cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Thursday, November 19, 2015

Giant Pon Ada Sale RM1!!

Holiday Savings di Giant!


2 kali dah excited nak pi 7e grab promotion RM1 tu.. 1 barang pon tak dapat.. takkan nak tercongok depan 7e pukul 12 malam pulak kan. Gjul pulak haritu dapat la beli kat 7e pandan indah. Tapi limited 1 customer hanya boleh dapat 3 barang je. Tak kose pulak dia nak keluar masuk keluar masuk 7e.. 

Tapi tadi pagi kat post box office adalah dapat booklet dari Giant. Kebetulan memang nak menshopping barang sikit kat Giant lepas balik kerja ni.. Tengok2 ada promosi best!RM1 jugak nilai barang!!! eh! okey sangat laa tuuu.. 



bakul sampah rege rM1!! green tea OISHI tu pon sedap!! Biskut crackers tu boleh simpan laa kot buat stok! nak buat derma amal jariah pon boleh kan.. standby mana tau boleh derma / simpan stok untuk musim banjir akan datang. Eh..bukan maksud nak mendoakan ada banjir ye. 

tuala wanita Libresse tu 16 pcs je..tapi okey laa kot RM2 je.. selalu dalam 5-6 ringgit jugak.. Ubat gigi pon nak rembat la nanti untuk stok ubat gigi irine.. hehehe.


macam nak grab Mee Cintan tu jerk.. hahahhaha.. hari2 makan mee goreng mee sup.. dari aku beli meggi , lepastu buang perencah baik beli mee ni buat stok.. tomato puri tu pon murah!!! ngeee




AAAA!!! softlan pon murah! selalu beli 1 paket tu RM5 lebih .. jus oren pon memang selalu beli dah sekarang ni.... 




wah..toddler t-shirt RM5 je! nak cari beli untuk Irine lah nanti!!! 


promosi kat atas ni sah dari 13 NoV- 10 Disember 2015 je.. jom korang pi serbu!!! 
BTW  sedikit pesanan penaja, korang kalau nak beli makanan ke tu check dulu la yerk expired date.. rajin2 lah sikit tengok expired date..hehe..barang harga murah ni, sendiri mau ingatlahh.. 

\
tadaa!! banyak lagi promosi dalam ni harga lebih murah.. hehehe.. nak belek2 dulu laaa... nak buat check list.. 

Friday, November 13, 2015

Punca Kena Minum Air Gula Ketika Hamil








Seriau pulak lahai bila part minum air gula ni.. Masa mengandungkan Irine dulu kena minum air gula 2 kali.. Tu pon bila ditanya dengan kawan2 yg pernah minum air gula, diorang kata sebab kalau umur atas 25 tahun baru lahirkan anak pertama memang kena minum.. Aku pon percaya.. Tapi ada je kawan aku pregnant anak sulung umur 30 tahun, tak kena pon minum.. cehhh..

Tapi pregnancy kali ni, memang aku tanya betul-betul la kat nurse, apa syarat sampai aku kena minum air gula nanti.. sebab kalau boleh tak nak minum langsung.. yuckkksss.. memang la aku boleh minum sampai licin gelas, tapi lepas tu memang pening terus ahhh kepala aku ni.. air gula kot!!! walaupon penggemar minuman manis, tapi namapun air gula khenn.. Allah.. 

 nurse tunjuk ah kat aku.. "awak ni mesti tak pernah selak kat buku merah kan? Kan ada tertulis kat situ pasaipa kena minum air gula..".. 

Okey!!! Fine.. memang ada rupanya tercatat kat buku.. Dan sah-sah la aku kena minum air gula walaupon bukan sebab ada penyakit keturunan atau apa.. Tapi!!! Sebab BMI aku tak cantik kata nurse..Meh tengok apa dia kriteria yang tersenarai untuk ujian minum air gula @ MGTT 

SENARAI SEMAK KRITERIA UNTUK UJIAN MGTT




1) Umur >35 tahun 

ingatkan umur 25 tahun.. hahahah.. ye lah kot kan..umur dah banyak, risiko untuk kena diabetis ni tinggi lah kot.. 

2) BMI >=27kg/m2 atau berat >= 80 kg

ni la punca aku kena minum air gula.. bmi lebih dari 27.. baru sedar diri ini gemoksss.. gemok teramat lah kot.. adehh..sodehhhh...nurse pon dah siap2 bulatkan bmi aku tak cantik..


