cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

Sushivid

AFB FEEDS

Thursday, March 24, 2016

Bayar Balik PTPTN Sebelum Disenarai Hitam

Assalamualaikum..

Semalam kecoh juga kat dalam group Whassap tentang blacklist PTPTN. Rata-rata kawan aku pon ramai jugak dah kena blacklist. Aku pon opcoz laa cuak kan.. Kelam kabut terus check nama aku dah blacklist ke belum. Almaklumlah..buat bayaran pon loncat-loncat.. hahahaha.. Takut jugak lah kan..Ptptn sekarang makin drastik je nak blacklist orang..hehehe..Nama pon pinjam kan..   Bagi korang yang nak semak nama disenarai hitam sebab PTPTN boleh semak kat sini k...



1) Pergi ke laman web PTPTNbayar balik PTPTN


Klik gambar ke tiga untuk semakan senarai hitam

2) Isi maklumat yang dikehendaki

bayar balik ptptn
kat form ni dia mintak No IC, No telefon & emel.. Isi je lah..tak yah takut kalau diorang cari uolss ke lubang cacing sekalipon.. Dari menaya tak boleh ke luar negara sebab black list kann.. kasi laa clear dulu.. 


3) Pautan ke senarai hitam jabatan imigresen

bayar balik ptptn

klik logo imigresen tuu.. nanti akan muncul laman sesawang Jabatan Imigresen Malaysia & minta no kad pengenalan. Isi je tau.. 

pastu, klik semak..


4) Keputusan senarai hitam

dah masukkan IC, akan keluar pulak keputusan sama ada, ada halangan imigresen ataupon tidak.. 


buat masa ni , aku takde lah halangan lagi.. bagi yang blacklist akan terpapar keputusan macam ni..

Tak payah nak rujuk ke imigresen.. Terus ke hotline PTPTN laa..sebab korang pon dah tau sebab apa blacklist kan.. bawak berbincang dengan staff.. Rata-rata kawan aku cakap diorang akan minta kita buat bayaran minimum untuk clearkan blacklist. Tapi pandai-pandailah mintak pengurangan.. Sebab ada staff diorang mintak 50% dari jumlah pinjaman.. Matilanakkk..


Bagi yang takde halangan tu, tapi tak pernah bayar lagi, aku rasa better korang bayar je laa dari dikenakan sebarang masalah kan.. bayar lah sikit2, janji bayar.. 

Macam mana nak bayar pinjaman PTPTN?
Boleh ikut jadual ni.. 






Aku buat bayaran secara online je.. melalui website PTPTN E-Fes.. Senang..Rasa nak bayar sebulan 2 kali pon sukahati mak pak aku..  Ada laa sedikit charge.. tapi xde lah banyak pon.. Make sure bayar sebelum 27 haribulan setiap bulan.. Sebab diorang akan update tarikh tuu.. 

untuk buat pembayaran ni selalunya dia akan minta no kad pengenalan & no Pinjaman PTPTN... bagi korang yang dah hilang no pinjaman tu boleh je mintak kat hotline ptptn . Aku malas nak call call ni.. Cara mudah aku direct message je kat Twitter PTPTN.. 

Cara nak Dapatkan nombor pinjaman PTPTN 


nombor pinjaman ptptn
tweet handle ptptn : @twitptptn


Senang kann.. So, jangan lah lengah lengah kan pembayaran PTPTN ni..memang tetap akan dicari sampai kelubang cacing.. aku pon rasa dah boleh laa buat bayaran secara tetap setiap bulan.. Tak nak dah loncat-loncat.. serik...



7 comments:

  1. sy pun ada share cara2 pembayaran balik ptptn guna online banking, hehe

    Info sikit ptptn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii.selalu check dulu jumlah..tu terus bayar kat e-fes je..

      Delete
  2. terperasaan yayanatsumi ada twit ptptn tapi dorang jawab memain.. kesian dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...tu laa.. lucu pulak lahai.. ^_^

      Delete
  3. Replies
    1. kannn.. mana tau nak jenjalan keluar negara.. kena halang pulak..perittt

      Delete
  4. terima kasih atas info ni. sangat berguna. nasib baik check tiada halangan.

    ;)

    www.liahasty.com

    ReplyDelete