cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Friday, July 3, 2015

Pertama Kali Mencuci Baju di Dobi 24 Jam

Kedai Dobi 24 jam

Sepanjang usia perkahwinan aku 2 tahun 4 bulan, tak pernah lagi aku cuci baju di dobi. Even , toto , karpet bulu bulu, cadar yang besar gabak pon cuci sendiri di rumah. Aku masa baru-baru kahwin memang dah standby duit untuk  kelengkapan rumah macam peti ais, mesin basuh, tv, kipas , tilam , sofa semua kena beli cash tak nak hutang. Yang best nya semua tu guna duit hantaran kahwin yang Gjul bagi . Alhamdulillah, punya mak abah yang memahami. Diorang tak guna abes pon duit hantaran untuk majlis kahwin, selebihnya memang bagi aku untuk kehidupan aku berumah tangga. 

Tapi pecah rekod pulak tadi malam , buat pertama kalinya cuci baju di dobi! uhuk-uhuk.. bukan daku malas ya.. Tapi ketiadaan air, terpaksa lah kedobi. Tak sanggup aku tengok kain berlonggok di bakul hampir seminggu tak basuh. Sebab selalunya 2 hari sekali aku akan basuh baju. Ni dah dekat seminggu sampai Gjul cakap "dikhuatiri, kita dua ni pergi kerja tak pakai seluar kecik"..hahaha.. 

Aku malas lah nak pergi dobi berdua dengan Irine je, sebab dia bukan boleh dok diam. hehe.. Makanya tidur kan dia dulu, tunggu Gjul kerja balik pukul 11, baru gerak pergi.. tak sangka ya ada kedai dobi 24 jam.. Zaman aku study dulu, jenuh laa beratur kat kedai runcit tu ada mesin basuh dah laa 1 je mesinnya.. kol 10 malam dah tutup..Nak pergi dobi pulak, jenis timbang. Baju sikit je, tapi sekali mendobi dekat 30 ringgit. gilo la kan..


Rugi pulak rasa, bawak baju banyak segi ni je.. 4-5 kilo kot.. padahal aku dah sumbat baju-baju ni dalam machine yang 14KG! tak perasan pulak ada machine 10kg. Tapi kat belah hujung kedai.. Pertama kali menggunakan machine , gigil jugak la.. aku segan sebenarnya kang orang dok tengok je.. Dari aku masuk kedai dobi, sampai kan aku nak masukkan sabun pon orang tengok.. Ke aku je yang perasan ek..hehehe..











                                      





Kalau tak bawak sabun ngan pelembut pakaian pon takpe.. Sebab free.. siap ada sanitizer lagi. Hehe.. tapi aku tambah jugak sendiri punya yang bawak dari rumah.. 
budak bertuah ni melalak nak masuk dalam bakul .. Haruuuu betul laaa..dia nampak budak2 lain buat macam tu, masuk dalam bakul, pastu lagi sorang tolak..  haha.. adoii..dah laa kami tak bawak bakul sendiri.. bakul yang kat situ pon kena mangga kat meja.. nasib baik tunggu Gjul balik kerja baru pergi. Kalau pergi berdua dengan dia, kompem aku jadi "Mak Yooyin Hijau".. 


dia punya jakun nak tengok baju berpusing secara dekat.. haha

Harga untuk basuhan.. sediakan wang secukupnya siap2..tak memasal semalam tak cukup duit singgit je lagi.. takkan nak guna RM20.00 ..sebab tak ada duit baki.. Terpaksalah pergi 7E terdekat beli air minum..nak tukar duit punya pasal.. 

 Siap ada wifi free... untung bukak kedai dobi macam ni.. Tak payah hire pekerja. Harapkan CCTV je.. 

Aku keringkan sekali baju-baju tu.. sebab malas nak jemur..hehehe.. 


Sebelum balik rumah , sahur terus roti canai..nyummss.. 

9 comments:

  1. saya tak pernah lagi guna dobi 24 jam ni..

    ReplyDelete
  2. Di Semenyih pun ada banyak dobi layan diri. Siap ada wifi untuk kegunaan customer. Dobi Layan Diri ni best juga sebab kita boleh buat sendiri. Kos pun lebih murah.

    ReplyDelete
  3. Laundrybar.. kat kuching pun ada dobi ni yoorin..nasib ada wifi tak borong sgt. tp skrg reen dah kurang mendobi baju.. sbb ada baju makin kecil sbb mesin kering tu. mungkin sebab panas.. kalau baju jenis kain getah elak kan.. huhu..

    hehe reen tag yoorin join : http://masrinasidek.blogspot.com/2015/07/giveaways-65jam-saya-nak-domain-percuma.html

    ReplyDelete
  4. memang best dobi self-service 24hrs gini.. especially time takde air.. 😊😊

    ReplyDelete
  5. Tak pernah juga cuci baju kat kedai dobi self service. tak tau le pandai ke tak gunanya

    ReplyDelete
  6. husband je penah guna dobi self service ni masa zaman bujang dulu...siap ada wifi tu..tk bosan la tunggu...

    ReplyDelete
  7. Selalu pakai dobi ni masa hujan lebat, matahari tak terik, baju berlonggok tak kering....

    Pakai bahagian kering.... kalau basuh suka basuh kat rumah....

    ReplyDelete
  8. ida pon tak pernah.. kalau mesin basuh tak buat hal selagi tu la xkesini hehhee. area umah ida ni ade 2 kedai jenis 24hours. ida tgok penuhhh je sokmo heeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  9. Bestnya...belum pernah lagi cuba pergi kedai dobi ni.

    ReplyDelete