3) Sejarah keluarga ada diabetes

Dalam family aku memang ada lah yg kena diabetes. Tapi sebab mak / ayah aku tak da diabetes, so tidak dikira . 

4) Sejarah Gestational Diabetes (GDM)

Memang ada diabetes atau ada sejarah GDM ketika hamil yang terdahulu.

5) Sejarah keguguran 2-3 kali berturutan

Bagi yang pernah keguguran, memang kena minum jugak air gula..

6) Sejarah Kelahiran IUD / stillbirth / 0-6 hari / Congenital malformation

Yang ni agak bahaya jugak lah.. Lagi sejarah kelahiran IUD. Even korang dah pasang implan untuk merancang keluarga, tetapi sangkut lah jugak.. adehh..ngeri lah pulak.

Stillbirth pulak maksudnya kematian bayi dalam perut walaupon usia kandungan 24 minggu ke atas. 

0-6 hari tu tak paham

Congenital malformation tu pulak kelahiran bayi yang abnormal /spinal bifida dan lain2 kecacatan..  =(

7) Kenaikan berat badan melebihi 2kg /minggu

2 kali dah check up pregnancy.berat badan masih sama tak naik pon.. gatai pulak mulut tanya dengan nurse, boleh tak kalau berat maintain je cenggini sampai bersalin? (hahahahhaha macam la boleh.. lupa ke tak ngandung pon macam peti ais) .. Jawabnya no! at least sebulan kena naik lah 1/2 kilo.. bayang ea, ni pon berat dah 70+... 9 bulan nanti? maunya dah 90 lebih kot!!! aaaa!! ngerinyaaa..

8) 2 kali glycosuria

air kencing mengandungi gula. 

9) Recurrent UTI/ Candidiasis

10)  Polyhydramnios

Penghasilan air ketuban yang berlebihan. Ini berisiko komplikasi kehamilan , sesak nafas, kelahiran pramatang dan lain-lain.




11) Sejarah melahirkan bayi : berat lahir 4kg ke atas

Heheh.. Irine dulu 3.7kg je.. 


Tapi tak yah la risau sangat. Bagi ibu-ibu yang sebelum mengandung takde diabetes, tetiba mengandung kena pulak diabetes. Selalunya lepas bersalin nanti hilang lah tapi mungkin akan berulang lagi untuk kehamilan yang lain. semua wanita hamil mempunyai potensi untuk mendapat diabetis disebabkan hormon-hormon diabetogenik yang dihasilkan dari plasenta. 

btw sedikit pesanan ringkas : Ibu-ibu yang diabetis semasa hamil mempunyai 50% risiko akan mendapat diabetis type 2 dalam masa 25 tahun. Oleh kerana itu,mereka  mestilah sentisa aktif secara fizikal dan mengelakkan obesiti dari terjadi. Dengan ini dapat mengurangkan risiko diabetis bila tua nanti.



Thursday, November 12, 2015

[GIVEAWAY] Mencari 5 Pembaca Bertuah Untuk Menangi Tiket Hi-5 House of Dreams Live in Concert 2015

[GIVEAWAY] Mencari 5 Pembaca Bertuah Untuk Menangi Tiket Hi-5 House of Dreams Live in Concert 2015




klik banner untuk join


Teruja mommy bila ada peluang untuk menang Tiket Hi-5 House Of Dreams Live in Concert 2015. Aku ni bukan minat sangat pon.. Dah ada anak ni terpaksa la minat jugak sebab Irine tau je Channel TV feberet dia. Kalau Hi-5 ni dari baby lagi dah tengok.. Dengar lagu je kemain joget.. Meh tengok video reaksi Irine bila dapat tengok Hi-5 :






Tu dia.. Sampai tergolek jatuh pon masih cover-cover lagi malu tak nangis.. hahahaha..

 Saya layak untuk menangi tiket ini kerana ingin menghiburkan hati anak yang sangat teruja bila menonton Hi-5 di kaca televisyen. 

#todayishere #malaysiaairlines #EnrichUrLife #EnrichJunior



moga ada rezeki kami sekeluarga untuk menang tiket Hi-5!

Tuesday, November 3, 2015

Scan 3D 4D Selangor & Kuala Lumpur

Scan 3D & 4D


Adik baby dah masuk 16 weeks minggu ni.. Mommy agak teruja lah bila nanti si dia pon membesar dalam perut.. Amboii.. teruja ngalahkan anak sulong.. Masa Irine dulu pon exited juga.. lagi lah exited kan.. tapi , ye lah.. anak sulong.. so, mommy banyak perkara yang tak tau, & tergesa-gesa ambik tau.. Masa Irine dulu pon ada jugak buat 3d&4d.. tapi cuma tau 1 tempat je lah.. Sekarang, bila dah jadi blogger , eh! Banyak jugak tempat best & murah untuk scan 3D & 4D!!

