cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Saturday, April 4, 2015

Cuai Jaga Anak


Dari semalam viral video anak jatuh tangga eskalator di Kenanga Wholesale City. Bukan sahaja di Facebook, bahkan penyebaran video ke whassap jugak. Percaya atau tidak, aku tak sanggup nak tekan butang play..,Hanya tengok mampu tengok bila si ibu ralit bermain talefon, dan 2 anak nya bermain di eskalator. Allah.. Nak tengok anak itu jatuh, aku tak sanggup.. Baca komen2 di FB je sudah merentap jiwa aku seorang ibu . cukuplah.. Aku takut.. Takut kecuaian macam mana yang akan aku lakukan terhadap anak aku nanti. Bukan aku tak pernah cuai.. Banyak kali.. Sebab tu aku tak berani nak mengutuk , mengeji orang lain.. Sebab diri sendiri pon tak perfect nak jaga anak sendiri.. 

 Mesti ibu anak itu, menyesal entah macam mana.. Anak kot!!! Jangan kata dia tak sayang anak dia.. Kalau tak sayang takde besar nya budak tuu.. Lahir2 je dah dibuang ke sungai.. Siapa kita nak menghukum / mempertikai kasih sayang ibu dan anak itu.. Kita pon tak sedar bila mana kita terleka.. Takde ibu yang inginkan kejadian macam tu berlaku dengan penuh tragis dan kesalan.. Tapi tu lah.. Malang tak berbau.. Memang kesalahan ibu tu jugak.. Boleh kot dok pi main henpon kat tepi ka, @ dok pegi tempat minum ke kann.. Mungkin dia yakin, anak dia yang berusia 6 tahun sudah boleh bergerak sendiri.. 

Hal ini berlaku kat aku jugak Ahad lepas. Sebenarnya ada je entry dalam draft.. tak publish.. Ada pulak kisah viral ni kan.. memang jadi iktibar betul kat aku.. Kes cuai.Boleh kategori Cuai sangat. Aku admit tu kesalahan kami laki bini.. Aku tak salah kan Gjul semata mata.. Aku pon rasa bersalah teramaatttt sangat... Boleh gila kot apa-apa jadi kat Irine.

Hari Ahad lepas, balik je dari tengok wayang macam biasalah.. masuk rumah .. Tapi ada yang mengikut. Kucing liar memang selalu datang rumah.. Even weolss tak membela kucing, makanan kucing mesti ada dalam rumah.. Sebab banyak kucing datang menyinggah kerumah..sampai dah tau laa , kitorang naik tangga rumah je dia datang ikut sampai ke depan pintu.. Lepas bagi makan kat luar, pintu pagar masih terbuka . Aku perasan Irine main dengan kucing, terus aku pergi ke dapur nak letak barang dapur. Tapi entah macam mana Gjul yang kat dapur dulu dok jerit dia kata ada tikus.. Ralit sangan dengan tikus.. Tetibe aku tertoleh pintu pagar.. Lapang. Irine takde!!!! aku tak depikir laa nak cari dia dalam bilik ke hape.. Terus lari pergi ke tangga.. Tingkat 2 takde.. Ya Allah!!!! memang laju lompat 3-4 anak tangga terus.. Dah sampai tingkat 1 rupanya budak ni.. ... aku punya jantung rasa nak pecahhhh.. oksigen macam sedut tak sedut je.. Irine kat tangga.. Seronok dia menuruni anak anak tangga.. =( Kepala otak aku tak pikir apa dahhh.. takut dia melalui lobang lobang pemegang tangga tu je.. Serik..Cukup serik.. sungguh laa orang cakap, sekali kena baru nak beringat..Bayangkan lah, rumah aku tingkat 3.. dia yang usia setahun 3 bulan, turun tangga sampai ke tingkat bawah (1)... Tak pernah pernah kot.. 


Tangga rumah aku.. bawah tu tempat Irine ditemui.. Rumah aku atas lagi.. 


Kat rumah babysitter pon aku dah bagitau kat BS make sure pagar mangga.. Sebab dia dah pandai angkat engsel mangga tu.. Haritu dah sekali dia bukak pagar..Keluar ke tengah jalan.. Ingatkan saje je BS buat cerita. Yesss.. Depan depan aku sendiri , dia pi bukak pintu pagar yang tak bermangga tuu.. Allah Irine.. Risau nya mommy.. 

Lepasni memang mommy perketatkan lah pergerakan dia.. Termasuklah :

Car seat : Irine melalak macam mana sekalipon, kena duduk dalam carseat.


Ergonomic Carrier : Mommy sanggup dukung awak , walaupon sekarang dah seberat 10.7kg (lebih sikit 1 kampit beras)... dari biarkan awak berlari berkeliaran.. Nak harness awak tak sampai hati.. Biarlah orang nak kata anak tak bebas laa , tak independent laa, tak nampak pemandangan,  tersepit ke hape.. i know the right thing i'm doing.. dia lebih selamat dalam gendonganku.. tehehehe.. 

Me use Onya and i love it.. 

Seboleh nya kita cuba lah untuk tidak menjadi lalai dan alpa.. aku akan cuba sebaik mungkin.. Lagipun dia tengah lasak sekarang ni.. Jalan pon belum tegak, tapi sakan nak berlari.. (baru dapat kaki orang kata..) Mommy love u Irine.. Please jangan buat mommy risau ye.. 


11 comments:

  1. Tu la tak sanggup tgk..memang kene ajag anak ..tgk anak selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa nad.. x sanggup nak tengok.. huhuhuh..mcam sebak je rasa..ape tah rasa budak tuu.. =(

      Delete
  2. Kannn.. sbb tu la sanggup x bawa anak kuar bertiga je tanpa suami.. x berani.. risau terlepas pandang.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite selalu bawak anak berdua je moon.. huhu..independent mom.. terpaksa laa..asben work.. baru baca news, diorg gaduh laki bini..tu wife dia msg2 ngan asben.. =(

      Delete
  3. Kannn.. sbb tu la sanggup x bawa anak kuar bertiga je tanpa suami.. x berani.. risau terlepas pandang.. huhu

    ReplyDelete
  4. jaga la anak-anak elok2..sekarang ni macam-macam boleh jadi.

    ReplyDelete
  5. komen shark ianya satu kemalangan yang x berbau :(

    ReplyDelete
  6. Budak ni memang kena pantauan terlampau rapi, kita tak tahu apa dalam kepala dia yang ligat tu, dia pun tak tahu apa itu bahaya...

    ReplyDelete
  7. Yer la kan..Malang xberbau... Cuma kita la Kena lebih alert bila ada anak kecik nie... Jgn ralit.. Huhuhu

    ReplyDelete
  8. Tgk smpai main² kt escelator ja pstu trus stop.dh bdebar² tgk smpai situ...

    Lajunya Irine turun smpai situ dh....

    Kita pon penah cuai.dpn mata Aqil jatuh katil x smpt nk sambar.bdarah bibir.

    ReplyDelete
  9. betul tu.. zaman skrg ramai sgt cuai jg anak.. haih kdg kdg geram jgk dkat mak ayh

    ReplyDelete