cozy baby

GaBag Cozy Baby

Followers

Contact | Review | Advertise | Invite| Business


For : Contact | Review | Advertise | Invite| Business Opportunities
Email: aziandgtt@yahoo.com

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

AFB FEEDS

Tuesday, February 23, 2016

Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

klik banner untuk join! 

Tarikh GA  22.02.2016-29.02.2016

Sate Station Masih Sodap & Terbaik. Tapi.....

Assalamualaikum.. Orang mengandung ni dok cite pasal makan je.. Hee.. Aku ni dah lama gila mengidam nak makan sate station. Tak nak sate lain. Nak sate station jugak. Sebelum ni ada la makan sate juga..beli kat pasar malam. Tapi mana lah sama dengan sate station.. Siap update status kat fb lagi tuu, sebelum bersalin, nak jugak lah merasa sate station..kekekeke.. 

Tak sangka lah pulak asben kita ni dok ambik berat pasal isu mengidam aku tu.. Jadinya entah semalam dia call aku tanya nak makan apa.. Dia yang tanya, tapi kali ni lain sikit..dia tanya, dia sendiri yang jawab.. "ayang ikut je laa ye abang nak makan apa. jangan bantah".. haha..ingatkan dia nak masak ke apa kan..aku dah bunga2 hati dah balik kerja dia siap masak.. 

Sampai je kat rumah, aku dah siap ambik Irine, ingat kan dia dah masak.. Ghupenye pi surau , solat maghrib.. tunggu lah jugak, dia sampai rumah, terus ajak aku keluar dengan kain pelikat dia tu.. ingatkan baru nak ajak beli barang dapur..huhuhuu..rasa nak nangis jugak la..tau tadi aku pi beli barang siap2, tinggal masak je..

Ingatkan nak pi giant..giant dah terlepas. Nak pegi Tesco, mana lah pulak lalu jalan ni.. Nak pegi tempat selalu kita makan, eh, jauh dah terlepas..mana pulak la dia nak pi makan ni.. Dalam kereta dia dok cerita teringin nak minum jus kedondong. ooo..makan nasi lemak rupanya.. Takpe..aku layankan je.. Tetiba dia bagi signal, eh... Sate station!!! hahahhaa..dalam hati aku tak sedap pulak rasa... "abang bawak pegi sini buat apa.. mahal ni abang ..takut pulak nak makan kat sini"..dalam hati memang lah suka..tapi berat juga rasa, sebab tengah bulan..hehehehe.. Gjul jawab, xpe lah..isteri mengidam, kena layan kan.. bukannya selalu..



Sebab Gjul yang ajak, kena lah dia yang order..i is segan.. 


sate sedap, sate juicy

kami order 10 cucuk sate ayam, 10 cucuk sate daging & 1 mee rebus. memang order macam orang tamak je..haha.. dulu sebelum kahwin , selalu je order 30 cucuk.. habis okey makan 2 orang.. waktu tu 1 cucuk baru singgit.. mee rebus pon baru RM6.00..


sate sedap, sate juicy

Sekarang, 1 cucuk sate ayam RM1.60 , 1 cucuk sate daging RM2.20..mee rebus pulak RM9.00.. gullpppp..telan air liur aku baca menu..  air dia pon mahal2..hahaha.. RM4-6 secawan.. lupa pulak nak ambik gambar kat menu.. 

sate sedap, sate juicy

Sampai2 je, sunyi..adalah setable 2 orang duduk.. staff pon tak ramai macam dulu.. kalau dulu boleh tahan meriah tauu..tengah bulan pon, separuh meja kat situ tetap penuh... Suka environment kat situ, ada pokok2, ada rumah.. so, memang santai je rasa...


sate sedap, sate juicy
mee rebus sedap.. pekat.. RM9.00 semangkuk. Memang puas hati lah makan ni.. 



sate sedap, sate juicy
Tengok tu..melayan mee rebus, tak pandang dah kiri kanan..hehehe..


sate sedap, sate juicy
Sate memang sedap.. lembut..irine pon makan xde lah suruh aku kunyah dulu macam beli kat pasar malam tuu.. lagi2 kalau sate dagingnye.. perghh..juicy sangat.. 



sate sedap, sate juicy , kuah kacang sedap
Sambal kacang ni boleh terbawak kemimpi..ecehh..hehehe..dulu , gjul selalu ejek aku, "mintak straw lebih"..sebab even sate dah abes, aku boleh je hirup kuah sate ni..sedap sangat.. kacang x hancur.. memang pemikat selera lah.. 


sate ayam, sate daging , sate sedap, sate juicy
Sate makin besar dari dulu.. huhu..tapi pada aku kalau saiz macam dulu pon xpe.. kecik sikit dari ni, harga pon murah laa..bayang la,.5 tahun lepas baru singgit secucuk..harini dah RM1.60 / RM2.20 secucuk..  

