cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Friday, November 28, 2014

Tips bila bayi/anak demam


Semalam Irine demam. Harini dah okey pulak. magic! Tak..Tak.. aku masih percaya ini semua kuasa Allah s.w.t. Tapi anak babysitter pulak demam. Adeh.. Kang berjangkit lagi. Irine ni aku dok perasan antibodi dia lemah betul. Padahal fully breastfeed tuu.. Tiap kali nak cukup bulan je mesti demam.. Tapi tak delaa tiap2 bulan.. 
Sebab dah dia kerap demam, aku dah boleh handle dia time dia demam. Tak de laa macam mula2 dulu.. Dia demam, aku gelabah sampai nangis-nangis..Terus bawak pergi hospital ampang pukul 3 pagi.. Doc check ala kadar je, check suhu, tekan2 keyboard macam nak runtuh hospital, bagi ubat, dah settle.. ehhh???  Sapa tak risau wey.. anak demam, lepastu melepekk macam roti kena lenyek. So, aku bagi tips kat uolsss macam mana nak handle bayi/anak waktu demam.

1.Termometer

 1st kena lah ada Termometer suhu badan. Tak kira lah macam mana pon korang kena cari jugak natang ni. Ada banyak jenis. Ada yang color color tepek kat dahi..tapi aku prefer yang digital.. Tak aci lah kalau takat rasa-rasa kat dahi.. "eh panas terbakar dahh ni.. Marilah bawak pergi klinik" tapi bila sampai kat klinik..mana ada demam.. so tak dapat laa korang mc.. buahahaha...aku laa selalu macam tu.. buat malu jerk pegi klinik tapi doc cakap tak demam.. Sebab dia check suhu kita pakai apa? Termometer sajeee.. so, better beli sebijik dari pergi klinik check2 tak demam, tapi kena bayar servis & ubat & surat mc yang tak sepatutnya..dah malu kannn.kenala beli jugak surat mc tuu..muahahha..

Irine demam.. 

ni gambar last month dia demam.. aku memang saje amik gambar ni sent whassap kat bos aku mintak mc..hehehehe..senang.. tunjuk suhu, lepastuuu si Irine pon good acting! ahahaha.. muka macam tu kann..terus dapat 2hari mc.. lolololo.. Tak payah surat pon.. Actually mommy tak suruh dia berlakon pon.. memang lembik ahhh dia.. betul2 demam.. Tengok suhu pon tinggi.. Mana aku beli termometer ni? kat guardian je.. kat farmasi lain2 pon ada.. around RM20.00 macam tuu.. Kalau ada bajet lebih boleh beli yang termometer tembak kat telinga tu..cepat & accurate. Mostly kat klinik pakai yang tuu..

bila dah more than 38'C ni memang dah kena bawak pegi klinik ye.. Sebab dah panas sangat. Suhu luar dengan dalam sangat tak sama. Kite yang tua kalau demam pon kadang2 rasa dalam sejuk, tapi luar panas, dalam panas, tapi luar sejuk..

2. cool fever

Cool fever memang aku standby banyak-banyak kat rumah. Sebab beli pon time ada baby expo. murah banyak.. Mungkin sesetengah orang akan cakap "eleh.. cool fever ni..bukan ada function pon.. Marketing je lebihhh"... memang laa tak logic actually tepek ni sehari semalam terus baik demam. Nonono.. Yang tu memang iklan sangat.. Sebenarnya untuk kurang kan suhu sikit..sebab function cool fever ni menyerap haba. Kat bahagian mana selalunye terlalu panas?? Yess.. kepala.. So letak lah kat kepala.. Mentibe teringat pulak ada yang bijak pandai kata letak kat kepala boleh mengakibatkan cerebral palsy.Huh??? Kau doktor apa ekkk??? lepastuu pandai je petik nama orang lain..


Ini aku print screen kat instagram Dr. Halina sendiri. Boleh search her previous insta. Dr Halina pon kata mengarut.. memandai je petik nama dia.. kuang kuang kuang.. 

Maafkan gambar togel inihhh.. sebab dia akan membesar jadi seorang gadis.. Maka aku lekat kat bahagian nen dia lah ye.. hehehe..


yang tepek kat dada tu patut letak kat celah ketiak dia tau.. atau belakang badan... sebab part tu memang panas selalunya.. Sebab Cool fever ada jual yang untuk lekat kat badan jugak.. Yang tu murah sikit.. hihihiih..

