cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Wednesday, September 9, 2015

Ikhtiar Untuk Mengandung Lagi

Sedia maklum semua tahu kot aku ada seorang anak perempuan bernama Nur Irine Maisara. 28/12 ni barulah genap umur dia 2 tahun... Kami laki bini memang tak merancang langsung untuk ada anak sebenarnya masa awal perkahwinan dulu.. Tapi untuk dapat kan adik , adik , dan adik untuk Irine memang nak kena merancang lah gamaknya. Hehehe. Yang pastinya tak de perancangan ambil pil perancang, kondom atau peralatan lain lah. Natural je gitu.. 

Macam ni, masa kecik2 dulu dah cakap dengan diri, tak nak kahwin.. Biasalah..budak-budak.. Kahwin tu sesuatu yang menggelikan. Bila dah masuk sekolah menengah pulak, verangan sangat nak kahwin dengan mat salleh.. Sampai kan aku chatting dulu selalu jugak chat dengan omputih.. Hahahaha.. Kau tipu aku..aku tipu kau..lantaklah.. hahhaa.. Jodoh kuat jugak kahwin orang senegeri... 

Awal-awal bercinta dulu verangan pulak nak kahwin umur 25 , dan ada anak umur 27..pastu umur 30 make sure ada anak sorang lagi.. Tapi perancangan kita tu hanyalah perancangan manusia. Allah yang tetapkan.. Umur 25 tak kahwin lagi..hahaha... baru abes study and dapat kerja..  Tapi alhamdulillah dapat lah ikatan pertunangan.. Jadiklaaa .. Nak dijadikan "dah jodoh", umur 27 tahun baru dapat bernikah.. gahaha.. dalam hati memang tak jadik laa rancangan dulu tu.. macam impossible pulak nak dapat anak tahun tu jugak.. aku kahwin pon hujung bulan 3 2013.. Sapa sangka kan.. Allah nak bagi rezeki.. tahun tu jugak Irine lahir.. ngam2 hujung tahun.. haha.. Alhamdulillah.. Tercapai hasrat dan impian.. 

Tahun depan pulak nak masuk 30 dah.. makanya berusaha untuk menambah lagi sorang..mak aku pon dah nak cucu lagi.. Gjul pon nak sangat ada anak lagi..Dah boleh katanya..Aku pula rasa macam masih ngilu2 lagi.ngekkk..seriau rasa... terbayang laa nak beranak nanti.. huhu.. Makanya berusahalah kita. Sebab dulu masa Irine kami tak merancang kan.. Hentam kromo je penjagaan kandungan.. .. Maka untuk anak seterusnya usaha lah jugak.. Amalkan Folic Acid. Aku tak nak laa ambik ubat sembarangan dulu.. Cuba yang biasa2 dulu..

 Beli 1 kotak terus... buahaha.. sekarang ni makan okey la..Takde lah rasa busuk ke loya ke..  masa ngandungkan irine dulu makan rasa okey.. Tapi bau nya tak tahan.. Terus tukar iberet.. Doktor kata elok makan Folic Asid bagi yang nak merancang kehamilan. Sekurangnya kalau baby menjadi dapat elakkan Spina Bifida..



Tapi kalau dah tau pregnant, tapi belum amalkan Folic Asid, boleh laa amalkan sampai laa usia baby dalam kandungan 12-14 weeks. Penting untuk pembentukan tulang-tulang baby.. Selain tu aku amalkan jugak makan calcium pil.. Hehehehe.. Mengelat sangat kan ambik pil..sebab aku tak minum susu.. nanti lah..kalau dah betul2 preggy baru minum susu.. 1 Lagi memang ibu mengandung sangat perlukan kalsium..sebab kalsium dalam tubuh ibu tu akan diserap oleh anak.. Dulu masa ngandungkan Irine, selalu sangat lah kejang kaki.. Gigi pon banyak pecah.. terpaksa dicabut.. 

Lagi, sebab taknak apa-apa jadi kat aku lah,sebab tu aku ni Gjul tak kasi aku buat aktiviti lasak sangat.. Dah la kes haritu kaki cramp sebab berlari kat zoo.. Tu pon dah kena marah dengan Gjul. Sebab nak kurus jugak aku pi gym & buat zumba.. Sekali je lah dapat pi.. Pastu Gjul tak kasi dah.. buahaha..over protective.. Untuk game breakout ritu pon risau jugak Gjul tak kasi pergi..takut game lasak ke kena berlari macam treasure hunt ke kan..nasib lah tak.. Yang bab gym tu bukan org preggy tak boleh buat senaman ye.. Tapi kalau early pregnancy yg ringan-ringan je lah.. aku siap angkat dumbell , cycling , running bagai,.. Memang lah tak dikasinya pergi.. 

Hee..Insyaa Allah..doakanlah ye mudahan ada baby 2016..kah! verangan lagi tuuu.. 

Boleh baca ni jugak untuk tips  Nak Mengandung Cepat


20 comments:

  1. insyaallah moga cepat 'melekat' rezki baru :):)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. maceh kakkk.. all the best sangat..heee..malu

      Delete
  3. hehehe.. anak yong dah nak masuk 11m..teringin pula nak tmbh anak lg tp rsa ngilu bila teringat sakit bersalin tu, so simpanlah hasrat ke thn dpn pula..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..yoorin pon macam ngeri ..nak mengandung best..part bersalin tu..adehhh..tp asben nak anak lagi.. huhu

      Delete
  4. Jgn lupa makan makanan berkhasiat ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. yoorin tak makan sayur lin..hjahahahahha..tu laa masalahnyaaa

      Delete
  5. Jgn lupa makan makanan berkhasiat ye

    ReplyDelete
  6. insyaAllah.. usaha dulu kan kak yoorin.. hihi..

    ReplyDelete
  7. InshaAllah..berusaha berdoa dan tawakal..

    ReplyDelete
  8. Banyakkan makan tauge pun boleh juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak makan sayur kak.. hahahaha..kesian betul kite ni

      Delete
  9. semoga dipermudahkan yoorin ,amin.

    ReplyDelete
  10. sama arr.. kak ain pun tak minum susu.. hehehheehe.. camne la kannn.. :p kena paksa-paksa sikit kot..

    semoga dimurahkan rezeki yoorin dan suami.. InsyaAllah... :)

    ReplyDelete