Kenapa ye tak ramai macam dulu..?? kedai yang kat Selayang tu pon dah tutup..m Aku syak, sebab makanan kat situ pon harga dah agak mahal. Lagi la dengan ada GST lagi.. Rasa memang masih tetap macam dulu.. Sedapp.. daging & ayam pon makin besar.. tapi kalau dah mahal sangat pon, berat juga rasa hati nak pergi selalu macam dulu.. aku ni pon teringin gila, tapi mengenang kan harga, pospon dulu niat nak pi ..hehehe.. 

Cawangan yang aku pergi semalam kat Kampung Pandan. Banyak je branch lain :

1.Ampang | Ampang Waterfront
2. Tasik Titiwangsa
3. Bandar Sri Permaisuri
4. Sri Petaling
5. Putrajaya | Ayer @ 8
6. Shah Alam | Plaza Masalam
7. Mont Kiara | Le Meredian

Jom lah rasa keenakan Sate Station.. Try lah 5-6 cucuk dulu..memang puas hati.. & cepat kenyang.. 

Monday, February 22, 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.
Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Friday, February 19, 2016

Caj Fi Rawatan Kesihatan Yang Dikenakan Kepada Warga Asing

Assalamualaikum.. 

Sekarang ni kan syukur laa bila negara masih lagi bagi subsidi untuk perubatan di klinik kesihatan kerajaan . Aku risau nanti dah tandatangan Mou TPPA tu apa lah nasib kita kan.. Dah tentu kos perubatan naik banyak.. Tak memasal kena caj yang tinggi.. 

Aku tak pernah lagi masuk hospital sebab sakit ke hape.. pernah laa sekali masa Irine demam, berderu terus pegi hospital Ampang sebab demam panas.. daftar je kaunter cuma RM5.00.. dapat rawatan dengan ubat. Kalau klinik kerajaan RM1.00 je.. 

Tadi pagi pulak aku ke KKIA untuk check perut & minum air gula.. masa mula-mula dulu daftar buku merah kena bayar singgit ke 10 hinggit..tak ingat lah pulak sekali dengan pregnancy test.. Nak dijadikan cerita , aku taulah kalau warga asing buat rawatan kena bayar on the spot.. contoh, untuk check up dalam RM15.00 gitu.. tadi untuk minum air gula diorang kena bayar RM50.00.. huhuu..nasib korang lah ye.. bukan tak kesian.. tapi dah kau pon bukan warganegara..banyak cantik nak keistimewaan lebih dari rakyat.. pastu nak bising-bising kat kaunter.. Berani pulak dia bersuara kata mahal.. banyak cekadak betul.. 

Nah ini dia caj servis rawatan yang dikenakan kepada bukan warganegara Malaysia



sumber dari portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia.


Tapi ada pulak laa tadi terbaca 1 entry ni.. walaupon entry lama, tapi sentap lah jugakk.. 



baca penuh di sini : 
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/07/24/mma-cadang-pekerja-asing-diberi-rawatan-kesihatan-percuma/


amboiii.. kami dok pertahankan negara, kerja pon dah macam balaci,  bayar cukai kemain banyak, laa ni GST..soon TPPA pulak..kemah keming nak bagi rawatan free kat diorang ekk.. Dah bagi free, pastu gov dah tak mampu nak bagi subsidi ubat , tak memasal kena bayar jugak nanti... ni tak lama lagi 1.5 juta warga bangladesh datang Malaysia, nak bagi free jugak?? Bangla yang ada sekarang ni pon, dah pandai bawak bini datang dari sana hokey..pastu mengandung setahun 1.. tapi sayangnya, tak pandai pulak yang bangla perempuan ni cakap bahasa malaysia..aku syak memang sengaja tak nak bagi paham.. 


Bukan nak dengki sangat sebab tau ni bumi Allah.. tapi bila rakyat sendiri dah macam dipijak2, lagi nak agungkan bangsa luar, aku rasa , sapa pon tak boleh tahan.. So far, dengan kejadian jenayah yang makin melampau,lagi2 melibatkan warga asing.. kena bersaing lagi dengan diorang..macam dah takde keistimewaan langsung jadi warganegara.. Ic biru dengan merah macam takde beza , apetah lagi dengan pasport kerja.. hum..pikir pikir kan lahhh.. 

Thursday, February 18, 2016

Alahan Mengada Waktu Mengandung

Alahan ketika Mengandung

Alahan ni memang tak boleh dipisahkan dengan wanita yang mengandung. Terutamanya ketika di trimister pertama. Yang tak tahannya , berlarutan sampai ke trimister ke tiga. Antaranya  mabuk hamil. Alhamdulillah.. Sepanjang mengandungkan Irine langsung takde alahan mabuk. Rilex and tenang je.. Seronok rasa pengalaman bila takde apa-apa alahan.. Takat loya tu biasalah.. Tapi takde lah sampai nak muntah ke hape. Pernah lah aku nampak, cousin aku muntah2 1st trimister. Melepek je.. tak boleh nak gerak.. gerak sikit je muntah.. pergi dapur je muntah.. bau masakan kat dapur pon muntah.. Tapi yang herannya, makan berselera pulak.. hahaha.. Bagi orang yang tak biasa, mungkin menganggap itu perangai mengada-ngada.. 

