cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Monday, December 1, 2014

Sate Paling Best di KL| Food Review


Untuk suami-suami, cik abang kat luar sana, salah satu tips nak pujuk wife yang tengah merajuk adalah bawak dia pergi makan tempat feberet.. muahahahaha.. Aku tak pernah pon ajar Gjul camna nak pujuk wife dia ni.. Cakap laahh ayat-ayat manis, janji bulan bintang sekalipon memang aku boolayyyann.. Jenis aku ni take time jugak hati aku  nak pulih. 2 hari dah aku merajuk . Kes nya gjul janji nak balik dari melepak awal.. tapi sampai 2-3 pagi pon tak balik-balik..  Dah laa aku tunggu..sampai tertido.. Sentapp ke tidakk.. kes macam kecik je.. Tapi agak complex lah bagi aku.. kikikikiki... 

Semalam Gjul balik kerja pon aku masih muka ketat.muncung siap boleh sangkut hanger.. Rilex yan... Rilex.. kekalkan momentum muncung tuuu.. mih mih mihhh... and finally, "yunk..jom pergi sate station.. abg belanja".. oh noooo.. my feberet ever ever ever.... ko ghase? kena tolak ke?? mesti laahhh tidakkk.. hahaha.. pergi lah jugak.. Nampak gaya nya hawa napsu makan aku mengatasi segalanya... sobbss.. sobbbs.. baik lah.. baiklah..sate punya pasal..

Kengkonon nak senyappp je kann..Tak nak cakappp..  tapi tak bolehh.. buahhahaha.. berbaik kembalilah kami macam tak de apa2 yang berlaku.. Denggggg...!!!Mission GAGAL!

Sebab my feberet food is sate.. So, sangat teliti bab sate nii.. Sedap ke x sedap ke.. Tapi dalam banyak-banyak sate pernah aku rasa, Sate Station memang best in da world ... tu ikut tekak aku laah.. Mau nye tak.. Kuah sate dia siap aku boleh hirupp okeyy.. Punya lah sedapp.. Gjul selalu perli suruh mintak straw extra kat budak waiter.. Mula-mula tu aku pelik jugakk.. ape motif mintak straw extra kann.. ghuppenye perli aku minum kuah kacang pakai straw.. pfffttt..




Kuah kacang memang pekat berminyak macam tuu.. Lepastu tekstur kacang  pon tak hancur sangat... pedas2..perghh..memang mengancam.. Antara sate ayam dengan sate daging, my feberet sate daging.  tengah2 cucuk tu ada lelemak yang juicy.. perghhh.. lagi lah mentambah kan kolestrol dalam badannn.. tp tu yang sedap.. Acamne??? Complete dengan ketupat, timun & bawang.Harga secucuk sate Ayam RM1.20. Daging pulak RM1.40... Memang part harga tuu dah paling mahal aku rasa.. Tapi Gjul cakap tu kira murah laa tuu.. Hotel tempat dia kerja 6 cucuk RM48.00.. hahahaha.. nak sama kan dengan hotel memey laaa...

Port sate paling best selain sate station opcoz Sate Willy kat Sungai Ramal food junction. Lama gila aku tak pergi makan kat sini.. 1st and last sebelum aku kahwin.. muahahha.. memang lama.. tapi waktu aku makan tu memang sedap laa.. Cuma tak suka servis kat situu.. staff macam nak mintak pelempang pon ada..dah ler beratur panjang..sobbbsss.. Btw Sate tetap mantoopp.. Kuah x berapa gemar campur-campur sambal macam tuu.. maybe ada orang tak suka pedas ye takk..
Gambar xde.. so aku cilok kat blog orang jahh.. Tapi don't worry.. aku link kan skali blog ituu..

Sate willy. Kredit to blog Huda 
Harga secucuk 80 sen zaman aku makan 2 tahun lepas.. Sekarang ni maybe dah seringgit kot..

Next sate destination Sate Pulau Tikus Depan menara Celcom K.Lumpur.  Aku pon tak tau lah kenapa nama glamer Sate Pulau tikus.Banyak tikus sangat ke? buahahaha..Tempat ni recommend by my friend. Sate kat sini sedap kalau pegi around pukul 3-4 petang macam tu.. Sebab sate baru bakar.. Memang tengah hot. 
Kalau malam baru nak makan x sedapp dahh.. sebab sate ni dah dimasak waktu petang half cook.lepastu disimpan dalam bekas.. Orang order dia panas kan balik.. Tu yang tak berapa ngam tuu.. Btw time aku makan petang memang sedap.. Malam x sedap plus liat. behehe.. Kuah kacang macam biasa laa, ada tambah sambal.. Secucuk RM1.00.

sate memang best laa sebab besar-besar.. puas makan.. Sebab aku ngan Gjul sekali makan 30 cucuk pon boleh abess.. Sedihhhh memikirkan napsu makan sate melampau2 macam tuuu.. sobbbsss.. (lap hingus)..

Next sate Kajang Haji Samuri. Yang ni glamer habaq hang.. Masa aku kecik2 kalau mai KL pegi rumah makcik aku, mesti diorang order siap siap Sate Hj Samuri ni.. Ni memang best ahhh.. Tapi bila aku dok KL, & dah merasa ada sate lain yang sedap, sate hj Samuri ni dah fail laa pulokk.. Sebab kecik 7 kurang menyengat..hahaha.. Ke sebab dia bakar pakai mesin ekk?? btw sesuai la dengan harga nye khennn.. Tp pernah makan kat r&r Awan Besar, liat baq ang.. Memang dah x memenuhi kriteria sate pilihan aku... Sambal macam sate2 lain(kecuali sate station)..sambal kena campur..

Tapi not bad laa kalau makan kat Kajang. Masih boleh kategori sedap.. Harga secucuk RM0.80 saje untuk sate ayam & daging. kat situ ada jugak sate2 lain.. sate rabbit pon ada.sate perut pon ada jugakk.. 

Selain kat atas ni, ada suggestion tempat lain tak?? Nak jugak cuba.. .. Kalau boleh area KL & Selangor je laa.. Kalau jauh2 tuuu next time laa kalau berholiday boleh laa pegi.. =)

P.S: Teringin nak makan lagi sate kelinchi kat Bandung. sedapp sangat.. Kuah pon bukan kuah kacang.. Adehhh..ngidamm tetibeee







6 comments:

  1. Ohhh.... Sate!.. Lapar terus!

    http://nadialadzim.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. sate willy tu sedap! ala lama tak makan sate , lapaaaaaa pulakkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiyoo.. semua lapar ni ..i pon nak lapar jugak laa..hihihihi

      Delete
  3. peminat sate ye..kalo selalu sangat makan sate tak bagus untuk kesihatan

    ReplyDelete
  4. suke sangat.. =( tapi xde lahh makan hari2.. hehehhehe..

    ReplyDelete