cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Monday, September 21, 2015

Percubaan Untuk Wean Off Anak

Macam terlalu awal je nak bagi Irine wean off sebab dia belum pon umur 2 tahun.. Tapi since setiap kali dia minum susu, aku punya bahagian kat ari-ari tu rasa macam cramp tau..sakit sikit macam kena karen.. then aku pon pergi laa dapat kan konsultasi dari doktor.. Pegi kat klinik Keluarga. Doktor kata, kalau tiap kali sakit kat bahagian tu waktu susukan Irine, please stop.. Sebab-sebabnya susu dah makin kurang..sobsss.. Tak banyak macam dulu.. Puncanya pon aku dah jarang pam susu.. huhu..1 sebab malas.. 2 pulak sebab Irine tak nak minum susu ebm yang lama-lama.. So, aku rasa buang karen je laa aku perah hari-hari untuk simpan, tapi dia tak nak minum. Hanya nak minum susu yang diperah waktu tu je(ebm baru).. Stress ke tidak bila anak pandai memilih ni...

Bila dah seminggu Gjul kerja malam, tugas aku nak tidur kan Irine sangat lah mudah.. Susukan kejap je.. Kanan dalam 5-10 minit, kiri 5-10 minit.. Pastu belai-belai rambut dia.. Cakap kat dia Irine dah cukup yaa... esok susu lagi.. pastu dia terus cabut..pegi dapur, minum air putih pulak..  ngok ngek ngok ngek nyanyi tah apa-apa, terus dia tidur.. Subuh baru bangun.. memang lena laa dia tidur.. kang nak antar dia pi rumah babysitter dia netek kejap..pastu okey.. 

Tapi tadi malam memang gagal... Geramm betul. Ada bapak nya, semua jadi tak kena..pukul 2 pagi pon dok bising lagi tak nak tidur. Dah tutup lampu, dia kata antuu..antuuu.. nak air.. nak cucu, nak main,nak ubat (vitamin c), nak ipin (upin ipin), nak papers (tukar pampers padahal baru tukar).. Ya Allah.. menguji kesabaran...Pujuk bagi tek , tak nak lepas-lepas... dok panjat badan kita la, nangis laa..aku memang pantang betul budak nangis tengah malam ni..sebab segan pulak dengan jiran..huhuhu.. 

Kesudahnya , aku keluar dari bilik.. sembunyi kat bilik sebelah..dia dok cari.. "mak mek..mak mekk"... tak sampai hati pulak nak biar dia.. sebab dah geram kan.pagi aku nak kerja tu.. bapaknya pulak dah ZZzzzz... Kesudahnya, peluk dia, kalau sayang mommy pehlis tido.. dok zikir-zikir baca al-fatihah pon lambatnya nak lelapppp.. finally, pukul 3.30 pagi, baru dia nak tido.. tu pon tido kita kena peluk dia kuat-kuat.. alih sikit pon dia sedar.. 



Banyak cadangan untuk wean off anak.. Aku nak wean off tapi at the same time tak sampai hati.. Kalau suruh letak minyak kapak bagai tuu.. huh.. memang tak sanggup laaa.. buat masa ni, cuba untuk guna psikologi dulu.. harap-harap dia dengar laa kata....Mencabar sikit bila Irine dia jenis tak nak minum botol susu.. huhu.. kat rumah memang langsung tak nak..sampaikan aku pinjam botol susu kat rumah baby sitter.. tu pon dia hisap main2.. .. minum dalam cawan dia nak pulak..tu pon sikit...  




6 comments:

  1. semoga berjaya..akak dlu jumpe makcik tua dia boh sireh jampi..alhamdulillah sekali sapu terus danish tak mau..Allah permudahkan..akak ni pon jenis tak sampai ht & x kuat smgat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kusss semangat.. kuat tak kuat jugak ni..

      Delete
  2. Masih gak menyusukan Dhia..erm, kesian nk wean off. Rebut je lah keje dia dengan adik nya hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalah kesihatan..huhuu.. alin masa ngandungkan Dzal ada cramp perut tak susukan dhia?

      Delete
  3. Salam kenal dari blog uzu, kisah emas putih
    Jom singgah blog : Nurfuzie.com

    ReplyDelete
  4. Yoorin preggy ka?tahniah..
    Ank sy 2 thn 6 b pn stil xdpt nk wean off...
    Penat n stress rasa niii

    ReplyDelete