Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, January 5, 2015

Dah Jalan ke Belum?



Macam biasalah persoalan yang kita tak pernah terpikir tu lah orang akan tanya. Kesian anak aku jadi mangsa reporter. Kah.. nasib baiklah Irine belum pandai cakap. Maka, mommy laa yang jadi perantara nya.. Kes nya macam ni...

Tahulah..Gjul memang sibuk kerja. Hari sabtu lepas, plan nak beli tambahan barang yang nak disalurkan ke Pantai Timur. Nak tunggu Gjul boleh.. Tapi 9 hb barang-barang dah nak dihantar ke sana.. Takut tak sempat pulak.. Nak kemas pack lagi kann.. So , pergi lah sendiri dengan anakanda ku Irine. 

Bila bawak Irine ni, dia jenis cepat bosan. Tapi kalau ada makan atau jajan, dia okey laa..boleh behave dalam troli.. Kalau tak!!! haruk 1 Tesco!! Tapi entah macam mana, agak nya dah lama sangat dia dok dalam troli.. dah bosan.. Maka dia cranky tak mo duduk dalam tu. Makanan yang kita bagi semua dia buang. aku nak je cubit peha dia yg jebrot tu..eee..geramm.. pastu dia memang suka menjerit nyaring + kuat..memang malu lah.. Nak tak nak, kena bayar secepat mungkin.. bayangkan lah beratur memang panjang.. orang nak bagi aku laluan bayar dulu pon tak sanggup sebab memang jem gila..Nak taknak kena dukung dia sambil tolak troli.. Dengan tudung pon herot berot irine tarik.. T_T

Mentiba ada sorang makcik dukung anak dok tegur aku. Kengkonon nak bagi Irine calm laa.. Irine pon terus peluk mommy dia ni.. malu sebab ada budak baya2 dia.. hiks.. gataiii!.. Rupanya  , tu cucu makcik tuu.. umur 1 tahun 6 bulan.. mula2 dia panggil, irine kakak... sekali aku cakap, umur irine baru genap setahun.. maybe sebab nampak Irine lagi besar dari cucu dia.. i'm not proud of that. Sebab paham, perkembangan tumbesaran anak ni lain2.. buat apa nak beza kan anak orang dengan anak kita.. Tapi makcik ni pulak lelebih.. tanya, dah pandai jalan ke?bila aku jawab belum lagi..sambil senyum.. amboiii laju je dia puji cucu dia 10 bulan dah pandai jalan.. semua cucu dia paling cepat.. siap suruh aku ajar cepat anak aku jalan..Kalau tak nanti cakap pon lambat & gagap sebab tak biasakan pergerakan kaki..  LOL... Ada kaitan mehhh?? . aku ni nak je buat muka paiseyyyy.. tapi orang tua lah kan.. buat apa nak ambik hati apa dia cakap.. 

Aku pon takdelah rasa nak marah "hey irine! kawan baya awak, semua dah jalan..apesal ni tak jalan2 lagi..??" *Piat telinga*.. No..no..no.. For what aku nak marah anak aku.. Sedangkan aku sendiri jalan umur setahun 2 bulan.. Irine baru setahun.. Lekkk laaa dulu.. For sure aku pon dah tanya paed , logik ka, my dotter tak jalan lagi even dah setahun..??.. She said " its okey..normal laa tu.. If jalan cepat, macam 10 months dah jalan, bukan sebab normal.. tapi dia advance..tapi tak bermakna cepat everything makna dia compem masuk universiti dulu ..  ".. gahhhh! deep betul kata-kata dia nihh.. Tunggu laa if setahun 6 bulan still tak pandai jalan, kena take action seterusnya..

