cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Wednesday, December 31, 2014

Setahun sudah berlalu

21 Disember 2013
Tarikh yang sepatutnya aku lahirkan Irine.. Tapi tak keluar jugak budak ni.. Perasaan teruja aku menjadi takut , risau & gelabah. Ye lah..pelik je. Padahal dah rasa sakit2 badan tak selesa.. Tapi 1 jadahhh tanda pon takde.. Nak jalan pon , Allah.. Rasa macam ada batu kat celah kelangkang. Check kat klinik pulak, katanya baby kecik.. 2.8kg jerk.. belum cukup matang katanya.. berkemungkinan aku salah kira tarikh last period..Kalau 2.8kg dikategorikan kecik, aku nak tunggu berapa beso anak aku ni baru boleh lahir?? padahal , aku dahhh gemoks macam gajah, jalan pon macam kingkong..dari belakang macam peti ais bergerak.. pfftt.. Sabar lah bila disuruh tunggu 7 hari lagi..=(

24 Disember 2013
Anak didalam perut semakin mengganas.. Sungguh , tak boleh tidur aku dibuatnye.. Sampai nangis2.. sakit sangat perut.. Tak tau pulak tu namanya contraction.. dah laa suami ada kat KL..mujur ada adik aku dok teman kan aku tidur.. Bayang kan 2-3 pagi sakit yang amat sangat.. Gegas jugak lah pergi hospital.. Tanda nak melahirkan masih takde.. Sebenarnya kecut perut juga, sebab tau akan diseluk bagai.. Ngiluuuu.. Tapi bila dah sampai hospital, memang kena kot lalui semua prosedur. Ambik air kencing, pakai kain besar gabak, ready to diseluk.. makk aiii..sakit nyaaa.. *nak nangis*.. Tiada bukaan serviks.. perut yang bergelombang tanda contraction tadi pon takde terus.. Geram juga dengan bayi dalam perut ni..buat malu je, mentibe takde sakit.. huwaaa.. dah kena balik rumah lagi..Pasni kalau sakit macam tu, tahan je lah.. selagi tak keluar tanda & hari serah diri , tak mau pergi hospital.. Notty baby...


26 Disember 2013
Suami yang tersayang dah balik kampung.. Get ready untuk weollsss meet our baby tomorrow.. Hari kemuncaknya adalah besok.. Sebenarnya rasa dah give up jugak nak tunggu.. Overdue is not fun actually.. Seronoknya rasa bila suami ada dekat kannn.. tapi malam tu memang tak boleh tidur.. Asyik terjaga.. Perut asyik mengeras. Memang time nak tidur tu laa contraction tu datang menyerang. tapi aku buat2 tahan je.. Dah berapa kali kejut Gjul sebab tak tahan sangat sakit... =( 


27 Disember 2013
Seawal 7 pagi dah bersiap nak pergi serah diri ke hospital. Genap seminggu (7 hari) overdue.. Masih takde lagi tanda-tanda nak melahirkan.. Aku pasrah. Dalam hati, tuhan je yang tau.. Makan masakan mak before bertolak ke hospital. Sayu je rasa bila mak & abah cium aku & doakan aku dipermudahkan melahirkan anak.. Meleleh jugak lah air mata. Sampai je hospital daftar masuk & warded. 1st time kot dok spital. Check jalan & contraction, still non hadooo.. Sebab dah overdue, kena pulak cucuk kat tangan, get ready if ada apa2 nantikan..masuk air ke, nak operate ke.. Masyaa Allah.. Sakit.. =( kena ambik darah lagi 2 tiub.. Macam ni ghupenye pengorbanan nak jadi ibu.. sobss sobbss.. Sebab tak de tanda lagi, doc yg merawat bagitau, esok maybe akan induce kalau takde lagi keluar tanda @ jalan tak bukak.. If 3 kali induce tak jugak bukak, means terpaksa lah operation.. Ya Allah. Takut nyaa.. Gjul dok bagi aku bertenang.. buat lawak bagai.. Tapi hati aku memang gundah gulana.. 




