Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@gmail.com

AFB FEEDS

Saturday, November 15, 2014

Motherhood challenge accepted!


Sebelum kahwin memang tak rancang nak ada anak seawal ini.. mau nye tak terkezutt.. semuanya unplanned. dekat dengan Gjul brapa hari je..tu pon waktu majlis kawin.. .. pastu balik  KL dok seperate .. 4weeks married macam tu dah dapat berita gembira, i'm carrying someone alive in my tummy.. Tak tahu apa perasaan..nak happy ke, nak sedih ke kan.. Tapi rezeki Allah bagi... Syukur sangat.. Bila dah preggy, memang seronok sangat. kita tak akan jangka apa yg akan berlaku in future.. I mean, macam 2nd trimester, 3rd trimester and beranak tu macam mana susahnye.. Tapi memang early preggy, x2ally on 1st trimester aku sangat over protective. Especially bila my baby not show during scan. Aku google google, hasil bacaan sangat mentakutkan.. Mengandung luar rahim la, mengandung anggur laa.. takut sangat.. takut kehilangan... Sebab waktu tu aku dah teruja bila dapat tahu aku mengandung..  Lagilah 3,4 kali jugak check up kat klinik dengan 2,3 klinik yg lain sorang2.. Gjul work and kami tak duduk sama..Klinik A, baby tak nampak..pergi klinik B.. Klinik B pon tak nampak, pergi klinik C. Klinik C pergi 2 kali.. untuk 2nd time tu baru nampak baby! whoaaaa!!! Tu pon on 12 weeks!! dekat 3 bulan dahh..  And from the info jugak, 16weeks awal ni (1st trimister), risiko keguguran adalah sangat tinggi.. Even u dah last week on 1st trimester boleh misscarriage..maybe sebab baby pon masih fragile + adalah sebab2 tertentu. 

Paling best and excited nak beranak bila kita tak ada sebarang alahan. mabuk ke, muntah muntah ke, pening ke takda langsung. Tau tau je dah mengandung..tau tau je dah nak abes 2nd trimister.. Haha.. senang je time mengandung kan.. time tak seronok bila dah nk hujung trimester.. Sakit everything datang serentak..but at the same time, teruja nk jd mummy.. pegang baby, tido dengan baby..dengar baby nangis.. heheehe.. tu namanya berangan.. Pegang anak orang memang laa excited, tak sabar nak ada anak sendiri..Tapi , bukan 24/7 hari pon kau jaga anak orang tuu..

Tiba masa jaga anak sendiri, amik ko, lepas beranak, & anak pulak sihat, takde apa2 masalah,nurse dah serah ko bulat2 handle baby.. ooo eemm G! Baby keluar ke dunia tu sebenarnya dah start dah cabaran Motherhood.. Sebab selama ni tak terpikir , pikir best je nak ada baby.. i'm so mamaii.. Lagi-lagi 1st time Breastfeed baby.. lepastu baby macam tercari2 plak cmne nak menyusu.. nurse dok ajar 3,4 kali pon aku tak boleh.. pelikss sangat rasa.. malu pon ada.... sampai kena tegur, sebab biar baby nangis.. nangis dah la kuat. Sebab aku dok hospital gomen.. ramai kan yang beranak.. baby sorang nangis, baby2 yg lain pon ikut nangis.. Dah mamai, baby nangis, ape lagi aku boleh buat.. ooo rupenye baby pooo pooo.. hahaha.. bertuah punye anak.. banyak plak tu,... pastu kan..nk cebokkan dia, aku macam geli sikit..almaklumlah...1st time!! pastu check kat beg, tak bawak pulak wet tissue!! damnn..berapa kali aku kuar masuk barang nk bawak g spital.. wet tissue plak takde.. T___T nak panggil nurse 3,4 pagi, nk jalan kedepan pon aku tak larat.. bior jela..nseb baik ada tissue, aku buat makan, nasib ko lah anak, dapat mak tak senonoh macam ni.. Tapi lega, baby dah poo poo.. Means dah boleh kuar spital.. hehe.. 

my 1st step challenge..

