cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Thursday, May 5, 2016

Pengalaman Anak Masuk NICU

Assalamualaikum.. terkencet rasa nak update blog.. busy la kononnya nak uruskan anak 2 orang..hehehe.. harini adik dah genap 21 hari.. alhamdulillah sihat.. cuma tertinggal laa nak cerita haritu Wafiy masuk Nicu.. 

Cerita bermula di hari ketiga.. waktu tu kami berdua dah balik rumah.. tak menahan balik rumah dengan cuaca panas terik yang amat.. baru hari ke tiga, ada dah orang dtg melawat.. nenek aku, keluarga mertua aku.. happy la kan dapat anak buah, cucu & cicit baru... lagipon irine dah lama x jumpa nenek (mak gjul)... petang tu dah terasa badan wafiy panas.. aku sedapkan hati sebab cuaca.. mujur lah kebetulan misi kK datang visit ke rumah ... aku pon bagitau la badan Wafiy agak panas.. Dia pon keluarkan termometer dia..hhuhuhu..old school betul guna termometer yg kaca tu haa... adeh..mACAM LAMBAT pulak dapat result nya.. tengok2 suhu 38 ++ .. Tak puas hati aku keluarkan termometer digital aku..yess.the result pon 38.9!! tinggi nyaa!! terus misi keluarkan surat mintak aku bawak g hospital.. 

Dan dan, masuk kereta terus hujan selebat lebatnya.. dalam kereta wafiy lena sangat tidur.. aku rasa badan dia pon dah x panas.. Sampai spital, pembantu jururawat terus check suhu dia.. eh..normal.. aku syak mungkin sebab cuaca terlalu panas, tu pasal badan dia pon panas.. kena ekon kereta, dengan hujan lagi kan, back to normal la suhunya.. Tapi pembantu jururawat ni minta aku masuk juga jumpa doktor..

Masuk bilik doktor, check suhu lagi..yess.. suhu normal.. lega rasa.. tapi dia minta aku baringkan Wafiy kat katil untuk check up badan dia pulak..tup tup dia kata kuning..ahh sudahh.. memang compem dia kata kena tahan wad ni.. mujur aku dah standby segala baju dia dalam beg... memang standby mana tau kena tahan kan.. 

Sementara doktor uruskan kemasukan Wafiy ke ward, aku dok borak dengan Gjul..dia rasa sedih laa..sebb nak balik esok.. patutnya petang tu jugak dia kata nak balik... tapi sebab wafiy kena pi spital, plan balik esok.. Sebab aku tak larat lg kan...kena lah tolak dengan kerusi roda lagi..hehehe..cian adik aku.. tolak aku yang berat ni.. Sampai je Nicu aku dengan Gjul je boleh masuk.. Lepas serahkan wafiy pada doktor untuk check up, aku pon dok laa tempat menunggu..sebb nak confirm kn sama ada wafiy akan ditahan atau tak.. Sempat juga jeling2 dalam bilik nicu tu, baby dalam incubator, dalam katil kena lampu biru..macam2 lagi..semua di pantau dengan baik.. 

Dekat ruang menunggu tu boleh dengar suara Wafiy menangis melalak..sedihnya.. Gjul siap cakap.. "abang kenal suara anak abang nangis..sedihnya ayg.."... time tu sedih2 biasa je laaa.. takde lah rasa sangat..pastu datang pulak doktor ke aku tanya soalan macam-macam.. siap tanya "puan ada makan jamu ke sewaktu mengandung?"... ehh.. tengah pantang hari ke 3 ni pon aku belum makan jamu lg.. petah lg time preggy..mana boleh makan jamu..then ada jugak soalan previous kesihatan aku masa mengandung semua ditanya.. derapp juga jantung aku ni.. pastu dia minta aku tunggu.. nak panggil doktor lain pulak.. 

datang pulak doktor perempuan.. buat saspen je mintak aku bertenang bagai.. dah kenapa dengan anak aku..nak nangis dah time tuu..then dia bagitau, Wafiy dehidrate sangat.. berat dia lahir sampai hari ke3 , drop banyak sangat..dari 3.37kg, turun ke 2.9kg.. hampir 500g.... Allah.. kenapa pulak .. doktor risau dia saspek strok haba pulak.. memang tengah musim kan.. aku tahan je air mata ni.. rasa x kuat longgar je lutut..nasib tengah duduk..kalau berdiri memang jatuh lah.. siap tanya susu badan aku masih sikit..kenapa tak bagi susu formula.. LOL.. baru hari ketiga..mana lah aku tau, dia nak sakit sampai macam tuu.. lagipon , kan kena bagi susu badan je..huhuhu..tak memasal kena bebel.. lepas doktor pergi nak uruskan wafiy, aku dah nangis..cuba cover dari Gjul, tapi memang x boleh..dan dan terus salahkan diri sendiri..

Esoknya pagi2 lagi Gjul dah balik KL. aku pulak tengahari tu pergi spital nak hantar susu badan ke hospital..semalaman tau aku pam..sampai nangis..sebab susu memang sikit sangat..3 kali aku pam, dapat 8 oz je.. aku harap sangat cukup susu tu untuk Wafiy.. Rupanya kat spital aku cam nampak diorg bagi susu..macam susu badan..entah sapa2 punya lahh..adehh.. 

hari2 dok ulang alik pi spital..kesian ayah aku hantar.. penat dia.. aku pon macam tak pantang dah..sebab nak pi NICU tu bukan naik kerusi roda...jalan okey.. tak pikir dah terkoyak ke hape bawah tuu.. dapat jumpa wafiy sejam je..sebb boleh tengok dia waktu melawat je..rindu sangat.. tp puas hati bila dapat direct feed dia.. sayu je rasa.. 

4 hari kat NICU Wafiy boleh keluar, sebab kuning pon dah kurang.. berat pon dah naik ke 3.1kg.. happy...syukur sgt bila anak dapat balik..tido tak lagi berendam air mata..anak kat spital..suami pulak jauh..huhu..tapi masih lagi kena follow up dengan pakar untuk ambil darah... 

3 comments:

  1. MOga membesar dengan sihat...insyaallah ;)

    ReplyDelete
  2. aida pernah gini. tapi 1 mlm aje :)
    pun da sedih.
    moga wafiy sihat terus ye syg...
    acik aida doakan wafiy membesar dgn sihat dan tembam!

    ReplyDelete