Apa tu Scan 3D & 4D ?


Kalau kat klinik KKIA tu, selalunya doktor KK pon akan scan kita. Tapi imej yang terhasil hanyalah 2D. Selalunya hitam putih je lah.. Kat situ doc/ sono cuma boleh tunjuk perkembangan bayi , kedudukan bayi & details scan boleh mengesan kecacatan bayi tetapi tidak boleh mengesan kecacatan bayi seperti kecacatan kromosom & sindrom down. Untuk 2D @ Check up baby aku buat kat KKIA area rumah aku je and tapi tetap follow up dengan swasta kat klinik Fauziah , Ampang. 

3D (3 Dimensi) pulak, gabungan antara 2D & imej yang lebih jelas terutamanya wajah baby.. yang ni mesti lah semua teruja kan nak tengok.. Baby belum keluar pon, kita dah boleh nampak muka baby macam sapa.. ayah ke mommy.. 

4D (4 Dimensi ) ni , video statik, means, nampak lah baby gerak2, senyum , menguap,  makan semua tuu.. comel tau & seronok sangat bila dapat tengok gelagat baby dalam perut..



ni gambar 3D Irine .. Aku buat kat 3D 4D Scan Malaysia cawangan Ampang dengan sonographer femes amos Ms Jezzlyn. Puas hati sangat.. Dari Irine tido, menguap , senyum semua boleh nampak jelas.. Gigihlaaa Jezzlyn dok kejut Irine waktu tuu.. Masa ni aku buat scan waktu usia kandungan 26 minggu.

Tapi, untuk adik baby, aku buat research banyak tempat jugak lah.. Hasil info kawan-kawan. Hehehe.. Adeh.. sampai confuse nak pilih yang mana 1. Make sure lah harga puas hati, servis pon terbaik... Antara tempat-tempat yang aku survey ;


1) 3D 4D Scan Malaysia

 sebab ni antara best recommend lah , coz aku pon pernah gunakan servis diorang. Tapi yelah.. Memang full booked selalunya. Masa aku pergi dulu pon weekends, free pukul 5.30 petang gitu last pax... pukul 7 lebih baru dapat scan..maka kami pon maghrib kat situ jugak.. 1 sesi dalam 20 minit - 30 minit.. Eh.. btw, sebab diorang banyak cawangan, so korang check lah dulu klinik mana uolss nak pergi kat website diorang. & for sure, kena booking dulu. 

Harga : 


2) My SonoWorld

Lokasi : Residensi Bistaria Apartment
Residensi Bistaria Apartment, Jalan Ukay Bistari, Taman Ukay Bistari, 68000 Ampang, Selangor
Tel : 03 – 4162 2754 / 010 – 2256224
nah, sonographer di SonoWorld. Muslim lady.. hehehe..mesti ramai yang teruja.. aku pon macam berminat je ni..ecececehh.. 

Tayang review di facebook My SonoWorld

Harga : 

Growth scan : RM50.00 / RM80.00 (KEMBAR) 1sesi - awal kehamilan sehingga 40 minggu
3D/4D scan : RM100.00 /RM160.00(KEMBAR ) 1 sesi - 24 Minggu - 34 minggu
Details scan : RM150.00 / RM280.00(KEMBAR) 1 sesi - 20-26 minggu
Pakej details scan & 3D 4D scan : RM180.00 /RM280 (kembar) 1 sesi

selain dari pregnancy scan, boleh jugak buat scan yang lain , macam breast scan, thyroid scan , abdomen scan dan lain-lain..


3.) Klinik Dr Nurul

Alamat : KLINIK DR NURUL,NO.27,JALAN DAMAI NIAGA SATU,ALAM DAMAI,56000 CHERAS KUALA LUMPUR 
(No Telefon Klinik : 03-91081189/No Hp Klinik : 60175100016 (Call Sahaja)

klinik ni pon ramai jugak yang suggest coz kawan aku ada sorang dah buat kat situ.. dia kata best.datang dari Terengganu okey semata nak scan dengan Dr Nurul. 


Harga :

 Dari hasil skodeng kat facebook Klinik Dr Nurul harga untuk scan 3D/4D cuma RM70.00 je.. aww.. murah jugak tuu.. 
Tapi kena booking awal2 lah ye untuk schedule booking. sebab ritu kawan aku nak booking pon dah penuh... 