Balik rumah pulak, happy laa tengok anak..behave je.. diam.. bagus betul budak ni.. ^_^ orang datang cium2 sambut dia balik rumah pon, buat derk je kan.. Aku tak tahu lah ubat bius ape spital bagi.. aku ngantuk tak hilang2.. hahaha..3 hari jugak die punye dos.. Sampai tang malam, bukan je baby nangis.. aku dengan Gjul skali nangis tak tau buat macam mana.. mak ayah aku pon tido alahai.. pintu kalis bunyi betul..behehe.. pukul 5 pagi pon tak tido lagi.. dengan baby nangis, aku plak cakap merapu bukan2, Gjul pon hahaha..nangis.. Adik aku si niny plak bangun keluar bilik and cakap " Ko dah tukar pampers dia tak?" cepat cepat check pampers dia.. alamok.. dah kembung,.. hahahaha.. basah oii.. dah 4,5 kali macam tu..baru aku perasan, anak aku ni cuma boleh sekali kencing je.. die tak suka basah... kalau tak melalak... 60 keping diapers tahan seminggu lebih je.. 1 hari 7,8 keping jugak... T_T Lagi 1, biasalah.. baby kan tau nangis je..apa lagi dia tau kan.. hari ke 3 , suami pon dah balik KL coz kerja.. tinggal lah aku dengan family. Baby siang kerja tido je.. sampai kena kuning tak nak menyusu... tapi bila malam, jadi burung hantu.. sumpah aku stress.. dah macam orang meroyan pon ada..time tu pikir, haha.. x fun nye jadi mak mak ni.. .. dah laa baru lepas sakit beranak.. pastu nk ngadap ni lagi, without asben kat sisi.. time tu rasa, kenapa aku sorang je? kenapa tak sama-sama? jahat nye syaiton hasut!!! seminggu jugak laa dia siang tido, malam berjaga.. ini tak boleh jadi. I must do something.. tak larat kot.. even kite dok kat rumah je.. tak syok la nak join die tido petang @ siang... malam laa seronok tido.. hahaha.. Sebab dia tido siang je kan.. takpe.. bagi dia chance tido petang.. dalam pukul 5 macam tu , bagi mandi..then jangan bagi dia tido.. lantak laa nk menangis ke ape kan.. sebab waktu tu, boleh control lagi.. susu tetap susu..tapi kacau laa dia, jgn bg dia tido..main2 ngan dia, even dia pon x nampak lagi.. tapi bagi rangsangan kat dia dengan sentuhan... dalam pukul 11 ke 12 mcam tu susukan lagi sampai dia tido...coz baby pon tau penat jugak..haha.. dah biasa macam tu kan..aku akan automatik terjaga pukul 4 @ 5 pagi nak bfeed and tukar kan diaper dia.. Lega laa.. sampai sekarang pon tu laa yang aku buat.. So ibu bekerja tak de laa penat sangat.. 

Sekarang lagi seronok, sebab baby pon dah pandai respons kat kita. ni pon manja nye ya amat.. tengah tido pon dia boleh terjaga kalau perasan kiri kanan mummy @ ayah dia takde kat sebelah.. nangis macam kena sepak.. Sekarang Irine dah pandai merangkak and berdiri.. memanjat tu pon expert.yarabbii.. tak reti duduk diam.. dah kerja aku , kalau dulu membebel kat laki..dah jadi mak mak ni, nak menjerit je.. hehehe.. memang Irine tak boleh leka nak jaga dia.. tinggal kejap je pon , laju je dia follow kita ke dapur.. Dalam perjalanan ke dapur tu, banyak pulak pusat persinggahan dia. tengok semut jalan la, kutip rambut gugur mommy laa.. Tak lama lagi dah nak jalan, lagi lah penat.. Tapi mommy tak kurus2 jugakkk.. hahahaha.. 
ni pulak cabaran Gjul yang pertama.. cebokkan anak.. buehehehe..


1551520_10201776825716461_70219427_n

Sesukar manapon cabaran menjadi seorang ibu, aku sangat suka & terima dengan hati terbuka.. Tak seronok pon kena buat2 seronok.. Puas hati dapat jaga anak dari sebesar botol mineral 1.5 Liter, sampai laa ni nak sama besar dengan tong gas..  Sebab tu amanah & kegembiraan untuk aku & gjul. 

Mommy yooyin

6 comments:

  1. The best challenge ever... kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat challenge but worth it jaga anak sendiri membesar depan mata.. =)

      Delete
  2. Replies
    1. semoga diberi rezeki & rasakan pengalaman pregnancy yg indah nanti Fyna.. =) Amin

      Delete
  3. Replies
    1. 10 bulan dah beb.. kejap je nak stahun 28/12 ni.. huhu

      Delete