Mengandung kan adik baby ni pon sepanjang tempoh trimister pertama & kedua, alhamdulillah.. Takde pulak sebarang alahan.. mabuk hamil pon takde.. tu yang aku lewat tau aku hamil tuuu.. Sebab takde tanda lain, kecuali nak terkucil memanjang. Tapi, bila masuk trimister ke tiga.. haaa.. ambik kau!! muntahh.. baru makan je muntah.. muntah sampai tak keluar apa dahh.. kadang keluar air je.. siksa tahu.. Gjul pun bising la.apa lagi.. "baru makan kot yang.."... 

Kadang aku muntah, lepas gosok gigi.. siap je gosok gigi terus mual. muntah tu rasa macam baby ikut nak terkeluar dari anak tekak.. kesian dia.. sebab sampai sakit2 perut aku cramp muntah.. Nasib laa dah ada kat dalam toilet. Selalu yang menyaksikan kejadian Irine lahh.. Aku ni kalau boleh muntah tu sampai terduduk terbaring dahh haaa.. nak capai apa pon tak larat.. Irine pon mula lah bersuara sambil tepuk2 belakang aku.. "jangan lah muntahhh"... kadang tu berlari dia pi kejut Gjul cakap aku muntah... budak kecik pon tau prihatin... 

"ayah..mami muntah..ayah bangun mami muntah..ayah..mami muntah..bangun...".. hahahhaa..camtu laa Irine.. tak disuruh dia pi larik kedek2 dengan bogel nya pi masuk bilik kejut Gjul.. hehehehe..tu yang Gjul update status kat FB tu.. dia rasa comel laa kot.. 


Alahan yang kedua aku alami sekarang ni.. Kalau orang lain, mungkin tak tahan bau masakan la, bau perfume la, bau suami la... Tapi aku tak tahan bau badan sendiri.. Rasa bau peluh sepanjang hari.. ke cuaca panas ke apa tak tau lah.. pastu dengan cepat berpeluhnya lagi... Ya Rabbi.. tak tahan sungguh rasa.. Masa Irine dulu punya lah malas mandi.. Gjul sampai bising aku balik kerja terus boleh baring2 tak mandi.. hahahahaa... tapi sekarang, 3-4 kali jugak la wey aku mandi.. kadang pukul 12 malam pon aku rasa macam masam nya bau badan ni.. memang terpaksa juga mandi..dah tu , takkan nak biar melekit lepas tu tidur??? nehiiii...

Sampaikan aku kat opis tanya opismate, ada tak bau badan kite.. punya lah risau.. takut orang rasa tak selesa kan.. dia boleh cakap, " bau.. bau perfume yang kuat".. hahaha.. tapi aku tak rasa pon bau perfume..tetap bau badan sendiri..Kat opis pon tengahari kalau rasa tak tahan, memang aku mandi..standby bawak towel bagai..  kalau dulu mandi pakai sabun yang wangi, sekarang aku mandi pakai sabun anti bacterial dettol.. hahahahhaa..

dettol malaysia , hilangkan bau badan, odour protection
aku pakai yang perisa timun tuu..tak nak laa pakai dettol yang original..sebab bau berubat.. tapi tu laa..bau jugak.. aku bagitau la kat gjul masalah aku ni.. tapi dia kata tak pulak ada bau.. biasa je.. cium2 pon okey..heee.. 

Nampak tak masalah bagi orang mengandung ni.. pelik-pelik je kann.. 2 ni je laa alahan yang aku alami selain alahan malas.. malas nak update blog pon boleh jadi 1 alahan juga.. teehehehee.. 

Soon to be Kakak Irine.. hehehehe..

[GIVEAWAY] : GIVEAWAY EPHYRA 2016 BY NAOMIE LICOUZ

klik banner untuk join ya!

Wednesday, February 17, 2016

First Giveaway By Nadia Syamimi



Klik banner untuk join okey!

Giveaway ini bermula pada 14 February 2016 dan tamat pada 27 February 2016 

Pemeriksaan Kehamilan Di Trimister Ketiga

Assalamualaikum. Alhamdulillah..kejap je masa .. Macam baru je bercerita yang aku ni baru hamil. Tup tup dah masuk 3rd trimister weiii.. 31 minggu sudahh... Bermakna tambah tolak bahagi campur kali, lebih kurang 2 bulan je lagi nak melahirkan. Walaupon anak kedua, teruja tu memang dah mesti.. Tapi dalam waktu yang sama , takut sangat, sebab dah tau camne rasa sakit melahirkan anak nanti.. 