28 Disember 2013
1st time bermalam kat spital. Takut pon ada.. Tapi aku memang tak dapat tidur langsung. Contraction dah makin kerap.. Check by CTG pon ada contraction. Lega jugak laa.. tp masih takde lagi bukaan.. pukul 5 pagi nurse dah kejut suruh mandi & sarapan , nak induce katanya. Aku nak jalan dengan tangan sakit, nak melayan kain yang besar macam hape lg.. Alhamdulillah, check bukaan dah 3 cm.. senyum sangat rasanya..tak payah induce. Doktor tanya, nak masuk labor room sekarang ke? Opcoz lah aku nak.. tak sabar rasanya nak jumpa my little caliph . Call Gjul suruh mai spital cepat sikit, sebab aku dah nak beranak.. pukul 8.30 pagi dah kena tolak masuk labor room. Masuk2 je, ada 9 ke 10 bilik aku kena lalu.. bilik aku paling hujung, so aku dapat menjengah orang lain dok push2 nak beranak.. Dup dapp dupp dappp.. Bila dah baring,kena bukak semua.. malu!! tipu lah kalau tak malu, even midwife tu pompuan dah tua pon aku malu.. dah macam ayam togel aku dalam tuu.. dah laa sejuk..Dengan nak melayan contraction lagi..  contraction tu sakit kot! Pukul 9 macam tu, Gjul dah masuk.. lega sikit rasanya ada orang temankan.. Tapi bila orang sebelah dok jerit2 nak beranak, Gjul pon dah terpejam2 mata.. Aku lagi lah takut bila dia buat laguu tuuu.. Orang yang masuk saing aku dok sebelah bilik aku pon dah melahirkan baby.. Syahdunya rasa bila ramai2 sebut "Assalamualaikum ahli syurga".. bergenang air mata. Tak sabarnya tunggu masa aku pulak melahirkan.. Jam dah menunjukkan pukul 1 tengahari. Bukaan cm baru 4-5 cm.. tapi sakit dah makin kerap.. rasa lambat nya masa berlalu. Gjul tinggalkan aku nak pergi solat.. =( sampai ke asar bukaan baru 6-7cm.. tapi aku dah tak tahan sangat rasa sakit.. sampai menjerit lah jugak.. lagi2 bila doc masukkan salur kencing tuu..ngilunyaaa.. Gjul suruh bersabar, tapi memang dah x boleh nak sabar sebab sakit sangat.. Tak memasal kena marah dengan aku kannn.. hanya mampu mengucap & berzikir dalam hati tak henti2..rasa macam nak mati pon ada.. mulut dok mengarut hape pon ntah laa tak sedar..Bila adu kat midwife, sakit sangat, dia cakap "sikit lagi..tahan ye..nak beranak memang sakit".. sampai aku kena ambik gas.. tu pon rasanya tak de function pon..sakit tetap sama. Dah asar, doc yg check turn over turn over , dr Lelaki ada, pompuan ada..dah memang macam kena salai aku ni.. malu tu dah tak kira. Doc cakap pukul 6 -7 baby akan keluar.. lepas tu dia keluar..pi makan kot.. Mak aiii..nak tunggu lagi 2 jam.. perut aku dah mencucuk2 macam kena robek rasa sakit tahap gabannnnn.. 5.30 petang, aku dah rasa macam nak buang air besar..mintak midwife hantar aku pegi toilet, tapi die suruh b*r*k atas katil.. nanti dia bersihkan.. mak aiiiii. Tak sanggup kot aku!! geli seyhhh!! tapi memang rasa nak terbuang air besar sangat.  rasa macam sembelit batu bata dalam perut. Dah tak tahan sangat kan, cuba jugak lah meneran sambil mengereng.. hampir menjerit jugak laa aku kann.. gjul pulak dok urut belakang badan aku..kengkonon nak bagi lega la.. hehehe.. tapi sakit tu masih lagi terasa.. dah tak tahan sangat aku suruh gjul panggil midwife & doc check bukaan aku,.. dah 9 1/2 cm..diorang suruh push kalau aku larat.. if not, kena forsep kot..if tak keluar dalam masa 1 jam, czer terus..huh! tak kuasa laa aku.. 1 hari aku dalam labor room, baru nak pi czer.. buang masa jerkk.. sedaya upaya jugak lah try push..dah tak berdaya sebenarnya sebab x makan, minum pon air kosong..tepat jam 0555 petang, finally, keluar jugak la bayi yang aku kandung selama 41 minggu.. Lega.  memang betul, hilang rasa sakit. 41 minggu preggy, rilex lagi, yg tak tahannya tu 9 jam dalam labor room..macam 100 tahun.. hahaha..Lagi-lagi time nak jahit.. rasa nak sepak je kepala doc yg tengah jahit tuu  .hehehee.. mana ada bius kot! Sekarang Irine dah setahun.. mommy cuma mintak Irine hargai pengorbanan mommy lahirkan Irine.. jadi anak yang baik, solehah , tak degil & dengar cakap mommy & ayah.. Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama.. Sayang Irine!!!Btw, tadi doc cakap berat Irine below 3kg kann?? Tapi bila keluar 3.7kg.. memang seksa lah jugak nak keluarkan dia.. hahahhaa..kelakar betul bila ingat balik.. 








16 comments:

  1. Woaahhh ! Besarnyaaaaaa baby. Patutlah susah nak keluar. Hehehe. Suka nau Irine duk dalam perut. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa nadia..3 kali scan, semua doc cakap tak berat sangat.. mak dia yg obes.. hahaha..

      Delete
  2. comelnyaa baby. semoga membesar dengan sihat :)

    ReplyDelete
  3. semua ini ujian..bersalin mudah atau tidak ujian buat kita..samada kita terus sabar atau tidak..tahniah atas kelahiran anak ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. tq.. dah setahun pon umurnya,... mula2 tu trauma jugak laa nak beranak lg.. tp now dah okey kot.. =)

      Delete
  4. amik gas pun still rasa sakit...x kurangkan sakit pun.huhu..buat kter jadi lagi mamai adalaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann.. sakit sama je rasa.. buat penat sedut gas tu jerk..huhu

      Delete
  5. Tak merasa lahir normal :( Iman Jr punya jantung lemah so kena keluarkan cepat. Syukur dapat lahir normal Yoorin T_T; Irine sihat je kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan ni penakut cik iman.. doc tnye nk epidural ke x, memang yan cakap xnak.. sebab nanti kena cucuk kat belakg tulang kan.apetah lg czer.. hampir czer..tp push jugak..huhu

      Delete
  6. tahniah.. jom terjah..

    http://www.papaglamz.com/2015/01/tinta-papaglamz-happy2-month.html

    ReplyDelete
  7. tahniah... amanah Allah yang comel...

    ReplyDelete
  8. Tanniah menyambut kelahiran. Pengalaman yang sukar dilupakan. Macam saya dan isteri sudah banyak kali melalui pengalaman ini dan sangat teruja setiap kali menyambut kelahiran.

    ReplyDelete