cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Friday, April 24, 2015

Mak Bapak Vs Orang Gaji / Pengasuh anak


Zaman sekarang ni kalau harapkan suami yang bekerja memang tak cukup kan? Nak taknak isteri pon kena lah jugak membantu suami tambah pendapatan keluarga. Ada pulak yang suami dah cukup mampu menyara keluarga, tapi disebabkan isteri berpendidikan tinggi, sayang pulak kalau tak bekerja. Macam tu jugak lah situasi aku.. Niat bekerja untuk membantu suami. Almaklum lah baru nak menapak hidup...

Macam aku sendiri mujurlah bekerja office hour. Adalah jugak masa kat rumah melayan kerenah anak.. Tapi Gjul pulak laa yg kurang masa bersama anak bini.. Apetah lagi keluarga kat kampung. Lagi lah dia kerja hotel. Public holiday pon bantai kerja.. Raya pon kena kerja. Sedih tauuu raya tak bersama suami walaupon dengan family. Rasa macam single mother je hokeyy.. T_T .. Irine pun dulu mana nak dengan bapak dia.. Langsung tak nak... Nak mommy je.. mommy bangun kejap pon tak senang. Nak tak nak memang Gjul laa yang buat semua kerja rumah masak semua.. Tapi sekarang dah okey sikit.. Boleh laa dia nk cium peluk ayah dia.. 

Okey. Berbalik pada topik entry ni kan, tadi ada tengok 1 video ni.. Memang buat aku rasa sentappp pulak.. Sumpah terasa... Meh layan video ni kejapp..

  

Sentap hokey.. Walaupon weolss takde maid.. Tapi hantar Irine ke babysitter. Nampak gayanya macam Irine lebih manja dengan family BS. Kadang tu sampai aku yang tarik dia balik masuk kereta. sebab kalau panggil panggil je dia buat tak tauuu je .. Huh! geram jugak kadang-kadang. Waktu nak hantar pulak, x pernah laa dia menangis melalak ke hape.. Siap bagi flying kiss lagi.. Amboii.. Geram betul. Rasa nak gigit je.. Tapi kalau bapak dia yang hantar compem menangis.. Sebab Gjul hantar naik motor. haha.. Memang minah motor betul Irine ni.. Kena bawak pusing 1 taman 3-4 round baru dia puas..



Lepas ni, aku rasa kena ubah sikit lah cara hidup aku.. Sebab aku tak nak laa tak tahu langsung apa dia minat anak-anak, and anak-anak pon tak kenal aku.. Macam Irine dia nak aku sebab nak netek je.. Hahahhahaa..

Sedikit tips Meluangkan masa dengan anak : (Tips sendiri.. bukan copy paste ye).

1. Atur jadual kerja - Kerja dipejabat ni mana lah pernah nak abes dan takkan habis. Tapi sekiranya diatur dengan bijak dan proffesional, kerja yang ditugaskan harini, kalau boleh, siapkan lah harini. Tiada isu tertangguh untuk dibuat pada hari esok dan seterusnya. Dengan itu, ade lah alasan lah nak balik cepat. Lagi bagus dapat tempat kerja yang flexible. Datang cepat, boleh balik cepat.. Bila lah dapat tempat kerja macam tuuu.. hehehe..

2. Bercakap dengan anak - Sejurus ambil anak dari rumah pengasuh , dari dalam kereta lagi cubalah berborak dengan anak.. Lantak dia lah dia paham ke tak.. hahaha.. Macam Irine dia baru berusia setahun 3 bulan.. Kalau cakap pon bukan paham sangat kan.. Tapi takpe.. Cakap and bertanya kat dia. "Irine makan apa tadi kat rumah mama? Main apa? Buat nakal atau tak?? Banyak tak minum susu".. kadang dia buat tak layan je.. Tapi takpe.. tu pon salah satu ikhtiar nak mendekatkan diri dengan anak..

3. Mandi bersama dengan anak - Alaaa.. budak kecik apa nak malu kannn... kalau anak dah besar sikit pon apa salahnya nak mandi sama-sama.. Pakai lah baju..  Aku selalu je nampak cerita kat tv, anak omputih mandi kat bathtub dengan mak pak dia.. sambil berendam, sambil mak pak dia bebel nasihat kan anak.. hahaha..  Di samping tu boleh laa bergurau senda main air.. Tak yah laa sampai 2-3 jam.. LOL.. 

4. Buat kerja bersama - Part kemas rumah, lipat kain, Irine memang sangat lah tak membantu. Tapi kalau bab memasak, sangat dia suka mengacau.. hehehe.. Kadang tengah siang ikan,dia boleh masukkan ikan yang dah disiang masuk kat dalam lesung batu.. adoii.. geram jugak kadang-kadang. Ajar anak-anak mengenal sayuran, ikan , buahan kat dapur tuu.. At the same time, kenal benda secara real. Bukan macam dalam buku @ flash card semata. Tapi berhati-hati ye.. Pisau ke gunting ke benda yang tajam tu sentiasa kena alert. Berfikir dulu walaupon tahu malang tak berbau.. Tengah menggoreng , jauhkan anak dari tempat tu..takut pulak terpercik minyak panas..




