cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Friday, August 21, 2015

Talefon Yang Pernah Diguna

Hari berganti hari, bulan berganti bulan , tahun berganti tahun..Rupanya sudah 11 tahun aku menggunakan teknologi telefon. Dari henfon yang orang kata buat baling anjing sampailah ke harini, talefon pintar yang sangat berguna untuk kegunaan seharian. Jom tengok senarai talefon tangan yang pernah aku pakai 11 tahun yang dulu sampai lah ke harini.



Sagem MW3020



Teringat dulu masa mula-mula nak dapatkan talefon tangan macam ni.. Bukan senang. Sebab harganya sangat lah mahal. Waktu tu tahun 2004.. Aku baru je habis SPM..Waktu tu tak ramai laa orang pakai handphone.Dah kata tadi sebab mahal.. Handphone butterfly pon harga RM800... Sagem ni pon aku dapat 2nd hand.. dari cousin aku.. Sebab dia nak beli handphone baru dia jual laa kat bapak aku & bapak aku bagi ke aku..Rasa waktu tu dah kira paling canggih laa ni... 

Nokia 1100


Masih lagi handphone hitam putih. Ni aku beli masa form 6.. Sebelum masuk form 6 tu kan kerja. Ada duit kerja tu belilah talefon.. tu pon harga RM380 sebijik ni..Best jugak pakai henfon ni tapi dah lama-lama tu, tulisan dekat keypad tu cepat hilang.Tapi takpe.. Zaman tu, banyak je orang jual housing untuk talefon ni. RM5 pon dah dapat. Seminggu sekali memang berbaju baru lah talefon aku ni.. 




Sony Ericsson K300



habis form 6, dapat kerja kilang.. dari duit kerja kilang tu dapat lah beli talefon berwarna.. Hehehehe.. Camera tak berapa best laa sebab hanya VGA dan memori dalaman kecik je.. Lepastu , takde fungsi Bloototh , hanya Infrared.. Sekarang takde dah kot talefon yang guna infrared. Lawak je rasa, kadang tengah tunggu lama je nak antar gambar ke, mp3 ke, tetibe signal terputus.. Hahaha..



Sony Ericsson K750

Masuk je U mestilah verangan nak tukar henpon kan.. Masa masuk tu masih lagi pakai K300.. Pastu tengok kawan aku ni cambest je guna K750.. Camera pon cantik walaupon cuma 2 MP je.. Tapi gambar puas hati.. Talefon ni ada blutooth dan infrared jugak..



Sony Ericsson K770


Tak lama pakai K750, dalam 2 tahun jugak laaa, bertukar pulak guna K770.. Sebab nya slide untuk tutup camera henpon tu problem.Tak boleh nak tutup..  So, hanya boleh guna function camera je.. Nasib waktu tu PTPTN masuk. Dapat lah beli henpon baru.. Heheheh... Beli kat Plaza Alam Sentral. Camera dia pon cantik jugak.. Walaupon hanya 3MP je... Kalau dulu takde camera depan/ Hanya camera belakang je.. Tapi, selfie tetap selfie okey.. 



Sony Ericsson C510


Henfon yang sebelum ni memang dah macam ape entah.. Sebab selalu kena baling.. Kekekeke.. Kan dulu long relay dengan Gjul. Bila gaduh je memang talefon la yang jadi mangsa.. Sebab talefon beli sendiri, memang tak pandai hargai.. Sebab mak aku susah nak call aku, bila telefon rosak, dia belikan aku C510 pulak.. Heee... Thank u mak... Camera dia up sikit, 3.2MP.. camna pon henpon camera Sony memang cantik....


Sony Ericsson Aspen


Ni pulak Sony Aspen.. Tak tau lah rasanya aku tersalah pilih beli henpon.. sedih baq ang.. function dah laa tak best. Camera pon hampeh.. Nyesal gila beli.. Harap je cantikkk..Ni lah henpon Sony series terakhir aku guna.. tak de lagi dahhh pakai sony. Kecewa..



Samsung Corby II


Sebab dah kecewa , beli henpon Sony tu, aku tak jual laa. Tapi ada duit sikit beli henpon Corby II.. jadilahh walaupon camera haram jadahhhh.. Harap je 2mp.. Tapi camera macam VGA je.. Grrrrr... Waktu tu Gjul kat LAngkawi. Kerja.. Punyalah dia pujuk aku beli Blackberry sebab waktu tu dia pakai Blackberry. Senang nak BBM katanya.. Free je.. Hum.. Waktu tu rasa nak kumpul duit nak beli Sony z10.. hehehhee...


