Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Wednesday, March 18, 2015

Dengan anak jangan nak berkira sangat!


Macam biasalah.. Kalau tiap kali hantar Irine, mesti 10-15 minit jugak nak bersembang dengan babysitter dia.. Tu hantar..nak balik jemput Irine pon sama.. dok bersembang.. Kadang sampai Irine dah bosan dok sebok selak2 baju kite nak nenen lettewww... hahaha..

Tapi pagi tadi BS meluahkan perasaan pulak... Dia tanya aku , Sammy ni awak nampak dia dah kurus tak??  Sammy pon anak jagaan dia.. umur sebaya Irine.. dalam 16 months kot.. tak sampai sebulan lagi BS jaga dia.. Sebab sebelum ni cuma jaga Irine sorang.. Aku cakap, laa sama je dari masuk sampai sekarang. Aku cakap lah.. kalau kurus pon sebab dia dah ada kawan main agak nye..before ni kan xde kawan.. duduk rumah flat terkurung je.. ni kat rumah akak , bebas dia main..Lagipon budak laki..lasak kan.. 

Lepastu BS pon story lah.. dia kata "mama sammy kata akak jaga terus sammy kurus, macam tak bagi makan je.. macam mana..mama dia pon takde bawak kan bekal untuk sammy.. At least biskut ke hapa,.. takde langsung.. Akak lepas antar budak2 (anak2 dia) pergi sekolah, terus pergi rumah ustaz belajar mengaji.. Terkejar2 pukul 8 nak kena ada kat rumah, sammy sampai.. dengan sammy belum mandi lagi nak masak bubur .. Kalau Irine awak hantar lambat,awak pon dah siap mandikan dia semua..  sempat saya buat kerja , siap ada masa hari2 vacum.. pukul 11 baru bagi irine makan.. Suami saya dah tak kasi saya jaga Sammy.. Tapi saya kesian pulak, dia dah manja dengan saya.. mama dia pon bukan kenal sangat dengan orang orang kat sini...nak antar kat sapa " 

Entah lah.. aku tak pernah merungut pon dengan BS Irine ni.. Sebab dia yang merungut kat aku lagi ada lah.. Irine masa baby aku dah cabut stokin kena marah, kena gigit nyamuk merah2 aku kena marah, sampaikan ubat nyamuk yang letrik tu aku pasang 3-4 bijik dalam rumah.. muka calar balar sebab jatuh pon aku yang kena.. Aku dukung irine tak betul pon kena bebel.. Dia punya bebelan macam orang tua bebel kat anak.. ke Irine tu anak dia.. LOL.. 

Sepanjang dia jaga Irine elok je.. Kadang2 Gjul pulak marah aku.. Sebab balik2 je jemput dia mesti baju baru..mainan baru.. Irine mintak katanya. ahahaha.. pandai pulak Irine mintak2..demand kann..kadang lagi dibawak Irine pegi playground, pegi jalan.. mak dia ni kan tak banyak masa dengan anak.. No wonder la kadang Irine ni tak nak ikut aku balik.. kadang aku hantar dia pon, laju je nak melompat ke bs.. Dah manja sangat..Tak pernah laa antar dia menangis ke hapa.. 

Sammy pon, baru sehari 2 dengan BS terus melekat.. macam dah lama jaga.. padahal tak pernah langsung dijaga orang lain selain mak dia sendiri.. Aku pon tanyalah, berapa harga mak dia bayar untuk jaga Sammy.. dia ambil RM250 je.. dari 8 pagi - 11 malam.. Termasuk Ahad & public Holiday.. aku pon cuti Ahad, sabtu 1/2 day.. Time cuti Public aku pon cuti.. makkk aii!! Irine pon charges RM350.. dari pukul 10 sampai 7-8 malam.. memang aku yang nak bayar lebih.. padahal masa Irine baby dia charge RM300 je.. tapi aku bayar lebih jugak..kesian.jaga  bayi plak tu.. bukan senang.. lagi laa kat KL.. around 400++.. Tapi aku tak kisah pon.. Malas nak berkira dengan anak.. Makan semua akak bs yang sediakan.. Aku takde la nak jeles pon harga lain2.. sebab aku pikir masa Irine lagi banyak dengan BS.. Kalau aku RM250 pon aku tak nak jaga.. 