Walaupon dah masuk trimister ketiga, baby pon dah lepas fasa fragile, tapi yang pasti jangan diambik remeh hal penjagaan kandungan. Terutamanya tentang pergerakan bayi dalam kandungan. 

Pergerakan Bayi Dalam Kandungan

Aku start rasa baby gerak dalam perut macam lewat juga.. 24 minggu baru start rasa denyut-denyut yang tak kuat. Macam Irine dulu, awal jugak laa.. Tapi bila dia dah start gerak , macam tak malu pulak.. Masa Irine, jangan kan bapak dia sentuh perut aku, dengar suara je memang senyap tak gerak terus. Hahaha.. tapi baby kali ni, memang dia kicking ikut suka hati dia je.. 

aku cukup risau kalau baby macam slow je movement dia.. Nak bersangka baik baby tido lama sangat ke ni pon tak boleh juga. memang cukup risau lah.. Kadang tu waktu kita nak tido waktu malam tu laa dia sibuk berdancing dalam perut.. So, kalau pergerakan baby berubah dari yang biasa, kena lah alert & cepat-cepat dapatkan pemeriksaan doktor.



Kalau ikut pemeriksaan klinik kesihatan, diorang akan mintak kita tanda carta pergerakan baby. Start counting dari pukul 9 pagi sampai lah 9 malam (12 jam). Sekurangnya kena ada 10 kali pergerakan setiap hari.. Aku pon tanda lah jugak.. Tapi nak mengadap buku merah tu 12 jam, memang susah la..Lagi2 tengah busy buat kerja.. manalah nak mengira nya kan..tapi still ada pergerakan.. kita sendiri yang rasa ada gerakan kuat and agak2 juga tu.. huhu.. Tapi untuk buat masa ni alhamdulillah..baby aktif. 



Apa nak buat kalau rasa kurang gerakan baby harini??

- Sebab kita dah biasa rasa gerakan anak, so tau la bahagian mana yang selalu kena tendang. macam aku, selalu rasa tendangan sebelah kanan. Apa yang aku buat, aku akan baring terlentang sambil tekan tekan / tepuk tepuk perut. Tu kira salah satu cara rangsangan.. kalau dia tido , dia bangun laa tu nanti. 

- Next, tak jalan jugak, aku akan baring mengiring pulak.. sebab baby selalu kick perut sebelah kanan, aku pon mengiring ke kanan. Means tindih perut belah kanan.. haa.. marah dia , memang kuat lah tendangan baby lepas tu.. hhihihi..agaknya ,menghimpit dia kot.. 

- Baring atau duduk, make sure kaki lebih tinggi dari kepala.. letak laa bantal tinggi2 kat kaki..sambil rilex & makan2.. baby mungkin tengah tidur waktu kita aktif.. tapi dia akan terkejut dari jaga bila kita dalam keadaan rilex. 

- Minum air batu / atau air yang sangat sejuk. Tak pon makan lah aiskrim. Dalam badan kita kan macam suam2 gitu kan.. bila ada perubahan suhu , memang dia akan terjaga & nak elak dari gangguan macam tu.. 

- Dengarkan alunan muzik @ mengaji. Buat aktiviti yang bergerak pon boleh merangsang baby.. Rasa dulu tindak balas dari baby.. Kalau rasa baby dah start bergerak, ok lah tu.. tapi kalau still tak rasa apa2 , memang kena segera ke hospital.. Kalau ada gerakan,sentiasa lah pantau...


Bila dah masuk kandungan 34 minggu ke atas, akan rasa juga pergerakan makin kurang. keadaan dalam perut pon makin sempit & takde ruang untuk dia nak bergerak sangat. so, masa ni lah nak kena sentiasa alert. Kita ni kadang terlebih risau.. ye lah..lain lah kat rumah ada scan ke, ada teropong boleh tengok keadaan baby dalam perut kan.. 




tak sabar tunggu baby aktif dari dalam perut.. sebab dulu irine aktif..lagi2 waktu kita nak tidur.. Gjul siap boleh tangkap siku ke kaki dia kot..hahahah..rasa weyyy... dia dok main2 dalam perut.. ya Allah..rindunya.. syukur sangat diberi lagi peluang mengandung yang indah ni.. Aku doakan , isteri2 wanita2 di luar sana, supaya diberi peluang menjadi ibu. Perempuan mana lah kan x nak jadi ibu.. cuma ada diantara kita belum berezeki..mudahan doa kota dimakbulkan Allah.. jangan pernah henti ikhtiar & doa mohon padanya.. 

