cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Tuesday, September 29, 2015

Alhamdulillah I'm Expecting Again!

Rasanya nak salahkan Gjul je dalam situasi ini.. Sampai sekarang masih terkejut sebenarnya padahal dah tahu sebulan yang lepas.. Senang cakap unexpected laa boleh mengandung lagi seawal ini.. Rancangnya nak cukup kan Irine umur 2 tahun.. Aku ni malas dok nak kecoh2 aku mengandung bagai.. Biarlaa tunggu perut memboyot , orang tau, tau laah kan.. tapi dah hint2 mungkin orang perasan.. Ditambah pulak Gjul yang dok kecoh.. Kat insta dia, facebook, sikit2 post anak-anak la, anak dalam perut laa..grrrrrr..... Jangan kan kat Facebook.. Kat babysitter aku pon dia dok canang cerita..terkezut aku tetiba anak2 babysitter tanya "mommy Erin, baby keluar bulan berapa?".. eh eh.... Tak memasal aku balik rumah bebel kat dia kata kecohhhnyaaa..busybody.. hahahahaha.. 






Sebenarnya period aku tetiba tak teratur..  period datang lepas bersalin (8 bulan tak period selepas pantang- mungkin sebab fully breastfeed), pastu datang period alhamdulillah.. teratur.. tak pernah lewat.. tapi bulan puasa tempohari lewat 10 hari.. tetiba je kan.. ingatkan dapat puasa penuh.. rupanya period jugak akhirnya.. masuk bulan lapan tu lewat jugak.. tapi aku ingatkan mungkin akan lewat macam bulan sebelum nya.. So, sikit pon takde pikir bukan-bukan.. Tetiba Gjul bagitau aku, dia naik pangkat.. terus dia automatik bagitau "jangan-jangan ayang pregnant kot..rezeki anak dalam perut"..opcoz laa aku nafikan.. memandaiiii jee..

Pastu dia call laa mak dia nak bagitau dia naik pangkat.. tak sempat lagi bagitau, tetibe mak mertua aku pulak tanya, "hah, berita apa tu? Yan mengandung lagi ke?".. Eh..Eh.. hahahhaa.. kitorang dengar gelak je.. Anggap tu hanya gurauan... Tak Tergerak hati nak check UPT walaupon dah lewat sangat ni.. Over 13 days dari period bulan 7.. Gjul dah bising je suruh beli UPT, aku rasa malas lagi.. tapi bila dia kata  "pi laa check.. kalau tak pregnant tak pe lah..belum rezeki.. tapi kalau penyakit? baik cegahh..".. Grrrr..terus aku takut.. 

Balik dari Bloggers Day kat Zoo Negara tempohari, dah laa kaki terpeleot.. terhincit-hincit pegi kerja..balik kerja tu gigih laa pi beli UPT kat Farmasi.. Balik kerja je terus check UPT... oh ya.. Sebab  period tak regular, aku beli UPT yg khas untuk period tak regular, dan boleh check bila-bila masa, tak payah tunggu kencing pertama lepas subuh.. Balik2 kerja terus masuk toilet dan check..sekejap je keluar result.. Double line!!! makkkkkk.. kemain aku jerit.. Gjul tengah masak kat dapur waktu tu jerit kenapa? ingat aku terpeleset dalam toilet.. hahahhaa.. sekali aku tunjuk UPT kat dia..dia dok "Yes..Yes,... abang dah agak dahh.. kan...!! tak caya cakap abang".. LOL.. Fikiran aku automatik tak pikir langsung pasal pregnancy..tapi pikir traumatik nak bersalin nanti.. Huwaaa.. Takutnyaaa!!!

Ni dia pregnancy test yang cepat.. RM13.00 je.. malas nak beli yang digital punya, sebab masa irine dulu bateri nya kong tak leh nak simpan buat kenangan..Dahlaa mahal..  Lagipon tak nak membazir takut kecewa.. yang ni pon okey sangat.. Very recommend untuk fast result, period tak teratur dan check anytime, tak kisah laa malam ke , siang ke, pagi ke..result terus dapat.. .. 






Dia dok excited nak call bagitau kat mak dia ngan mak aku... Tapi aku cakap awal lagi lah.. Nanti dulu.. Lagipon aku segan.. hahahhaha..  Tapi dah dok hari2 zikir kat telinga nak bagitau jugak..akhirnya dia je lah bagitau.. dengan mak aku pon dia sendiri yang bagitau.. Pregnancy kalini aku rasa Gjul yang paling over.. 

