Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Monday, March 9, 2015

Khilaf Seorang Ibu


Hari minggu memang sepatut nye 100% time la dapat luangkan masa dengan anak.. Tu pon tak puas jugak nak godek gelek anak.. Memang jadi mangsa cium laa si Irine.
Tapi walaupon 100% masa dengan anak, tetap rasa bersalah jugak.. 

Semalam hampir 4-5 kali jugak Irine jatuh gedebuk.. Allah.. aku dok pikir kepala dia je.. Terhentak atau gegaran otak.. Dengan aku aku sekali nangis.. Since Irine baru pandai berjalan, semua benda dia nak explore + sebok nak ikut mak dia ni.Memang kalau terlepas pandang sesaat je, macam macam hal berlaku.. Tu aku , mommy  dia yang jaga.. Kalau orang lain? Babysitter contohnya??

Sedangkan aku dan Gjul ada je kat rumah.. Aku tengah syok laa mengemop lantai depan toilet. Irine tengok movie cerita Big Hero dengan ayah dia.. Aku memang dengar and nampak Gjul masuk dalam bilik macam sepintas lalu nak ambil barang .. Tapi sepantas kilat jugak laa Irine pergi ke tempat aku.. zapppp..terpeleset pulak.. Lalu berteriak.. Dengan aku aku sekali menjerit salahkan Gjul.. =( Entah la.. Geram pon ada.. pujuk2 tiup2 kepala dia, terus susukan dia... diam.. Tapi masih tersedu sedan...

Semalam jugak, selesai mengemop, aku masuk bilik..buat ape ntah.. Tak ingat pulak.. Irine follow dari belakang.. Aku keluar pon dia follow.. Entah macam mana yakin dia boleh berjalan sendiri.. Tapi dia tersadung pulak bantal kat lantai.. Dah tergolek lagi.. Nak salah kan sapa? aku? aku kan ego.. mana boleh nak salahkan diri sendiri.. Gjul..?? Gjul elok je ada kat luar bersiap nak pergi kerja.. Dalam bilik tu cuma ada aku dengan Irine je..haisshhh.. Rasa nak menjerit hokey!!! sebab tak tau dah nak salahkan sapa.. hahaha.. 

Gjul dah pergi kerja.. Aku & Irine dok layan lagi cerita korea .. Duduk berdua dekat sofa. Tengok dah petang, dalam fikiran nak masak bubur untuk irine kejap lah.. tinggal kejap sementara dia khusyuk dok layan cerita.. baru nak tekan cook kat periuk nasi.. gedebab lagi..Jatuh dari sofa... hadoii.. berlari aku dapat kan irine.. =( apalah cuai sangat aku ni.. 

Bawak masuk bilik , susukan dia..elok je.. masih tersedu sedan.. bubur tu biarlah dulu.. kesian anak dok asyik tergolek jatuh je.. sambil susukan dia, puas laa dok tenung dia..cium cium pipi rambut dia.. sungguh aku takut if apa-apa jadi kat dia.. macam-macam dok meligat kat kepala ni.. semua yang buruk2.. last-last dengan aku sekali terlelap.. sedar-sedar je sebab irine melalak lagi..tergolek lagi jatuh tilam..Hadoi laaa anak.. Nasib baik lah tilam je.. bukat kat katil..Tapi bunyi gedebuk jatuh tuu.. =(

Semalam banyak dah kesilapan kecuaian yang aku buat.. since Irine dah mula berjalan ni tak boleh dah nak lepa-lepa macam dulu.. Aku ni pulak jenis nak salahkan orang je.. Ada laki, boleh laa nak salahkan dia.. hahahaa.. sebenarnya kadang salah sendiri.. Sebab tu lah aku takut nak ada penambahan anak buat masa terdekat ni.. Ni lah salah satunya.. takut tak terjaga. Sorang je pon dok jatuh tergolek je.. tapi mak aku dah bising pulak.. umur nak masuk 30 tahun depan.. anak kecik lagi.. baru sorang pulak tuu.. 