3.Sponge/ wet towel

Yang ni memang perlu lah sangat. Sebab memang sangat2 kurang kan haba dalam & luaran badan.. Aku tak terus letak kain basah kat badan anak aku. Sebab tu aku letak cool fever dulu. Tak nak dia terkejut sebab towel basah ni kan sejuk.. Takkan nak letak air suam kann.. Dah okey tepek cool fever dalam 1/2 jam, baru aku sponge and lapkan badan dia dengan towel basah.. Ada jugak petua dengan air asam.. Pon boleh.. mana-mana je lah ye.. Aku lap2 kan badan irine ni ikut suka je.. Takde lah dahulukan kepala dulu ke, kaki dulu ke, tangan dulu ke. Tapi memang jaga bahagian kepala dulu.. 
Sebab selalu sangat pergi jumpa doktor, so aku ni banyak tanya kat doktor. Almaklumlah, 1st time hadap anak demam ni, memang automatic akan gelabah.. Sebab kalau panas sangat, akan menyebabkan bayi sawan tau!!. opcoz laah  risau.. Tapi 3 cara ni sangat membantu untuk redakan suhu bayi sebelum pergi ke klinik @ hospital. Selalunya suhu panas ni waktu malam je.. esok nya around pukul 8 pagi keatas, suhu pon dah turun.. So, jangan gelabah sangat.. Plus kat sini nak diingatkan laa ye,jangan laa main siram je anak dengan air sejuk. Maksud aku direct mandikan dia.. Tak membantu pon .. Kalau demam baik oklahh.. Tapi kalau baby terkejut pon boleh terkena sawan. Sebab doc kata, kalau mandikan dia, luaran je yang sejuk, dalam badan still panas.. Lebih baik buat sponging / jelum dengan towel basah.. Sebab tu laa yang dapat serap haba dalam badan.. 


Okey . Irine Dah sihat.. Boleh sambung menggedikkkss..


Lepas dah buat tiga-tiga tips ni, tapi suhu tak turun jugak, makin tinggi, lebih baik bawak pergi klinik / hospital terusss... Btw uolss sendiri pon tau and automatik akan bertindak waktu bila perlu kann.. okey. itu saje.. Tata..
















24 comments:

  1. Good explanantion....mmg betul setiap isi rumah kena ada termometer baru leh cek suhu dengan betul,....by the way irine sgt comel....hi irine nice to meet u here...call me auntie julia ya...mmmuahhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laaa..senang nak pantau .. 1 rumah boleh pakai..senang sgt.. :) tq auntie Julia cantik... :)

      Delete
  2. Replies
    1. Happy je kak die kalau sihat..kalau tak sihat..adoiii muncung pon cencurutsss..

      Delete
  3. Good tips. Dah jadi mak budak ni kena lebih alert. Termometer ngan cool fever tu kena standby kat umah.

    Alololo...siannya dia demam. Demam nak beralih bulan tu. Smoga irine cepat sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memg standby siap2 kat rumah..kann.. sayu je hati bila anak demam ni.. tq auntie fiza..irine dah sihat

      Delete
  4. I heard bagus jugak bayi ni demam kadang2, that shows their body act well against virus yang datang singgah kat badan dorang. tapi kena la cegah kan sebab kalau panas sangat mana elok.. anyway thanks for the tips, si jijah pun selalu demam sejak ke kindie ni, tambah2 bila bertukar musim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..memg bagus jugak ada dengar pasal tu.. tp dia asyik demam je.. hahah.. risau mommy..

      Delete
  5. Replies
    1. tq dear.. simple tips.. before pergi klinik.. hihihihi...

      Delete
  6. Waaa, comel anak sis. :). Semoga cepat sembuh comel.

    ReplyDelete
  7. Owh... Tak betul ya pasal cool fever tu. Ada dengar juga masa anak masuk hospital tahun lepas. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak betul.. yups.. last lear & awal tahun haritu memg ramai yg share kat fb.. sy pon pikir macam x logic je.. luckily dr harlina sendiri yg bgtau itu x betul.. mcm fitnah kat die je.. hehe

      Delete
  8. alahai comelnya....
    masa tengah demam pun comel jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 sakit..nk tgok senyum pon susahh. =)

      Delete
  9. tinggi nya suhu... Aisya paling tinggi pernah 39 je...
    n good tips dear...

    salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. paling tinggi.. menggigil pegang termometer ..memg nk ke hospital dah tuu ..tp lega laa suhu turun cepat.. =) mommy jgn gelabah... hehe

      Delete
  10. tergelak tengok kena tampal kat dada dia agagaga alahai comelnya dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. demam auntie... rela kan je apa mak die buat kat die.. hiksss..

      Delete
  11. Replies
    1. sangat risau.. buat apa pon semua tak kena.. huhu

      Delete