Monday, February 15, 2016

GIVEAWAY MBO CINEMA VOUCHER

wewit hampa semua....
Kali ni untuk menghargai pembaca2 budiman Vanilla Freak ni makjem dengan berbesaq hati dan berbesaq badan nak bagi hampa MBO CINEMA VOUCHER.....

klik gambar untuk join


Untuk pengetahuan hampa semua..voucher ni bukan terhad untuk tiket wayang ja tau...
hampa boleh gak guna untuk beli pop corn ayaq bagai tau...
mak jem nak bagi voucher ni untuk EMPAT PEMBACA MAKJEM YANG BERTUAH!!!
Means setiap dari hampa akan dapat 1 voucher tau.

Dan yang PALING PENTINGGGGGGHAMPA KENA PASTIKAN AREA TEMPAT HAMPA ADA LA MBO CINEMA...

SYARAT PENYERTAAN:

1. MESTILAH WARGANEGARA MALAYSIA
2. FOLLOW BLOG NI.
3. LIKE PAGE BLOG NI 
4. FOLLOW IG MAK JEM : ALIAFARHAN
5. LIKE PAGE PROJEK BLOGGER UTARA 
6. FOLLOW IG PROJEKBLOGGERUTARA
7. COPY N PASTE ENTRY ni dekat blog korang.
8. KOMEN N MASUKKAN LINK entry korang kat sini ya.

***TARIKH TUTUP PENYERTAAN 24/2/16***

Tiada Lagi Celoteh Fara Fauzana Di Hot FM

Berita 4 DJ Hot FM Berhenti kerja Serentak



Assalamualaikum.. Well, sapa dengar berita Fara nak resign kerja pagi tadi kat Hot.fm?? Aku tak dengar..Sebab aku dengar radio waktu memandu je.. Aku tau pon sebab berlegar2 kat time line Facebook page hot fm. Ramai la kan ingat Fara nak umumkan dia kahwin.. hahahaha.. Tapi , Mula tu rasa macam dah agak laa Fara nak resign.. Sebab kalau perasan , dia asyik takde je kat konti.. Busy dengan komitmen yang lain mungkin... Memang terkejut la jugak..sebab Hot FM baru je sambut anniversary yang ke 10 tahun..... ni , sekali 4 tuuu DJ Hot FM resign..


Hot FM


Tapi bila diumumkan juga AG, Liza & Ikhwan pon berenti? Alamekkk.. sedih jugak la kot! dah la aku suka kat Liza! Balik kerja hadap jem dengar suara dia gelak , rasa comel je Liza ni...ke sebab dia dah nak kahwin dah kan....  Dengan Ag pon.. alahaiiiii... dulu masa FBI resign pon dah rasa, mesti sunyi.. ni sekali 4 orang.. DJ best best plak tuuu.. sunyiii..sapa lah peganti diorang ni... Sian kat Fizi... sorang sorang lah dia jadi otai pulak di AM Krew..

hot fm , Am krew

tinggal Fizi sorang...sobss sobbbsss..Takpe..Fizi pon dah belajar banyak dengan otai 2 orang ni.. takde lah macam dulu2.. dia sorang2 pon gila jugak AM Krew..hahaha..

Depa semua ni nak kena pegi ke stesyen radio yang baru ke camna??? banyak plak la radio.. Dah laa aku cuma layan hot fm je..on radio je memang dah schedule Hot fm.. radio lain memang jarang lah.. ni kalau diorang pi kat stesyen radio lain , adakah aku akan bertukar arah hati jugak? hehehehe..

fara fauzana berhenti




Tapi tadi pagi xde pon acara sedih tersedu sedan.. Sakan memasing dok gelak.. happy je.. tak macam FBI dulu kan..seminggu meratapi.. kakakakkakaa..

Neway, diucapkan selamat maju jaya untuk semua... korang memang terbaikk..


Saturday, February 13, 2016

Giveaway Sugarscarf by zeeralily



Klik banner untuk join


SYARAT PENYERTAAN

1) Mestilah follow blog ini telebih dulu

2) Follow Instagram @zeeralily cari gambar ini dan tag rakan anda

3) Like Facebook :


4) Buat 1 entry bertajuk 'Giveaway Sugarscarf by zeeralily'

5) Copy banner diatas & back link pada entry ini

6) Dalam entry tu, copy semua info dalam entry ini

7) Lastly, tinggalkan link penyertaan pada comment entry ini



HADIAH UTAMA

Sugarscarf Lana Basic Premium Shawl - Lana Ash Pink
Hope By Sugarscarf - Hope Kate Ribbon Red


SAGUHATI
Skin Care Product 

Bagi berlaku adil, Pemenang akan dipilih secara Top Referral & Lucky Draw

Wish u all the best!

