cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Wednesday, September 9, 2015

Dah Tau Mana Datangnya Jerebu

Dah 2 hari ni pergi kerja pukul 10 tapi terasa macam pergi kerja pukul 7... kabus tebal perasaan nya..sebenarnya jerebu. Tapi ni dah okey sikit laa sebab KL hujan lebat hari hari.. Hari ni pon dah beransur pulih..tapi aku tak sure la dah okey ke tak kadar upu nya kan.. Telefon mak aku kat Johor pon dia kata jerebu jugak..


 
Ni gambar aku capture pukul 10 lebih semalam.. Terasa macam pergi kerja pukul 7 pagi je.... tebal kan jerebunyaa.. 



Tertanya tanya apakah punca datang nya jerebu ni.. Rupanya kebakaran ladang di Sumatera Indonesia secara terbuka. Dah laa tengah musim panas dan kering kan..Lagilah cepat api merebak.. Kita yang kat sini pon dah kabut pemandangan. Apetah lagi mereka yang kat sana. Mesti lagi sesak nafas sebab memang confirm-confirm bau asap. Sampaikan kat sana sekolah tutup dan amaran jangan keluar rumah.. 

Sumber : AFP

Banyak penerbangan jugak dibatalkan gara-gara jerebu ni.. tak memasal lah kan.. Sekarang ni Presiden Indonesia mula nak ambik tindakan kat syarikat-syarikat yang menjalankan pembakaran terbuka ni.. Sebab tiap tahun perkara yang sama... Please lah do something.. Cian kat negara jiran ni hah.. Budak2 dah laa nak periksa. Kang tak sihat pulak kan diorang.. 

Macam biasa negara kita ni tengok keadaan dulu baru nak bertidak..Tunggu ada kes, dan semakin melarat baru nak buat perkahwinan (pembenihan) awan. Hehehe.. 


4 comments:

  1. nak jimat petrol jentera, bakar paling murah maybe kan.
    #didyouknow #korangtautak #kttshaklee

    ReplyDelete
  2. Singgah pagi kat sini..
    Setiap tahun kot mcnie..eee...

    ReplyDelete
  3. Tulah...kuat betul jerebu sekarang nie

    ReplyDelete
  4. Tulah...kuat betul jerebu sekarang nie

    ReplyDelete