Tempoh hari pon BS ada tegur mak Sammy ni.."kau tak kesian ke kat Sammy..hari2 balik lambat.. Kau dengan dia berapa jam je.. tu pon ambik dah tidur.. Ayah nya dah laa jauh.. (Kerja di Singapore) tengok dia 1 bulan sekali..kesiann dia.. nak manja dengan papa(asben bs) Irine melekatt je tak kasi pegang papa... "(dengki nyaa anak aku ni)...  Sebenarnya mak si Sammy ni kalau tak kerja pon takpe.. monthly asben dia bagi RM3k kot!! tapi nak jugak kerja.. aku pon tak paham.. aku kalau Gjul bagi banyak tu, dok goyang kaki aje lah aku kat rumah.. Lagi suka gelek anak.. 

Aku tak pernah lagi jumpa dengan mak Sammy ni.. dia antar anak dia pon pagi.. padahal rumah area rumah aku jugak.. macam tu lah kejiranan di KL.. hehehe.. 

Lagi 1 pernah jugak laa BS call aku semata mata nak pinjam diapers Irine sebab mak si Sammy ni tak bawakkan diapers.. LOL... Bagi je lah sepaket .. Kan senang... ni bawak 3-5 keping.. ambik anak malam.. kang melecet bontot salah kan bs tukar pampers lambat..dia ingat berak kencing 2-3 kali je ke?? hahahahahahadooiii.. Ke takut anak aku pakai pampers anak dia? hehee.. takdennye laa..aku memang selalu kot update barang anak aku abes ke tidak.. Tak kira lah sabun ke shampoo ke, pampers ke , EBM ke memang up to date.. sebab kite pon pandai laa nak mengagak bila barang anak tu dah abes.. 

Nak cerewet tu berpada pada lah.. memang betul kadang-kadang kena lah ada prasangka.. tapi dah mak bapak pon sibuk kerja macam tu sekali.. perghh..dah macam karangan aku tulis masa sekolah je . Mak bapak pergi kerja anak tidur..balik kerja pon anak dah tidur.. 


Doakan rezeki kite murah ye sayang.. Ayah kerja bagus..nanti boleh mommy berhenti work, jaga Irine dengan adik-adik Irine je.. EH!!








28 comments:

  1. Well... rm250 ke 350 tu murah sgt dah tambah2 BS baik.. bukan senang nak cari penjaga yg mmg suka budak dan layan anak kita baik2.. aisshh... i plak risau sbb x lama lagi nk masuk keje dah and anak plak baru bape bulan time tu.. uwaaaaa... dilema!

    www.suhailasyahida.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah rasa!! risau tu memang laa kan.. lg laa kalau anak sulung.. x kenal pulak yg tukang jaga tu..kerja 8 jam rasa macam 24 jam.. hehehe..sabar k..

      Delete
  2. Ada juga orang macam tu kan..Patutnya bersyukur ada orang nak jga ank awk dgn baik mcm tu.Rm250 dah ckop murah kot di KL ni tambah kalau kna krja hari ahad kan.Beruntung kan baby sitter tak embil extra charges.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa..tanya juga..x ambik ke ot charges.. xde pon.. huhu.. sebab dlu masa irine pon kadang ambik lambat..bila tanya berapa nak bayar..dia cakap ikut kite..dia x kisah..jaga anak pon sebab dia bosan kat rumah..

      Delete
  3. Aduhhh....igt kan takde byi paoe..dah la byr murah. Komplen mcm2..ish..patut suami BS xbg jaga. Hmm..manusia ni xreti bersyukur..klu kena BS y jaga nak tak nak br dia thu hargai BS skg....

    www.cikguzack.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..betul..susah nak cari bs sekrg..nak antar kat nursery murah kot..tp ramai budak campur..