4.) Klinik As Salam Bangi

alamat : Klinik As-Salam 24 Jam, 
No 69, Jalan 7/7 C, Seksyen 7,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor. 
Tel: 03 8912 9969/ Hp:019 337 0969



yang ni pon aku baru tau jugak hasil searching di Facebook. Tengok review kat facebook tak banyak, so tak tau lah okey ke tak.. tapi klinik ni dah masuk tv9 & Facebook page pon aktif. means kalau ada pertanyaan, cepat jugak admin menjawab persoalan.

For sure kena booking dulu lah ye. Untuk booking by whassap pon boleh . Me is not sure lah, ada untuk weekends pon tak.. tapi takpe, sebab sampai ke malam pon boleh booking sebab klinik ni open 24 hours. By the way , the sonographer ni ada sono lelaki & perempuan.. so, uolls kena juga contact dengan diorang kalau nak sono perempuan.. .  untuk harga lebih kurang je dengan 3D 4D scan Malaysia. 


Harga : 


5.) Klinik Sofea (Puchong)

Alamat :  38, Jalan PU 7/3, Taman Puchong Utama, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia



Pinjam gambar Ogy!


Sabtu lepas kawan aku baru je pegi sini.. tu pon sebab dia dah teringin sangat nak scan baby.. & takde buat booking. so semua klinik pon opcoz laa full.. Lagi2 weekends kan.. nak cari walk in selalunya ada extra charges.. Last2 dia jumpa klinik ni.. Boleh walk in katanya.. Dia kata okey je servis klinik ni.. scan dalam 10 minit macam tu.. pada aku macam sekejap sangat lah pulak.. hahahaha.. tak puas nak jumpa baby.. Banyak review kat google semua kata okey je klinik ni..memang pakar sonographer pon yang buat scan.. tapi bila bukak kat facebook, adeh, bad reviews kena marah2 la pulak.. korang tengok lah sendiri.. nak cakap banyak pon tak boleh. nama pon walk in.. memang compem ramai gila orang.. pada aku walk in ni macam last minute plan je. so jangan la tinggi sangat expectation untuk services tu .. 


Harga :

 boleh tahan murah.. RM80 saje untuk 10-15 minutes.. 



Klinik Dr Najwa (Bangi & Putrajaya)

alamat :

1) Putrajaya : No.4, Jalan Jati Bukit P11/25,
                      Presint 11, 62300 Putrajaya.
                       Tel : 03-03-8861 8721  (rabu & jumaat sahaja)

2) Bangi : Jalan 3/69, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
               Tel : 038920 8721


bagi orang Putrajaya & Bangi, boleh juga nak dapat khidmat scan 3D/4D kat klinik Dr Najwa. Rata-rata dari review di Facebook & blog review semua kata doc yang baik dan peramah. Harga pon berpatutan dan yang penting boleh jugak nak walk in.

Harga :

 Untuk scan 3D & 4D around RM120.00 dan package details scan, 3D&4D dalam RM160.00 sahaja


Ada lagi sebenarnya.. tapi ni je laa kot yang boleh di share dengan harga yang berpatutan.. Boleh jugak uolss nak scan kat hospital An Nur, Hosp Az Zahrah.. tapi harga memang RM200.00++ ikut kemampuan orang cakap kan.. tapi dah ada yang murah , services baik, y not kita grab je.. 

Okey.. tazzabar nak scan baby lagi.. hiks!!! 







Monday, November 2, 2015

GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN

GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN 



Klik Banner Untuk Join

Syarat- syarat GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN :-
1. Terbuka kepada penduduk di Malaysia.
2. Buatkan satu entri bertajuk -  GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN 
3. Follow blog ini.
4.Follow Instagram http://www.instagram.com/rysyaskincareselangor
5. Setelah siap, jangan lupa letakkan di ruangan komen butiran ini :-- URL blog entri - Saya nak menangi  GIVEAWAY RYSYA SKINCARE CANTIK MACAM CHE TA BERSAMA AZLINDA ALIN ( nama produk - pilih satu dari produk ini - RYSYA SKINCARE LY Pembersih Muka / Toner- Instagram akaun anda- dan alamat email .

Tarikh berlangsungnya GIVEAWAY ini : 31 OKTOBER 2015 - 30 NOVEMBER 2015

2 pemenang akan di pilih. Semoga berjaya !!