Friday, February 12, 2016

Tak Sesedap Dulu | Baryani Gam Md Shah Batu Pahat

Baryani Gam Batu Pahat

Kalau orang tanya nak makan mana best kat Batu Pahat ni? Memang mula2 yang aku suggest nasi baryani gam Md Shah laa.Lokasi depan hospital Putra. Gjul kahwin dengan aku dekat 3 tahun dah..belum pernah lagi merasa. Teringin juga dia bila aku ulang kali cakap nasi baryani gam md shah terbaikkkk.. padahal dah bertahun jugak aku tak merasa..hahhahaa..Dulu masa aku sekolah2, kadang teringin nak makan lagi2 bulan puasa.. datang pukul 4 petang dah abes..semua orang booking & tapaw siap2.. hahaha..gila ke tidakkkk... 

Tahun lepas, 2-3 kali balik dari Batu pahat singgah kat situ, tak pernah nya dapat merasa..Sebab dah abes.. pukul 3 dah otw tutup pintu siap kemas2..padahal, tengok kat signboard tutup pukul 9 malam... nak hilangkan kempunan , merasa jugak lah pergi kedai sebelah.. Tapi tak sedap .. Memang kecewa lah Gjul..Dulu mak aku pernah terkena ..kedai yang sama..sebab nak buka puasa..teringin nak nasi baryani tapi dah abes plak..order je lah kedai yang kat sebelah sebelah tuu.. memang mak aku pon kecewa tak hingat... bukan nak menafikan rezeki..tapi ye lah..kita pon ada selera kita juga kan.. 


Semalam nak balik KL awal jugak laa.. pukul 12 tengahari dah balik dengan harapan tak abes lagi.. Fuh! sampai2 je orang dah beratur.. memang cepat2 lah turun kereta..Gjul jaga anak, aku gigih beratur..nasib ada lagi.. Sangkeng takut kempunan kan.. Aku order nasi baryani gam ayam nasi separuh & nasi baryani gam kambing untuk Gjul.



nasi baryani gam ayam

Nasi baryani gam ayam



nasi baryani gam kambing

Nasi baryani gam kambing

nasi baryani md shah bandung soda
Bandung soda.. penuh je sebenarnya..tapi dah tak tahan, minum terus.. haha



nasi baryani gam md shah , bandung soda
Orang beratur..kebanyakkan beli tapaw berbungkus-bungkus.. sebab tu cepat abes.. Gjul plan pon nak bungkus lagi..tapi sebab ada bawak bekal dari rumah, tak jadi lah..kang membazir plak.

Harga : Nasi baryani gam ayam : RM6.40. sebab aku mintak nasi separuh jadi RM5.40 je
            Nasi baryani gam kambing : RM6.90 sepinggan
            Air bandung soda : RM2.10 segelas tapi dia charge aku RM2.00 je.. murah gila! dah laa sedap! 
( kedai sebelah dia plak  tu masa aku beli dah la tak rasa bandung.... apetah lagi soda.. RM3 kot tak silap.. apalah salahnya , kau tarik pelanggan buat air sedap2..ni asal boleh je.. asal ada orang beli sebab kedai md shah dah tutup! geram betul!!!)

Apa lagi.. dah lapar kan.. makan la..heee..aku pon lupa dulu set nasi ni ada acar ke tidak.. huh..lupa..memang lama gila tak makan.. tapi irine dah berkeliaran..dengan tak berkasut... dia peduli apa... so nak bergambar sakan tak dan.. dia dah kenyang makan kat rumah nenek dia..grrr...

2-3 suapan juga aku nak feeling makan sedap tak macam dulu.. rasanya macam ada kekurangan pulak.. tapi tetap maintain sedap lah pada tekak aku..walaupon rasa ada kurennnggg.. Gjul plak kata sedap..tapi tahap biasa lagi sebab dia pernah makan nasi baryani lagi sedap dari ni.. huhuhuhuhu.. 
Lagipon, ayah aku ada lah bagitauu.. memang rasanya dah kureng sikit sebab anak nya yang handle masak..ayahnya dah meninggal dunia.. Wallahualam.. 

Tak pelah.. dapat juga merasa lepas beberapa tahun teringin.. takde lah baby mengidam pulak nanti kan.. ^_^

bintang nak bagi : 3***


Thursday, February 11, 2016

Tempat Makan Best Batu Pahat | Mee Udang Batu Pahat

Tempat makan sedap Batu Pahat

Assalamualaikum.. Tak puas bercuti sebenarnya.. Plan semua lari sebab kengkonon Gjul buat suprise dapat cuti raya cina last minute. Patutnya aku balik kampung berdua je dengan Irine.. at last beria dia cakap nak hantar aku balik..layan kan je lah.. Rupanya, dia dapat cuti .. hehehe..makanya, cuti pon kena lah dibahagi bahagikan antara 2 kampung.. banyak yang nak diceritakan, ada yang sedih, ada yang happy.. Tapi nak cerita bab makan2 je lah dulu.. kakakakaka..