      Delete
  4. Macam macam hal. Ni pasal BS , kita ada kawan. Tang barang memang kedekut habes. Anak sampai pinjam baju anak orang lain. Bagi baju sehelai je sehari. Tapi tang mak die kemain baju sampai Fashion Valet jah. Hahahaha. Anak baju pun tak cukup. Pffttt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. baju mak kena maintain Nad .. anak saiz cepat membesar..jimat katanyaaa... ^_^..kalau kite baju anak lg banyak.. hahaha

      Delete
  5. Salam kenal. Saya antr 2 org anak kt bs byr rm 480. Tp setiap bln saya beli beras& sabun. Setiap minggu pula saya beli lauk basah ayam, ikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baiknye hati awk siap belikan beras smua.. tak terpikir pulak sy.. huhu..insyaa Allah boleh guna pakai idea ni.. mudahan murah rezeki kan..

      Delete
  6. Ya Allah.. ksiannya.. die x rindu ke ank die... 8am-11pm... untung die dpt BS mcm tu... mengasuh dgn ikhlas dan sbb sygkan budak... susah nak dpt mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... tu laa..pelik jugak.. tak rindu anak ke.. sebab before ni dia tak kerja pon.. apa yg buat dia nak kerja pon tak tau lahh..sebab nafkah asben dia bg cukup sangat..

      Delete
  7. Saya anta anak area sbrg jaya RM250 gak tp mkn masak sndiri, bj bsuh sndiri, anta jam 10 pg smpai 5 ptg ja 4 hari sminggu.lewat sejam RM5 kena byr on the spot

    untung gila mak budak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. normal..sini pon kalau ot charges 5 ringgit sejam.. tu laa..lega jugak dpt bs yg x berkira.. tp kite paham2 laa.. org tu pon nak suap mulut anak dia jugak

      Delete
  8. sy pon de dilema dgn bs anak..bs baik sgt.. layan anak bagus.. tapi selalu nak cuti..aduhaiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. nak cuti pon 1 hal..lg cuti sekolah.. hahahaha..

      Delete
  9. macma tak sayang anak je ,mak sammy tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah.. tu yg kompius tuuu.. kesian budak tu kurg kasih syg.. time nak ambik Irine, sammy pon nak ikut kitr balik.. hehehe..rindu mak dia laa tuu

      Delete
  10. Ambik jam 11 malam?/mak aih..lama sangt tu..kesian kat anak..tak suka jaga anak kot...hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..pukul 11 malam bru jemput.. seminggu tu ada laa kot cuti sehari.. tp weekends memg kerja..kerja kat Pavilion.. sy pon x tau kerja apa.. huhuhu.. tp dia gerak pagi sebab nak naik bas lg, naik train lg..tu pasal over 12 hours.. ayah nye kerja kat singapore.. kesian tengok dia

      Delete
  11. Rumah kt mana? Nak join bs. Hahaha. Haih la. Berkira betul. Huhu. Yt duli htr arissa kt bs 200. Tp bulan2 bg susu ke gula ke mcm2 la. Bs bg duit lebih dia bg balik. sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah kat pandan indah yatie.. ^_^ hehehe.. tu laa kannn.. plan nak bagi mcm tu jugak lepasni.. gula ke , beras ke..sebab irine pon dah makan..

      Delete
  12. Klau CF dpt 3k sebulan mmg x keje dh. Huhu. Klau nk keje pon xde la sampai lewat mlm kan. Hihi. Sabar je la

    ReplyDelete
  13. kalau kat Putrajaya, harga RM350 baby..yang besar sikit murah lagi kot... makan minum anak kita sediakan.. baju anak semua kita basuh.. ambik anak ngam2 lepas kerja.. yang penting anak kita elok duk ngn dia.

    ReplyDelete
  14. Rezeki...jaga baik2 ye bs...anggap macam darah daging sendiri...baru kita nak kerja pun tenang

    ReplyDelete
  15. bila masa je time dia ngan anak dia eh.. kesian budak tu kurang kasih syg..

    ReplyDelete