juga baca surah lazim & zikir untuk dia.. sambil breastfeed sambil baca...doakan irine jadi anak yg baik & cepat blajar ye aunty..=)

      Delete
  3. Mommy, bagus, jgn paksa anak buat aktiviti yang irine rasa jemu, bg dia pilihan aktiviti di depan mata, if dia buat bermain setiap hari mainan yg sama, cuba mommy tunjukkan betapa seronoknya pilihan mainan yang satu lagi sambil mommy kena buat galakan mata padanya, sambil bernyanyi mungkin, irine clever!

    ReplyDelete
  4. tulah..dorang cepat ingat..seelok eloknya time dia kecik lah kita ajar dia mngaji kan...

    ReplyDelete