Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, July 13, 2015

#Cabaran20Hari | Menu Wajib Pagi Raya

Menu wajib pagi raya


Sebenarnya menu pagi raya tu tak pasti lah meriah ke tidak macam orang lain. Tapi sebab orang lain pon akan ada menu yang sama. Malah ada yang lagi meriah. For sure lah, 2 meja makan pon tak muat nak hidangkan. Hehehe...
Antara menu wajib di pagi raya adalah:

1- Ketupat/ nasi himpit : ketupat tu macam dah malas sangat lah sekarang mak aku nak buat. sebab anak-anak nya ni langsung tak pandai nak anyam ketupat. Maka nya buat ketupat dalam 40-50 bijik je..selebihnya hanya nasi impit/

2- sambal kacang : sambal kacang is my favorite ever. Kau bayangkan lah, memang feberet gila, sampai kan Gjul suka perli aku "Nak straw tak ?" ..katanya aku hirup je la kuah kacang pakai straw dari pakai sudu tu mana puas.. haahahhaa..kuangjaq!

3- ayam masak kicap : memang ayam masak kicap menjadi pilihan. Sebab kalau masak lain, aku macam kureng sikit. ayam masak merah, ke, ayam masak kari  ke, rendang ke macam tak kena je nak makan dengan lauk ayam perisa lain.

4- Rendang daging : Menu yang ni takde lah wajib sangat. Kalau rajin je weolss buat. Kira ni lauk additional lah..Tapi best kalau ada lemang..selalu makcik aku yang kat yong peng buat lemang.. 

5- Sambal goreng : Yang ni memang wajib ada.Sebab request by ayah aku dan sedara mara. Katanya sambal goreng mak aku sedap.. Biasanya yang special sebab ada udang yang besar-besar , pastu da babat, ada limpa, paru.. yang tu memang complete..selalunya pagi raya tu ayah aku sibuk dok mancing udang dalam kuali sambal goreng..hahaha..

7 - sambal tumis : ni khas untuk yang tak makan sambal kacang. Certain orang kan allergik makan kacang. so ada lah optional sambal untuk diorang pilih..

8 - kuah lodeh : Yang ni memang kena ada.hehehe.. kalau tak suram je hari raya.. Gituuu.. 

tu je laa kot, santapan aku sekeluarga di hari raya. Takde lah makan bermewah mewah.. Yang pastinya lauk2 diatas, tahan untuk  3 hari.. hehehe.. tapi tu laa..dok melantak sampai 4-5 round.. 



2 comments:

  1. banyaknya menu pagi raya Yoorin...sakan ! :)

    ReplyDelete
  2. Wah.. Byknya menu... Kenyang makan.. Hehe..

    ReplyDelete