Sebenarnya aku takut kehilangan.. Tahu, anak, suami semuanya sekadar pinjaman.. Tapi entah lah.. kalau perkara perkara yang tak diingini berlaku, boleh ke aku terima hakikat @ melalak macam orang takde iman?? Masih tak puas lagi nak berkasih sayang.. 

Bila ini berlaku, banyak kekesalan yang aku rasa.. Entah nanti, bila anak dah besar, kesilapan aku mendidik dia, entah macam mana kekesalan yang aku rasa.. Moga kami suami isteri dapat didik and jaga amanah ini dengan baik.. 





18 comments:

  1. bolatt je matanya hihihi,, sewaktu anak mula dapat kaki memang itulah hakikatnya yang si anak kerap jatuh,, lama2 nanti dia dah biasa,, masa anak saya kecil selalu langgar bucu meja makan,, bucu meja batu dapur dan buku meja jahit,, lama2 dia dah tahu kat mana yang ada bucu tu setelah banyak kali terlanggar bucu hihi,, jatuh tu biasa kak yoorin,, jangan sampai bengkak dan berdarah sudah ler huhu,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laa pasal.. sampai sekrg risau pulak tinggal dia kat bs.. =( dia punya rasa bersalah tuu.. mak aiii.. adeh..bengkak takde..benjol pon xde.. ke x perasan.. huhuhu..

      Delete
  2. banyak sangat cabaran kan...x yah risau sangat dear...insyaallah!semua akan oke2 saja...hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa... ingatkan dah senang sikit boleh jalan.. sekali? hahahaha.. xpe laaa nak.. asal bahagia

      Delete
  3. comeynya irine.. insya allah both of u boleh didik n besarkan dia dgn betul. yg pnting ikut syariat agama.. insya allah bjaya dunia n akhirat :-)

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  4. Tomeinya dia bertudung ,.... dah ada kaki kena jaga lebih . macam qaireen, lum berjalan tapi baring pun dah tergolek sana - sini past tue meraung .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudung mommy main belit belit je aunty yy..sebab beso.. haha.. Tak lama lg tuuu Qaireen dah nak jalan.. mesti makin lasak.. hehe

      Delete
  5. kiut miut irene..
    boleh jadi model muslimah lepas nie..
    hehe..
    mmg mata kena selalu perati irene ler kalau dh start pandai bjalan.
    budak2 mmg aktif time nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan shark.. shark pon tau... sebab slalu jaga anak buah ea?

      Delete
  6. insyaALLAH semua ok. jgn risau ye mummy. budak2 biasalah jatuh. anak buah tira lutut terkan bucu dinding, luka berdarah. tp dia diam sbb tahu salah dia. haha! skrg dah elok dah lukanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq thirah.. ni tau nak melalak je.. hahaha.. takut jugak kalau luka2 ke hape.. dulu masa belum jalan pernah jatuh kat jalan tar.. luka jugak dahinya..

      Delete
  7. Tomeinya dia. Biasalah tu sis, budak baru dapat kaki memang macam tu. Salah sket jatuh. Cuma kita kena extra attention sket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. silap skit je jatuh..terlepas pandang kann..

      Delete
  8. Siyes comey irine. Kena selalu alert dgn dia sekarang. Budak2 ni cepat je pergerakan dia. Sy farhana dari kbba. Tengok list blog update terus terjah ahli2 baru. Dalam whatsapp tak sempat nak menyampuk. Noti semalam pun lebih 1k. Hahaha. jenuh nak hadam semua. Follow sini. Sokong geng kbba. Yeayyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi farhana ..salam kenal.. tq.. yan x berkesempatan nak terjah semua blog lg.. hahaha.. baru 1/2.. =) nti visit farhana plak ye.. =)

      Delete
  9. kesian irine asyik jatuh. teringat plak masa anak zie still umur bawah setaun dulu. pun sama mcm kes awak ni..huhu.

    sama lah babe, zie pun buat masa ni tak nak ada penambahan anak lagi walaupun umur dah 31 tahun. nak nak lagi zie berjauhan dari suami. Zie lah emak, zie lah bapak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah zie.. ni mak bapak dia yg jaga pon tonggang langgang.. hehe. isteri yg berjauhan dgn suami memg kuat.. semua nya kena independent.. =)

      Delete