5. Makan suap / makan bersama - Percaya atau tak, aku sampai umur 14 tahun pon masih bersuap dengan ayah. sebab dulu memang susah makan.. sebab tu kurus kering. Laa ni gedebap pulak.. Hahaha.. Kadang-kadang segan dengan kawan-kawan datang rumah nak pergi skolah agama sesama, tapi aku tengah disuap ayah.. Ko ghase?? tapi takpe.. sebenarnya tu pon cara bonding anak dengan parents.. Anak bukan tau apa pon.. Tak sedar mak pak dia sedang meluangkan masa bersama.. teheheheh..Tapi tulaaah.. Irine ni payah sikit makan suap.. Eksyen nak makan sendiri..Takpe lah..janji kita makan dengan dia sama-sama. 


6. Tidur dengan anak - Macam Irine opcoz laa masih tidur dengan mak pak dia .. Tapi tak pernah laa dia automatik tidur sendiri.. Mesti nak pekena susu gantung dulu baru boleh stim lalu tertidur... opss! hehehe.. So, bagi kes Irine, xde masalah.. Bagi yang sudah berjaya asingkan anak tidur, ambik laa masa seminggu sekali tidur bersama di bilik anak.. Takkan laa pasangan kite tak paham kann.. Tidur peluk dia sebelum tidur.. Tu memang kids dreaming tauu..

7. Main bersama - Aku kadang mainan irine pon dah macam mainan aku.. Dia nak main dengan sapa lah kan kat rumah.. Kalau kat rumah BS adalah dia bermain dengan anak-anak BS..kat rumah? takkan kite sampai hati nak biarkan dia main sendiri.. Sebab aku tau feberet Irine bola. Memang selalu laa main bola dalam rumah.. Main baling baling bola.. Hehehe.. nampak kegembiraan kat wajah dia.. Mengekek gelak.. Anak patung pulak , kena acah2 laa pretend yang tu adik & real baby...Ajak laa dia main apa pon.. kalau main flash card je boring laa pulak kann..Kecik-kecik dah kena blajar je.. stress laa dia..

8. Ucapan bertulis - Yang ni aku dapat tips dari kelab bento & bekal kat Facebook.. mommy-mommy yang masak & bawakkan bekal untuk anak ke sekolah, bukan je bekal yang comel2..buat dengan kasih sayang lagi tuu.. ditambah pulak dengan nota nota manis, yang boleh buat anak terharu dan rasa dihargai.. Kat bekal tu terselit nota "Good luck kakak!! belajar rajin rajin je.. ummi sayang kakak".. "Sebelum makan baca doa ye sayang.. ibu masak sedap special untuk anak ibu"... Tak ke anak-anak ni rasa disayangi??? Penghargaan untuk ibu tu sendiri..Mesti balik rumah anak terus peluk kita, sebab kawan-kawan dia puji.... Hehehe.. Irine tak pandai lagi.. Tunggu dia sekolah kang..



9. Jangan berjanji dengan anak - Ni selalu berlaku.. aku pon tak terkecuali..Macam Irine even dia tak paham, aku selalu cakap, "nanti ahad ni kita pergi playground ea.. " padahal tak jadi pergi, atas sebab tertentu..  budak baya Irine memang tak tau sangat.. tapi kalau dah besar sikit then kita berjanji macam tuu, lepastu tak tunaikan? mau tak anak tu nanti terasa sentapp.. "Mak ni tipuuu jerkkk"..Jangan salahkan anak pulak kalau dia pon pandai menipuuu walaupon ko takde cakap perkataan janji pon dalam ayat kau.. sebab fahaman anak ni lain ye.. Lebih baik buat suprise je on that date.. Tehehehe.. Lagi satu tak nak laa anak nanti teruja terlebih excited sampai tak leh tido malam sebab janji mak pak nii..



10. Jadi BFF anak - Sentiasa bersedia and mendengar luahan hati anak . Tapi bukan secara desakan ye.. Sebagai contoh, kite pon sudi meluahkan rasa hati kita kat anak.. Dari situ anak dapat merasakan parents mereka memerlukan mereka dikala suka dan duka.. "mommy penat sangat lah harini.. Bos mommy bagi tugasan banyak kat mommy, sampai pening kepala mommy.. adik boleh tolong picit kan kepala mommy x? mesti dah tak pening nanti "..kena paham jugak konsep..tengok laa cerita apa korang nak luahkan.. kalau berat2 kisah akaun  ke hapa..stress pulak budak tuuu.. 


Acah-acah candid.. ngee..


Okey..mulanya nak bagi 5 tips je.
Terbagi 10 pulak..kekekekeke..BTW diingatkan kata kata tu cuma imaginasi je..hahhaa..pandai2 mereka cipta.. LOL..Jangan gelakkan saya ye..  












3 comments:

  1. Nice sharing... Alhamdulillah... Mmg kami terapkan ank2 rapat dgn kami wpun de bs..

    ReplyDelete
  2. nice sharing... nasib baik saya takda anak lagi.. hehe tapi in shaa Allah saya akan ingat dan praktikkan nanti..

    ReplyDelete
  3. nice sharing...

    no.4 x penah buat lg....no.8 tggu anak besar ckit....yg lelain mmg buat tu sbb anak bl nmpk mama dia ja trus merap smcm xmau org lain dh...hihihi

    ReplyDelete