Semalam pon, nak beli botol susu Irine kat Manjaku, tetiba dia kata dah boleh laa beli barang baby sikit-sikit.. hahaha.. Over hokey.. baru nak masuk 3 bulan..awal gilerrr..Masa Irine dulu 6 - 7 bulan baru kedek2 pi baby expo..jalan pon macam penguin..dah laa naik LRT..  hahahahaa.. 

Alhamdulillah.. Pregnancy kalini pon sama macam pregnant kan Irine.. Tak de alahan, mabuk ke hapa.. Cuma sehari tu 7-8 kali jugak masuk tandas.. terkucil jer..Ubatnya macam sebelum ni, aku amalkan minum air barli... 

Moga kesihatan aku dengan baby dalam perut baik-baik saje... Excited jugak walaupon 2nd pregnancy..sama je dia punya excited macam anak 1st.. Bezanya anak 1st tak tahu macam mana kesakitan beranak.. anak kedua ni dah tau.. Tu yang takut lebih.. + takut dengan enjek , ambik darah, minum air gula semua tuu.. memang takut..tak main-main.. Hahahaha.. mudahan dipermudahkan..  Insyaa Allah due date adik baby 16 April 2016..Gjul kemain mintak baby keluar 31/3 birthday dia.. Cehh..Lupa agaknya.. Irine keluar pon overdue 41 weeks..hehehe


Sedikit tips untuk mereka yang inginkan zuriat boleh baca entry dibawah ni ..

http://yoorinmelacolea.blogspot.my/2015/08/tips-merancang-kehamilan-segera.html

http://yoorinmelacolea.blogspot.my/2015/09/ikhtiar-untuk-mengandung-lagi.html

20 comments:

  1. Tahniah dear!!! happy 4 u.. jaga diri baik2 k..=D

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. thank you! insyaa allah..awal lagi memg kena jaga..huhu

      Delete
  3. tanniah kak... alhamdulilah Irine bakal ada adik...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah tahniah..patut la entri sebelum ini Yoorin sakit di bahagian ari-ari..mmg kalau sdg susu anak masa ngandung sakit sket situ. Masa ngandung anak no. 2 Dhia masih fully bf. Alhamdulillah..semua dipermudahkan..moga Yooring juga di permudahkan ;)

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah tahniah..patut la entri sebelum ini Yoorin sakit di bahagian ari-ari..mmg kalau sdg susu anak masa ngandung sakit sket situ. Masa ngandung anak no. 2 Dhia masih fully bf. Alhamdulillah..semua dipermudahkan..moga Yooring juga di permudahkan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. skrg ni doc suruh berentikan dia susu badan.. sedih sangat sebab dia tahan tak minum botol susu semalaman.. semam yoorin buat2 tido sampai tertido..dia dok nangis..tahannn je hati ni..bangun tido tengok susu tak bersentuh..nangis rasa

      Delete
  6. Tahniah! Kemain gjoul yg excited lebih ye hehe. Btw, akak dulu pun check upt guna brand tu jugak, sbb murah dan cpt dpt result

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah....tahniah ye untuk awak n suami........happy dengar berita gembira tu....sy pun dah lewat jugak ni period tapi takut nak wat UPT....takut kecewa....sebab pernah gugur dulu...so sekarang nak cuba sabar dan tunggu lagi seminggu baru kuatkan diri untuk buat checkup...doa kan untuk saya ye mudah-mudahan hasilnya positive.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaa Allah..mudahan mas berezeki... jgn stress tauu... ada rezeki tuuuu.. hehehe

      Delete
  8. tahniah yoorin, rezeki tu, jaga kesihatan elok2 ye, kak ana akan mengikuti perkembangan yoorin dan baby dari blog in shaa allah :)

    ReplyDelete
  9. Tahniah kak yoorin! Berempat la pasni :)

    ReplyDelete
  10. tania..tania.. beribu2 tania..

    jom join GA nih http://www.shehanzstudio.com/2015/09/fuyooo-giveaway-by-mama-darwiish.html

    ReplyDelete
  11. Tahniah Yoorin.... take care ;)

    kte nk ajak Yoorin ke segmen BW nie

    http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hanis-masturina.html

    soory tau kalo akak tag Yoorin...hihihi ;)

    ReplyDelete