Aku kan, kalau kat KL, bukak timeline facebook, kemain banyak lah tempat makan viral kat Batu Pahat / Parit Raja.. Tapi, bila dah balik kampung, jadi blurr nak pi mana... Ni pon siap bertekak dengan adik2 aku.. diorang ni kan, bila ditanya, mana yang best, jawabnya tak tahu.. cehhh..bukan nak jadi tourist guide kakak diorang ni.. At last, masa Ninie cadangkan "Pi lah makan mee udang kat Pura Kencana. Tapi aku tak tau lah sedap ke tak".... LOL... gerammnya.. suggest, tapi tak tau apa rasa sebab x pernah pegi..hahahahhaa.. Gjul kata macam menarik.. pegi situ je lah.. try semangkuk dulu.. 

Lokasinya senang jugak lah.. sederet kedai nasi lemak cik chom sotong besar tuu.. sampai2 je tengok , penuh dah customer kat meja luar.. dalam kosong.. maybe nak ambik angin luar lah kot.. sebab dah penuh, kitorang makan kat meja dalam je lah.. 

Sebab tak nak rasa menyesal, kitorang order 2 mangkuk je dulu..agak tak sedap, sharing2 je lah, then pi kedai lain.. order 2 mangkuk mee udang special. Sebab mee udang biasa dah abes & 1 mangkuk sup kambing dengan roti.. Gjul lah yang makan sup kambing, sebab memang feberet dia.. 

sup kambing batu pahat,  pura kencana

tadaaa..nampak menarik..sebab tempat masak sup kambing sebelah meja kitorang je, dapat lah tengok cara dia buat.. kuah & kambing asing... tinggal dia gunting2 masuk dalam mangkuk je..so rasa nya kambing tu kurang la rasa serapan sup.. pedas & pekat nya boleh tahan.. tapi yang fail TAK PANAS & kurang perisa  (tak masin)!!!! suam2 je.. Agak spoil laa..sesuai makan sup kambing ni betul2 panas.. sebab sup kambing sampai dulu, dalam hati dok kata, humm, ape lah rasa mee udang kitorang ni.. nasib order 2 mangkuk je.. keh3...

Harga RM10.00 1 set siap roti.

Bila sampai je mee udang, aku ngan gjul pon try je dulu rasa kuah mee udang.. perghhh..sedap!!! memang sedap lah.. lalu order lagi 2 mangkuk..tehehehehe.. bagi adik2 aku dulu..kitorang laki bini tunggu yang 2nd batch..





mee udang sedap , mee udang pura kencana
 setiap mangkuk ada 5 ekor udang.. besar2 pulak tu..puas makan.. yang pasti udang2 nya fresh & juicy... 






Sementara tunggu, selfie dulu..heheeee.. 


mee udang batu pahat, pura kencana
teringat2 aku dengan mee udang ni.. adoiii!! sedap.. manis2 nya semua cukup rasa... 
Memang terbaik... 
Harga semangkuk mee udang special ni RM13.00 je... 


budak irine ni memang hantu udang.. tahan je dia kalau pedas pon.. lagi satu, kalau order air laici, memang tak laaa org yang order dapat makan buah laici tuu... hahaha..adik2 aku ni memang penggemar air laici.. memang buah laici tu bagi kat dia je..hahahaha.. konon nak sembunyikan dari dia ..tapi dia akan jawab "haaaa..tuuu..ampakkk lahhh (nampak lah).." hahahahhahaa.. 

mee udang pura kencana

Aku tak sure la, sebab adik aku kata ni cawangan yang kat bukit Pasir.. tapi ada plak yang kata cawangan senggarang.. eh apa2 pon, memang wajib try lah.. aku tak sure pulak tempat ni dah viral ke belum..sebab takde lah sampai beratur..tapi orang tetap ramai.. 

Lokasi  : Mee Udang Batu Pahat (Pura Kencana  , Sri Gading)
dekat2 dengan nasi lemak Cik Chom

Bintang  : Bersinar untuk mee udang 4/5 bintang...terbaikkk 
untuk sup kambing 2/5 je.. kena ada penambah baikkan... make sure hidang panas2 lepasni.. 








Friday, February 5, 2016

Gaya Duduk Paling Hebat




Puas aku tilik. Apalah yang tak kena dengan gambar ni.. Sebab seluar yang sorang tu koyak rabak ke? ada hantu ke ? tangan @ kaki terlebih ke...?? lama jugak tu nak tau jawapan.. at last!! perghhhh.. awesome betul gambar ni.. Cer teka apa yang magic sangat gambar ni ?? Heehehehehe.. 

