cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Tuesday, June 16, 2015

Lagi Isu Kena Pakai Kain

Etika berpakaian sopan

tempoh hari kecoh kan isu seorang aunty chinese yang kena pakai kain batik kat JPJ.. 





Tadi pagi my kawan pulak share lagi chinese kena pakai kain spital orang sakit disebabkan pakai short pants di hospital.. 



Lokasi di Hospital Sultanah Nora Ismail Batu Pahat



aku tau..kang pasni ada pulak yang tarbiah aku kata "dia kan non muslim..yang muslim dari lahir pon tudung pon tak pakai".. krik krik krik....


Dulu pernah jugak laa kena kat aku.. nak solat di masjid besi Putrajaya.. Sebab aku tak pakai tudung & pakai seluar jeans.. tak memasal kena tahan dengan pegawai kat situ, then kena pakai jubah yang disediakan..Dahlaa jubah nya macam darth Vader macam dalam cerita Star Wars... hahahaha..  Malu lah jugak.. tapi lagi malu dengan Allah.. *Tutup muka*..

Mohon mereka juga akan timbul kesedaran.. ya.. ini Malaysia., Negara Islam.. aku tahu..walaupon nampak kehidupan kat sini macam bukan negara Islam.. Masih bebas.. masih longgar.. Sendiri tanya, rasanya sendiri pon boleh jawab.. 


Etika Berpakaian ketika Berurusan /melawat Di hospital


Harap paham laa ya lepas ni... Rasanya dah tak payah laa nak argue boleh tak boleh..boleh tak boleh.. Rasanya syarat nye simple je kan.. ikut kan je lahh... Lagipon nak melawat orang sakit, sopan lah sikit.. kalau pesakit lain ada sakit jantung ke kan..tengok kita pakai x sopan..maunya tak terkezut.. huhu.. 



10 comments:

  1. ikut saja peraturan. etika berpakaian di bangunan kerajaan. habis cerita..

    ReplyDelete
  2. sebenarnya peraturan pakaian ni dah lama wujud cumanya tak dikuatkuasakan
    tak payah nak politikkan bab ni
    hidup perlu ada peraturan
    apapun saya setuju dengan entry ni

    ReplyDelete
  3. Suka dan respect entry ini dik yoorin...mmg sekarang selesakan diri pakai pakaian yg lebih dihormati (maksudnya pakaina yang menghormati bangsa lain) kan nampak manis...

    ReplyDelete
  4. Klu xslp 2thn lps g Hosp seberang jaya t'nmpk juga la notis ni tp ramai je abaikan xnmpk plak kne pki kain org sakit tu... Kat msjd putrajaya tu jubah dia mmg beso

    ReplyDelete
  5. sebenarnya, kalau mcm ni lebih selesa...untuk dilihat....

    tp sy cadangkan, bg pilihan kain, memang semua kain batik ker, hahahaa~
    baek bg tuala sekali, hahaha~ kan bole je beli seguni kain yg cantik, kain bundle pon okeh, hehe~
    kain batik tu, ambil2 je, barulah org minatttt dan tak segannn nak pakaii ~ hewhew

    ReplyDelete
  6. Senang cerita, sentiasalah berpakaian sopan..
    kot dorang paham ah..bukan ape, etika berpakaian ni penting.,,cuma selama ni orang duk abai..
    bukan non muslim je,,yang muslim pun sama naik..hadehh~

    ReplyDelete
  7. Nice entry yoorin...akak setuju...bila pi ke tempat2 yg sepatutnya berpakaian sopan..kena la ikut..kan?

    ReplyDelete
  8. Tula... manusia.. Bagi yang MUSLIM.. dari kecik tak nak ikut peraturan Allah.. dah besar macam-macam alasan dia keluarkan... Bagi non-muslim plak, HORMATI dan ikutlah peraturan... bukannya minta pakai tudung or tutup aurat macam orang islam pun... Cuma jaga etika berpakaian mengikut kesesuaian tmpat... :)

    ReplyDelete
  9. Hmm... Peraturan ttp perauturan..

    ReplyDelete