Laa ni, dia kalau kita ajar tatih pon, memang malas sangat.. memang dia tak nak.. And pandai berlakon.. baru 3-4 tapak, buat bunyi napas semput.. pastu nak duduk.. puihhh.. !! drama queen.. Kat rumah pon kami takda baby walker kengkonon nak train dia berjalan.. biarlah dia belajar jalan secara alami.. ^_^ mommy okey jerkk.. Tak dinafikan laaa perkembangan Irine, dari meniarap, merangkak , duduk semua cepat.. tapi dia duduk dulu baru reti merangkak. Terbalik.. Sampai ada yang kata tak elok untuk tulang belakang dia.. Acamne, dah dia gheti duduk dulu kann.. laaa ni jalan pulak yang lambat.. Tak pe lah anak.. Mommy okey jerkk.. 



Even tak gheti jalan lagi.. kasut sandal dah ada 5-6 pasang..kengkonon nak bagi dia semangat berjalan..tehheeee... over mak dia ni.... 

13 comments:

  1. stiap anak2 lain eprkembangan..ada yg cpt jln ada yg lmbt...abaikan la makcik tu...insya allah tk lama lg irine laju la jln..bkn jln je berlari sana sini

    **psl pisang cheese tu bkn kt giant..die kena msuk sri gombak...ada roundabout...tepi jln je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa.. mujur laa skrg byak teknologi.. boleh membaca.. kalau tak, dok risau je laa sebab orang bercakap cakap kan..

      pisang cheese sri gombak, nanti nak pi cari laa.. teringin nak makan..nak buat sendiri maleh..cari pisang pon payah..

      Delete
  2. leks lah..anak ti setahun 4 bulan dah ni..tak jalan pun lagi..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak risau tak risau.. doc bg tempoh smpai setahun 6 bulan.. banyak masa lagi..heeee

      Delete
  3. biasa la tu.. adik sepupu dulu pun jalan lambat.. sekali bile dah dapat kaki bukan berjalan tapi terus berlari.. haa.. sabar ajelah..

    ReplyDelete
  4. Tak semua bayi sama potensi :) Dia bab jalan mungkin lambat, tapi bab makan laju je ekekeke tu bakat gak tu

    ReplyDelete
  5. Memang tak sama. Cepat ke lambat tak penting pun kot. Kecuali la lambat sangat kan. Anak 1st sy 11 bulan dah jalan. Yang 2nd nih dah masuk 11 bulan takde tanda2 nak berjalan pun. Sama dengan irine duduk dulu baru merangkak. Hihi. Macam2 style dorg nih membesar sama macam kita kecik2 dulu jugak kan.

    ReplyDelete
  6. Pernah rasa cm u dear...heheh bila anak cranky mmg mencabar kesabaran kita...tp irine ni comel la mesti nak kena ada jajan kan baru leh diam2...cer belikan dia biskut kecik2 tu stanby dlm hbeg mommy...pastu bg dia kenyang betul2 baru ajak jalan kalau tak mmg la kita yg susah hihi

    ReplyDelete
  7. lain anak lain development
    ara pun berjalna masa umur setahun lebih tpi mulut..
    ya ampun..
    pot pet pot pet
    dgn hantu bukunya lagi..
    setahun sekali je bru betul2 belikan dia buku kat BWW
    ahaha

    ReplyDelete
  8. Adoiiii puaka sangat la mulut makcik tue.. perkembangan budak2 kan lain2.. jgn la compare dgn budak lain kan.. ala dear jgn risau anak sedara farah pun jgn lambat jugak..tapi lepas dh dpt kaki tak berhenti jalan.. =D

    psst:- Dear.. jom lah join Farah sertai Bengkel Dutch Lady! >__<

    ReplyDelete
  9. hehe..dah berjalan nnt nk suruh duduk je.. hehe...

    ReplyDelete
  10. Salam pagi.. ehehe.. biasalah mulut orang kan. Sarhan pun baru nak pandai jalan. lain orang anak dah stabil.. apa apun lain baby lain perkembangan asalkan doctor kata semua ok ok la..

    Btw Yoorin.. Aula ade reply soaan Yoorin tu. Harga dia RM89 dan mula umur 3 tahun ke atas tapi kalo dah pandai hisap hisap ok jugak. Bulan ni ade promosi kalo nak tahu nanti whatsapp ke Aula ok 012-2522007

    ReplyDelete