Blackberry Torch 9800

Waktu tu, aku tak tau pulak Gjul cuti dan datang KL.. Tetibe dia kata suruh turun bawah.. Waktu tu aku tengah kerja. Rehat dah habis pulak tu.. tapi dia suruh turun jugak... Ada pesanan dari kawan dia katanya.. Sekali aku perasan kat motor tu macam dia.. Haa!! terkejut beruk okey.. Dah 6 bulan tak jumpe, tetibe datang tak bagitau siap hulur kotak lagi.. Dalam dia opcoz laa kotak Talefon Blackberry.. Hehehe., Gjul manalah romantik pon nak bungkus hadiah bagai.. Waktu tu kitorang dah bertunang pon.. Excited rasa... Dekat 2 tahun lebih jugak aku pakai henfon ni.. sayang sangat .. Sampai aku dah nak bersalin pon masih lagi pakai henpon ni.. Paham2 je lah, henpon slide ni masalah kat reben dia... nak repair sekali repair tu RM200 jugak.. Tapi tetappp.. Masih lagi usaha nak membetulkan.. Talefon tunang belikan laa katekann.. Sayang walaupon waktu tu dah jadi bini pon...


Samsung Galaxy Note II

Agak nya Gjul kesian kot tengok aku pakai henpon BB kokak.. Waktu tu Gjul pakai Samsung S3.. Entah macam mana talefonnya berderaiii.. jatuh kat kitchen.. Dah laa time tu aku dah nak beranak..Camne ntah, balik dari kerja , Gjul call dia kata nak beli botol susu anak.. eh eh.. Pandai pulak laki aku ni nak beli kan.. Tak pernah2.. Aku cakap la tunggu aku je laa, weekends kang beli.. Okey.. Agaknya dia dah takde idea la tu kot nak kenakan aku.. Rupanya dia nak belikan henfon... Hadiah sempena nak beranak katanya.. Hahahaa.. dia cakap, nanti aku berpantang lama kat kampung dapat la aku sent gambar buah hati dia yang baru selalu.. Nangis jugak laaa.. Sebab dia beli 2 Note II.. 1 untuk aku, 1 lagi untuk dia.. Couple phone katanya.. hehehe.. Bertahan lama jugak telefon ni.. Sampai sekarang aku masih guna dan sayang.. Walaupon dah berbelas kali jatuh gedebuk.... ^_^

Dari handphone yang buat baling anjing, sampai ke henpon canggih ni, aku dah rasa banyak betul perubahan.. tu baru je handphone. Belum yang lain-lain lagi.. So, boleh berbangga laaa mengikuti arus teknologi ni kan... dah rasa camna susah nya nak dapatka handphone.. Bukan je talefon yang mahal.. Sim card talefon pon dulu mahal.. sim card pertama aku beli harga RM138.00  Hotlink tak silap.. Lepastu nak topup minumum RM30 & RM50 je ada.. Nak sms pon mahal. 1 sms 20sen.. sekarang? Whassap ada, wechat ada, telegram ada. Semua free.. Top up RM3.00 pon ada.. Beza sangat kan?? 


semua gambar ambik kat GSM Arena

15 comments:

  1. amboiiii...semuanya pernah pakai? banyak tuh...akak setakat Sagem, Nokia, Sony ngan Samsung je

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..banyak kan kak..macam x percaya banyak dah beli henpon..

      Delete
  2. 1st handphone nokia 3310 kakak yang belikan. baru je lepas tukar handphone lain. Note II asyik hang je. Sekarang pakai oppo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3310 tu rare... paling rare tuu..segala jenis samsung laa cepat hang..napa tah..

      Delete
  3. uishhh, banyak tu handphone.....hehe, ada jugak handphone yang IQ pernah guna kat sini....

    zaman dah berubah, handphone skrg dah semakin canggih~ huuuu...

    ReplyDelete
  4. wah banyaknya handphone.. pernah guna handphone Sagem, Nokia, Sony, Samsung ngan Asus je.. masa first guna dulu simkad memang mahal.. kalau tak salah cecah rm200 jugak.. sekarang nih semua berbeza kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jugak yg pakai sagem rupanya.. ^_^ tau xpe.. ayah dulu xnak belikan.. kenalah pakai duit sendiri..huhu

      Delete
  5. banyak gila...Sally pernah pakai 5 jenis phone je kot rasanya...yg kita sama Sony Ericsson C510 tu je :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bertahan tu 5 henpon je ea... tah laa..sony paling the best laa rasanya..lagi2 part camera.

      Delete
  6. dulu saya pernah pakai yg sony K770 tu kaler purple hehehe

    ReplyDelete
  7. uish.... banyak juga phone yang yoorin pakai... seingat saya... saya pakai 3-4 jenis je... kot la... nanti nak try juga la senaraikan cam ni... ahhahah

    ReplyDelete
  8. paling best pakai Sony Ericsson,,sebab tahan lama macam nokia,,,hp sekarang sekali jatuh pun dah terburai,,hehe

    ReplyDelete
  9. Saya dulu pakai nokia 3310. Memang tahan lasak. Memang best utk menaip sms, note 11 tak boleh lawan..walaupun nombor dah fade, still boleh taip lagi.

    ReplyDelete