Shogun2u | Servis Penghantar Makanan Terbaik

Assalamualaikum... since membuyung ni, semua kekdah malas.. Dah laa cepat lapar. Aku selalu jugak bawak bekal beb pergi kerja.. konon nak makan untuk tengahari. Tapi sampai opis, aku buat breakfast plak.. hahaha..padahal dah membantai seketul roti dalam kereta... Lagi2 hujung2 pregnancy ni, xdan nak pikir dah berapa KG yang naik.. Kadang kalau tengahari tu tak larat nak turun bawah tapau nasi. Kalau kebetulan Gjul nak pegi kerja lalu depan opis aku, memang dia la jadi rider penghantar makanan.. tapi kalau tiap2 hari kesian la pulak kan..heee.. 

Kebetulan diperkenalkan pulak dengan Shogun2u.com.. pebenda lah ni.. Saje je try2 bukak website dia.. Rupenya sebuah restoran & ada pulak buat servis penghantaran. By the way bukan fast food tau.. macam2 makanan ada. Antaranya ;

- Japanese food
- Korean food
- Thai food
- Western Food
- Steamboat

Ada jugak salad2 yang sedap & menyihatkan.. Aku memang tak lah makan salad bagai.. tak makan sayur lah katakan.. Korang kalau bukak website Shogun2u.com memang rambang mata lah nak pilih makanan apa.. Yang best and mudah difahami sebab ada description. Contohnya macam ni.. 
food delivery, korean food

bagi yang tak pernah makan & tak pernah kenal pon makanan ni memang sangat lah memudahkan.. NAmpak tak thumbs up BEST SELLER tu??? memang ramai laa yang order menu ni...ada jugak yang memang diorang high recommend.. memang akan ada tanda jugakk.. yang tu memang harus lah cuba,..

Untuk pertama kalinya memang rambang mata lah nak makan apa.. Dah la makan sorang, sebab staf semua turun JB..so tak leh order banyak2.. Aku order Cashew nut chicken set.. memang feberet aku lah.. kalau pi restoran chinese muslim memang tu la yang aku order.. so memang recommend sangat menu ni kalau order kat Shogun2u.com. memang sedap & puas hati.. Selain tu aku order jugak my feberate Hokkaido cake nak sharing dengan irine.. coz kalau beli selalu berebut & air longan kelapa laut..

food delivery, sedap
kebetulan ada promosi buy 1 free 1!!! perghh..penuh meja i... dah laa banyak pulak tu 1 set..tapi licin aku makan.. gahahahaa.. Rider Shogun2u.com hantar pon masih lagi hangat2... tu yang best.. Lagi 1, servis penghantaran dalam 1 jam... tapi semalam cepat pulak sampai.. tak sampai 1 jam pon tunggu.. tu pon 2 kali adik rider tu mintak maaf sebab lambat..eh eh.. tak lambat pon dik oiii..ngam ngam soiii je dia datang.. awal lagi laa..

food delivery
ni didatangi dalam set.. Ada nasi, ayam gajus, cake black forest & air tebu yang memang ada batang tebu sekali dalam tu..hahaha..1st time dapat macam tu.. Harga nya cuma RM25.80.. pastu free lagi 1 set.. so, nilai makanan 1 set ni cuma RM12.90 ajo!!! murah ke tidakkk... 

food delivery, sedap, kek, hokkaido cake

ni plak additional gedik nak jugak mentambah..sebab tak menahan..aku memang suka sangat hokkaido cake ni sebab ada custard dalam tu.. ni terpenyek plak sebab kotak nya disiku oleh aku lalu jatuh..hahaha.. and yes, custard nya memang sedap.. terasa macam ada boh perisa jagung plak.. murah je ..2 ketuiii ni cuma RM5.80... 


Cara nak order : 


1st step : pergi ke laman web WWW.SHOGUN2U.COM
2nd step : Check dulu lokasi penghantaran.. kang tak sampai pulak area rumah / opis korang jangan nangis pulaks..heee
3rd : baru lah sign up..Then boleh buat order. 


rajin2 lah godek sebab ada meals set, so dah lengkap lah 1set makanan.. pastu nak order untuk jamuan ke boleh order combo..& Mains untuk ala carte..

aku dah berkira2 senang pulak nak order untuk wedding anniversary nanti..order je lah..nak masak waktu tu memang agak x larat dah.. lagipon servis penghantaran sampai ke malam pon boleh.. hehehe..


Promosi yang ada :

buy 1 free 1 untuk Japanese & Chinese set sahaja.. sampai 23 February ni saje...


& dapatkan diskaun 40% dengan pembelian lebih dari RM40.00.jangan lupa masukkan code CNY40 ni tau sebelum check out..

Untuk pertanyaan mudah , tersalah order ke, nak cancel order, nak tukar masa penghantaran,  ada disediakan ruangan chat dengan admin yang ramah kat ruang tepi. 

untuk maklumat lanjut & update terbaru dari Shogun2u.com boleh ke :
Instagram : www.instagram.com/shogun2u @ #shogun2u
Contact : 018-288-0111,3111,4111,5111